ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μητρώο ξεκληρίσματος των αγροτών;

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Ολοκληρώθηκε τελικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και όπως εκτιμούν παράγοντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει και θα ξεπεράσει τις 820.000. Μέχρι τώρα στην ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν συγκεντρωθεί 780.000 αιτήσεις και υπολογίζεται ότι σε διάφορες Ενώσεις τις χώρας υπάρχουν άλλες 40.000 αιτήσεις, περίπου.

Οι αιτήσεις μπορεί να υποβλήθηκαν από τους αγρότες, ωστόσο όμως το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν το Μητρώο θα χρησιμοποιηθεί υπέρ των αγροτών ή θα αποτελέσει "εργαλείο" για το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα της κατάρτισης του Μητρώου Αγροτών συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως μέχρι τις 15 Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μηχανογράφησης των αιτήσεων και μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Μητρώου. Επίσης, ειπώθηκε πως μέχρι τις 15 Μάη θα έχει συνταχθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Γεωργίας που θα ρυθμίζει το θέμα των ενστάσεων.

Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι οι όροι του 50% τουλάχιστον χρόνου αγροτικής απασχόλησης και 50% τουλάχιστον εισόδημα από αγροτική απασχόληση, αναμένεται να θέσουν στο περιθώριο χιλιάδες αγρότες, που είναι αναγκασμένοι να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση ώστε να μπορέσουν να ζήσουν. Οπως επίσης αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, στην κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία και οι φορολογικές δηλώσεις. Με βάση πάντως στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 1993 οι αγρότες ήταν 819.000 από τους οποίους μόνο οι 350.000 ξεπερνούν το όριο του 50% όσον αφορά το χρόνο αγροτικής απασχόλησης, ενώ 242.000 είναι ετεροαπασχολούμενοι. Στοιχεία που δεν απέχουν πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα.

Από την άλλη, ανεξάρτητα από το χρόνο κατάρτισης του Μητρώου Αγροτών, το υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη παραπέμψει στο υπουργείο Οικονομικών τη χορήγηση του "φτηνού πετρελαίου" στους αγρότες, καθώς το κόστος του μέτρου αυτού εκτιμάται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας σε 65 δισ. δραχμές περίπου.

Ασύδοτοι αφήνονται οι καπνέμποροι

Ο υπουργός Γεωργίας τούς κάλεσε να... τηρήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει

Ανενόχλητους να συνεχίσουν την τακτική εκβιασμού σε βάρος των καπνοπαραγωγών, αφήνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τους καπνεμπόρους. Ετσι λίγες βδομάδες πριν λήξει η τρέχουσα εμπορική περίοδος, οι καπνέμποροι μπορούν να συνεχίζουν να αθετούν τα συμβόλαια που υπέγραψαν και να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς, προκειμένου να τους αναγκάσουν να πουλήσουν μισοτιμής τα καπνά.

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στο υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή την καθυστέρηση που υπάρχει στις αγοραπωλησίες καπνών (έχει πουληθεί μόνο το 37% της παραγωγής, ενώ η εμπορική περίοδος λήγει στις 15 Μάη) ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, κάλεσε τους καπνεμπόρους να τηρήσουν τα συμβόλαια. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε στη σύσκεψη, όποιος καπνέμπορος δεν τηρήσει τους όρους των συμβολαίων, θα μπει σε "μαύρη λίστα" και δε θα του δοθεί η δυνατότητα να αγοράσει καπνά την... επόμενη χρονιά. Από την άλλη, ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Σωτηρλής ζήτησε ευγενικά από τους καπνεμπόρους να βρουν μια "χρυσή τομή" με τους παραγωγούς, δηλαδή εννοούσε να πουλήσουν οι καπνοπαραγωγοί σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που συμφώνησαν, για να μη μειωθούν τα κέρδη των καπνεμπόρων.

Η ουσία πάντως είναι ότι οι δηλώσεις του Τζουμάκα δε διασφαλίζουν σε τίποτα τους καπνοπαραγωγούς, αφού στη σύσκεψη δεν ανακοινώθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που να βάζει φρένο στις ορέξεις των καπνεμπόρων. Οι καπνέμποροι ποντάρουν πλέον και στο γεγονός ότι οι παραγωγοί θα υποκύψουν τελικά, αφού κινδυνεύουν να μην πάρουν το κοινοτικό πριμ, αν δεν πουληθούν τα καπνά μέχρι τις 15 του Μάη. Οι καπνέμποροι, επίσης θα μπορούν απερίσπαστοι να συνεχίζουν να πιέζουν τους παραγωγούς να υπογράψουν ότι έχουν εισπράξει προκαταβολή - που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εισέπραξαν - για να δώσουν τελικά μικρότερη εμπορική τιμή. Το βασικότερο όμως είναι ότι οι καπνέμποροι θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα των καπνών για να "ρίξουν" έτσι την τιμή. Και μέσα σε όλα αυτά ενόψει της υπογραφής συμβολαίων για τη νέα εμπορική περίοδο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στους καπνεμπόρους, να πατήσουν στο λαιμό τους καπνοπαραγωγούς και να κατεβάσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τις εμπορικές τιμές στα καπνά.

26Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Μάθημα σε μικρά και ανήλιαγα δωμάτια

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Σε ισόγειο χώρο πολυκατοικίας, που νοικιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 για να δοθεί... προσωρινή λύση, εξακολουθεί να στεγάζεται το 26ο Δημοτικό Σχολείο των συνοικιών Μπαταργιά - Αγ. Μαρίνας Χαλκίδας.

Θύματα της προκλητικής αυτής αδιαφορίας των αρμοδίων, που επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα είναι κανόνας το "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού", είναι η ίδια η παιδεία και φυσικά τα 150 παιδιά, που στοιβάζονται στην κυριολεξία σε τέσσερις ισόγειες αίθουσες πολυκατοικίας (η κάθε μια εμβαδού δωματίου κατοικίας) και σε δύο υπόγεια στενά κι ανήλιαγα δωμάτια. Ο εμπρός προαύλιος χώρος είναι μόλις 20 τετραγωνικά (φωτογραφία), όσα είναι και στο πίσω μέρος του κτιρίου, ενώ το... όραμα της κυβέρνησης για την παιδεία του 2000, συμπληρώνουν άλλα 20 τ.μ. στο κενό υπόγειο με τις αποχετεύσεις πάνω από τα κεφάλια των μαθητών (φωτογραφία)!

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη - το λιγότερο - κατάσταση, όπου η γνώση μεταδίδεται μέσα σε αίθουσες που κάλλιστα θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ενός "ψιλικατζίδικου" και, που "φιλτράρονται" μέσα από τους πλαστικούς σωλήνες των αποχετεύσεων, γονείς, κηδεμόνες και δάσκαλοι, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν από το να διαμαρτυρηθούν και ν' απαιτήσουν την "εδώ και τώρα" αποκατάσταση της... παιδείας.

Την προηγούμενη Δευτέρα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του σχολείου, μαζί με τα παιδιά, έθεσαν τα αιτήματά τους και απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση και να σταματήσουν οι υποσχέσεις και οι κοροϊδίες. Αίτημα όλων, είναι η ανέγερση σχολικού κτιρίου, που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Ωστόσο, μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, ζητούν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες επιδιορθώσεις στο υπάρχον κτίριο. Οπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γ. Αργύρης,μόνο η από δω και πέρα συλλογική δράση, είναι αυτή που θα "ευαισθητοποιήσει" την κυβέρνηση και τους αρμόδιους.

Γ. Π.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων... πάνω στο κύμα

Νέα παρωδία κατεδαφίσεων στην Πεντέλη από τη Νομαρχία Αθηνών

Ογδόντα περίπου αυθαίρετα κτίσματα, που βρίσκονταν σε δημόσια έκταση πάνω στον αιγιαλό της Κάτω Αχαγιάς, κατεδάφισαν χτες συνεργεία της νομαρχίας Αχαϊας, που συνοδεύονταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Από την επιχείρηση κατεδάφισης δεν έλειψαν η ένταση και τα επεισόδια μεταξύ των συνεργείων και των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων. Μάλιστα, ένας ηλικιωμένος ιδιοκτήτης αυθαιρέτου τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Αχαϊας, Ε. Σερέτης, είπε ότι η επιχείρηση κατεδάφισης ήταν προγραμματισμένη, ενώ υποστήριξε ότι αυτή αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση. Ενδεικτικό, ωστόσο, των κυκλωμάτων που δρουν για την ανέγερση των αυθαιρέτων, με την πλήρη αδράνεια των αρχών και του εποπτεύοντος ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ότι τα περισσότερα από τα αυθαίρετα είχαν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ και χρειάστηκε να γίνει διακοπή του ρεύματος στην περιοχή, για να επέμβουν τα συνεργεία κατεδάφισης!

  • Μια άλλη επιχείρηση κατεδάφισης - παρωδία και αυτή τη φορά - πραγματοποίησαν συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών στην περιοχή των Μελισσίων και της Πεντέλης. Συγκεκριμένα, στα Μελίσσια τα συνεργεία κατεδάφισαν μαντρότοιχο που είχε κτιστεί πάνω στην κοίτη του ρέματος των Μελισσίων. Να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου Ι. Μέγας, πολικός μηχανικός στο επάγγελμα (! ), είχε επιχωματώσει το μισό ρέμα και σε επιφάνεια 200 τ. μ., ενώ πάνω σ' αυτήν είχε κτίσει το μαντρότοιχο που κατεδαφίστηκε.

Τα συνεργεία της νομαρχίας στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Πεντέλη, προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετο που βρίσκεται μέσα στο δάσος. Ομως, οι μπουλντόζες δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο σημείο και έτσι η κατεδάφιση αναβλήθηκε...

Οπως, πάντως, δήλωσε στο "Ρ" ο αντινομάρχης Αθηνών Γ. Ανανιάδης, η επιχείρηση κατεδάφισης θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες τόσο στην Πεντέλη, όσο και στον Κηφισό, αλλά και στην περιοχή της Πλάκας.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ακολουθώντας τη γνωστή του πολιτική του Ποντίου Πιλάτου στο θέμα των αυθαιρέτων, υποστήριξε ότι "επιτέλους οι νομάρχες έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και να εφαρμόζουν τους νόμους, προβαίνοντας σε κατεδαφίσεις"! Από την άλλη, όμως, ο ίδιος με διάφορες ρυθμίσεις ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, επιβραβεύοντας έτσι την αυθαιρεσία...

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις δίκες αγροτών

Η δίκη των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου και η καταδίκη ενός απ' αυτούς με πολύμηνη φυλάκιση, για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της 11 Μάρτη 1996 στη Μυτιλήνη, αποδείχνει περίτρανα, για μια ακόμα φορά, ότι ο αγωνιζόμενος λαός αποτελεί τον "εχθρό" για την κυβέρνηση, που πιστή στην αντιλαϊκή της πολιτική δε διστάζει να βάλει τη δικαιοσύνη να υπηρετήσει τα "άνομα" σχέδιά της. Η κυβέρνηση προχώρησε παρά την ομόφωνη κατακραυγή, έχοντας σαν στόχο τη δυσφήμιση και την υποταγή του μαζικού κινήματος στα σχέδιά της.

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την τακτική αυτή της κυβέρνησης και καλεί τους αγρότες του νομού σαν απάντηση στις μεθοδεύσεις αυτές να ανεβάσουν τους αγώνες και να διεκδικήσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα τη λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει φέτος η παραγωγή. Με δίκες και καταδίκες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ούτε καταστέλλεται η λαϊκή αγανάκτηση, αντίθετα γίνονται μπούμερανγκ ενάντια σε κείνους που τις μεθοδεύουν και τις υποκινούν, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ