ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ "ΔΙΚΙΟ" ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Με μαζικές δίκες σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς, επιχειρεί η κυβέρνηση να πάρει "ρεβάνς" για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, που ανέδειξαν το μέγα αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και "τσαλάκωσαν" το "εκσυγχρονιστικό" προφίλ της.

Χιλιάδες αγρότες, απ' όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας - κι ιδιαίτερα απ' τη Θεσσαλία, που αποτέλεσε την "καρδιά" των αγώνων - σέρνονται στα δικαστήρια και πολλοί καταδικάζονται με βαριές ποινές. Η "βιομηχανία" δικών στήθηκε λίγο πριν και στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Αγρότες έχουν δικαστεί στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στην Αρτα, στη Βοιωτία, στο Αργος και σε άλλες περιοχές, ενώ στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα δικαστικό "πογκρόμ" σε βάρος της αγροτιάς. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, το δικαστήριο της Λάρισας δούλευε πυρετωδώς, τρεις φορές τη βδομάδα, δικάζοντας αγρότες. Πριν λίγες μέρες 46 αγρότες της Καρδίτσας κάθισαν στο σκαμνί, την ερχόμενη Τρίτη στην ίδια θέση θα βρεθούν περί τους 150 συνάδελφοί τους των Τρικάλων, στο τέλος Μάη άλλοι 87 αγρότες της Λάρισας θα δικαστούν, μαζί με μέλη τις Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που κατηγορούνται ως "ηθικοί αυτουργοί" των κινητοποιήσεων.

Συνολικά, κοντά στους 6.000 αγρότες απ' ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκονται κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη, επειδή τόλμησαν να παλέψουν για το δίκιο τους, για τη λύση των προβλημάτων τους, για την επιβίωσή τους.

Η κυβέρνηση θέλει να εκδικηθεί την αγροτιά που αντέδρασε ενωμένα κι αγωνιστικά στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της και, ταυτόχρονα, να την τρομοκρατήσει για να μη συνεχίσει τους αγώνες της. Βεβαίως, δε θα το καταφέρει, αφού οι ξωμάχοι είναι αποφασισμένοι να παλεύουν εσαεί, για να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους.

***

Η κυβερνητική τακτική δείχνει με τι κυβερνώντες έχουμε να κάνουμε.

Πρόκειται για κυβερνώντες οι οποίοι - προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και ν' αυξήσουν τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και να υλοποιήσουν τις επιταγές της ΕΕ για μείωση μέχρι και 50% του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας - δε διστάζουν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες, χρησιμοποιώντας τη δικαστική εξουσία εναντίον της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Πρόκειται για κυβερνώντες οι οποίοι θεωρούν εχθρό το λαό και ενεργοποιούν όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος εναντίον του. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ, τα ΜΜΕ, τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, για ν' αντιμετωπίσουν τους αγώνες. Χρησιμοποιούν και τη Δικαιοσύνη για να εξασφαλίσουν το "δίκιο" της εκμετάλλευσης σε βάρος της αγροτιάς.

Η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγώνες για να περάσει - και μέσω της δικαστικής ρομφαίας - την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Μια πολιτική που οδηγεί την ελληνική αγροτική οικονομία στην καταστροφή και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα και στο κοινωνικό περιθώριο. Μια πολιτική που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, με αποφάσεις της ΕΕ, μειώνονται οι τιμές και επιβάλλονται πρόστιμα στους παραγωγούς, περιορίζονται οι καλλιέργειες.

Μειώνονται οι τιμές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στο ελαιόλαδο, στη σταφίδα. Παραμένουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο κοινοτικός κανονισμός στο βαμβάκι. Στα οπωροκηπευτικά, οι παραγωγοί θ' αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι ακόμα και τις χωματερές. Στα καπνά, οι έμποροι εκβιάζουν για μικρότερες τιμές. Στην κτηνοτροφία, κόβονται κατά 30% οι επιδοτήσεις στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα. Συνεχίζεται η παράνομη παρακράτηση του ΦΠΑ, παρά τις περί του αντίθετου δεσμεύσεις του υπουργού Γεωργίας. Ούτε καν η εξευτελιστική αύξηση στις αγροτικές συντάξεις δε δόθηκε ακόμα. Ο αγρότης δε γνωρίζει τι θα καλλιεργήσει, αν πουλήσει, πότε και πόσο θα πληρωθεί.

***

Ο πρωθυπουργός, αντί ν' αφουγκραστεί την αγωνία του ξωμάχου για το παρόν και το μέλλον του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα, προτείνει στους αγρότες να καλλιεργήσουν μαζικά... σπαράγγια, (σε αντίθεση με τον υπουργό Γεωργίας που προτιμά τη μαζική καλλιέργεια... αγγουριών) και "μπουρδολογεί" περί "αναδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της αγοράς". Μια "αναδιάρθρωση" που σημαίνει - κι αυτό το κρύβουν επιμελώς οι φωστήρες της κυβέρνησης - παραγωγική αποδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και βίαιη αποχώρηση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών από την παραγωγική διαδικασία, οι οποίοι προορίζονται να ριχτούν στον "Καιάδα του εκσυγχρονισμού".

Σ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ εναντιώθηκαν οι αγρότες και γι' αυτό σέρνονται στα δικαστήρια της εκδίκησης και της τρομοκράτησης. Γνωρίζει, όμως, η αγροτιά πως, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, δε θα δει "άσπρη μέρα". Γι' αυτό και συνεχίζει τους αγώνες, χωρίς να λογαριάζει τα ΜΑΤ και τις δικαστικές καταδίκες. Αλλωστε, αποτελεί "τίτλο τιμής" για κάθε ξωμάχο, να σημειωθεί στο ποινικό μητρώο του ποινή, επειδή αγωνίστηκε για το δίκιο του.

Οι συνεπείς ταξικές αγροτικές οργανώσεις, σ' ολόκληρη τη χώρα, προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο μεγάλων κινητοποιήσεων. Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα είναι πάλι πολύ "θερμό".

"Οψόμεθα", λοιπόν, "ες Φιλίππους", στα μπλόκα του αγώνα, που έχουν μετατραπεί σε μπλόκα επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η κυβέρνηση ποινικοποιεί τους αγώνες για να περάσει - και μέσω της δικαστικής ρομφαίας - την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Για να εφαρμόσει το "δίκιο" της εκμετάλλευσης σε βάρος των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΓΚΟΥΡΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥΚΚΕ
Πέντε χρόνια στα κοντέινερ

- To Μάρτη του 1993 ένας ισχυρός σεισμός συγκλόνισε το Νομό Ηλείας και κυρίως την πόλη του Πύργου, όπου εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν. Πέντε χρόνια μετά, 200 οικογένειες συνεχίζουν να ζουν στοιβαγμένοι μέσα σε κοντέινερ. Ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση;

- Την ευθύνη γι' αυτές τις 200 οικογένειες έχει το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι συναρμόδιοι, αφού τόσο καιρό δείχνουν την πλήρη αδιαφορία τους, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αποκατάσταση των σεισμοπαθών που έγιναν το 1993. Οι 200 οικογένειες παραμένουν στοιβαγμένες στον καταυλισμό, καθώς το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπαθών, επειδή δεν είχαν κάποια δική τους κατοικία και δεν ήταν ιδιοκτήτες, δεν τους θεωρεί σεισμοπαθείς και δεν τους εγκρίνει ούτε δάνειο, ούτε προωθεί την κατασκευή και παράδοση σε αυτούς νέων διαμερισμάτων. Αποτέλεσμα, οι 200 οικογένειες να είναι πεταμένες και να προσπαθούν τρέχοντας από γραφείο σε γραφείο να βρουν μια λύση.

- Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στον καταυλισμό όπου διαμένουν αυτές οι οικογένειες;

- Η κατάσταση παραμένει η ίδια εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς να έχει αλλάξει στο παραμικρό. Ολες οι οικογένειες που διαμένουν στα κοντέινερ είναι φτωχών εργαζομένων και συνταξιούχων. Είναι αναγκασμένοι να ζουν σε κοντέινερ 30 τετραγωνικών πολυμελείς οικογένειες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε σταθερή δουλιά και πολλές φορές μένουν και αρκετές μέρες χωρίς μεροκάματο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να νοικιάσουν ούτε ένα δωμάτιο, αφού τα νοίκια μετά τους σεισμούς έχουν φτάσει στα ύψη. Η κατάσταση το χειμώνα είναι δραματική, και ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, αφού η θέρμανση είναι ανύπαρκτη και τα νερά της βροχής πολλές φορές μπαίνουν μέσα στα κοντέινερ. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι κάθε χειμώνα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το μόνο που έχουν δει αυτοί οι άνθρωποι ως υποστήριξη, εδώ και πέντε χρόνια, είναι μισή κατεψυγμένη γαλοπούλα που τους δίνει ο δήμος κάθε Χριστούγεννα. Οσο για την κυβέρνηση, το πρόγραμμα που εξάγγειλε ο κ. Λαλιώτης ένα χρόνο μετά τους σεισμούς, για την αποκατάσταση των καταστροφών και την ανάπτυξη της Ηλείας, μπήκε και αυτό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

- Τι προτείνει το ΚΚΕ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

- Εμείς, ως ΚΚΕ, έχουμε κάνει δεκάδες επισκέψεις στον οικισμό, ακόμα και με βουλευτή του Κόμματος, και έχουμε συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό που τους έχουμε επισημάνει είναι ότι πρέπει να αυτοοργανωθούν και να αγωνιστούν συλλογικά, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων τους και κυρίως αυτό της στέγης. Είναι λάθος να κινούνται μεμονωμένα όπως κάνουν μέχρι σήμερα. Αυτό που θα μπορούσε να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα είναι να επεκταθεί ο θεσμός των Εργατικών Κατοικιών, όπως έχει προτείνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων, και να κατασκευαστούν νέα διαμερίσματα τα οποία θα δοθούν στους πληγέντες. Κάτι που δε φαίνεται όμως να γίνεται, καθώς χρειάζονται χρήματα τα οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, που ζουν λίγο πριν το 2000 σε κοντέινερ.

Γ. Μ.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ της κυβερνητικής αδιαλλαξίας έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός παιδείας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, με θέμα την υπουργική εγκύκλιο - τελεσίγραφο για τη δήθεν αναπλήρωση των χαμένων ωρών στη μέση εκπαίδευση (σελίδα 9).

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ παραμένει η κρίση, που ξέσπασε στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος του Μαυροβουνίου (Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών) μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς, από το αξίωμα του αντιπροέδρου του κόμματος (σελίδα 12).

ΣΕ ΙΣΟΓΕΙΟ χώρο πολυκατοικίας, που νοικιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, για να δοθεί... προσωρινή λύση, εξακολουθεί να στεγάζεται το 26ο Δημοτικό Σχολείο των συνοικιών Μπαταργιά - Αγ. Μαρίνας Χαλκίδας! (σελίδα 22).

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ της Κορίνθου πραγματοποιούν σήμερα στη 1:30μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Κορίνθου, με κύριο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών, που υπέστησαν (σελίδα 25).

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ Επιτροπή Προστασίας των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, αφού, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, "αυτή η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο" (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ