ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0 - 1
"Βρόντηξε" ο Φραντζέσκος

Η Εθνική, μ' ένα ασύλληπτο γκολ φάουλ του Κ. Φραντζέσκου, επικράτησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας και έφερε πιο κοντά το... Παρίσι

ΣΑΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Μπαμ και κάτω. Η γαλανόλευκη... ταξιαρχία με μια "κανονιά" του Κ. Φραντζέσκου βγήκε νικήτρια από την "ειρηνική μάχη" με τη Βοσνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ '98. Ετσι έγινε ένα απ' τα σημαντικότερα βήματα για την πολυπόθητη παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παρίσι. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Απομένουν δύο παιχνίδια εντός συνόρων με Κροατία, Δανία και οι διεθνείς μας πρέπει να συνεχίσουν με την ίδια σοβαρότητα και προσοχή.

Η νίκη αποχτάει μεγαλύτερη διάσταση γιατί, όπως αποδείχτηκε, η γηπεδούχος δεν είχε καμιά σχέση με την ομαδούλα που υποδεχτήκαμε στην Καλαμάτα. Το "δέσιμο", μέσα από συνεχή παιχνίδια, "λεγεωνάριων και ημεδαπών" δημιούργησε ένα ισχυρότατο σύνολο. Οσο για τις μονάδες αστέρια δεν της λείπουν. Τη νίκη δεν την έχασε η Βοσνία, την κέρδισε η Εθνική μας. Υπό μια εκρηκτική ατμόσφαιρα την οποία είχαν δημιουργήσει περίπου 35.000 φίλαθλοι, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και από νωρίς έδειξαν τις διαθέσεις τους. Ηθελαν η πρώτη εντός έδρας επίσημη υποχρέωσή τους να έχει ευτυχές τέλος. Μόλις στο 14 ο Σάμπιτς από θέση μέσα αριστερά, στο ύψος της μικρής περιοχής, έκανε αφύλακτος το σουτ, όμως ο Ατματσίδης απέκρουσε έξοχα. Δέκα λεπτά αργότερα ο Σαλιχάμιτζιτς μόνος του έστειλε την μπάλα... μια ανάσα άουτ.

Το μισάωρο σχεδόν συμπληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προσέχει, μ' επιτυχία, τα νώτα του. Ομως η ανάπτυξή του ήταν χλομή, αφού ο Τσάρτας δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα και ο Νικολαϊδης ήταν απελπιστικά μόνος του. Σιγά σιγά η Εθνική βγήκε μπροστά και άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Μάλιστα στο 33, ύστερα από φάουλ του Τσάρτα, ο Νικολαϊδης μόνος του έπιασε "σκαστή" κεφαλιά, χωρίς να βρει το στόχο.

Στην ανάπαυλα ο Κ. Πολυχρονίου, που έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία, έκανε την πρώτη από τις κινήσεις οι οποίες στη "σκακιέρα" των πάγκων οδήγησαν σε ματ. Αντί του Κωστή έβαλε τον Γεωργάτο που νοικοκύρεψε την αριστερή πλευρά. Ανέβηκε η απόδοση και των υπολοίπων, μ' αποτέλεσμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πάρει τα ηνία του αγώνα. Στο 61 γυριστό του Νικολαϊδη, από σέντρα του Δώνη, έδιωξε δύσκολα ο Ντέτιτς και εννιά λεπτά αργότερα σουτ από τον Γεωργάτο κατέληξε ελάχιστα άουτ.

Την ίδια τύχη λίγο αργότερα είχε κεφαλιά του Νικολαϊδη, πάλι από σέντρα του Δώνη. Στο 67 ο ομοσπονδιακός τεχνικός ζευγάρωσε τις κινήσεις που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ μας, βάζοντας τον Φραντζέσκο. Οκτώ λεπτά αργότερα ο "μίστερ φάουλ" τον δικαίωσε. Με απευθείας εκτέλεση από πλάγια δεξιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια ν' αναπαυτεί στα δίχτυα. Στο χρόνο που απέμενε οι Βόσνιοι τα 'δώσανε όλα και τρεις φορές μπορούσαν να ισοφαρίσουν. Στο 88 σουτ του Χαλίλοβιτς έδιωξε ο Καραταϊδης ενώ από ευνοϊκότατη θέση ο Κόντρο με πόδι και κεφάλι αστόχησε (92, 94).

Ολοι προσπάθησαν, όμως κάποιοι αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Ο Ατματσίδης για τις επεμβάσεις του σε καθοριστικά σημεία, ο Καλιτζάκης που εκτός των άλλων πήγε πολύ καλά στον Κόντρο, ο Πουρσανίδης σχεδόν αλάνθαστος στη θέση του ανασταλτικού μέσου. Ο Γεωργάτος που από αριστερά βοήθησε άμυνα και επίθεση, ο Δώνης κυρίως για τις πλαγιοκοπήσεις του και ο Νικολαϊδης που έδωσε πολλές μάχες.

Ο Γάλλος διαιτητής Αλέν Σαρς έδωσε ρεσιτάλ. "Κιτρίνισε" τους Σάμπιτς, Κόντρο, Καλλιτζάκη.

ΒΟΣΝΙΑ: Ντέτιτς, Σάμπιτς (86 Μπίρκιτς), Πεσίρεβιτς (79 Μπάλιτς), Ράμτσιτς, Κάτανα, Γιασάρεβιτς, Γκλάβας (79 Μούσιτς), Χαλίλοβιτς, Κόντρο, Σαλιχάμιτζιτς, Μπόλιτς.

ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Πουρσανίδης, Ζαγοράκης, Νικολαϊδης, Κωστής (45 Γεωργάτος), Τσάρτας (67 Φραντζέσκος), Δώνης (87 Γ.Χ. Γεωργιάδης).

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ '98
Νέα απώλεια της Κροατίας

Τρίτη συνεχόμενη, εντός έδρας, αποτυχία για την Κροατία. Χτες παραχώρησε ισοπαλία 3-3 στη Σλοβενία και έχασε, ευτυχώς για την εθνική μας, πολύτιμο έδαφος, στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Τα τέρματα των Κροατών πέτυχαν οι Προσινέτσκι (33), Μπόμπαν (43, 60), ενώ και τα τρία γκολ των Σλοβένων πέτυχε ο Γκλίχα (45, 65, 67). Ετσι τώρα η βαθμολογία του πρώτου ομίλου διαμορφώθηκε ως εξής: Ελλάδα (5 αγ.) 10 β., Δανία (3) 7, Κροατία (4) 6, Βοσνία (4) 3, Σλοβενία (4) 1.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια των προκριματικών του Μουντιάλ 98 είχαμε:

2ος όμιλος: Πολωνία - Κροατία 0-0. Στη βαθμολογία: Ιταλία (5) 13, Αγγλία (4) 9, Πολωνία (3) 4, Γεωργία (2) 0, Μολδαβία (4) 0.

3ος όμιλος: Αζερμπαϊτζάν - Φιλανδία 1-2. Στη βαθμολογία: Νορβηγία (3) 9, Ουγγαρία (3) 6, Φινλανδία (3) 3, Ελβετία (3) 3, Αζερμπαϊτζάν (4) 3.4ος όμιλος: Σκοτία - Αυστρία 2-0. Βαθμολογία: Σκοτία (6) 14, Αυστρία(3) 7, Σουηδία (5) 6, Εσθνονία (4) 4, Λευκορωσία (4) 4, Λετονία (4) 1.

5ος όμιλος: Βουλγαρία - Κύπρος 4-1. Βαθμολογία: Ισραήλ (5) 10, Βουλγαρία (4) 9, Ρωσία (4) 8, Κύπρος (5) 4, Λουξεμβούργο (4) 0.

6ος όμιλος: Τσεχία - Γιουγκοσλαβία 1-2. Βαθμολογία: Ισπανία (6) 16, Γιουγκοσλαβία (6) 15, Σλοβακία (5) 12, Τσεχία (4) 4, Φερόε (5) 0, Μάλτα (6) 0.

7ος όμιλος: Τουρκία - Ολλανδία 1-0. Βαθμολογία: Ολλανδία (5) 12, Βέλγιο(4) 9, Τουρκία (4) 7, Ουαλία (6) 7, Σαν Μαρίνο (5) 0.

8ος όμιλος: Λιθουανία - Ρουμανία 0-1, ΦΥΡΟΜ - ΕΪΡΕ 3-2. Βαθμολογία: Ρουμανία (5) 15, FYROM (6) 10, Ιρλανδία (4) 7, Λιθουανία (4) 6, Ισλανδία(4) 2, Λιχτενστάιν (5) 0.

9ος όμιλος: Ουκρανία - Β. Ιρλανδία 2-1, Αλβανία - Γερμανία 2-3. Βαθμολογία: Ουκρανία (5) 12, Πορτογαλία (6) 9, Γερμανία (4) 8, Β. Ιρλανδία (6) 6, Αρμενία (4) 3, Αλβανία (5) 1.

"Βάλαμε ακόμη ένα λιθαράκι"

Ο Κ. Πολυχρονίου συγκρατημένος τονίζει ότι η υπόθεση - πρόκριση έχει ακόμη πολύ δρόμο

"Με κάθε νίκη προσθέτει κανείς και ένα λιθαράκι στο στόχο που βάζει. Ακόμα δεν έχουμε κάνει πολλά. Εχουμε μπροστά μας δύσκολα παιχνίδια στην έδρα μας. Είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη, δεν πανηγυρίζουμε διότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να φτάσουμε στην πρόκριση". Ο Κώστας Πολυχρονίου, χαρούμενος αλλά προσγειωμένος αντιμετώπισε τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας μέσα στο Σαράγεβο επί της Βοσνίας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αισθάνθηκε δικαιωμένος από τις εκτιμήσεις του για τον αντίπαλο πριν από το παιχνίδι: "Γνώριζα καλά ότι δε θα περάσουμε ευχάριστο απόγευμα. Παρακολουθώντας την ομάδα της Βοσνίας από το ξεκίνημα είδα μια θεαματική άνοδο στα τελευταία ματς και ήξερα ότι θα είχαμε επικίνδυνη αποστολή. Δικαιώθηκα, αφού δύσκολα νομίζω ότι θα περάσει ομάδα από το Σαράγεβο. Είμαστε και τυχεροί αφού όλα κρίθηκαν σε ένα γκολ και εμείς το πετύχαμε πρώτοι", τόνισε ο Κ. Πολυχρονίου για να συνεχίσει: "Δύσκολα είναι να αντιμετωπίσει κανείς μια ομάδα με ενθουσιασμό και ιδιαίτερα στο τέλος. Οι ευκαιρίες των αντιπάλων μας δεν προήλθαν από τακτική δική τους αλλά από λάθη δικά μας λόγω κούρασης". Αναφερόμενος στις χρυσές αλλαγές ο κόουτς της ελληνικής ομάδας είπε: "Προσπάθησα με τις αλλαγές να δώσω πνοή στο σύνολο. Με προβλημάτισε η τοποθέτηση των παικτών της Βοσνίας και έβαλα τον Καραταϊδη στον Μπόλιτς για να περιορίσω τις κινήσεις του. Πάντως αλήθεια είναι ότι πίστεψα πως αν βρει μια ευκαιρία από στημένη φάση ο Φραντζέσκος θα κάνει γκολ".

Από τη μεριά του ο τεχνικός ηγέτης της Βοσνίας Φ. Μουζούροβιτς παραδέχτηκε ιπποτικά την ήττα της ομάδας του: "Τώρα που όλα τέλειωσαν θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα και τον κ. Πολυχρονίου για τη μεγάλη τους νίκη. Τα παιδιά μου προσπάθησαν και θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί αλλά και στη συνέχεια να είχαν ισοφαρίσει. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ισχυρότεροι στο μέλλον. Για μια ακόμη φορά είδαμε ότι η Ελλάδα είναι μια δυνατή ομάδα και εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες της". Ο προπονητής δεν έκρυψε την... αγωνία του από την είσοδο του Κ. Φραντζέσκου: "Γνώριζα την ικανότητά του στα απευθείας φάουλ. Μόλις μπήκε δώσαμε εντολή σε παίκτη να τον προσέχει. Δυστυχώς όμως...". Καταλήγοντας τόνισε: "Η Ελλάδα με τους 10 βαθμούς που έχει συγκεντρώσει έχει πολλές πιθανότητες να περάσει στα τελικά της Γαλλίας".

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
"Λάμψη" κορυφής

Μέρα των πρωτοπόρων η χτεσινή για την 26η αγωνιστική του ομίλου του βορρά στη Γ Εθνική. Η Καρδίτσα έκανε επίδειξη δύναμης με το 5 - 2 σε βάρος του Ηρακλή Πτολεμαϊδας, οι Λύκοι κέρδισαν άνετα στο ντέρμπι με τον Πιερικό με 3 - 0, ενώ ο Τύρναβος επέστρεψε στις επιτυχίες με το 2 - 0 επί της Νιγρίτας. Τ' άλλα αποτελέσματα της αγωνιστικής: Αριδαία - Ορέστης 0 - 1, Αμπελόκηποι - Απόλλωνας Λάρισας 1 - 3, Κολινδρός - Αγρ. Αστέρας 0 - 1, Μηχανιώνα - Λαμία 2 - 0, Ολυμπιακός Βόλου - Αετός Σκύδρας 1 - 0, Αρτα - Γιαννιτσά 2 - 0.

ΛΟΤΤΟ: Κατά τη χτεσινή κλήρωση του ΛΟΤΤΟ, οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι εξής: 4, 39, 44, 31, 18, 15. Στο ΠΡΟΤΟ, ο τυχερός αριθμός που κληρώθηκε είναι ο 6526942. Στο ΛΟΤΤΟ σημειώθηκε ΤΖΑΚ-ΠΟΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ