ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Συμφωνήθηκε" η αποστολή πολυεθνικής δύναμης...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η συγκρότηση της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και την - επιδιωκόμενη, για την ώρα - ευλογία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για την "προστασία" της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στην Αλβανία. Χτες οι χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο, το οποίο έχει ευθύς εξ αρχής εξασφαλισμένη την υποστήριξη της κυβέρνησης των Τιράνων. Ο Μπασκίμ Φίνο μάλιστα "υπερθεμάτισε", λέγοντας ότι η αποστολή πολυεθνικής δύναμης, με την πολιτική διεύθυνση του Φραντς Βρανίτσκι, "θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης".

Γεγονός η συμφωνία

Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν χτες - σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών - οι χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ για την αποστολή "διεθνούς δύναμης" στην Αλβανία, υπό την ηγεσία του Οργανισμού, για την οποία όμως θα απαιτηθεί έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο αποστολής.

Πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ διαπραγματεύονταν χτες βράδυ τις τελικές λεπτομέρειες συγκρότησης της πολυεθνικής δύναμης με συμμετοχή της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και ορισμένων ακόμη χωρών - της Τουρκίας, κυρίως - υπό την ηγεσία του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι.

Πριν καν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Μπασκίμ Φίνο έκανε χτες σαφές ότι "αποδέχεται" το σχέδιο του ΟΑΣΕ για την αποστολή. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φίνο δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή της Αλβανίας στη Βιέννη (έδρα του ΟΑΣΕ) να υποβάλει επίσημο σχετικό αίτημα στον Οργανισμό. Και αυτό επειδή "η Αλβανία έχει ανάγκη μιας πολυεθνικής δύναμης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των λιμένων και των αεροδρομίων", κατέληξε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο Λους Περπαλί,υφυπουργός Εσωτερικών του Φίνο, είχε πει ότι οι αρχές "δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες, που δε δέχονται παράδοση των όπλων", ότι "από τη λεηλασία των στρατοπέδων έχουν ωφεληθεί συμμορίες κακοποιών", και ότι "ο στόχος του αφοπλισμού του πληθυσμού πριν τις εκλογές δεν είναι ρεαλιστικός".

Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι νεκροί από τις ταραχές και τις συγκρούσεις "αντιπάλων συμμοριών" έχουν ξεπεράσει τους 200 (19 τις τελευταίες δύο μέρες), και οι τραυματίες τους 750...

Διιστάμενες απόψεις στην ΕΕ

Της προώθησης πολυεθνικής δύναμης από τον ΟΑΣΕ είχε προηγηθεί η ασυμφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τη σύνθεση μιας πολυεθνικής αποστολής, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, η οποία επέμεινε έως και την τελευταία στιγμή ότι "ούτε ένας (σ.σ. Γερμανός) στρατιώτης δε θα συμμετάσχει σε πολυεθνική αποστολή". Οι δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, δε συμφώνησαν ούτε κατ' ελάχιστον όσον αφορά το "στρατιωτικό" μέρος της βοήθειας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, κατέστησε δε σαφές ότι η όποια στρατιωτική/αστυνομική δράση αναληφθεί, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ...

Οικονομική βοήθεια

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χτες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατ. ECU "για τα θύματα της κρίσης στην Αλβανία". Τη βοήθεια θα διαχειριστεί το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Η βοήθεια θα συνίσταται κυρίως στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων.

Η διανομή θα γίνει από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, όπως είπε χτες στα Τίρανα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού, Αλέν Λενάρτζ.Στο βορρά, οι διανομές τροφίμων θα αρχίσουν τις προσεχείς μέρες.

Ο Λενάρτζ είπε ότι η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού δεν επιθυμεί στρατιωτική συνοδεία στις αυτοκινητοπομπές της, αλλά δεν απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση, "(...) για παράδειγμα, αν πρόκειται να φτάσουν χιλιάδες τόνοι αλεύρι στο λιμάνι του Δυρραχίου ή να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους ως στα Τίρανα".

"Δεύτερες σκέψεις"

Ηδη από προχτές η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπεύθυνη για ζητήματα ανθρωπιστικής δράσης, Εμα Μπονίνο,τεκμηρίωνε την ανάγκη ανάληψης δράσης για την Αλβανία, ώστε να μην εξαπλωθεί "ένα σοβαρό πρόβλημα (...) σε ολόκληρη την περιοχή". Αν και η αποστολή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία για την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αποκλείεται να "εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ενωση στην κρίση", είναι αναγκαία, υπονόησε η Μπονίνο μιλώντας στα Ηνωμένα Εθνη.

"Δεν εμπλέκεται" το ΝΑΤΟ

Η βούληση της ηγεσίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου όσον αφορά πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Αλβανία δείχνει να παραμένει αμετάβλητη. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα επανέλαβε την άποψη ότι η διευθέτηση της κρίσης οφείλει να γίνει με "πολιτικά και ανθρωπιστικά" μέσα, χωρίς δηλαδή επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Ο Σολάνα εκφράζει την πολιτική που ακολουθεί από την αρχή η Ουάσιγκτον, δηλαδή της "μετακύλησης" της ευθύνης επίλυσης της κρίσης στους Ευρωπαίους, σε συνεργασία με την αλβανική πολιτική ηγεσία - με ή χωρίς Μπερίσα...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικίνδυνοι τυχοδιωκτισμοί

Η Αθήνα πελαγοδρομεί στην αλβανική κρίση και πίσω από την "έντονη" δραστηριότητα που αναπτύσσει εμφανίζονται επικίνδυνα κενά πολιτικής, τα οποία ήδη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα.

Κατ' αρχάς, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η Αθήνα και η Ρώμη εμφανίζονται ως οι μόνες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες "πιέζουν" για μια στρατιωτική παρέμβαση. Οι ελληνοϊταλικές "πιέσεις", προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, προσαρμοσμένοι στη "γραμμή" της Ουάσιγκτον, δε θεωρούν ωφέλιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση. Ο λόγος των αμερικανικών επιφυλάξεων, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αφορά στους πολιτικούς στόχους μιας στρατιωτικής παρέμβασης. Η Ουάσιγκτον, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους στους συμμάχους της, έχει "προγράψει" το πολιτικό μέλλον του Σαλί Μπερίσα και ως εκ τούτου δεν ευνοεί μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτική παρέμβαση, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα λειτουργήσει υπέρ της σημερινής κατάστασης πραγμάτων στην Αλβανία, που περιλαμβάνει και τον Αλβανό Πρόεδρο Σ. Μπερίσα.

Κατά δεύτερο λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, στην Αθήνα φτάνουν ανησυχητικά μηνύματα από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα οποία, η ελληνική δραστηριότητα γύρω από την αλβανική κρίση συνδέεται με "ανομολόγητες" επιδιώξεις που αφορούν τους ελληνικούς μειονοτικούς πληθυσμούς.

Η διασύνδεση αυτή άρχισε να γίνεται μετά την επίσκεψη Κρανιδιώτη στον αλβανικό νότο και να παγιώνεται ως άποψη, μεταξύ συμμάχων και εταίρων, μετά την ελληνική επιμονή για τη στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης.

Πάντως, παρά τις ελληνοϊταλικές "πιέσεις" η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΑΣΕ φαίνεται να αναζητούν την "ομπρέλα" του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ, αν χρειαστεί στρατιωτική παρέμβαση.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει κατανοήσει το μέγεθος του "παιχνιδιού" που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπογραμμίζει την ετοιμότητά της να διαθέσει στρατιωτικές δυνάμεις σε μια πολυεθνική δύναμη που θα επέμβει στην Αλβανία. Η ελληνική "ετοιμότητα", όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, δε φαίνεται να παίρνει υπόψη της ούτε τις επισημάνσεις παραγόντων της αλβανικής πολιτικής ζωής, τύπου Φάτος Νάνο, ο οποίος υπογράμμισε πως μια στρατιωτική εμφάνιση της Δύσης θα εκληφθεί αρνητικά από τον αλβανικό λαό.

"Παιχνίδια" έντασης

Το χαρτί της έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις φαίνεται πως επιδιώκει να το χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος Σ. Μπερίσα. Ο έμπιστός του, αλλά υπό αντικατάσταση αρχηγός της αλβανικής μυστικής Αστυνομίας κατηγόρησε χτες οργανώσεις στην Ελλάδα ότι συνωμοτούν για να "απελευθερώσουν" τη νότια Αλβανία και ισχυρίστηκε ότι αυτές βρίσκονται πίσω από την ένοπλη εξέγερση στη χώρα.

Στη διάρκεια ομιλίας του από το βήμα του αλβανικού Κοινοβουλίου, ο Μπασκίμ Γκαζιντέντε ισχυρίστηκε ότι ένα σχέδιο με την ονομασία "Λωτός" εκπονήθηκε το 1990 με σκοπό "να απελευθερωθεί η Βόρεια Ηπειρος από την αλβανική κυριαρχία με ένοπλη εξέγερση".

Το σχέδιο "Λωτός", σύμφωνα πάντα με τον Γκαζιντέντε, δεν τέθηκε σε εφαρμογή το 1990, αλλά τώρα εφαρμόζεται σημείο προς σημείο.

Ο Γκαζιντέντε ισχυρίστηκε, όπως μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, πως στη συνωμοσία ενέχονται αρκετές ελληνικές ενώσεις, οι οποίες δρουν από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Ο Γκαζιντέντε ανέφερε το όνομα του Νίκολας Γκέιτζ, τον οποίο εμφάνισε ως αρχηγό του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας πρώην αρχηγός του επιτελείου του αλβανικού στρατού επί κομμουνιστικής εξουσίας, ο Κίτσο Μουστάκι, και ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο Γκράμοζ Ρούτσι, συνεργάστηκαν στη συνωμοσία αυτή επιτρέποντας στις μυστικές υπηρεσίες των Αθηνών να έχουν στη διάθεσή τους την ακριβή τοποθεσία των αλβανικών αποθηκών όπλων.

Ο Γκαζιντέντε κατηγόρησε τέλος τους επικεφαλής πολλών "πυραμιδικών" επενδυτικών εταιριών, η κατάρρευση των οποίων έδωσε το έναυσμα για την εξέγερση, ότι είναι πράκτορες της παλιάς μυστικής Αστυνομίας του Εμβέρ Χότζα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, αργά χτες το βράδυ, σημείωσε πως οι δηλώσεις αυτές "δε χρήζουν καν διάψευσης και θα πρέπει να αποδοθούν στη σύγχυση που είναι φυσικό να έχει περιέλθει το εν λόγω πρόσωπο". Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως "η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με την Αλβανία και κατά την παρούσα κρίση δείχνει έμπρακτα τη βοήθειά της στην ώρα ανάγκης της γειτονικής χώρας".

Παλλαϊκή κατακραυγή ενάντια στην επέμβαση

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον εξεγερμένο Αλβανικό λαό. Μηνύματα κατακραυγής ενάντια στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη γειτονική χώρα, εκφράζουν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της αναφέρει πως "ο Αλβανικός λαός πήρε την τύχη του στα ίδια του τα χέρια. Εδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι η διεκδίκηση ενός ενωμένου λαού για το δίκιο του δε σταματιέται με τίποτα"."Οι κομμουνιστές της Πέλλας καταγγέλλουν τα σχέδια της κυβέρνησης για συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική δύναμη επέμβασης στα εσωτερικά της Αλβανίας", ενώ καλείται η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα "να καταδικάσουν ανοιχτά το καθεστώς Μπερίσα".

Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη εκφράζει την αλληλεγγύη της με το λαό της Αλβανίας και καλεί "το λαό, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό και να διεκδικήσουν:καμία επέμβαση στη γειτονική χώρα. Τη λύση να δώσει ο ίδιος ο λαός της Αλβανίας. Κανένας φαντάρος στην Αλβανία".

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας αναφέρει πως για δεύτερη φορά έστειλε τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα στους εξεγερμένους Αλβανούς ενάντια στο καθεστώς Μπερίσα. Παράλληλα, υπόσχεται πως "θα συνεχίσει να βοηθά τον αλβανικό λαό στον αγώνα του".

Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης,σε ανακοίνωση - έκκληση τονίζει πως σε έναν τέτοιο λαό, που αγωνίζεται για δημοκρατία, ελευθερία, καλύτερη ζωή, "δεν ταιριάζει ο οίκτος και η συγκαταβατική συμπάθεια των σύγχρονων φαρισαίων. Η αλληλεγγύη μας είναι πράξη γενναιοφροσύνης, είναι στάση κοινού αγώνα σε ένα λαό που δεν τον αφήνουν να βαδίσει". Υπενθυμίζει μάλιστα πως συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμάκων - τροφίμων για τη στήριξη του αλβανικού λαού και καταλήγει σημειώνοντας πως "το κουβάρι της ΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων ξετυλίγεται και για το Αιγαίο και την Κυπριακή Δημοκρατία".

Η Πανσαμειακή Επιτροπή για την Ειρήνη,μεταξύ άλλων τονίζει την αλληλεγγύη της και προσθέτει πως "καμιά επέμβαση στο εσωτερικό της Αλβανίας, στρατιωτική ή πολιτική, δεν είναι αποδεκτή, παρά μία και μόνη, η αληθινά ανθρωπιστική. Αληθινά ανθρωπιστική, το τονίζουμε, διότι τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας αιματοκυλίστηκαν λαοί από τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως στη Βοσνία, τη Σομαλία και αλλού".

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης προς τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας όπου καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, "τις ραδιουργίες και τα εχθρικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ" και ζητεί"από την Ελληνική κυβέρνηση να μείνει μακριά από όλες αυτές τις ραδιουργίες και τα ύπουλα σχέδια εις βάρος της γειτονικής Αλβανίας και του λαού της και να απαιτήσει την παραίτηση του Μπερίσα".

Η ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω εκφράζει την ανησυχία της για τις συνέπειες από τις εξελίξεις στην Αλβανία και την παρέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή και εκφράζει την αλληλεγγύη της.

Η ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου με διαμαρτυρία της αναφέρει πως "υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για τη μεθοδευμένη, από τα κέντρα υπονόμευσης της ειρήνης - ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ - επέμβαση ενάντια στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απέχει από κάθε τέτοιες διαβουλεύσεις που είναι επιζήμιες για τη χώρα μας, αλλά και για την ειρήνη στα Βαλκάνια".

ΕΕΔΥΕ
Μεγάλη υποκρισία

Με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της προστασίας της η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μεθοδεύουν στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία για να στηρίξουν το καθεστώς Μπερίσα και να καταστείλουν την εξέγερση του λαού της.

Το "ενδιαφέρον" που εκδηλώνεται για την ομαλοποίηση της κατάστασης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αποτελεί μεγάλη υποκρισία, αφού τόσα χρόνια στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις το δικτατορικό καθεστώς Μπερίσα, που μετέτρεψε την Αλβανία σε προτεκτοράτο της "νέας τάξης" και εξαθλίωσε το λαό της.

Εξάλλου οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας έχουν ήδη γνωρίσει και πληρώσει με το αίμα τους το δήθεν ανθρωπισμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς και τη ΝΑΤΟική "προστασία" με την εγκατάσταση 60.000 κατοχικών στρατευμάτων στη Βοσνία.

Η ΕΕΔΥΕ για μια φορά ακόμη εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε κάθε είδους επέμβαση στην Αλβανία, που μπορεί να επιφέρει τραγικές συνέπειες για τον αλβανικό λαό και την περιοχή ολόκληρη.

Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις στην Αλβανία κάτω από το μανδύα της ΕΕ ή τον ΟΑΣΕ. Αυτή η ενέργεια στην πραγματικότητα στηρίζει το καθεστώς Μπερίσα, τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων" και στρέφεται κατά του αλβανικού λαού που παλεύει για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τους μαζικούς φορείς, το λαό, να συμπαρασταθούν, να εκφράσουν ηθικά και υλικά την αλληλεγγύη τους στον αλβανικό λαό και να καταδικάσουν τα σχέδια επέμβασης της "νέας τάξης πραγμάτων".

Κάτω τα χέρια από το λαό της Αλβανίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποτελεί ωμή πρόκληση και απαρχή εφαρμογής του εγκληματικού σχεδίου του ιμπεριαλισμού, να καταστείλει με κάθε μέσο τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας και να στηρίξει το καθεστώς Μπερίσα.

Η αποστολή της λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποφάσισαν οι "15", δεν είναι παρά ο "Δούρειος ίππος" της στρατιωτικής επέμβασης. Το δήθεν ανθρωπισμό των ιμπεριαλιστών το γνώρισαν καλά οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που σφαγιάστηκαν από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Γερμανίας και των άλλων "γερακιών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, αφού με την επιδιωκόμενη συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη δείχνει ότι αδιαφορεί και για τις συνέπειες που η επέμβαση θα έχει στην Αλβανία και γενικότερα.

Επιβάλλεται η παλλαϊκή κατακραυγή ενάντια στην επέμβαση, καθώς και η καταδίκη της αλβανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, που έβαλαν πλάτη στην αντιλαϊκή απόφαση της ΕΕ. Η στάση τους, όπως και η στάση της ιταλικής κυβέρνησης, αποδείχνει, ακόμα μια φορά, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Αποδείχνει το μίσος που τρέφουν όλοι μαζί για τους λαούς, το φόβο τους μήπως οι λαοί φύγουν από το δρόμο της "νέας τάξης πραγμάτων".

Χρέος σήμερα, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, κάθε εργαζόμενου, είναι να σταθεί στο πλευρό των εξεγερμένων της Αλβανίας. Η μαχητική αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αλβανικό λαό μας αφορά όλους. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Δυναμικά και μαζικά πρέπει να αντηχήσουν τα συνθήματα "κανένας Ελληνας στην Αλβανία", "κάτω τα χέρια από τον εξεγερμένο αλβανικό λαό".

Αθήνα 25/3/1997



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ