ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερχεται θύελλα!

Εννιά βουλευτές του ΚΚΕ, με επερώτησή τους, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, μέσω των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης". Επίκειται - σημειώνουν - αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, αποδεκατισμός των συντάξεων, αύξηση εισφορών, κατάργηση του θεσμού βαρέων και ανθυγιεινών

Στις επιχειρούμενες βαθιά αντεργατικές ανατροπές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης,καθώς επίσης στην προώθηση των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, σαν το "όχημα" προς την πλήρη αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, αναφέρεται ιδιαίτερα επερώτηση εννιά βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας. Ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης είναι το παρακάτω:

"Η κυβέρνηση, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενάντια στο ασφαλιστικά κοινωνικά προνομιακά εργασιακά δικαιώματά τους.

Μετά την ψήφιση του πιο σκληρού προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών με ταχύτατους ρυθμούς έφερε στη Βουλή και με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας, ψήφισε νόμους που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Νόμους που συρρικνώνουν παραπέρα το λεγόμενο κράτος πρόνοιας. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αρμοδίων με δημοσιεύματα στον Τύπο, προετοιμάζει τώρα με έντονους ρυθμούς, να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό.Από την προπαγανδιστική καμπάνια που κάνει είναι σαφείς οι προθέσεις της να δώσει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά και συνταξιουχικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σαν πρόσχημα προβάλλει τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος είναι εξαρχής παγιδευμένος στη λογική του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου".

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε παλιότερα τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους (Ν. 1902/92, Ν. 2084/92). Οι εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ, τότε διαβεβαίωναν γραπτά και προφορικά ότι θα τους καταργήσουν όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ηδη διανύουμε τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο οι τρεις νόμοι δεν καταργήθηκαν, αλλά "τακτοποιούνται" όλες οι εκκρεμότητές τους, όπως έγινε πρόσφατα με τη ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις. Είναι φανερό ότι ο "κοινωνικός διάλογος", που θέλει να κάνει η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένους τους τρεις νόμους - την κατάργηση των οποίων ζητούν επίμονα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι - και ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και λογική αυτών των νόμων.

Παίρνοντας υπόψη τον προσανατολισμό των διατάξεων των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, τις πληροφορίες που "διαρρέουν", τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις υποδείξεις του ΟΑΣΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και του ΣΕΒ, καθώς και τη μέχρι τώρα πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι επίκειται, ενδεχόμενα και με τη συναίνεση του κυβερνητικού συνδικαλισμού:

- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των εργαζομένων, αντρών και γυναικών.

- Νέα βάση υπολογισμού της σύνταξης (για παράδειγμα, αντί να υπολογίζεται η τελευταία πενταετία για τον υπολογισμό του μέσου μισθού, να υπολογίζεται η δεκαετία και έτσι η σύνταξη να είναι μικρότερη).

- Μείωση του ποσοστού κύριας ασφάλισης στο 60% του μέσου μισθού και μόνο μαζί με την επικουρική να φτάνει στο 80%

- Κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.

- Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και ελάφρυνση έως και απαλλαγή των εργοδοτών από εισφορές, όπως με σαφήνεια αξιώνουν ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιούχοι.

- Μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και των κονδυλίων που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων".

Τοπικά Σύμφωνα: "Οχημα" προς την ελαστικοποίηση

"Ταυτόχρονα με την "αναμόρφωση", στην ουσία κατεδάφιση, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος - συνεχίζει η επερώτηση - η κυβέρνηση προωθεί τα διαβόητα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", στα πλαίσια των οποίων οι μεν εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχτούν τη χορήγηση χαμηλότερων αποδοχών από αυτές που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους, την ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης, απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού κτλ., ενώ στους εργοδότες θα παρέχονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους, θα χορηγούνται εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, φορολογικές ελαφρύνσεις κτλ.

Στην πραγματικότητα τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης " αποτελούν το "όχημα", με το οποίο επιχειρείται η αναδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αμφισβήτηση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο καπιταλισμός δείχνει το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο, καθώς επιχειρεί τη μετατροπή των εργατών σε δουλοπάροικους, την ίδια ώρα που στο γύρισμα της χιλιετηρίδας οι σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες επιτρέπουν τη θεαματική βελτίωση της ζωής των ανθρώπων ολόκληρου του πλανήτη. Αντί γι' αυτό, ο πλούτος που δημιουργούν οι εργάτες συγκεντρώνεται σε ελάχιστα χέρια, ενώ δημιουργούνται νέες ζώνες φτώχειας, οι οποίες διευρύνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο θεσμός των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης" στη χώρα μας πρόκειται να εφαρμοστεί πειραματικά σε περιοχές, που εμφανίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και όπου προφανώς η κυβέρνηση εκτιμά πως οι εργαζόμενοι θα προβάλουν μικρότερες αντιστάσεις στην επιβολή αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση της δυνατότητας των εργατών να διαπραγματεύονται τους όρους πώλησης του μοναδικού εμπορεύματος που διαθέτουν, δηλαδή την εργατική τους δύναμη.

Τα αντεργατικά αυτά "Σύμφωνα", τα οποία έμμεσα πλην σαφώς βρίσκουν την υποστήριξη κάποιων Νομαρχιακών, Δημοτικών αρχών, άλλων τοπικών φορέων, καθώς και συνδικαλιστών της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές τους, αντίθετα θα λειτουργήσουν ως νέος πυροδοτικός μηχανισμός κατά των γενικότερων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με το μοίρασμά της σε περισσότερους, με τη μαύρη εργασία των ξένων εργατών, δεν αντιμετωπίζεται με νέα προνόμια στους μεγαλοεργοδότες και με την κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οταν η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς "λύση" για την ανεργία δεν μπορεί να δοθεί ούτε με το Β Πακέτο Ντελόρ, ούτε με τη συμπίεση του εργατικού κόστους, ούτε με την υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση διείσδυση του κεφαλαίου στα Βαλκάνια. Η ανεργία, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των δυσκολιών των ασφαλιστικών Ταμείων και όχι μόνο, αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Και όπως αποδείχνεται, έμπρακτα αυτό δε γίνεται, ούτε μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της διαβόητης "ελεύθερης αγοράς", δηλαδή, ασυδοσίας του κεφαλαίου. Η ιστορική εμπειρία έχει πλούσια διδάγματα για τους τρόπους "αναθέρμανσης", αλλά και για τη ριζική αντιμετώπιση της μάστιγας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής για την κοινωνικο - οικονομική ανάπτυξη του τόπου προς όφελος των εργαζομένων, μιας πολιτικής σαν και αυτή που έχει επεξεργαστεί και προτείνει το ΚΚΕ. Ομως η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις νεοφιλελεύθερες απόψεις της "μόδας" αρνείται πεισματικά να προσανατολιστεί σε άλλες κατευθύνσεις, οι οποίες μπορούν ν' ανακουφίσουν το πρόβλημα, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα και στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος, αρνείται να ακούσει τις κραυγές αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που είναι καθημερινά αντιμέτωποι με το φάσμα της εξαθλίωσης.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ υπουργοί για την πολιτική της κυβέρνησης στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της απασχόλησης - ανεργίας".

Την επερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές: Μήτσος Κωστόπουλος, Λεων. Αυδής, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Στρατής Κόρακας, Μαρία Μπόσκου, Βαγγέλης Μπούτας, Σταύρος Παναγιώτου, Αποστόλης Τασούλας.


ΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ομόφωνη καταδίκη των "Τοπικών Συμφώνων"

Στο 17% η ανεργία στην περιοχή. Ασυδοσία και τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους

Ομόφωνα η ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚ Κομοτηνής ψήφισε την πρόταση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ, για καταδίκη του νεοεισαγόμενου... θεσμού των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Επίσης, ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση για συμπαράσταση στον αλβανικό λαό και καταδίκη της προετοιμαζόμενης επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και άνοιξε με εισήγηση του προέδρου του ΕΚ Λ. Αθανασιάδη.Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας του ΕΚ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ, Π. Ταξόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας, που - όπως τόνισε - σε τοπικό επίπεδο ξεπερνά το 17%!, καθώς επίσης στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στις απολύσεις, στη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, αδειών, υπερωριών, στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, καθώς επίσης στο κλείσιμο βιοτεχνιών φασόν κλπ. Ο ομιλητής άσκησε οξύτατη κριτική στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ξεσκέπασε το ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Στα προβλήματα των εργαζομένων, στην ανάγκη αγωνιστικού προσανατολισμού των πρωτοβάθμιων οργανώσεων, καθώς και του ΕΚ, στάθηκε στην ομιλία του και οΤ. Γκλαβάνης,μέλος της διοίκησης του ΕΚ και γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ.

Καταδίκη και από την ΟΣΝΙΕ

Την κατηγορηματική της αντίθεση με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Οπως τονίζεται, "μέσω των ΤΣΑ οι εργοδότες θα αμείβουν τους εργαζόμενους με αποδοχές χαμηλότερες από τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στα ωράριο εργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να απολύουν με τον ισχυρισμό ότι οι απολυμένοι θα εντάσσονται σε σεμινάρια ειδίκευσης, ενώ θα απολαύσουν και επιπρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις".

"Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας - επισημαίνεται - οι εργαζόμενοι καλούνται να συναινέσουν στην ανατροπή όλων των δικαιωμάτων τους, αφού η Κομισιόν φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι με τα ΤΣΑ μπορεί να συμφωνηθεί οτιδήποτε!".

ΕΚ Πάτρας: ΟΧΙ στους αγώνες ΝΑΙ στα ΤΣΑ

Την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που όχι μόνο απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ για ολόπλευρη στήριξη και οργάνωση του αγώνα των εργατών της ΜΙΣΚΟ,αλλά και αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και ΙΝΕ της περιοχής για την υλοποίηση της απόφασης της ΓΣΕΕ για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Πάτρας της ΕΣΑΚ.

"Από τα πράγματα - τονίζεται - η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της εργατικής τάξης της πόλης μας πρέπει να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων, κόντρα στη λογική των "κοινωνικών εταίρων" και της συναίνεσης της πλειοψηφίας του ΕΚΠ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ