ΤΙΡΑΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -
Την πιθανότητα παροχής οικονομικής, ιατροφαρμακευτικής, και ακόμη και στρατιωτικής ή "αστυνομικής" βοήθειας στην κυβέρνηση Φίνο διαπραγματεύτηκε χτες η 11μελής αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία βρίσκεται στην Αλβανία. Είναι πλέον σαφές ότι η πρωτοβουλία ανήκει στις Βρυξέλλες, αφού και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκδήλωσε την "υποστήριξή του" στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Νέες συνομιλίες με αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης είχε χθες η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία, με στόχο να προσδιοριστούν "οι ανάγκες της χώρας σε βοήθεια". Η 11μελής αποστολή είχε τη Δευτέρα συνομιλίες και με τον Πρόεδρο Μπερίσα,ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για αποστολή πολυεθνικής "αστυνομικής" δύναμης: "Οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αστυνομίας χρειάζονται για τη διανομή της βοήθειας, την αποκατάσταση της τάξης και την αναδιοργάνωση της δικής μας αστυνομίας. Η βοήθεια πρέπει να περιλάβει και την αναδιοργάνωση των κατεστραμμένων δημοσίων και οικονομικών θεσμών", είπε ο Αλβανός πρόεδρος.
Είναι σαφές ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών και με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Φίνο αποτελεί η "ασφάλεια", όπως το έθεσε κομψά ο επικεφαλής της, Γιαν Ντ' Ανσενμπουργκ - δηλαδή, ο αφοπλισμός των εξεγερμένων.
Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία μετέβη αργότερα χθες στο Δυρράχιο, το μεγαλύτερο αλβανικό λιμάνι, που παρέμενε κλειστό τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η επαναλειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δυρραχίου θεωρείται από τους Ευρωπαίους ειδικούς ως πρώτιστη προτεραιότητα, αφού η λειτουργία του αποτελεί προϋπόθεση για την αποστολή της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Αλβανία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης. Επίσκεψη στο λιμάνι του Δυρραχίου πραγματοποίησε χτες και επιτροπή συμβούλων του ΟΑΣΕ.
Ηδη από προχτές, δηλώνοντας ουσιαστικά την απροθυμία του να εμπλακεί στην κρίση και επιχειρώντας μετακύληση της πολιτικής ευθύνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους Αλβανούς να "συνεργαστούν πλήρως" με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει μεταβεί στη χώρα.
Κατά πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε "κάθε διπλωματική προσπάθεια" ειρηνικής λύσης της κρίσης. Ο προεδρεύων του Σώματος, Ζμπίγκνιου Βλόσοβιτς, είπε στο AFP ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξέτασαν - κεκλεισμένων των θυρών - "τις προοπτικές αποκατάστασης της τάξης και της ειρήνης στην Αλβανία".
"Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων είναι αδιανόητη", αλλά και "ίσως να χρειαστεί η αποστολή μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης", προς βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού της Αλβανίας: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Εβρέ ντε Σαρέτ,έκανε τις δύο αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις την ίδια μέρα. Ποια θα πρέπει να πάρει κάποιος στα σοβαρά; μάλλον τη δεύτερη. Ο ντε Σαρέτ έδειξε χθες να μεταστρέφει την πρότερη ρητορική του. "Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και σθεναρά, ώστε να μην εκτυλιχτεί μπροστά μας το σενάριο ενός εμφύλιου πολέμου, που αποτελεί αληθινό δράμα με επιπτώσεις στην περιφέρεια και τις οποίες δεν πρέπει να υποτιμήσουμε", είπε ο ντε Σαρέτ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αποφυλακισθείς σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο,μετά από την προχτεσινή του έκκληση στον Μπερίσα να παραιτηθεί, δήλωσεότι δε θεωρεί την παραίτησή του ως έχουσα προτεραιότητα. Ο Νάνο τόνισε και πάλι ότι"ο πρόεδρος πρέπει να συνεργάζεται και όχι να επεμβαίνει".
Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Αλβανίας δήλωσε χθες ότι η Αλβανία χρειάζεται οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια των έξι επομένων μηνών, για να μη βουλιάξει η οικονομία της έπειτα από τις ταραχές των τελευταίων εβδομάδων.Κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι οικονομικοί δείκτες της χώρας καρκινοβατούν, αν και η Αλβανία θεωρούνταν πριν δυο χρόνια ένας από τους..."καλύτερους μαθητές" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πορεία της προς την οικονομία της αγοράς. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού που επρόκειτο να φτάσει τα 350 εκατομμύρια δολάρια (10% του ΑΕΠ) αναθεωρήθηκε στα 500 εκατομμύρια (15% του ΑΕΠ), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομίας, Αρμπεν Μάλαϊ.
Για να εξισορροπήσει το ισοζύγιο πληρωμών, η Αλβανία έχει επίσης ανάγκη μιας βοήθειας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό. Μέσα σε ένα χρόνο, από το Φεβρουάριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1997, ο πληθωρισμός έφτασε στο 21,5%, αλλά η κρίση προκάλεσε την εκτόξευση των τιμών. Αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων 30% ως 40% παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Τίρανα. "Ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει φέτος στο 100% αν δε βοηθηθούμε", είπε ο υπουργός.
Από τις αρχές Ιανουαρίου το εθνικό νόμισμα (λεκ) υποτιμήθηκε κατά 30% - 40%, σε σχέση με το δολάριο.
Την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην αποστολή "πολυεθνικής" δύναμης στην Αλβανία, "αστυνομικού" δήθεν χαρακτήρα με στόχο την "αποκατάσταση της τάξης", επιδεικνύει η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία προσπαθεί επίμονα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προσχήματα (εσωτερική πρόσκληση, αποφάσεις διεθνών οργανισμών).
Η επιμονή στη λογική της επέμβασης είναι διάχυτη στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, παρ' όλο που επιχειρούν να συγκαλύψουν τις προθέσεις τους με φραστικές διαβεβαιώσεις ότι "δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αλβανίας"!
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες σε κατ' ιδία συνομιλίες καυχώνται για την ιμπεριαλιστική τακτική που ακολουθούν απέναντι στην κρίση στην Αλβανία, λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ και η ΕΕ δε θέλουν επέμβαση, αλλά εμείς θέλουμε"! Υποστηρίζουν μάλιστα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι "οι ΗΠΑ μας αφήνουν να κάνουμε παιχνίδι στην Αλβανία"!
Ο Κ. Σημίτης,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Μ. Εβερτ, σε γραπτή δήλωσή του επαναλαμβάνει το πλαίσιο της παρέμβασης της κυβέρνησης στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, στο οποίο διακρίνεται η στάση στήριξης της κυβέρνησης, και έμμεσα του Σ. Μπερίσα, ενώ δεν κρύβει τα εχθρικά αισθήματα απέναντι στους εξεγερμένους, τους οποίους απαξιώνει να αναφέρει: "Η Ελλάδα έχει αποφασίσει συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με την Αλβανία: την αντιμετώπιση με πολιτικά - ειρηνικά μέσα της κρίσης, τόσο σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις (!) όσο και με διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΑΣΕ".
Εξειδικεύοντας την κυβερνητική γραμμή, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων "να ανταποκριθούν σε οτιδήποτε υπάρξει". Επομένως, συμπλήρωσε, "να είστε βέβαιοι ότι οι σχετικές προεργασίες είναι σε εξέλιξη έτσι και αλλιώς, γιατί έχουμε την εμπειρία των δυνάμεων της SFOR στη Βοσνία" (!). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας προετοιμάζει μεγάλο αριθμό στρατιωτών(1.000 - 1.500 άντρες), κυρίως των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε "ανά πάσα στιγμή" να συμμετάσχουν στην... αστυνομικού χαρακτήρα επέμβαση.
Τα συγκεκριμένα σχέδια συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τη γραμμή της σύμπλευσης με τις κυβερνητικές επιλογές, στη γραμμή της επέμβασης με άλλοθι την προστασία της ελληνικής μειονότητας. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σημίτη, ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι χειρισμοί που θα γίνουν από εδώ και πέρα και υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Ωστόσο ο Κ. Σημίτης στη γραπτή δήλωση που έβγαλε αμέσως μετά, επιχειρεί να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και συνεδρίου της ΝΔ. Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής "είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατευτεί η ελληνική μειονότητα. Οι επαφές όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων πρέπει να κατατείνουν στον ίδιο στόχο".
Η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, όπως είναι γνωστό, είχε δυσμενείς και επικίνδυνες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξεθάρρεψαν και βάλθηκαν να κινήσουν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω. Καθημερινά βλέπουμε το φαινόμενο να επιζητούν, στο όνομα της "νέας τάξης", να πάρουν πίσω με κάθε τρόπο και μέσο ό,τι χάσανε και κάνουν ανοιχτή επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ακόμα και το οχτάωρο, που κερδήθηκε με το αίμα των απεργών εργατών στο Σικάγο, επιχειρούν να το καταργήσουν.
Αλλά δεν είναι μόνο ότι πασχίζουν να αρπάξουν όλα εκείνα που οι λαοί κέρδισαν με μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες. Το χειρότερο είναι ότι επιδιώκουν ν' αναβιώσουν τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σοβινισμό, με σκοπό να ρίξουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο ματοκύλισμα για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Χειροπιαστό παράδειγμα είναι αυτά που διαδραματίζονται σήμερα στα Βαλκάνια. Οπως είναι γνωστό, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της "νέας τάξης" ξεκίνησαν με τη διάλυση των καθεστώτων της ΛΔ της Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για να συνεχίσουν με τον κατακερματισμό των κατοίκων τους, που χρόνια τώρα ζούσανε αρμονικά και αδελφωμένα. Επίσης, βάλθηκαν να επαναφέρουν, με τις γνωστές οικονομικές και κοινωνικές καταστροφικές συνέπειες, τον καπιταλισμό στις χώρες αυτές. Και να πετύχουν επεμβάσεις στα εσωτερικά τους σε όφελος των ΗΠΑ και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Ετσι φτάσαμε στο σημείο να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε επικίνδυνη μπαρουταποθήκη, που κάθε τόσο κινδυνεύει να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Ακόμα, τα ιδιαίτερα συμφέροντα των δυνάμεων της ΕΕ και κυρίως των Γερμανίας, Αγγλίας και Γαλλίας από τη μια και των ΗΠΑ από την άλλη, που συγκρούονται σ' αυτή την περιοχή, δεν αφήνουν να σταματήσει ο κίνδυνος του μακελειού, που αυτές προκαλούν και συντηρούν. Και το κακό είναι πως μεθοδικά προσπαθούν να μπλέξουν και την Ελλάδα, που πάνω από 45 χρόνια ένιωθε ασφάλεια και ηρεμία και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους λαούς των άλλων χωρών της Βαλκανικής. Για όλα αυτά, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αποκτήσει συνείδηση όλων αυτών των γεγονότων και να βρίσκεται σε αδιάκοπη επαγρύπνηση.
Είναι ανάγκη να μην ξεχνάμε τις ΝΑΤΟικές βόμβες, που σκορπούσαν πριν από λίγο τον τρόμο σ' αυτή την περιοχή και την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αποτραπεί η εμπλοκή μας στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Πρέπει να κατανοήσουμε πως κάθε αποσταθεροποίηση στη Βαλκανική είναι κι ένα μήνυμα πως η απειλή σύρραξης βρίσκεται και "προ των πυλών μας". Γι' αυτό είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε να φράξουμε το δρόμο της επέκτασής της, να αγωνιστούμε για το σταμάτημα κάθε διαμάχης που προσπαθούν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει ν' αφήσει ελεύθερη την προπαγάνδα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που έχει στόχο να ανακόψει την επαγρύπνησή του και να τον αποτρέψει να βρίσκεται σε αδιάκοπη επιφυλακή. Μόνη σκέψη μας κι επιδίωξή μας πρέπει να είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Γιατί μόνο η ειρήνη είναι η δύναμη που μπορεί να φράξει το δρόμο κάθε ξένης επέμβασης και να εξασφαλίσει στην περιοχή και στη χώρα μας την ηρεμία και την ασφάλεια.
Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ
Δεν "έπεισε" τους εξεγερμένους ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, να δεχτούν την επέμβαση
Ανταπόκριση (Αργυρόκαστρο Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ). -
Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα όπλα και να μην δεχτούν την επέμβαση πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης εμφανίστηκαν οι ηγέτες του εξεγερμένου νότου σε συνομιλίες που είχαν χτες στο Αργυρόκαστρο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξεγερθέντες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στήριξη που πρόσφερε μέχρι τέλος στον Σαλί Μπερίσα και η Αθήνα.
Από την πλευρά του ο Γιάννος Κρανιδιώτης σημείωσε την επιμονή της Αθήνας στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, την προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να αναπτυχθεί η επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων μερών, και την ετοιμότητα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια, άλλωστε, αποτελεί και το πρόσχημα για την πραγματοποίηση του πρώτου βήματος της στρατιωτικής παρουσίας της Δύσης...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή δυνάμεων - γύρω στους 600 - 800 άντρες - αστυνομικού χαρακτήρα στα λιμάνια του Δυρραχίου, της Αυλώνας και των Αγίων Σαράντα. Ως πρόσχημα για αυτή την αποστολή αυτής της δύναμης χρησιμοποιείται η ανάγκη ασφαλούς προσέγγισης και διάθεσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αρχίσει να φθάνει στην Αλβανία. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα αρχίσει αφού η 11μελής επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκεται στα Τίρανα, υποβάλλει την έγκρισή της.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά την έγκριση της επιτροπής θα ρυθμιστούν και οι λεπτομέρειες για την αποστολή στα Τίρανα περίπου 150 συμβούλων από χώρες της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσουν, όπως λέγεται, την κυβέρνηση Φίνο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Προφανώς για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νότο, πράγμα που προς το παρόν δε φαίνεται εύκολο. Και αυτό, γιατί οι εξεγερμένοι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με τον Γιάννο Κρανιδιώτη υποστήριξαν πως οι πληροφορίες τους αναφέρουν ότι ο Σαλί Μπερίσα ελέγχει τρεις πόλεις στον αλβανικό βορρά, το Φιέρι, τα Τίρανα και το Δυρράχιο, γεγονός που τους αναγκάζει να επιμείνουν στο τελεσίγραφο που έχουν δώσει για την αποχώρησή του.
Σήμερα θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Γ. Κρανιδιώτη με τη συνάντηση που ενδεχομένως θα έχει με τον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.
Τη χορήγηση δανείου, ύψους 20 δισ. δραχμών, της ελληνικής κυβέρνησης προς την Αλβανία για τη μερική αποζημίωση όσων έχασαν τα χρήματά τους στις "πυραμίδες", υποσχέθηκε χτες από το βήμα του βαλκανικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, υπό την αίρεση, όμως, της ...ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα, στην κατεύθυνση της εδραίωσης του καπιταλιστικού συστήματος.
Η παρέμβαση Παπαντωνίου, η οποία, εκτός των άλλων, συνιστά και απροκάλυπτη παρέμβαση στις εξελίξεις τρίτης χώρας υπέρ των δυναστών του αλβανικού λαού, ασφαλώς αντανακλά τις ανησυχίες, αν όχι τον τρόμο, του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και του οικονομικού κατεστημένου, από τη λαϊκή εξέγερση, η οποία πήρε χαρακτηριστικά ένοπλης αντίστασης των Αλβανών κατά της πολιτικής εισαγωγής του βίαιου καπιταλισμού από τη συμμορία Μπερίσα.
Αυτό που τους τρομάζει περισσότερο είναι ότι οι εξελίξεις στην Αλβανία, ο "αλβανικός ιός" μπορεί να αποδειχθεί "μεταδοτικός" και προς άλλες βαλκανικές και χώρες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης, οι λαοί των οποίων υποφέρουν σήμερα από τη μαζική φτώχεια και την εξαθλίωση, που επήλθε από την εφαρμογή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Αστυνομική δύναμη, ο αριθμός της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ενδέχεται να σταλεί με απόφαση της κυβέρνησης σε περιοχές της Αλβανίας, εφόσον το ζητήσει η αλβανική κυβέρνηση. Αυτό δήλωναν χτες πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν με σαφήνεια τα καθήκοντα των αστυνομικών. Στις προσεχείς μέρες, θα ενισχυθεί και η αστυνομική δύναμη στα ελληνοαλβανικά σύνορα, επειδή έχει αυξηθεί ο κίνδυνος λαθραίας εισόδου όπλου και πυρομαχικών. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη διευθέτηση της κρίσης στη Βοσνία. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει, ήδη, με δέκα αστυνομικούς στην πολυεθνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πήγε στη Βοσνία, αμέσως μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, με στόχο την αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής του Σαράγεβο και του Μόσταρ. Η αποστολή της ξένης δύναμης στη Βοσνία αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι είχαν διαλυθεί οι δομές του κράτους και ήταν αναγκαία η επιτήρηση της ομαλοποίησης της ζωής των κατοίκων, που κινδύνευαν να πέσουν θύματα των "ατάκτων μουσουλμάνων" και της ιδιότυπης μαφίας που είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.