ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι θα γίνει με το "Ελληνικό Σπίτι" στο Παρίσι;

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα και Σταύρου Παναγιώτου

Το θέμα του καθεστώτος του Ελληνικού Σπιτιού, στο Παρίσι, και την αντιμετώπιση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Κοινότητας στη γαλλική πρωτεύουσα, φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Σταύρος Παναγιώτου.Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: "Αναστάτωση προκαλούν στους Ελληνες του Παρισιού τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Κοινότητα Παρισιού - και μάλιστα με την ανοχή, αν όχι με τη συμμετοχή, κρατικών και κυβερνητικών παραγόντων.

Οπως είναι γνωστό, το 1981 παραχωρήθηκε για μια πενταετία και στη συνέχεια για άλλη μια πενταετία, στην Ελληνική Κοινότητα Παρισιού, το Ελληνικό Σπίτι που βρίσκεται στην οδό Μανίλ, στο Παρίσι. Η Κοινότητα είχε συμβατική υποχρέωση να διαθέσει 800 χιλιάδες γαλλικά φράγκα, προκειμένου να εκτελεστούν έργα για την επισκευή και την ανακαίνιση του κτιρίου. Πράγματι η Κοινότητα διέθεσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο γαλλικά φράγκα, ενώ κατάφερε να αποσπάσει από την ΕΟΚ άλλα 80.000 γαλλικά φράγκα, τα οποία διέθεσε για τη βελτίωση του κτιρίου.

Το 1991, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, επιχείρησε να αφαιρέσει το Ελληνικό Σπίτι από την Κοινότητα πράγμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ελλήνων του Παρισιού, αλλά και των Ελληνικών Κομμάτων. Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσαν εκτός του ΚΚΕ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι χαρακτήριζαν την ενέργεια του τότε υπουργού σαν αντεθνική πράξη. Το 1994, παραμονές εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας, σε μια καταφανή απόπειρα επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων παραχώρησε το Ελληνικό Σπίτι, για εξάχρονη χρήση στην κοινότητα, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να διαθέσει 300.000 γαλλικά φράγκα για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού, με καθυστέρηση ενός μήνα, διαβίβασε στο ελληνικό προξενείο επιταγή ύψους 300.000 γαλλικών φράγκων, την οποία όμως η κ. Πρόξενος δεν παρέλαβε.

Το 1996 ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος προβαίνει στην αντεθνική πράξη όπως τη χαρακτήριζε το ΠΑΣΟΚ το 1991 και αφαιρεί το Ελληνικό Σπίτι, από την κοινότητα, παραχωρώντας ένα μέρος του ενός ορόφου του κτιρίου, όπου εκτός της κοινότητας θα στεγάζονταν και άλλοι 13 ελληνικοί σύλλογοι και οργανώσεις του Παρισιού. Στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου θα στεγαστούν υπηρεσίες της Πρεσβείας ενώ υποτίθεται ότι θα αναπτυχτούν και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ολα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιούνται οι χιλιάδες Ελληνες του Παρισιού, που διαχειρίζεται τα δύο ελληνικά σχολεία με τους 350 μαθητές κτλ. δέχεται συστηματικά επίθεση από ορισμένους κύκλους, οι οποίοι καταθέτουν συνεχώς μηνύσεις και αγωγές με προφανή στόχο την παράλυση της Κοινότητας".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, θέτουν στον υπουργό Εξωτερικών, 4 συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Πότε η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη στάση της και θα παραχωρήσει στην Ελληνική Κοινότητα Παρισιού, το Ελληνικό Σπίτι;
  • Γιατί όταν έγινε η παραχώρηση το 1994 για 6 χρόνια δεν είχε τεθεί θέμα στέγασης των υπηρεσιών της Πρεσβείας;
  • Για ποιες μορφωτικές πολιτιστικές δραστηριότητες της πρεσβείας γίνεται λόγος, αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα, ενώ αντίθετα η Ελληνική Κοινότητα και οι άλλοι σύλλογοι και οργανώσεις έχουν πλούσιο και αξιόλογο έργο στον τομέα αυτόν;
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, με σκοπό την ενίσχυση της δράσης της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού; Πρόκειται να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της αυτόνομης δραστηριότητας της Κοινότητας, εκείνοι οι κύκλοι του Ελληνικού Προξενείου που επιχειρούν τη συγκρότηση ψηφοδελτίου παραβιάζοντας την αυτοτέλεια της δράσης και λειτουργίας της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία ή εκτελούν κυβερνητικές εντολές και σε κάθε περίπτωση τι πρόκειται να κάνει σχετικά η κυβέρνηση;
Μετατρέπουν τον άνθρωπο σε γρανάζι

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά στη συζήτηση για την "Πράσινη Βίβλο" της Επιτροπής για τη "ζωή και εργασία στην κοινωνία των πληροφοριών"

"Προσχέδιο μετατροπής του ανθρώπου σε γρανάζι και μάλιστα από τα πιο φτηνά και ευέλικτα της αγοράς", χαρακτήρισε την "Πράσινη Βίβλο" της Επιτροπής για τη "ζωή και εργασία στην κοινωνία των πληροφοριών" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι "ούτε το γράμμα, ούτε πολύ περισσότερο το πνεύμα της συνηγορούν στην προτεραιότητα του ανθρώπινου παράγοντα και στο σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

"Η εφαρμογή των καινοτομιών της τεχνολογίας", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "και πολύ περισσότερο αυτές που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν βαθύτατες τομές στο κοινωνικό γίγνεσθαι, δεν είναι δυνατόν να έχουν κριτήριο άλλο εκτός από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και σε καμία περίπτωση να απαξιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση και να εξανδραποδίζουν τον άνθρωπο στην τεχνολογία και στους άγριους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Οι προτάσεις που κατατίθενται και τα μέτρα που προωθούνται χαρακτηρίζονται από την αντίληψη του κόστους και της ανταγωνιστικότητας της αγοράς και εντείνουν την προσπάθεια αφαίρεσης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, τον ακρωτηριασμό και την αποδιάρθρωση της ίδιας της έννοιας της εργασίας". Ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε ότι "η προωθητική δύναμη αυτής της πολιτικής είναι τα τεράστια ποσά που διατίθενται για να αποκομίσουν τεράστια και γρήγορα κέρδη. Η "Πράσινη Βίβλος" ξεκαθαρίζει με την πιο κυνική ειλικρίνεια ότι το προτεινόμενο κοινωνικό μοντέλο στηρίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και απαιτεί έναν σταθερό και αφοσιωμένο πυρήνα εργαζομένων έτοιμο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων να αναπροσαρμόζονται ταχύτατα στις εξελίξεις της αγοράς. Ο έλεγχος των εργαζομένων και των πολιτών γίνεται αποτελεσματικότερος με την αναδιοργάνωση των συστημάτων προστασίας και απασχόλησης, του χρόνου εργασίας, της κοινωνικής προστασίας της υγείας και της ασφάλειας".

"Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "το πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες: Εκεί και με τρόπο που να αποφέρουν περισσότερα κέρδη. Είναι εμφανές το μέλλον που διαγράφεται σ' αυτή την κοινωνία για τον άνθρωπο: Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, ρήξη με τις ίδιες του τις ανάγκες που δε θα διαμορφώνουν πλέον το περιβάλλον του, αλλά θα διαμορφώνονται από αυτό, ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο, ταχύτερο τρόπο, φθηνότερο τρόπο αυτούς που το ορίζουν. Σχέδια όπως αυτά της τηλε - εργασίας και της απομόνωσης του ανθρώπου από το κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι σχέδια λοβοτόμησης του ανθρώπου προκειμένου να μετατραπεί σε φθηνή και εύπλαστη πρώτη ύλη κέρδους".

Περιοδείες του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιούνται οι εξής περιοδείες στελεχών:

  • Στα ΕΛΤΑ Περιστερίου θα περιοδεύσει στις 7.00 πμ ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
  • Στα ΕΛΤΑ Πειραιά θα περιοδεύσει στις 7.00 πμ ο Απ. Τασούλας,βουλευτής του ΚΚΕ.
Δραστηριότητες Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Καλλιφρονά 30) συζήτηση με θέμα "Αιγαίο - Κύπρος - Εξοπλισμοί".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει την Τετάρτη 19 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο και το Αιγαίο".


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ