ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τέλος για Ράλλη, Βορεάδη

Κόπηκαν από τους πίνακες για φέτος. Νέα κόντρα ΕΟΚ - Φούρα

Για τους Γιάννη Ράλλη και Λάζαρο Βορεάδη, το πρωτάθλημα μπάσκετ σταμάτησε στο παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Η Ομοσπονδία διαιτητών αφού έλαβε υπόψη της την έκθεση του παρατηρητή Θ. Γιοχαλή και το βαθμό με τον οποίο έκρινε την απόδοσή τους, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε χτες ομόφωνα να αναστείλει τις δηλώσεις ενεργείας τους, μέχρι τέλος της περιόδου 96 - 97.

Στο μεταξύ αποφασισμένος να πάρει μέτρα για όσα συμβαίνουν στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, δήλωσε κατά την αναχώρησή του για τη Λωζάνη ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας. Η μέχρι τώρα πολιτική της μη ανάμειξης σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας των Ομοσπονδιών προφανώς εγκαταλείπεται κι αναμένονται από την επόμενη βδομάδα παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διάσωσης της αξιοπιστίας των δύο κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Αντιπαράθεση με ΓΓΑ

Η αντιπαράθεση ΓΓΑ και Ομοσπονδίας μπάσκετ, με αφορμή το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η διοίκηση της ΕΟΚ συνεδρίασε χτες εκτάκτως, κι αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα στην Αθήνα σύσκεψη εκπροσώπων των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών και διαμαρτυρία στον υφυπουργό Αθλητισμού για τη μείωση της επιχορήγησης στα επίπεδα του 1994. Με την απομάκρυνση του Γ. Βασιλακόπουλου από τη ΓΓΑ, οι σχέσεις υφυπουργού και Ομοσπονδίας βρίσκονται σε επίπεδο αντιπαλότητας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και σε χτεσινές δηλώσεις του Ανδρ. Φούρα. Στο αίτημα της ΕΟΚ για κατασκευή παρκέ στα βοηθητικά γήπεδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ΟΑΚΑ που το καλοκαίρι του 1998 θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο υφυπουργός ζήτησε να κατατεθεί προηγούμενα προϋπολογισμός, κάτι που δε συνηθίζει η Ομοσπονδία σε διοργανώσεις που για το αγωνιστικό τους μέρος δεν απαιτούν κρατική επιχορήγηση...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Ανοιχτοί λογαριασμοί

Ανατρέψιμο το 68-63 με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Ο Ηρακλής κοντά στην τετράδα

"Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο", αναφώνησε ο Ηρακλής στη Χάποελ Ιερουσαλήμ και έμεινε "όρθιος" στο παιχνίδι για την πρόκριση στην τετράδα του ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Ο "γηραιός" αν δεν έχανε τον Λ. Κακιούση στο 34 με πέντε φάουλ, μπορούσε ακόμα και τη νίκη. Μέχρι τότε έλεγχε το ρυθμό του αγώνα, ενώ στο 30 είχε προηγηθεί 50-46. Με τον νεαρό κι άπειρο Συριστατίδη στη θέση του πλέι μέικερ, δεν άντεξε στην πίεση του τελευταίου πεντάλεπτου και προς στιγμήν απειλήθηκε και με μη ανατρέψιμη διαφορά. Ο δαιμόνιος Γκόρντον, που στην επανάληψη σημείωσε 21 πόντους, πήρε το παιχνίδι προσωπικά, όπως και το 1993 στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας όταν εκτέλεσε την Εθνική Ελλάδας με 9 τρίποντα και παραλίγο να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Η Χάποελ στο 38 προηγήθηκε 66-56, αλλά δεν άντεξε. Ο Ηρακλής κράτησε την ψυχραιμία του και με τους Μικ, Μπάκναλ διαμόρφωσε το τελικό 68-63. Αν μάλιστα οι παίκτες του Σλάβνιτς ήταν περισσότερο ψύχραιμοι από τη γραμμή των ελεύθερων βολών, το αποτέλεσμα μπορούσε να ήταν και νικηφόρο. Η διαφορά των 5 πόντων αφήνει, πάντως, ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της ερχόμενης Τρίτης στο Ιβανόφειο.

ΧΑΠΟΕΛ: Ντάνιελ 8, Ντόρτλεμαν 5 (1), Τόμσον 12, Σέφα 6 (2), Γκόρντον 23 (1), Ντέλτζελ 3 (1), Μπινγκεχάιμερ 11 (2).

ΗΡΑΚΛΗΣ: Σάλστρομ 2, Κακιούσης 13 (2), Μικ 24, Γιαννουζάκος 2, Ηλιόπουλος, Μπρούγος 11, Μπάκναλ 11, Συριστατίδης.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Κριτήριο το "Γιουρολίμπ"

Την αισιοδοξία τους ότι η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Αθηνών "Γιουρολίμπ 97" θα ξεπεράσει σε επιτυχία κάθε προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού στη χώρα μας, εξέφρασαν οι οργανωτές. Ο δήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Δ. Αβραμόπουλος, τόνισε: "Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της διοργάνωσης θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προσπάθεια ανάθεσης της Ολυμπιάδας του 2004".

Ο Ολυμπιονίκης, τεχνικός διευθυντής της ΕΙΟ, Τάσος Μπουντούρης, υπογράμμισε:"Αυτό το Γιουρολίμπ είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή 260 αθλητές από 20 χώρες".

Οι αγώνες θα γίνουν από 8-12 Μάρτη σε Φάληρο, Βούλα και Βάρκιζα.

Α. ΠΑΓ.

ΠΟΛΟ
Επικίνδυνη αποστολή

Επιστροφή στις εσωτερικές υποχρεώσεις σήμερα για τη Βουλιαγμένη, που μετά τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ξαναμπαίνει στο ρυθμό του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι "μπέμπηδες" ταξιδεύουν στη Χίο όπου σε εξ αναβολής αγώνα για το πρωτάθλημα αντιμετωπίζουν τη φετινή ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος τοπική ομάδα.

Οι γηπεδούχοι με νίκη πιάνουν τη Βουλιαγμένη στην κορυφή, που θα έχει όμως έναν αγώνα λιγότερο.

Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι, όσον αφορά το πρωτάθλημα προέρχονται από τη βαριά ήττα με τον Ολυμπιακό και σήμερα θα προσπαθήσουν να ρεφάρουν. Αλλωστε ψυχολογικά η Βουλιαγμένη βρίσκεται σε ιδανική κατάσταση. Η Βουλιαγμένη προηγείται στη βαθμολογία με 26 β. ενώ η Χίος είναι τέταρτη με 24.

Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20.00 στο Ιωνικό κολυμβητήριο της Χίου.

Εξάλλου σήμερα διεξάγεται και το τελευταίο παιχνίδι για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου, όπου τα Χανιά υποδέχονται τον Παναθηναϊκό (19.00). Ο νικητής του αγώνα θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό την Πάτρα.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας επέλεξε ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος για να κατακτήσει το "βουνό των θεών", τον Ολυμπο. Ετσι, την Παρασκευή 7/3 στις 16.00 θα γίνει η αναχώρηση από τα γραφεία του Συλλόγου (πλατεία Αγ. Θεοδώρων - Κλαυθμώνος), ενώ το βράδυ θα γίνει διανυκτέρευση στο καταφύγιο "ΣΤΑΥΡΟΣ" με υψόμετρο 1.000 μέτρα.

Το Σάββατο 8/3 θα ξεκινήσει η ανάβαση προς την κορυφή και τη νύχτα η διανυκτέρευση θα γίνει στο καταφύγιο "ΓΙΟΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ" (2.700 μ.).

Την Κυριακή 9/3 αναρρίχηση στην κορυφή Μύτικας (2.917 μ.) και την ίδια μέρα κατάβαση στη θέση "ΣΤΑΥΡΟΣ".

Την Καθαρή Δευτέρα γίνεται η επιστροφή. Κούλουμα στην κοιλάδα των Τεμπών.

ΑΡΗΣ - ΜΠΕΝΕΤΟΝ
Ο τελικός περνά από το Παλέ

Νίκη με διαφορά θέλει ο Σούμποτιτς που αναθέτει ειδικό ρόλο στον Λιαδέλη

Τον καβαλάρη που θα οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς αναζητεί ο Σλ. Σούμποτιτς. Ο Αρης στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης φιλοξενεί στις 18.45 (ΕΤ3) την Μπενετόν Τρεβίζο κι ο Σλοβένος προπονητής καταστρώνει τα σχέδιά του με κεντρικό άξονα τον Π. Λιαδέλη. Ο νεαρός Βολιώτης αναμένεται να παίξει το ρόλο του Ολιβερ. Ποιος είναι ο τελευταίος; Ο παίκτης της Ρέτζιο Καλάμπρια που το Σάββατο σε παιχνίδι του ιταλικού πρωταθλήματος σταμάτησε τον Ουίλιαμς και μαζί του την Μπενετόν Τρεβίζο. Ο Αμερικανός είχε κάνει τη ζημιά στον ΠΑΟΚ, όταν η Μπενετόν είχε αντιμετωπίσει το δικέφαλο στην τρίτη φάση της διοργάνωσης. Οι Ιταλοί άντεξαν τότε στο Αλεξάνδρειο χάνοντας με 78 - 85, αλλά στον επαναληπτικό ήταν ασταμάτητοι. Η διαφορά των 24 πόντων (84 - 60) με την οποία ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ στο Τρεβίζο είναι η μικρότερη με την οποία φιλοδώρησε η Μπενετόν πέντε από τις ομάδες που φιλοξένησε στην έδρα της.

Η πρόκριση περνάει λοιπόν αναγκαστικά από το Αλεξάνδρειο κι όπως τόνισε ο Λ. Σούμποτιτς "πρέπει να δώσουμε προσοχή στην περιφέρεια των Ιταλών, γιατί η Μπενετόν είναι επικίνδυνη ομάδα και δε συγχωρεί". Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Σκ. Σκάιλς, που αντιμετώπισε ως παίκτης την Μπενετόν, δε θέλησε να κάνει προβλέψεις. Υπογράμμισε πάντως ότι οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. "Ο Αρης είναι επικίνδυνος κοντά στο καλάθι και η Μπενετόν από την περιφέρεια" τόνισε.

Στο δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης η πολωνική Μαζοβζάνκα θα αντιμετωπίσει την τουρκική Τόφας.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Πρόβα για νέους

Η Εθνική αντιμετωπίζει σήμερα την Κύπρο

Με στόχο την καλή εμφάνιση η Εθνική ομάδα των ανδρών στο χάντμπολ, που στις τάξεις της έχει πολλούς νέους αθλητές, αντιμετωπίζει την Εθνική Κύπρου για την προ- προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο κλειστό γυμναστήριο του Βύρωνα. Η ιστορία, για τους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας στο Βύρωνα, λέει ότι πάντα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων φίλων του αθλήματος και οι οποίοι δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα. Ο σημερινός αγώνας, όπως μας είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κονσταντίν Ντεβετζίεφ, "είναι μια πρόβα για την προκριματική φάση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος νέων, αφού οι ελπίδες για την πρόκριση έχουν χαθεί". Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι θα μεταδοθεί

απευθείας από την ΕΤ-1 στις 18.15.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ