ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Και φέτος μια από τα ίδια

Σύσκεψη για την οργάνωση του αντιπυρικού αγώνα έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας

"Μια από τα ίδια" θα περιλαμβάνει και φέτος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και, όπως φαίνεται, η προστασία των δασών παραδίνεται πάλι στο "έλεος" των ...εμπρηστών και των καιρικών συνθηκών.

Το μόνο διαφορετικό... φέτος είναι ότι η καθιερωμένη σύσκεψη για την οργάνωση της πυροπροστασίας των δασών, έγινε δύο μήνες νωρίτερα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και πως θα ακολουθήσει και άλλη σύσκεψη στις αρχές του Μάη. Στη σύσκεψη, που έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας,συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως επιτυχία το γεγονός ότι πέρσι κάηκαν ...μόνο 229.108 στέμματα δασικών εκτάσεων και ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα και οι καθιερωμένες "ευχές", που ακούγονται κάθε φορά. Ανακοινώθηκε, επίσης, για λόγους ευρείας κατανάλωσης ότι υπογράφηκε η σύμβαση αγοράς τεσσάρων μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροπλάνων (Καναντέρ) από τη Νέα Γιουγκοσλαβία (με τίμημα 6,4 δισ. δραχμές) τα οποία, όμως, ανεξάρτητα από το πόσο θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πυροπροστασίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να πετάξουν πριν τις 15 του Ιούλη και μάλιστα το ένα από αυτά θα μπορεί να πετάξει μετά το Νοέμβρη.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δε δείχνει να πήρε κανένα δίδαγμα από τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία στο θέμα αυτό και η αντιπυρική προστασία αναλώνεται σε σχέδια επί χάρτου, σε ασκήσεις ετοιμότητας και οργάνωσης, χωρίς να κάνει τίποτα για τη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου. Αυτό που φάνηκε στη χτεσινή σύσκεψη είναι ότι και φέτος το βάρος της προστασίας των δασών, δίνεται στην καταστολή και όχι την πρόληψη, χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια, με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στις δυνάμεις πυρόσβεσης και κυρίως τις επίγειες, οι οποίες για άλλη μια χρονιά παραμένουν χωρίς ενίσχυση με μηχανικά μέσα και θα στελεχωθούν την τελευταία στιγμή με εποχικό προσωπικό, ενώ ακόμα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα του συντονισμού και της διασποράς των μέσων πυρόσβεσης.

Για παράδειγμα, από τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ειπώθηκε ότι τα κονδύλια που δίνει φέτος η κυβέρνησης για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν αρκούν, αφού η πολεμική αεροπορία ζήτησε 9 δισ. δραχμές το υπουργείο Οικονομικών έδωσε μόνο 7 δισ. ενώ το υπουργείο Γεωργίας χρωστά από πέρσι 1,8 δισ. δραχμές. Επίσης, τονίστηκε ότι για έλεγχο και επισκευή των τεσσάρων μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροπλάνων απαιτούνται άλλα 1,2 δισ. δραχμές, τα οποία πρέπει να καταβληθούν άμεσα, για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και επισκευής τους. Ακόμα, οι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος επισήμαναν το ζήτημα του συντονισμού και λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συχνότητακοινήςεπικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στη διάρκεια της πυρόσβεσης των δασικών πυρκαγιών και να κινούνται τα οχήματα της Πυροσβεστικής χωρίς να έχουν χάρτες.

Ξεσάλωσαν οι καπνέμποροι

Συνεχίζουν να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς προκειμένου να τους αναγκάσουν να πουλήσουν τα καπνά στη μισή τιμή από ό,τι αρχικά συμφώνησαν

Οι καπνέμποροι επιμένουν να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς προκειμένου να τους αναγκάσουν να δώσουν τα καπνά στη μισή εμπορική τιμή, απ' ό,τι συμφώνησαν και υπέγραψαν στα συμβόλαια καλλιέργειας!

Οπως κατήγγειλαν στο "Ρ" καπνοπαραγωγοί της περιοχής Ελασσόνας - Πυθίου του νομού Λάρισας, οι καπνέμποροι αρνούνται να "σηκώσουν" την περσινή παραγωγή καπνών, εκβιάζοντας τους παραγωγούς να αποδεχτούν να πληρωθούν μόνον με 350 - 450 δραχμές κατά κιλό εμπορική τιμή, αντί 700 δραχμές που έχουν υπογράψει με τα συμβόλαια καλλιέργειας για την πρώτη ποιότητα. Μάλιστα, στο Πύθιο Ελασσόνας, όπου η φετινή παραγωγή του χωριού είναι 120 τόνοι, έχουν "σηκωθεί" ελάχιστες ποσότητες, εξαιτίας του ότι οι καπνέμποροι αρνούνται να πληρώσουν κανονικά τους αγρότες. Ανάλογη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγοί της χώρας και οι καπνέμποροι χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους προκειμένου να εξαναγκάσουν τους παραγωγούς να δώσουν την παραγωγή τους με μειωμένες σε σχέση με τα συμβόλαια τιμές. Σ' ορισμένες περιπτώσεις πιέζονται οι παραγωγοί να υπογράψουν ότι έχουν εισπράξει προκαταβολή - που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εισέπραξαν! - για να πληρωθούν τελικά μικρότερη εμπορική τιμή. Κατά κανόνα, όμως, οι καπνέμποροι υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιότητα των καπνών για να "ρίξουν" την τιμή τους. Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν σε κοινό υπόμνημα δεκάδες καπνοπαραγωγοί από τα Γρεβενά, τονίζοντας πως οι καπνέμποροι φέτος για να πάρουν φτηνά τα καπνά βάζουν πολύ χαμηλή ποιοτική σύνθεση. Ετσι φέτος βάζουν για την Α - Β ποιότητα 13% για τη Γ 74% και τη Δ 13%, ενώ για τη σοδειά του 1995 είχαν βάλει για την Α - Β ποιότητα 65% για τη Γ 31% και τη Δ 4%. Ασφαλώς, όπως καταγγέλλουν οι καπνοπαραγωγοί, οι εκβιασμοί των εμπόρων ευνοούνται από την κυβερνητική ανοχή.

Τα τερτίπια των καπνεμπόρων έχουν "δέσει" τα χέρια των καπνοπαραγωγών και οι αγοραπωλησίες προχωρούν όπως είναι φυσικό με ρυθμούς χελώνας. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, δυόμισι μήνες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου πουλήθηκαν μόνο 28.580 τόνοι καπνού σε σύνολο ποσόστωσης 126.174 τόνοι, δηλαδή ένα ποσοστό 22,65%.

ΛΕΣΒΟΣ
Ζητούν επιστροφή αποζημιώσεων από ελαιοπαραγωγούς!

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Να επιστρέψουν χρήματα, που είχαν πάρει πριν δέκα χρόνια σαν αποζημιώσεις, ζητάει το κράτος από ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου! Συγκεκριμένα, περίπου 2.500 παραγωγοί του νησιού πήραν ειδοποιήσεις από τη Διεύθυνση Γεωργίας Λέσβου, να επιστρέψουν χρήματα που είχαν πάρει για την επανόρθωση της ζημιάς, που έπαθαν τα ελαιόδεντρά τους από τον παγετό του 1987, με την αβάσιμη αιτιολογία ότι δεν αξιοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν... Την ίδια στιγμή που πολλές τέτοιες οφειλές ήδη έχουν βεβαιωθεί στο Δημόσιο Ταμείο.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, το κράτος ζητά επιστροφή χρημάτων που δόθηκαν στην ουσία ως αποζημίωση των ζημιών - όπως κατά κόρο διακήρυσσαν προεκλογικά οι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - χωρίς ουσιαστικά να αναφέρει το λόγο, αλλά γενικά και αόριστα ότι "έγιναν" πολλά χρόνια μετά έλεγχοι. Οι έλεγχοι, όμως, αυτοί "δεν έπεσαν στην αντίληψη" των ελαιοπαραγών, οι οποίοι διερωτώνται πότε έγιναν και από ποιους. Κι αν έγιναν γιατί δεν ενημερώθηκαν κατά τη διάρκειά τους και γιατί δεν τους ανακοινώθηκαν έγκαιρα τα αποτέλεσμά τους, προκειμένου να κάνουν ενστάσεις.

Το συγκεκριμένο θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Νίκος Γκατζής, οι οποίοι ερωτούν τον υπουργό ΓεωργίαςΣτ. Τζουμάκα: "Αν σκέπτεται να ανακαλέσει την παραπάνω απόφαση και τι μέτρα θα πάρει άμεσα για τη διασφάλιση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού και την προστασία του καταναλωτή;".

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αθήνα

Στην κατεδάφιση δέκα αυθαιρέτων στην κοίτη του Κηφισού, στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, προχωρά η Νομαρχία Αθηνών σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΥΔΑΠ. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χτες, κατά τη διάρκεια Διημέρου της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α Αθήνας, ο Νομάρχης Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδης,ανακοίνωσε ότι, ανά 20 μέρες θα πραγματοποιούνται πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη εργολάβων που θα αναλάβουν την κατεδάφιση 220 περίπου αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στα όρια της Νομαρχίας Αθηνών. Μεταξύ των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν, σε δεύτερη φάση, περιλαμβάνονται και τρία κτίσματα στην Πλάκα.

Την δασοπυρόσβεση... από αέρος "διαφημίζει" φέτος η κυβέρνηση, για λόγ

Την δασοπυρόσβεση ...από αέρος "διαφημίζει" φέτος η κυβέρνηση, για λόγους ευρείας κατανάλωσης

Συνελήφθη για οπλοκατοχή ο Κ. Μαζοκόπος

Για παράνομη οπλοκατοχή, συνελήφθη χτες το απόγευμα στην Κυψέλη από άνδρες της Αμεσης Δράσης ο Κυριάκος Μαζοκόπος, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή πολυετούς κάθειρξης για τη γιάφκα της οδού Μαυρικίου στα Εξάρχεια, όπου μετά από έκρηξη είχε τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Μαζοκόπος κατείχε ένα περίστροφο "Μάγκνουμ" και φυσίγγια, ενώ επέβαινε σε μοτοσικλέτα, την οποία οδηγούσε ο 44χρονος Χαράλαμπος Βλάχος. Η σύλληψή του έγινε, όταν τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί, επειδή δε φαινόταν καθαρά ο αριθμός στην πινακίδα της μοτοσικλέτας.

ΟΤΕ
Αναβάθμιση του ρόλου τους, ζητούν οι μηχανικοί

Με την παρουσία δεκάδων διπλωματούχων μηχανικών, έξω από τις πόρτες της αίθουσας του ΔΣ του ΟΤΕ, που διαμαρτύρονταν για την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων τους, ξεκίνησε η χτεσινή συνεδρίαση της Διοίκησης του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι με πικέτες, όπου με ευρηματικότητα και αρκετή δόση χιούμορ αποτυπώνονταν οι διεκδικήσεις τους "Ο ΟΤΕ μας "ενώνει" αλλά δε μας πληρώνει", "Το ρετιρέ των αμοιβών: νέος μηχανικός των 150.000 δραχμών", ζήτησαν και τελικά συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Ομως για μια φορά ακόμη εισέπραξαν την άρνηση της διοίκησης να υπογράψει άμεσα ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα ικανοποιεί τα αιτήματά τους, αν και όπως είπαν οι συνδικαλιστές στις περσινές διαπραγματεύσεις είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού παρέπεμψαν το ζήτημα στη Συλλογική Σύμβαση του 1997 και υποστήριξαν πως τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος, θα "άνοιγε το θέμα και για άλλες κατηγορίες τεχνικού επιστημονικού προσωπικού".

"Εμπαιζόμαστε" ήταν το σχόλιο των συνδικαλιστών, οι οποίοι τόνιζαν ότι μια τέτοια τακτική ακολούθησε η διοίκηση και στο θέμα του επιστημονικού επιδόματος, για το οποίο αφού όρισε μια επιτροπή για να το εξετάσει το παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες... Τέλος υπογράμμισαν πως θα συνεχίζουν να πιέζουν τη διοίκηση, η οποία - όπως εκτιμούν - υποτιμά το ρόλο και τη συμβολή των χιλίων περίπου διπλωματούχων μηχανικών και φυσικών ηλεκτρονικών στην πορεία και την ανάπτυξη του ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ