ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι συνενώσεις δεν έλυσαν προβλήματα

Τα συμπεράσματα μελέτης του αν. καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Πανά, για όσες συνενώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν

Αλυτα παραμένουν προβλήματα που αντιμετώπιζαν και προηγούμενα οι κοινότητες που προχώρησαν, παλαιότερα, σε εθελοντικές συνενώσεις. Οι νέοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έλυσαν ζητήματα, όπως η ανεργία ή το δημογραφικό πρόβλημα, αποτέλεσμα της έλλειψης στήριξής τους από τις κυβερνήσεις και της ανυπαρξίας κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελλείψεις που θα επιβαρύνουν και τους νέους ΟΤΑ που θα προκύψουν, αν εφαρμοστούν τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου, για χωρίς κίνητρα και κριτήρια, αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων.

Το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ, που συνενώθηκαν παλαιότερα και σε εθελοντική βάση, φαίνεται ξεκάθαρα από επιστημονική μελέτη, σχετικά με τις συνενώσεις, που εκπόνησε ο Επ. Πανάς αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, από ερωτηματολόγια που στάλθηκαν σ' αυτούς τους ΟΤΑ και τις απαντήσεις που δόθηκαν, προκύπτουν τα εξής:

  • Το 40% των νέων ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση είχε πρόβλημα με τις συγκοινωνίες. Το 52% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση στις συγκοινωνίες. Ποσοστό 8% απαντά "δεν ξέρω - δεν απαντώ" (ΔΞ/ΔΑ).
  • Το 36% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα ερήμωσης. Το 56% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση στο θέμα.(ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 80% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Το 36% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 44%)
  • Το 64% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. Το 68% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 56% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα ανεργίας. Το 64% απαντά ότι μετά τη συνένωση, δεν υπήρξε καμία βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 48% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε γεωργικά προβλήματα. Το 60% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε καμία βελτίωση.(ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 20% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε προβλήματα από την "έλλειψη κρατικής μέριμνας". Το 56% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση. (ΔΞ/ΔΑ 8%).
  • Το 36% των ΟΤΑ απαντά ότι πριν τη συνένωση αντιμετώπιζε πρόβλημα στον τομέα "ψυχαγωγία". Το 52% απαντά ότι μετά τη συνένωση δεν υπήρξε βελτίωση.(ΔΞ/ΔΑ 8%).

Επιπλέον, το 80% των ΟΤΑ απαντά ότι μετά τη συνένωση δε λύθηκε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Το 76% ότι μετά τη συνένωση δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, που είχαν σε ό,τι αφορά το σχέδιο πόλης. Ακόμα, το 68% των συνενωμένων ΟΤΑ ότι δεν ενημερώθηκε καμία φορά για τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το 20% ότι ενημερώθηκε ελάχιστα. Τέλος, το 82% των κοινοτήτων, συνενωμένων και μη, δεν ενημερώθηκε καμία φορά για τις Συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ.

Ελλειψη πολιτικής

Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο ίδιος ο Επ. Πανάς, "οι κοινότητες αυτές, συνενώθηκαν χωρίς να υπάρξει ούτε καν καταγραφή, από τις κυβερνήσεις, των προβλημάτων τους. Ετσι, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν και οι ΟΤΑ συνεχίζουν να "αιμορραγούν" πληθυσμιακά". Και ο καθηγητής σημειώνει: "Ποια ανάπτυξη ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα προωθηθεί με τις συνενώσεις, αν δεν υπάρχει ούτε γιατρός για τους κατοίκους των κοινοτήτων; Το πρόβλημα οφείλεται στην έλλειψη, γενικότερα, πολιτικής ανάπτυξης και δε λύνεται με αναγκαστικές συνενώσεις. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις αναγκαστικές συνενώσεις, οι ΟΤΑ που θα προκύψουν θα έχουν ανάλογη, άσχημη πορεία".

Ο ίδιος επισημαίνει πως οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες έχουν αντιληφθεί αυτήν την κατάληξη. Γι' αυτό και σε ερώτηση της έρευνας για το αν επιθυμούν τη συνένωση με άλλες κοινότητες, το 66% απαντά αρνητικά. Ο Επ. Πανάς καταλήγει πως οι συνενώσεις πρέπει να προχωρήσουν μόνο σε εθελοντική βάση, αφού ληφθούν υπ' όψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες και υπάρξουν εγγυήσεις ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Στη μάχη για να μην επαναλειτουργήσει ο "δράκος"

Με τους φορείς του Κερατσινιού και γενικότερα της περιοχής του Πειραιά, μπαίνει η Συντονιστική Επιτροπή για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ στην τελική μάχη για την αποτροπή της επαναλειτουργίας των μονάδων στο Κερατσίνι.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η ΔΕΗ υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη να βάλει μπροστά τις μηχανές του "δράκου", με φυσικό αέριο πλέον, μέσα στον Απρίλη. Αν δε γίνει τώρα η μεγάλη προσπάθεια, αν οι Κερατσινιώτες και οι κάτοικοι του υπόλοιπου Πειραιά δε σταματήσουν το έγκλημα πριν συντελεστεί, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το επιτύχουν μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Αλλωστε, πέρα και από την ημερομηνία της επαναλειτουργίας, η Συντονιστική Επιτροπή προωθεί άμεσα νέες πρωτοβουλίες ενόψει της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.

"Οι ευθύνες του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι γνωστές", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή. "Μέτρησαν γι' αυτούς περισσότερο, επισημαίνει, τα 2,5 δισ. παρά η σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και της ποιότητας της ζωής από την επαναλειτουργία της ΔΕΗ".

"Θα αγωνιστούν έλεγαν και θα πέσουν στα χαντάκια", υπενθύμισε χτες η Ε. Παπαδοπούλου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Κερατσινίου δείχνοντας το δήμαρχο Γ. Χάσκα και όσους συμβούλους υπερψήφισαν την παράδοση της πόλης στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. "Τελικά συνυπέγραψαν με τους υπουργούς πρωτόκολλο επαναλειτουργίας, μετά από 16 χρόνια που είναι το εργοστάσιο ανενεργό", συμπλήρωσε η Ε. Καρακώστα,επικεφαλής του συνδυασμού "Ανθρώπινη Πόλη". Ενάντια στην επαναλειτουργία του εργοστασίου μετέχουν ακόμη στη ΣΕ οι συνδυασμοί "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση" και "Νέα Δημοτική Πρωτοβουλία" με επικεφαλής τους Φ. Μελά και Π. Διαλυνάκη αντίστοιχα και ακόμη δεκάδες μαζικοί, πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι, Ενώσεις και Σωματεία.

"Οι δικές μας ευθύνες σήμερα είναι αυξημένες, επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή. Οι Κερατσινιώτες και οι κάτοικοι των γύρω δήμων έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την επαναλειτουργία, αρκεί να μην διαλαλούν μόνο την αντίθεσή τους αλλά και με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Οι θιγόμενοι κάτοικοι από την επαναλειτουργία είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αλλά χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή τους για να φέρει αποτελέσματα αυτός ο αγώνας ζωής... ".

Τελευταίο μεροκάματο...

Θανατηφόρο ήταν το μεροκάματο για τον 60χρονο οικοδόμο Ελευθέριο Κυριακίδη.Χτες το πρωί έπεσε από τον δεύτερο όροφο νεοαναγειρόμενης οικοδομής και σκοτώθηκε. Το δυστύχημα έγινε στην Πετρούπολη (Σπάρτης 22).

Ηταν 8.25 το πρωί όταν ο άτυχος οικοδόμος προσπαθούσε να τοποθετήσει σιδερένιο ικρίωμα ("πύργος") στο καλούπωμα του τρίτου ορόφου. Στηριζόταν σε ένα μπαλκονάκι πλάτους μόλις 40 πόντων. Ξαφνικά το ικρίωμα έφυγε προς τα πίσω και ο 60χρονος εργάτης βρέθηκε στο κενό. Η σκαλωσιά που έπρεπε να βρισκόταν εκεί για να τον προστατέψει δεν υπήρχε. Ο οικοδόμος μεταφέρθηκε στον "Ερυθρό", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Κανέλλος αναζητείται. Ο Π. Κανέλλος διαμένει στην οδό Αγ. Παρασκευής 42 στα Α. Λιόσια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την αδιαφορία του υπουργείου Εργασίας, που έχει οδηγήσει στην αποδιοργάνωση το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου και την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί την ασυδοσία των εργολάβων - κατασκευαστών και τα ατυχήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ετσι οι οικοδομές από χώροι εργασίας, στο όνομα της αύξησης των υπερκερδών των μεγαλοεργολάβων, μετατρέπονται σε κρεματόρια.

"Αλυσίδα Ελπίδας"

Τρεις μικροί Ιρακινοί ασθενείς πρόκειται θα έρθουν αύριο στη χώρα μας, προκειμένου να νοσηλευτούν σε Νοσοκομεία της Αθήνας μετά από παρέμβαση της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου". Η νοσηλεία θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος "Αλυσίδα Ελπίδας", που αφορά την περίθαλψη στη χώρα μας παιδιών από χώρες του Τρίτου Κόσμου με σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το διάστημα που οι μικροί ασθενείς βρίσκονται εκτός Νοσοκομείου, φιλοξενούνται σε ελληνικές οικογένειες, οι οποίες τους επισκέπτονται τακτικά στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Τους μικρούς Ιρακινούς θα υποδεχτούν αύριο στις 7 πμ στο Δυτικό Αεροδρόμιο ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και αντιπροσωπεία των "Γιατρών του Κόσμου".

Περιοδεία Κουλουμπή

Περιοδεία σε νομαρχίες της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας Β. Κουλουμπής. Ο πρόεδρος επισκέφτηκε χτες τη Νομαρχία Εύβοιας, όπου συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΝΑΕ, κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε η αντίδραση των νομαρχιακών συμβούλων σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση, καθώς και η ανησυχία του ΝΣ για την πορεία του θεσμού τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παραίτησης, εφόσον δε γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις που ζητά η ΕΝΑΕ να γίνουν στο νομοσχέδιο, ο Β. Κουλουμπής απάντησε πως "καθήκον έχουμε να αγωνιστούμε και όχι να πάμε στην εύκολη λύση, χωρίς όμως να αποκλείουμε τίποτε".

Σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων μπαίνει η Συντονιστική Επιτροπή, για την απομάκρυνση του "δράκου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ