ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδού η Ρόδος...

Τη δεύτερη τακτική συνάντηση είχαν στη Ρόδο το τριήμερο 27, 28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη οι φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου Αιγαίου. Κεντρικό θέμα στη συνάντηση ήσαν οι επερχόμενες πρυτανικές εκλογές στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ακόμα συζητήθηκαν σκέψεις και πολιτιστικές δραστηριότητες των συλλόγων, αλλά και για την έναρξη επαφών με τους φοιτητές του Ege University της Σμύρνης.

Οι δύο υποψήφιοι Πρυτάνεις, καθηγητές Θ. Λέκκας και Ν. Μάργαρης, που είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους στα ΠΤΔΕ και ΠΤΝ της Ρόδου έσπευσαν να συναντηθούν και με τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων. Μεγάλα λόγια και ακόμη μεγαλύτερες υποσχέσεις δόθηκαν από τους υποψηφίους χωρίς, όμως, να γίνει καμία νύξη για τις αιτίες που γεννούν τα οξυμένα προβλήματα του πανεπιστημίου. Καμιά αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική των Βρυξελλών, στο ξεπούλημα της παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι δύο υποψήφιοι, που έχουν δώσει προ πολλού δείγματα γραφής με τη στάση τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις των φοιτητών, έσπευσαν αυτή τη φορά να παρουσιαστούν "διεκδικητικοί" προς το υπουργείο. Φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο να προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους, με τους οποίους θα υλοποιήσουν αυτά που έταξαν, όταν μάλιστα δε θέλουν να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τον ενιαίο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας είχαν ήδη προειδοποιήσει πως οι φοιτητές δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν διαχειριστές της μιζέριας. Πως έχουμε να αντιπαλέψουμε μια ολόκληρη πολιτική και καλούσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, παίρνοντας σαφή θέση καταψήφισης και των δύο υποψηφίων και προτείνοντας συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα.

Το κλίμα οξύνθηκε τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, όταν ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ έθεσε προς συζήτηση την πρόταση του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σχετικά με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη συνάντηση φοιτητών από το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ege University της Σμύρνης. Η πρόταση αυτή δεν έγινε τυχαία. Πηγάζει από τη σταθερή θέση των ΠΚΣ για την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων, της προσέγγισης και της φιλίας των νέων της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε μια περίοδο που τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τα Βαλκάνια ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ από το ΠΤΔΕ της Ρόδου και του συνδικαλιστή της ΔΑΠ από το Μαθηματικό Τμήμα της Σάμου δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από πολεμικά ανακοινωθέντα! Σε πλήρη αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα των φοιτητών, αντέδρασαν με φράσεις όπως "Το Ege University δεν υφίσταται, γιατί το Πανεπιστήμιο είναι ένα και Ελληνικό" (!), ή ότι "σε μια συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων φοιτητών θα αποδειχτεί ότι αυτά που τους χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν" (!). Φυσικά αυτές οι απόψεις αποδοκιμάστηκαν από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των άλλων τμημάτων.

Αποφασίστηκε ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να διερευνήσει τις οικονομικές δυνατότητες, τον κατάλληλο χρόνο, αλλά και τη διάθεση των Τούρκων συναδέλφωντους για μια τέτοια συνάντηση. Η οριστικοποίηση της πρωτοβουλίας θα γίνει στην επόμενη συνάντηση των συλλόγων, στις 21 Μάρτη, μέρα των Πρυτανικών εκλογών.

Νίκος ΣΑΛΤΟΣ

ΠΚΣ Μυτιλήνης

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αστείρευτο κουράγιο
  • Υπερψηφίζεται η πρόταση για 8η βδομάδα απεργίας
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών, μαθητών και γονιών στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι

Με πείσμα κόντρα στην αδιάλλακτη και αλαζονική στάση της κυβέρνησης, ακατάβλητοι από τις πάσης φύσεως πιέσεις που δέχονται, οι καθηγητές συνεχίζουν το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα τους για έβδομη βδομάδα, ενώ ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ της χώρας ψήφιζαν μέχρι αργά το βράδυ μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις υπέρ της συνέχισης της απεργίας και για 8η βδομάδα.

Παράλληλα, σήμερα οι καθηγητές πραγματοποιούν νέο απεργιακό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Καλούν να πάρουν μέρος σ' αυτό τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές, τους γονείς και όλους "όσοι αγωνιούν για την πορεία της δημόσιας δωρεάν Παιδείας". Να σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση θα έχει χαρακτηριστικά ευρύτερα της παναττικής, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες για να προσέλθουν μαζικά γειτονικές προς την Αττική ΕΛΜΕ.

Στην εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προς τις τοπικές Ενώσεις τονίζεται ότι είναι απαραίτητο τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να απευθυνθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και να τους ζητήσουν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Να υπάρξει δέσμευση

Στο κείμενο της εισήγησης υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, ισχυριζόμενη ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι "η συγκρότηση μιας επιτροπής χωρίς συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις για το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνη της θετική εξέλιξη". Απαιτεί να δεσμευτεί τώρα η κυβέρνηση για διαμόρφωση νέου μισθολογικού καθεστώτος για τους καθηγητές που θα ισχύσει από 1 Γενάρη '98. Στην εισήγηση επισημαίνεται επίσης ότι το συνταξιοδοτικό παραπέμπεται προς εξέταση στην επιτροπή χωρίς σαφή δέσμευση για την αντιμετώπισή του.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκτιμά κατ' αρχήν ως θετικό βήμα την απάντηση του υπουργείου για 3.000 διορισμούς, επισημαίνοντας πως η ΟΛΜΕ επιμένει ότι απαιτούνται 6.000 διορισμοί. Στο θέμα της μείωσης μαθητών ανά τμήμα επισημαίνεται ότι στο κείμενο απαντήσεων που έστειλε ο υπουργός στην ΟΛΜΕ δεν αναφέρεται τίποτα,ενώ για τα υπόλοιπα θεσμικά αιτήματα του κλάδου τονίζεται πως δε δόθηκε καμιά συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

Η παραπάνω εισήγηση υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των τοπικών ΕΛΜΕ και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από την Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, που ξεκινά στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο "Αμαλία". Πάντως εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετές γενικές συνελεύσεις η ΠΑΣΚ εμφανίστηκε με διαφοροποιημένη πρόταση από αυτή του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κατά περιοχή η ΠΑΣΚ εμφανιζόταν με πρόταση για να εξουσιοδοτηθεί "εν λευκώ" το ΔΣ της ΟΛΜΕ να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση πάνω σε ένα νέο μίνιμουμ πλαίσιο αιτημάτων (ΕΛΜΕ Πειραιά) και έφτανε μέχρι και πρόταση για αναστολή της απεργίας (ΕΛΜΕ Α Αθήνας). Χαρακτηριστικό όμως της αποφασιστικότητας που διέκρινε τις χτεσινές γενικές συνελεύσεις για συνέχιση της απεργίας και για όγδοη εβδομάδα, ήταν το ότι αυτές οι προτάσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν έφταναν καν μέχρι τη ψηφοφορία.

Η στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ κατά τις χτεσινές γενικές συνελεύσεις δεν είναι άσχετη από τη γενικότερη στάση που κρατά η ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αλλωστε πριν ακόμη ξεκινήσει η απεργία, η ηγεσία της ΠΑΣΚ είχε διαφοροποιήσει τη θέση της από τις εισηγήσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προβάλλοντας διαφωνίες σε μια σειρά "διαδικαστικά" ζητήματα. Ισως το ότι οι καθηγητές ανεξάρτητα από τα φιλοκυβερνητικά ή όχι αισθήματά τους συμμετέχουν μαζικά στην απεργία εφτά βδομάδες μετά την έναρξή της να είναι αυτό που δεν έχει σπρώξει την ηγεσία ανοιχτά ενάντια στην απεργία.

Η ΔΕΕ

Μιλώντας στο "Ρ" ο Δ. Σταματελάτος,στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών και μέλος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής των καθηγητών, τόνισε: "Πρέπει να εξασφαλιστεί στις συνειδήσεις του κόσμου η αναγκαιότητα της ανάπτυξης μαζικών αγώνων, γιατί το μέλλον έρχεται και μαζί του έρχονται και τα νέα κυβερνητικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Είναι ανάγκη ο μεγαλειώδης αυτός απεργιακός αγώνας των καθηγητών, που συνεχίζεται, να πείσει για την ανάγκη ανάπτυξης ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση της Παιδείας, με ακόμα μεγαλύτερη πολιτικοποίηση των αιτημάτων που θα ξεγυμνώνουν την ουσία της πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας".

Ενας "παπάς" που ευλογάει τα γένια του

"Ο παπάς ευλογάει πάντα τα γένια του"! Τη ρήση αυτή επιβεβαίωσε ο αναπληρωματικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αριστος Κασμίρογλου,ο οποίος φρόντισε να παρέμβει υπέρ του... προϊσταμένου του Σταύρου Ψυχάρη,διευθυντή της εφημερίδας "Το Βήμα" και δεξί χέρι του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους του Προεδρικού Διατάγματος 7/96, με το οποίο διορίστηκε διοικητής του Αγίου Ορους ο Στ. Ψυχάρης, άσκησαν ο αναπληρωτής διοικητής, Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους. Και καλά για τον Αρ. Κασμίρογλου γίνεται κατανοητή η παρέμβασή του, αλλά η Ιερή Κοινότητα γιατί τόσο ζήλο υπέρ του Στ. Ψυχάρη; Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Αγίου Ορους, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ασκείται από αντιπροσώπους των Ιερών Μονών, οι οποίοι αποτελούν την Ιερή Κοινότητα.

Στην ίδια παρέμβαση ο Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερή Κοινότητα ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές του σωματείου "Κίνηση Ενεργών Πολιτών" και του Χρ. Κατριβάνου, οι οποίοι στρέφονταν κατά του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο διορίστηκε ο Στ. Ψυχάρης διοικητής του Αγίου Ορους, ελέω Θ. Πάγκαλου, με τη στήριξη συνολικά της κυβέρνησης Σημίτη, βέβαια.

Ο Αρ. Κασμίρογλου και η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Ορους ισχυρίζονται ότι οι προσφεύγοντες δεν έχουν έννομο συμφέρον, καθώς μόνο η ιδιότητά τους ως Ελλήνων πολιτών και ως ορθοδόξων χριστιανών δε θεμελιώνει έννομο συμφέρον για να ασκήσουν προσφυγή. Επίσης, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο διορισμός διοικητή στο Αγιο Ορος δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, γιατί είναι πράξη κυβερνητική. Τέλος, επισημαίνουν ότι ο διορισμός διοικητή στο Αγιο Ορος καλώς έχει ανατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών.

Η υπόθεση του διορισμού του Στ. Ψυχάρη στη θέση του διοικητή στο Αγιο Ορος θα συζητηθεί στις 13 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με εισηγητή το σύμβουλο επικρατείας Δ. Μπριόλα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοίτα ποιοι μιλάνε!
  • Οργισμένοι με τους απεργούς καθηγητές, δηλώνουν οι εμποροβιομήχανοι
  • Απάντηση από τη ΔΗΚΕΒΕ

Επίθεση κατά των εκπαιδευτικών επιχειρεί, με ανακοίνωσή του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ισχυριζόμενο ότι η στάση της ΟΛΜΕ προκαλεί οργή. Οι εμποροβιομήχανοι εμφανίζονται υποκριτικά να διερωτώνται πώς είναι δυνατόν "να εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία τη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών σε συντεχνίες!". Στην απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, που πράγματι μόνο την οργή και την αγανάκτηση προκαλεί σ' όλους τους εργαζόμενους της πόλης, απαντά μέσω της εφημερίδας μας ο Γ. Χατζηγεωργίου,μέλος της διοίκησης του ΕΒΕΘ και γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

"Η πλειοψηφία των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών της διοίκησης του ΕΒΕΘ, σημειώνει, ξαναχτύπησε. Μετά την παρότρυνσή της προς την κυβέρνηση να στείλει τις δυνάμεις καταστολής κατά των αγωνιζόμενων αγροτών, προκειμένου να επιβάλει την "τάξη", τώρα έρχεται να "αντιμετωπίσει" τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί συντεχνία και δίνει μαθήματα διαπαιδαγώγησης της νεολαίας. Αυτοί - τα μέλη της διοίκησης του ΕΒΕΘ - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εφοίτησαν σε αμερικάνικα και ξένα κολέγια και άλλες σχολές του εξωτερικού, πάντα θλιβεροί απόντες από κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας ακόμη και του κλάδου τους, αδιαφορώντας αν οι μικρομεσαίοι έμποροι αφανίζονται, υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δηλ. τα δικά τους. Πιασμένοι χέρι - χέρι με όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις βαδίζουν στο δρόμο για την επιτυχή είσοδό τους στην ΟΝΕ, έστω κι αν αυτό θα οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό στη λιτότητα και την εξαθλίωση. Φυσικά, τεράστια κέρδη θα έχουν οι ολίγοι και για το λόγο αυτό προσπαθούν να θέσουν εκτός μάχης, όποιον διεκδικεί για τα δίκαια αιτήματά του, φοβούμενοι ότι το ποτάμι των αγωνιζόμενων θα συμπαρασύρει όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι της πλειοψηφίας του ΕΒΕΘ δεν είναι η πρώτη φορά, που, ενώ είναι αντίθετοι στους αγώνες των εργαζομένων, είναι ένθερμοι και με κάθε τρόπο υπερασπιστές άλλων σαθρών και επικίνδυνων υποθέσεων. Πρώτοι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, χειροκροτητές των αμερικάνικων επεμβάσεων και στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τώρα ενάντια στους αγρότες και στους εκπαιδευτικούς. Αύριο κατά πάντων!".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Υπόθεση των ίδιων των δασκάλων η συνέχεια

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Οι απεργοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί γύρισαν στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά, παρά το ξεπούλημα του αγώνα τους από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ. Κέρδισαν την ενότητά τους στη βάση, τη συσπείρωση, και γνώρισαν καλύτερα τις θέσεις και το ρόλο των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων, γεγονός που θα τους βοηθήσει να κρίνουν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της ΔΕΕ στην πόλη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, εκτίμηση του απεργιακού αγώνα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του ρόλου των παρατάξεων που ξεπούλησαν τον αγώνα, παρά τις διαφορετικές διαθέσεις των χιλιάδων απεργών."Παρά την τακτική από τη μεριά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, που ξεπούλησε τον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα την εβδομάδα που βρισκόταν στην κορύφωση και σε κοινή συμπόρευση με τους καθηγητές, μαθητές, φοιτητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους, τα οξυμένα προβλήματα, προβλήματα που χρόνια απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, παραμένουν άλυτα. Μπορεί ο απεργιακός αγώνας να έχει ανασταλεί, όμως στη συνείδηση δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών, που επί 13 μέρες πήραν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση, στα μαζικότατα συλλαλητήρια, και τις ΓΣ, ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο τα προβλήματα που χρόνια τους απασχολούν δε βρίσκουν λύση", είπε ο Θ. Γκεσούλης.

Επίσης σημείωσε ότι η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του ΔΣ της ΔΟΕ έχει εκπέσει στη συνείδηση των συναδέλφων και δεν μπορεί να έχει το συνδικαλιστικό και ηθικό δικαίωμα να καθοδηγήσει παραπέρα τους αγώνες.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει: Ενόψει και των εκλογών του Ιούνη, οι εκπαιδευτικοί που δε συναινούν, δεν υποτάσσονται και αντιστέκονται, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Με πρωτοβουλία των μελών της ΔΕΕ και όσων εκπαιδευτικών αγωνιούν, να γίνουν οι ΓΣ, να ενημερωθούν οι συνάδελφοί τους για το πώς έφτασαν μέχρι εδώ, τη στιγμή που κανένα από τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκε, να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να βγουν επιτροπές αγώνα να περιοδεύσουν στα σχολεία. Από εκεί και πέρα να προχωρήσει ο συντονισμός της δράσης καθηγητών, μαθητών, φοιτητών, γονιών και εργαζομένων, προκειμένου να αναδειχτούν και πάλι μέσα από νέες κινητοποιήσεις τα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, το δημόσιο σχολείο και γενικότερα την παιδεία.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Εκδήλωση αφιερωμένη στην απεργία των καθηγητών και στις εξελίξεις στην Παιδεία, διοργανώνει σήμερα το Συντονιστικό Παιδείας Αιγάλεω, στο οποίο συμμετέχουν μαζικοί κοινωνικοί φορείς του δήμου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΕΠΛ Αιγάλεω.

"Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών των παιδιών μας, που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους και για τη μόρφωση και το μέλλον της νεολαίας μας". Αυτό τονίζεται στο ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους απεργούς καθηγητές, της Ενωσης Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας, στο οποίο, επίσης, υπογραμμίζεται ότι μόνο ο ενιαίος αγώνας όλων των φορέων της εκπαίδευσης και όλου του εργαζόμενου λαού, θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και βελτίωσης της δημόσιας, δωρεάν παιδείας.

Αγωγή κατά Γιαννόπουλου

Συζητείται αύριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του πρώην προέδρου του ΔΣΑ, Τάκη Παππά, εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγ. Γιαννόπουλου, ο οποίος στις 13 - 9 - 1996 τον είχε αποκαλέσει "έμπορο ναρκωτικών" σε τηλεοπτική προεκλογική εκπομπή του "Σκάι". Στην αγωγή του ο Τ. Παππάς απαιτεί να του καταβληθεί το ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών (που θα διαθέσει εξ ολοκλήρου στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας") για ηθική βλάβη, την οποία - όπως τονίζει - του προκάλεσαν "τα κατασκευασμένα και χυδαία ψεύδη που διέδιδε ανά τα κανάλια ο Γιαννόπουλος".

Ο γνωστός ποινικολόγος διευκρινίζει ότι η αγωγή του "δεν είναι αποτέλεσμα φιλοδικίας, αλλά στοιχειώδους άμυνας ενός πολίτη απέναντι σε ένα διεφθαρμένο φαινόμενο, που επί χρόνια ψεύδεται και για την ιστορία του και για πολίτες, εναντίον των οποίων εκστομίζει χυδαιότητες, τις μόνες που μπορεί, εξαιτίας της παιδείας και ανατροφής του. Είναι πράξη αντίστασης απέναντι σε μια αδικαιολόγητη ασυλία που, εναντίον κάθε πολιτικής και ηθικής νομιμότητας, τον καλύπτει στον επί δεκαετίες συζητήσιμο ρόλο του".

Δίωξη μετά την παράτυπη δακτυλοσκόπηση

Ποινική δίωξη για κλοπή άσκησε χτες κατ' αγνώστων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ερνέστος Ζεγκίνης, σχετικά με την εξαφάνιση σκληρού δίσκου από ηλεκτρονικό υπολογιστή του υπουργείου Εξωτερικών. Η προανάκριση ανατέθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας.

Για το θέμα αυτό το υπουργείο εξανάγκασε την περασμένη βδομάδα όλους τους υπαλλήλους του σε δακτυλοσκόπηση, πράγμα για το οποίο ο σύλλογός τους παραπονέθηκε στον Εισαγγελέα Ακροάσεων, Ν. Αθανασόπουλο. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, 110 από τους 130 υπαλλήλους "έδωσαν οικειοθελώς" τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Οι υπόλοιποι 20 αρνήθηκαν. Με την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, θα αναγκαστούν και αυτοί να δώσουν τα αποτυπώματά τους στην Αστυνομία.

Στο "σφυρί" δύο ακίνητα της Κ. Βελλίδη

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με την υπ' αριθμόν 5715/97 απόφασή του, απέρριψε αίτηση της Κατερίνας Βελλίδη, που στρεφόταν κατά της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και ζητούσε την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμού δύο ακινήτων της στο Ψυχικό και την Τήνο, αξίας 65 και 60 εκατομμυρίων δραχμών αντίστοιχα. Ο πλειστηριασμός των ακινήτων διατάχθηκε πέρυσι από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης για να αποδοθούν στην Τράπεζα 70 εκατομμύρια δραχμές, που οφείλει η Κ. Βελλίδη ως εγγυήτρια για τη χορήγηση δανείου ύψους 206 εκατ. δρχ. προς την εταιρία της "Ι.Κ. Βελλίδη ΔΟΒΕ". Το ποσό αυτό μαζί με τους τόκους φτάνει σήμερα τα 286 εκατ. δρχ.

Η πρώην εκδότρια των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", ισχυριζόταν στην αίτησή της ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο πλειστηριασμός των παραπάνω ακινήτων αφού το Εφετείο Θεσσαλονίκης έθεσε στις 20 - 12 - 1996 την πρωτοοφειλέτρια εταιρία "Ι.Κ. Βελλίδη" σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ομως, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης αφορά το "Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βορείου Ελλάδος" και όχι την ακίνητη περιουσία της Κ. Βελλίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ