ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντικές επενδύσεις των ΔΕΚΟ

Αν και οι δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στον κλοιό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών, συνεχίζουν την επενδυτική τους δραστηριότητα.

Σημαντική αύξηση των επενδύσεών τους πραγματοποίησαν οι ΔΕΚΟ την περίοδο 1993 - 1996, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού του 1997. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την περίοδο αυτή πολλές ΔΕΚΟ παρουσίασαν και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι 48 σημαντικότερες ΔΕΚΟ την περίοδο 1993 - 1996 ήταν: 787 δισ. δραχμές το 1993, 720 δισ. δραχμές το 1994, 855 δισ. το 1995, 1.093 δισ. το 1996, ενώ για το 1997 το πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις ύψους 1.299 δισ. δραχμών.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το τελευταίο αυτό ποσό δεν είναι συγκρίσιμο, με αυτό των προηγούμενων χρόνων, μια και η κυβέρνηση, στα πλαίσια των λογιστικών τεχνασμάτων μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, τον επόμενο χρόνο θα παρουσιάσει πολλά κονδύλια για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εμφανιστούν ως συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ΔΕΚΟ.

Η επενδυτική ανέλιξη των δημοσίων επιχειρήσεων συντελείται σε μια εποχή ιδιαίτερα δυσμενή γι' αυτές. Είναι η εποχή, όπου οι ΔΕΚΟ δυσφημούνται και κατασυκοφαντούνται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τους προσάπτουν συλλήβδην το χαρακτηρισμό των αντιπαραγωγικών και ελλειμματικών μονάδων, "ξεχνώντας" να αναφέρουν ότι υπεύθυνη για την πολιτική των προσλήψεων και την τιμολογιακή τους πολιτική είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΔΕΚΟ πραγματοποιούν τις επενδύσεις αυτές σε μια περίοδο που (πλην του ΟΤΕ) αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση σαν μοχλός συγκράτησης του πληθωρισμού, με τίμημα τα μειωμένα κέρδη για τις κερδοφόρες και αυξημένα ελλείμματα για τις ζημιογόνες.

Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε μια περίοδο, όπου ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας, παρά τα σημαντικά κέρδη που πραγματοποιεί, αποφεύγει να πραγματοποιήσει επενδύσεις, καθώς προτιμά τις σίγουρες τοποθετήσεις σε κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές δραστηριότητες, παρά τις λιγότερο βέβαιες παραγωγικές επενδύσεις.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι ο δημόσιος τομέας, σαν μοχλός άσκησης οικονομικής πολιτικής, διαδραματίζει και σήμερα ουσιαστικό ρόλο στην αύξηση του εθνικού προϊόντος και της απασχόλησης, παρά τις γραφειοκρατικές του στρεβλώσεις, που του επιφυλάσσουν το ρόλο υποστυλώματος της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη διετία 1995 - 96 κατά σειρά μεγέθους επενδύσεων τις πρώτες θέσεις κατέχουν η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, ενώ ακολουθούν η ΔΕΠΑ η ΔΕΠ, ο ΕΟΜΜΕΧ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΚΟ, τα ΕΛΔΑ, η ΔΕΠ - ΕΚΥ, η ΔΕΠΟΣ κλπ.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθούν δύο ζητήματα. Το πρώτο ότι και οι επενδύσεις που γίνονται υπολείπονται πολύ των αναγκών που υπάρχουν για πραγματική ανάπτυξη των ΔΕΚΟ σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και το δεύτερο ότι η "εκσυγχρονιστική" εκδοχή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται επενδύσεις σε τομείς και κλάδους που αυτό εξυπηρετεί τις επιλογές ιδιωτικοποίησης και εξυπηρέτησης αναγκών της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Θ. Κ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Παραδίδεται άνευ όρων στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση, με τροπολογία, ικανοποιεί ένα προς ένα τα αιτήματα των πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται διεθνώς στην αγορά του φυσικού αερίου σε βάρος της ΔΕΠΑ

Μια ακόμη ένδειξη της πλήρους υποταγής της κυβέρνησης στα πολυεθνικά συμφέροντα, αποτελούν οι χειρισμοί της στο θέμα της διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη την τροπολογία που μεταβάλει το αρχικό νομοσχέδιο για τη διανομή του φυσικού αερίου, το οποίο προέβλεπε τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ποσοστό 49% του μετοχικού κεφαλαίου των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) (εταιρίες που θα αναλάβουν τη διανομή) και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους για εκείνους. Ομως, ακόμα και οι όροι αυτοί (του νόμου 2364/95, αλλά και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε σε εφαρμογή του), όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες μέρες ο "Ρ", δεν κρίθηκαν επαρκείς για τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Ετσι, οι εκπρόσωποί τους απαίτησαν αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση, όπως είχαμε προβλέψει, έσπευσε να ικανοποιήσει.

Με την τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ικανοποιούνται ένα προς ένα τα αιτήματα των πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται διεθνώς στην αγορά του φυσικού αερίου σε βάρος της ΔΕΠΑ, η οποία είχε κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο έργο του φυσικού αερίου και τις οποίες φυσικά θα αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, ενώ η καθυστέρηση που θα προκύψει στο θέμα της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ίδρυση των ΕΠΑ θα υπονομεύσει περαιτέρω το έργο, σε όφελος των συμφερόντων της ρωσικής εταιρίας "Γκαζ - Προμ" και του Ελληνα συνεταίρου της Κοπελούζου. Δεν είναι, εξάλλου, άσχετες οι ερμηνείες που δίνονται ακόμη και από παράγοντες της ΔΕΠΑ, ότι δηλαδή όλες αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν μεθοδεύσεις του ομίλου Κοπελούζου, έτσι ώστε η ΔΕΠΑ να φανεί ανέτοιμη για τη διανομή του Φυσικού Αερίου και να αναλάβει, ευνοούμενη και με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η ελληνορωσική κοινοπραξία της "Προμηθέας Γκας" τη διανομή του αερίου και τα παχυλά κέρδη που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο "Ρ" -

αφού το συνολικό περιεχόμενο της υπό ψήφιση τροπολογίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί - οι τροποποιήσεις που υπέδειξαν οι ιδιώτες και η κυβέρνηση υλοποιεί έχουν ως εξής:

  • Καθιερώνεται η αρχή του διαφοροποιημένου τιμολογίου στη θέση του ενιαίου.
  • Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΠΑ και των Εταιριών Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) συναρτάται πλέον από τη χρησιμότητα μιας επένδυσης σε αυτά, δηλαδή τη λεγόμενη αρχή της ανταποδοτικότητας. Με τη ρύθμιση αυτή, οι υποψήφιοι επενδυτές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν την ίδια συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΠΑ.
  • Η άδεια λειτουργίας και ανάπτυξης των δικτύων πόλεως χορηγείται απ' ευθείας από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά περίπτωση στις ΕΔΑ ή τις ΕΠΑ.
  • Ρυθμίζονται όλα τα φορολογικά ζητήματα μεταξύ ΕΔΑ και ΕΠΑ, προς όφελος πάντα των ΕΠΑ.
  • Προτείνεται η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο όλων των επενδύσεων για το Φυσικό Αέριο, προκειμένου οι επενδυτές ιδιώτες να πετύχουν σημαντικές επιδοτήσεις.

Χ. Λ.

Το αποκλειστικό δημοσίευμα του "Ρ" στις 30 του Γενάρη, με το οποίο αποκαλύπτονταν οι νέες κυβερνητικές μεθοδεύσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ