ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ ΕΣΑΚ
Αγώνας κατά των αντεργατικών σχεδίων

Σε ενωτικούς αγώνες για να μην περάσει η λαίλαπα της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής καλεί η ΕΣΑΚ, με αφορμή τα σενάρια για μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών

Σε αγώνα απόκρουσης της αντιλαϊκής και αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, καλεί τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ,με αφορμή τη διαρροή των κυβερνητικών σχεδίων μείωσης των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών,στα πλαίσια των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" και της πρακτικής άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ αναφέρει:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από δημοσιεύματα - "διαρροές" στον Τύπο, καθώς με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ετοιμάζεται με πρόσχημα τον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", να προχωρήσει στη γενίκευση της εφαρμογής των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας προσανατολίζεται στη μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ανοίγοντας συνολικά το δρόμο για την αλλαγή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων. Με την κατάργηση του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που με αγώνες, θυσίες και αίμα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει στην εργατική τάξη και το λαό τον αντεργατικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η πολιτική αυτή εκφράζει και υπαγορεύεται από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των πολυεθνικών, τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", που στο βωμό τους θυσιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Να οργανώσουν την πάλη τους με ενωτικούς αγώνες, να αποκρούσουν τη λαίλαπα της κυβερνητικής αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής".

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Την καθολική αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα που προσανατολίζεται να πάρει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση, δήθεν, της ανεργίας, με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας και των αποδοχών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ, "πάγιο αίτημα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και εκεί θα πρέπει να προσανατολίζεται η κυβέρνηση".Τέλος σημειώνει ότι "η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η υποαπασχόληση και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών θα συναντήσουν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, αφού όχι μόνο δε δίνουν λύση, αλλά σπρώχνουν και νέες στρατιές εργαζομένων στη φτώχεια, χωρίς να θίγουν τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου".

Πανεξόρμηση για την κοινωνική ασφάλιση

Πλατιά σύσκεψη της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ ενόψει της επίθεσης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό

Σε πανεξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων για την επίθεση που ετοιμάζεται ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και με στόχο την αγωνιστική τους συστράτευση, προχωρούν οι ΕΣΑΚίτικες δυνάμεις, όπως αποφασίστηκε σε προχτεσινοβραδινή σύσκεψη της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,παίρνοντας στην αρχή το λόγο, επισήμανε ότι "σήμερα κυβέρνηση και άρχουσα τάξη βάλλουν κατά του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Αναφέρονται στα κακώς κείμενα, όχι για να τα βελτιώσουν, αλλά για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια". Ανέφερε ότι υπεύθυνη για τα προβλήματα είναι η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, με την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή από τους εργοδότες, την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής από το κράτος με επιβάρυνση των Ταμείων. Επίσης, ότι σοβαρό πλήγμα στα Ταμεία φέρει η επέκταση της "μαύρης εργασίας" αλλοδαπών, αλλά και η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης. "Μόνο για το ΙΚΑ - είπε - από το 1950 ως σήμερα εκτιμάται στα 5 τρισ. δραχμές ότι ανήλθε η καταλήστευση των πόρων του". Υπογράμμισε πως η νέα επίθεση έχει ξεκινήσει με το διαβόητο νόμο για την ανεργία, όπου απαλλάσσονται οι εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τόνισε δε ότι προωθείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων μέσω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, η κατάργηση του θεσμού των "βαρέων και ανθυγιεινών", η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και η μείωση ή κατάργηση των εργοδοτικών.

"Απάτη", χαρακτήρισε ο Γ. Σκιαδιώτης τον "κοινωνικό διάλογο" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως "εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτόν". Επισήμανε ότι "πρέπει να αποκαλύψουμε το ρόλο των συνδικαλιστών που ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στο διάλογο, σπείροντας αυταπάτες και ουσιαστικά στηρίζοντας τα κυβερνητικά σχέδια". Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για: Δημόσια και σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση. Απόρριψη της μερικής απασχόλησης. Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των εργοδοτών. Απόρριψη των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης". Εφαρμογή τριμερούς χρηματοδότησης. Η πλειοψηφία στις διοικήσεις των Ταμείων να περάσει στους εργαζόμενους. Μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κλπ.

Στην ανάγκη ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων αναφέρθηκαν όλοι οι συνδικαλιστές, που πήραν στη συνέχεια το λόγο και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, μοιράζοντας ανακοινώσεις. Να ρίξουν το βάρος στα σωματεία που συμμετέχουν, ώστε να γίνουν γενικές συνελεύσεις και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Με αφορμή τις τελευταίες αυθαίρετες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και την ψήφιση της διάταξης για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται έντονα τόσο γι' αυτό, όσο και για τα κυοφορούμενα σενάρια σχετικά με το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ΕΚΛ ζητά: Την κατοχύρωση του δημόσιου, κοινωνικού, καθολικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Την τριμερή χρηματοδότησή της. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του εν ενεργεία μισθωτού. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων. Αμεση ρύθμιση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακή εξόφλησή τους από το κράτος.

Αύριο συγκέντρωση για τις συμβάσεις

Πέντε ομοσπονδίες συντονίζουν τη δράση τους για αυξήσεις και την περιφρούρηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Κοινή συγκέντρωση διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, πέντε Ομοσπονδίες, που αποφάσισαν να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα για την προώθηση ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλά και για την απόκρουση της επίθεσης ενάντια στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Οι Ομοσπονδίες είναι: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργαζομένων στο Φάρμακο και Λογιστών.

Με κοινή τους ανακοίνωση, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι "στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και που θα στοιχίσει τις κατακτήσεις ενός αιώνα, πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά τώρα".

Σημειώνεται ότι οι απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι σε μεροκάματα και μισθούς κάθε χρόνο γίνονται μεγαλύτερες, ενώ τα κέρδη και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου αυξάνουν. Οι πολιτικές - συνεχίζει - που επιβάλλονται απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση για μεγαλύτερη λιτότητα, αποθρασύνουν τους εργοδότες που επιχειρούν να αναιρέσουν κατακτήσεις και αμφισβητούν ακόμα και το θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Σαν αρνητικά φαινόμενα που επιδρούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνονται: Η παρέμβαση της κυβέρνησης που δίνει εικονικό πληθωρισμό 4,5%, η διετής σύμβαση της ΓΣΕΕ και οι χειρισμοί που κάνει χωρίς να υπάρχει ενημέρωση στους εργαζόμενους.

Υπογραμμίζεται ότι παράλληλα "έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, την ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης της χώρας μας, το 8ωρο και την επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις συνολικά στους εργαζόμενους, αλλά και στις επόμενες γενιές".

* Στην συγκέντρωση καλεί με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συναυλία διαμαρτυρίας χτες

Νέες κινητοποιήσεις αποφασίζουν σήμερα τα σωματεία

Με συναυλία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ το πενθήμερο διαμαρτυρίας των ανέργων και των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Σήμερα το απόγευμα οι διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης συνεδριάζουν, προκειμένου να αποφασίσουν νέες, πιο δυναμικές, κινητοποιήσεις.

Από νωρίς το απόγευμα χτες άνεργοι και εργαζόμενοι της Ζώνης, καθώς και πολίτες των δήμων της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΕΝ. "Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη 80% ανεργία, κυβέρνηση 100% αναισθησία",έγραφε το πανό που δέσποζε πάνω από την εξέδρα, η οποία ήταν στημένη απέναντι από το ΥΕΝ. Ο Ι Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, τόνισε: "Επειδή γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας, προχτές η κυβέρνηση προσπάθησε να τρομοκρατήσει τα σωματεία μας, καλώντας σε απολογία 4 συνδικαλιστές και έναν οδηγό, για τα γεγονότα του Οκτώβρη του '95. Χτες πρωτοπαλίκαρα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης χτύπησαν τον συνάδελφο ναυτεργάτη Κ. Ζούκα. Με την προχτεσινή πορεία στην Ασφάλεια τους δώσαμε να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Εμείς καταγγέλλουμε τον ολισθηρό δρόμο που διάλεξε η κυβέρνηση και τους λέμε για άλλη μία φορά ότι η τρομοκρατία δεν περνάει".

Ακολούθησε η συναυλία με το συγκρότημα του κέντρου "Συντροφιά", που έπαιξε και τραγούδησε αφιλοκερδώς.

Από την πρόσφατη συναυλία αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ