ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γρονθοκοπήθηκε συνδικαλιστής!

Την επίθεση ανθρώπων του εφοπλιστή Αγαπητού δέχτηκε ο γεν. γραμματέας του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", Κ. Ζούκας, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο πλοίο "Εξπρές Ναϊάς" για ανασφάλιστους ναυτεργάτες!

Γρονθοκοπήθηκε χτες το πρωί ο γραμματέας της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ("Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"), Κ. Ζούκας - παρουσία του υποδιοικητή του Α Λιμενικού Τμήματος Πειραιά - από υπάλληλο της εταιρίας του εφοπλιστή Αγαπητού,όταν ο συνδικαλιστής προσπάθησε να κάνει έλεγχο στο πλοίο "Εξπρές Ναϊάς"!Ο συνδικαλιστής νωρίτερα είχε ενημερωθεί από τον διοικητή του Α Λιμενικού Τμήματος ότι στο πλοίο δεν υπάρχει ναυτολόγιο, ενώ η συγκεκριμένη εταιρία πρωτοστατεί στη χρησιμοποίηση "μαύρης εργασίας"!

Σε χρόνο "μηδέν" έφτασαν στον καταπέλτη του πλοίου ο Π. Χρυσίνης, υπάλληλος της εταιρίας, ο αρχιμηχανικός της εταιρίας κ. Μπαούρης και ο πλοίαρχος του πλοίου. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν επέτρεψαν στον συνδικαλιστή την είσοδο στο πλοίο, άρχισαν να τον απειλούν και ο Π. Χρυσίνης τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο! Καθ' όλη τη διάρκεια των γεγονότων, ο υποδιοικητής του Λιμενικού δεν αντέδρασε καθόλου!

"Στην εποχή του βούρδουλα προσπαθούν να γυρίσουν τους ναυτεργάτες οι εφοπλιστές που αποθρασύνθηκαν από την ανοχή, αν όχι τη συνενοχή, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Προσθέτει ότι η επίθεση σε βάρος του συνδικαλιστή έρχεται "να προστεθεί στην έξαρση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει".

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η αυθαιρεσία, η παρανομία, ο αυταρχισμός και ο τραμπουκισμός των εφοπλιστών και της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο, ώστε να στερούν στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των ναυτεργατών στα πλοία. "Αυτή η επίθεση - υπογραμμίζεται - από εφοπλιστές και κυβέρνηση δε θα μείνει αναπάντητη".

Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει: Προχτές η Αστυνομία κάλεσε σε απολογία τέσσερις συνδικαλιστές και έναν εργαζόμενο για τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1995, τότε που μερικές εκατοντάδες ΜΑΤ κτύπησαν 200 άνεργους της Ζώνης έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας! Χτες επίλεκτα στελέχη της εφοπλιστικής εταιρίας "Αγαπητός" χειροδίκησαν ενάντια στον συνδικαλιστή Κ. Ζούκα.Και η ΚΟΠ του ΚΚΕ, αφού σημειώνει ότι και τα δυο τρομοκρατικά κρούσματα παρατηρούνται ακριβώς σε περίοδο νέων αγώνων για τη Ζώνη και παραμονές του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ, τονίζει: "Αυτή η τακτική είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των εργαζομένων. Δεν πρόκειται να τους κάμψει. Και άλλοι εργαζόμενοι θα βγουν στους δρόμους, θα συμπορευτούν με τους καθηγητές, τους ναυτεργάτες, τους αγρότες, τους εργάτες της Ζώνης. Μονόδρομος είναι ο αγώνας που οδηγεί στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, που γεννά φτώχεια, ανεργία, τρομοκρατία. Οι κομμουνιστές του Πειραιά θα συνεχίσουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα".

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις η ΠΝΟ

Συγκαλείται αύριο το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, ενώ κλιμακώνονται οι συντονισμένες επιθέσεις εφοπλιστών - κυβέρνησης. Ωστόσο, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφεύγει να εισηγηθεί το χρόνο έναρξης νέων κινητοποιήσεων

Με φόντο τις θρασύτατες απαιτήσεις των εφοπλιστών, για την αφαίρεση εδώ και τώρα κάθε κατάκτησης των ναυτεργατών και τις σαφείς προθέσεις της κυβέρνησης να προσφέρει πλήρη εξυπηρέτηση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αρχίζει αύριο Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί, το ετήσιο τακτικό Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Το Γενικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει τη συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση πλέον της ίδιας της ύπαρξης του κλάδου των ναυτεργατών. Παρά το γεγονός ότι το ΓΣ συγκαλείται σε μια εντελώς νέα και κρίσιμη κατάσταση για τον κλάδο, στον προγραμματισμό δράσης που εμφάνισε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, δεν προτείνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων παγκόσμιας κλίμακας μέσα στο Μάρτη. Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής, ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", και είχε γίνει αποδεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή κατά την τελευταία συνεδρίασή της. Αυτό που προτείνεται στον προγραμματισμό δράσης από την ΕΕ είναι το Γενικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική να αποφασίσει αυτή τις ενέργειες που "πρέπει για την επίλυση των προβλημάτων των ναυτεργατών, με δεδομένο ότι παραμένουν άλυτα" από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση.

Οσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, παραμένει το ίδιο, από την τελευταία απεργία και αφορά την προστασία της απασχόλησης, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης και την υπεράσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Ειδικά για το θέμα της απασχόλησης, που είναι το κυρίαρχο αίτημα της Ομοσπονδίας, αναμένεται μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία είχε μεν προγραμματιστεί για την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο αναβλήθηκε από τον υπουργό χωρίς καμιά δικαιολογία. Και αυτό, όταν ο υπουργός στην τελευταία συνάντησή του με την Ομοσπονδία είχε προδιαγράψει το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, χαρακτηρίζοντας τα κατώτερα πληρώματα "ξεπερασμένα και ακριβά"!

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Από βδομάδα τα νεότερα

Οχι "αρνητικό μήνυμα προς την κοινωνία" (!), δηλώνουν οι τραπεζίτες σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις, ενώ δε δέχονται και το αίτημα για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε χτες η συνάντηση ΟΤΟΕ - τραπεζών με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ τα "χαρτιά" αναμένεται να ανοίξουν περισσότερο κατά τη νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη διαπραγμάτευση, σημείωσαν κατά τη χτεσινή συνάντηση ότι η συλλογική σύμβαση δε θα πρέπει να τροφοδοτεί πληθωριστικές τάσεις, ούτε να δίνει "αρνητικά" (!) μηνύματα στην κοινωνία και σε όσα συνδικάτα βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για τις δικές τους συλλογικές συμβάσεις! Να σημειωθεί ότι η ΟΤΟΕ από τη μεριά της, σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων, δεν έχει θέσει συγκεκριμένο ποσοστιαίο αίτημα, αλλά ένα περίγραμμα που έχει να κάνει με την εξέλιξη του πραγματικού πληθωρισμού, την αύξηση του ΑΕΠ κλπ.

Αρνητικοί "κατ' αρχήν" ήταν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και στο αίτημα του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών,σημειώνοντας με νόημα ότι ..."άλλα λέει ο Γ. Παπαντωνίου" και ισχυριζόμενοι ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα επιβαρύνει το κόστος μέσα από την αύξηση των υπερωριών... Αρνητικοί ήταν ακόμα και σε επιμέρους αιτήματα που αφορούν την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης των τραπεζοϋπαλλήλων, τη σύνδεση των επιπλέον αμοιβών με κανονισμούς και κριτήρια, τη θεσμοθετημένη χορήγηση ορισμένων επιδομάτων (ξένων γλωσσών, παραμεθόριων περιοχών). Θετικά, όπως είπαν, βλέπουν τη χορήγηση μιας επιπλέον βδομάδας άδειας τοκετού, ορισμένα ζητήματα ισότητας των δυο φύλων κλπ.

Στάση για τη Μέρα της Γυναίκας

Μια ώρα στάση εργασίας (μεταξύ 10 π.μ. και 1 μ.μ.) για αύριο Πέμπτη, κήρυξε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής,προς τιμήν της 8ης Μάρτη,Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. "Αγωνιστικά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Σήμερα - επισημαίνει το συνδικάτο - όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του κλάδου δέχονται ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους, στο δικαίωμα της εργασίας, της αμοιβής, της κοινωνικής ασφάλισης" και καλεί σε αγώνα για: Υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων. Υποχρεωτικό διάλειμμα για τις έγκυες εργαζόμενες. Μέτρα για θέσεις εργασίας και όχι ανεργίας. Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και υποχρεωτική. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και 5ετή διαφορά για τις γυναίκες. Απαγόρευση των απολύσεων πέντε χρόνια πριν τη σύνταξη. Ενταξη όλων των κλάδων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Απολύσεις στα "Μακεδονικά Κλωστήρια"

Σαρανταοχτάωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι εργαζόμενοι στα "Μακεδονικά Κλωστήρια",στο Κρανίδι Αργολίδας, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση δυο συναδέλφων τους, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Π. Τόττης,όταν τον Γενάρη του '96 πήρε το εργοστάσιο απ' την Εθνική Τράπεζα, δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τις 146 θέσεις εργασίας και θα κάνει επενδύσεις. Ομως - επισημαίνεται - δεν έκανε καμιά επένδυση, απέλυσε 40 εργαζόμενους και οδήγησε την επιχείρηση στο να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

ΣΟΦΤΕΞ
Πορεία αύριο στο Εθνικής Οικονομίας

Δίωρος αποκλεισμός χτες της Ιεράς Οδού

Σε έναν ακόμα δίωρο αποκλεισμό της Ιεράς Οδού από τη 1 έως τις 3μμ προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ,την οποία οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης την οδηγούν στο κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν να πληρωθούν περίπου ένα μήνα, διατράνωσαν την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική με συνθήματα όπως: "Υπάρχει λύση η ΣΟΦΤΕΞ για να ζήσει" και "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε". Εδώ και μερικές βδομάδες οι συνδικαλιστές προσπαθούν να συναντήσουν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, αλλά αυτός τεχνηέντως τους αποφεύγει.

Ο αγώνας όμως δε σταματάει εδώ. Για αύριο, Πέμπτη, έχουν προγραμματίσει πορεία από το εργοστάσιο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Παρασκευή θα μοιράσουν ανακοινώσεις στα διόδια της Ελευσίνας.

Επίσης σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη της ΓΣΕΕ, με τα τρία επιχειρησιακά σωματεία της ΣΟΦΤΕΞ, την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Δράμας, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην εταιρία και οι παρεμβάσεις των συνδικάτων.

Ναυτεργάτες σε πορεία στο λιμάνι του Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ