ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκτός κάθε ελέγχου...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι αλβανικές αρχές μετακινούσαν χτες άρματα μάχης, άνδρες της Αστυνομίας και του στρατού προς τη νότια Αλβανία, όπου εξακολουθεί να επικρατεί "ανεξέλεγκτο χάος", ενώ μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινών σημείων αναφοράς μεταξύ των σοσιαλιστών και της κυβέρνησης Μπερίσα φάνηκε να αποβαίνει άκαρπη. Με αυτά τα δεδομένα, και η χτεσινή νύχτα αναμενόταν κρίσιμη, καθώς η οριστική διαταγή για την καταστολή, διά των όπλων, της εξέγερσης δεν αποκλειόταν να δοθεί από στιγμή σε στιγμή...

Στρατιωτικές ενισχύσεις

Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χτες το απόγευμα ότι άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη του Αργυρόκαστρου, ενώ ο ραδιοσταθμός των Τιράνων πρόσθεσε ότι άλλα άρματα μάχης και δυνάμεις του στρατού έχουν λάβει θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Αλβανία. Οι εξεγερμένοι στους Αγίους Σαράντα δήλωναν χτες "έτοιμοι" να αντιμετωπίσουν τις αλβανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατά φήμες είχαν πλησιάσει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη.

Η μικρή ναυτική βάση στην πόλη βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, ενώ στο λιμάνι, πέντε μικρά και παλιά σκάφη και ένα μεγαλύτερο εξοπλισμένο με κανόνια, "φυλάσσονται" από μικρά παιδιά. Το μεγαλύτερο σκάφος προχτές έβαλε μερικούς κανονιοβολισμούς.

Καμιά επικοινωνία δεν είναι δυνατή ανάμεσα στους Αγίους Σαράντα και την υπόλοιπη Αλβανία.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στην Αυλώνα, καθώς η πόλη παραμένει στα χέρια των διαδηλωτών, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα.

Η Ιταλία οργάνωσε προχτές στρατιωτική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό από την Αυλώνα 35 αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και τριών Ελλήνων δημοσιογράφων. Στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου "Σινούκ" μετέφεραν τους αλλοδαπούς στο Πρίντιζι.

Αυξάνονται τα θύματα

Κατά πληροφορίες του "Ασοσιέιτεντ Πρες" και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα τετράχρονο κορίτσι σκοτώθηκε χτες από σφαίρα στην Αυλώνα. Το πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στην πόλη σε επτά.

Πρόκειται για το δεύτερο παιδί που σκοτώνεται από σφαίρα στην Αυλώνα μετά το θάνατο μιας οκτάχρονης, την Κυριακή.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές αργά το βράδυ από "τρομοκράτες", όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ "ετοιμάζονταν να παραδώσουν τα όπλα τους, σύμφωνα με το νόμο".

Ακόμη, υπήρξε η πληροφορία ότι χτες το πρωί ένας οδηγός ταξί σκοτώθηκε στους Αγίους Σαράντα, καθώς μετέφερε δύο πολίτες προς το μεθοριακό φυλάκιο της Κακκαβιάς.

Τέλος, πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τους Αγίους Σαράντα ανέφεραν ότι αργά χτες βράδυ ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση διαδηλωτών με έναν νεκρό και έναν τραυματία. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, οπλισμένοι κάτοικοι των Αγίων Σαράντα εντόπισαν έξω από την πόλη δύο αυτοκίνητα, τα οποία θεώρησαν ότι ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε αυτά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστεί ένας.

Ακαρπη διαπραγμάτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Σοσιαλιστικό, κάλεσε τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα να συναινέσει στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής για την εκτόνωση της αναταραχής στη χώρα.

Ομως, όπως δήλωσε ένας από τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Παντελί Μάικο, δεν υπήρξε "διάθεση συμβιβασμού" από τον Μπερίσα.

"Η απάντηση (του Μπερίσα) ήταν "δεν πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε την εξουσία με τα όπλα"", είπε ο Μάικο στο πρακτορείο "Ρόιτερ". "Τον ενημερώσαμε ότι ποτέ δε θα θέλαμε την εξουσία μετά από αιματοχυσία", πρόσθεσε. Δεν υπήρξε σχόλιο από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Η συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των Σοσιαλιστών ήταν η πρώτη από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο κήρυξε την Αλβανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κυνήγι φαντασμάτων;

Σε αυτό το κλίμα, προέκυψε μάλλον σαν θρυαλλίδα σε ανοιξιάτικη νύχτα η αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Σέμε Κοσόβα, χτες από τον Μπερίσα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες έδωσαν την είδηση σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσέθεταν ότι ο Κοσόβα αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Αντέμ Κοπανί, σύμβουλο του Προέδρου Μπερίσα επί θεμάτων εθνικής άμυνας.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Rilindja Demokratike", η Εισαγγελία των Τιράνων αποφάσισε να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τον καταλογισμό ευθυνών σε στρατιωτικούς για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις νότιες περιοχές της χώρας.

Η επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη των στρατιωτικών όσον αφορά τη διείσδυση πολιτών σε στρατόπεδα και την αφαίρεση οπλισμού από αυτά.

"Διερευνητικές" οι κινήσεις των "μεγάλων"

Η αμερικανική πολιτική ηγεσία δείχνει να μην έχει ενιαία ρητορική, όσον αφορά την προϊούσα αλβανική κρίση: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς,επέκρινε την επανεκλογή του Σαλί Μπερίσα - εν μέσω των ταραχών - προβλέποντας ότι "θα αυξήσει την πόλωση", και κάλεσε όλες τις πλευρές του πολιτικού πεδίου να αρχίσουν διάλογο. Ομως, ο Λευκός Οίκος σε πρότερη ανακοίνωσή του απέφυγε να αφήσει, να εννοηθεί έστω, ότι αντιτίθεται στην επανεκλογή του Μπερίσα, καλώντας τον απλώς να προβεί σε "πραγματικές" μεταρρυθμίσεις.

Η συνήθης πρακτική των ΗΠΑ υπαγορεύει ότι συνδιαλέγονται με τις "επίσημες" αρχές κάθε χώρας, αλλά αυτή η απόκλιση του Μπερνς πιθανώς καταδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον κρατάει μια επιφύλαξη, για την περίπτωση που ο Μπερίσα ανατραπεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων των ΗΠΑ ή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του ΝΑΤΟ, στην Αλβανία, είτε με ειρηνευτική είτε με άλλη αποστολή, δείχνει για την ώρα εκτός συζητήσεως. Είναι ενδεικτική η χτεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα,από τη Βρετανία: "Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση από το ΝΑΤΟ ή οποιονδήποτε άλλον", είπε, προσθέτοντας ότι "πρέπει να ασκηθεί πολιτική".

Ο Σολάνα κατέληξε ότι "μετά τη Βοσνία έχει δημιουργηθεί η προσδοκία ελέγχου από το ΝΑΤΟ σχεδόν των πάντων (αλλά) βεβαίως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο χωροφύλακα".

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει να επιθυμεί να εμπλακεί στην αλβανική κρίση, διεκδικώντας το ρόλο του "διαιτητή", όπως άφησε να εννοηθεί η Ολλανδική Προεδρία, όμως η πρόθεση δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί και δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο θα προωθηθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία.Διπλωμάτες εκτιμούν ότι κάποιου είδους πρωτοβουλία είναι πιθανό να σχηματοποιηθεί μετά "τη σύνοδο των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των Δεκαπέντε, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες".

Παραμένει ασαφές, ακόμη, αν η ΕΕ θα επιλέξει να ασκήσει πίεση στον Σαλί Μπερίσα με το μόνο "αποτελεσματικό" της όπλο, τη διακοπή των χρηματοδοτήσεών της προς τα Τίρανα (η Αλβανία έχει λάβει τα πέντε τελευταία χρόνια 450 εκατομμύρια Ecu από τα κοινοτικά ταμεία).

Οι ίδιες πηγές πιθανολογούν συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ενδεχόμενη αναγνωριστική αποστολή στην Αλβανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ (και υπουργός Εξωτερικών της Δανίας), Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν,τόνισε χτες ότι ο Οργανισμός σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Αλβανία.

Σημεία αλλαγής...

Σημαντική στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να θεωρείται η μεταστροφή της πολιτικής άλλοτε ένθερμων συμμάχων του Μπερίσα προς το "ψυχρότερων": κρίσιμη είναι η "απογοήτευση" που διαφαίνεται στη Βόννη, την οποία εξέφρασε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ.Ηδη ο Κίνκελ προέβη σε διπλό διάβημα προς τα Τίρανα - ένα για τις βιαιότητες σε βάρος Γερμανών δημοσιογράφων και ένα για την αποστολή αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στη χώρα. Ο Κίνκελ ήταν οξύτατος έναντι του Μπερίσα και των συν αυτώ, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις των αρχών στην Αλβανία "απαράδεκτες".

Αυτή η αλλαγή έχει ειδικό βάρος στην περίπτωση της Γερμανίας: τα κεφάλαια που διήνυσαν τη διαδρομή Βόννη - Τίρανα ήταν 64 εκατομ. μάρκα το 1995 και 87 εκατομ. το 1996, ενώ γερμανικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει σχεδόν όλα τα έργα υποδομής στη χώρα...

Ανάλογα "σκληρές" προς τον Μπερίσα είναι και οι τοποθετήσεις χωρών με σημαντική επιρροή στη χάραξη της κοινοτικής πολιτικής, όπως της Βρετανίας. Ο υπουργός εξωτερικών της, Μάλκολμ Ρίφκιντ,διαμήνυσε ότι οι πιέσεις προς τον Μπερίσα, ώστε να αρχίσει διάλογο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, θα αυξηθούν...

Ο ΟΗΕ

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν,εξέφρασε χτες από τη Χάγη την ελπίδα του ότι "η (αλβανική) κυβέρνηση θα αυτοσυγκρατηθεί και δε θα προσφύγει αδικαιολόγητα στη βία εναντίον του πληθυσμού, ο οποίος δικαίως αισθάνεται βαθιά θλίψη".

Ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση

Η αμερικανική διπλωματία ετοιμάζει το νέο πολιτικό σκηνικό στην Αλβανία, σέρνοντας πίσω της ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σπεύδει, τώρα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η απροκάλυπτη στήριξή της στο καθεστώς του Προέδρου Μπερίσα. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βρίσκονται ένα βήμα πίσω από την Ουάσιγκτον, η οποία εδώ και μήνες προετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση στα Τίρανα, με στόχο τη διαιώνιση του ελέγχου που ασκούν και σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Πίσω απ' όλους, η ελληνική κυβέρνηση, που πελαγοδρομεί ανάμεσα στα - αντικρουόμενα - συμφέροντα και τις στρατηγικές των συμμάχων και εταίρων της, απλώς εύχεται η κρίση να μην έχει τραγικές συνέπειες για τη μειονότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τρεις μήνες, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στους εταίρους της ΕΕ πως δε θεωρεί "αξιόπιστο" το κυβερνητικό σχήμα στην Αλβανία. Τα αμερικανικά μηνύματα δεν αξιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ούτε από την Αθήνα, οι οποίες συνέχισαν να παρέχουν τη στήριξή τους στον Αλβανό Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να βρεθούν πίσω από τις εξελίξεις, όταν ξέσπασε η αναταραχή στην Αλβανία.

Οι αποστάσεις που άρχισε να λαμβάνει η Ουάσιγκτον από τον Σ. Μπερίσα επέτρεψαν στην αμερικανική διπλωματία να αποκτήσει ένα προβάδισμα στις διεργασίες για την προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης, για την οποία τώρα, μετά την κλιμάκωση της κρίσης, όλοι εργάζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ μιλούν για την ανάγκη εξασφάλισης στην Αλβανία της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και της προώθησης της ιδέας για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, αν και ήταν η τελευταία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πήρε αποστάσεις από τον Σ. Μπερίσα, επιχειρεί να εμφανιστεί ως παράγων και αναζητά ρόλο στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της λόγω της μειονότητας. Για το λόγο αυτό χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους πρεσβευτές στην Αθήνα των χωρών - μελών της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Στόχος αυτής της επαφής, ήταν να εμφανιστεί ο ελληνικός ρόλος και να αναθερμανθεί η πρόταση της Αθήνας για την πραγματοποίηση μιας συνόδου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο των "15", των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αυτή η ελληνική πρόταση - θα πρέπει να σημειωθεί - δεν υιοθετήθηκε, καθώς οι εταίροι θεωρούν σκόπιμο να συζητούν σε χαμηλό υπηρεσιακό επίπεδο, όπως θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες που θα συνεδριάσει η αρμόδια για τις βαλκανικές υποθέσεις επιτροπή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα εύχεται η κρίση να μην αγγίξει τη μειονότητα, της οποίας την προστασία ζήτησε χτες με διάβημά του στον Αλβανό πρεσβευτή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε εικόνες της αλβανικής τηλεόρασης ένοπλων κουκουλοφόρων, με το σχολιασμό ότι μιλούν ελληνικά, ζήτησε από τον Αλβανό πρεσβευτή να μην γίνει προσπάθεια εμπλοκής της ελληνικής μειονότητας στην κρίση.

Η προστασία της μειονότητας, όπως είναι φυσικό, αποτελεί για την Αθήνα μείζον πρόβλημα, αλλά και αφορμή για τη διατύπωση επικίνδυνων σκέψεων και απόψεων. Οπως για παράδειγμα του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό δεν απέκλεισε τη συμφωνία της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία.

Ενα βήμα περισσότερο από την κυβέρνηση, για το θέμα αυτό, έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ, ο οποίος σε δήλωσή του ζήτησε "αν δεν ευοδωθούν οι πολιτικές επαφές της Κοινότητας με την αλβανική κυβέρνηση, να προετοιμαστεί η αποστολή μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης". Ο Μ. Εβερτ χτες το βράδυ συναντήθηκε και συνομίλησε για τις εξελίξεις στην Αλβανία με τον πρωθυπουργό.

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία δηλώσεις έκανε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε "η Ελλάδα να παίξει ενεργό ρόλο στα πράγματα της Αλβανίας, να βοηθήσει τον αλβανικό λαό και ιδιαίτερα την αλβανική μειονότητα".

Στους Ευρωπαίους "εταίρους" ο ΣΥΝ

H ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στην κατεύθυνση της λήψης πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση στην Αλβανία. Αυτή την κεντρική θέση - πρόταση του Συνασπισμού, επανέλαβε χτες, μιλώντας στο Ρ/Σ "Αθήνα 9,84", ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος.Ο Συνασπισμός, "προσπερνώντας" το ρόλο που έχουν παίξει οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία, με αποτέλεσμα τα σημερινά δεινά των εξεγερμένων πολιτών, προσβλέπει σε ακόμα πιο έντονη παρέμβαση των Ευρωπαίων.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, οι εξελίξεις στην Αλβανία "δεν ήταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής" της ΕΕ "και εκεί πρωταγωνιστούσε από πλευράς επιρροής και παρουσίας ο αμερικανικός παράγοντας". Καταλήγοντας στην πρότασή του, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως "πρέπει να επιδιωχτεί από πλευράς Ελλάδας η σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα Αλβανίας". Οσον αφορά δε το ενδεχόμενο της εξάπλωσης της αναταραχής στη Βαλκανική, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε επίσης επίκληση στον ευρωπαϊκό παράγοντα σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει αυτή την ώρα να αναπτύξει σταθεροποιητικό ρόλο, σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, υπαγορεύεται προφανώς από τις γενικότερες θέσεις του Συνασπισμού, σχετικά με το ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βαλκανική, με την Ελλάδα ως "προπομπό" μιας τέτοιας διαδικασίας, προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Παράλληλα, στη σημερινή συγκυρία, η εν λόγω θέση προστίθεται στις απόψεις που υπάρχουν και στην κυβέρνηση, για "νομιμοποίηση" της εντονότερης παρουσίας των ισχυρών της Ευρώπης στην Αλβανία. Διαδικασία που πιθανότατα δρομολογείται.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Μιλώντας χτες στη Βουλή για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,αφού σημείωσε ότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή λόγω των γεγονότων στη γείτονα χώρα θα περάσει σοβαρές δοκιμασίες, τόνισε αναφερόμενος στην εκεί ελληνική μειονότητα: "Φυσικά η σκέψη μας είναι προς την ελληνική μειονότητα, αλλά δεν μπορούμε να την ξεχωρίσουμε αυτή τη στιγμή, από τα δεινά που ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί να έχει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για κανέναν".

Ακολούθως ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: "Υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε σαν χώρα, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και η δημοκρατία να αποκατασταθεί στην Αλβανία και τα δημοκρατικά δικαιώματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Και να δείξουμε εμπράκτως και στο λαό της Αλβανίας, αλλά και γενικότερα, ότι αυτές οι περίφημες διακηρύξεις για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκρισμα. Δεν μπορούμε για άλλη μία φορά να στηρίζουμε καθεστώτα όπως αυτό του Μπερίσα, λέγοντας ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο στη δημοκρατία και την ευημερία του λαού της Αλβανίας".

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: "Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δε χρειάζεται παραπέρα συζήτηση, αλλά καλή ενημέρωση από την κυβέρνηση και σύνεση".

Λεζάντα-1

Χιλιάδες πολίτες πανηγυρίζουν στην Αυλώνα την είδηση "παραίτησης του Σαλί Μπερίσα", η οποία όμως απεδείχθη εσφαλμένη...

Λεζάντα-2

Πατέρας διδάσκει το γιο του πώς να χειρίζεται το "Καλάσνικοφ", στην Αυλώνα. Οι εξεγερμένοι δηλώνουν "έτοιμοι" για όλα...

ΕΕΔΥΕ
Συμπαράσταση στον αλβανικό λαό

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό και την έντονη ανησυχία της για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της Αλβανίας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Σήμερα ο αλβανικός λαός αυτό το τίμημα πληρώνει και με το ίδιο το αίμα του. Αυτή η κατάσταση δείχνει με δραματικό τρόπο σε ποιο δρόμο πρόκειται να οδηγήσουν τέτοιες χώρες οι διάφοροι εκλεκτοί των πρωταγωνιστών της Νέας Τάξης.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια καταληστεύουν την Αλβανία και άλλες χώρες, τις χρησιμοποιούν σαν άρμα για την προώθηση των σχεδίων τους, σήμερα να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα και πολύ περισσότερο επικίνδυνη η όποια ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους τους για να "αντιμετωπίσουν" την κρίση στην Αλβανία. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την ανησυχία του Φιλειρηνικού Κινήματος για το ενδεχόμενο πυροδότησης άλλων καταστάσεων στην περιοχή και θεωρεί ότι άμεσα χρειάζεται η αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στην Αλβανία. Είναι αντίθετη με οποιαδήποτε αποστολή ΝΑΤΟικών και άλλων στρατευμάτων που έχουν στόχο την εδραίωση της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας και όχι την επίλυση κρίσεων.

Καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στον αλβανικό λαό και με τον αγώνα του να αντιταχθεί σε ενδεχόμενες εντάσεις και επεμβάσεις που μπορεί να ανάψουν μια νέα φωτιά πολέμου.

Αντιδράσεις στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία έχει εντείνει τις διαφωνίες ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των αυτονομιστικών τάσεων και οργανώσεων του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου", Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, δεν έχει ακόμη πάρει σαφή θέση απέναντι στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία, ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του ο Αντέμ Ντεμάτσι (Κοινοβουλευτικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου) δήλωσε αλληλέγγυος προς "τις προσπάθειες του Σάλι Μπερίσα για την αποκατάσταση της τάξης". Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ώρες πριν από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία, ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού, της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν και της υιοθέτησης νέου Συντάγματος με δημοψήφισμα.

Το Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου του Αντέμ Ντεμάτσι κάλεσε, με χτεσινή ανακοίνωση, "τα θεσμικά όργανα του αλβανικού κράτους να διώξουν δικαστικά εκείνους που αποπειρώνται να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα με τα όπλα και να προκαλέσουν έναν εμφύλιο πόλεμο".

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης "δεν είναι ποτέ καλή λύση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναπόφευκτη", αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι "υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη σταθερότητα στην Αλβανία και στη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ