ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
"Δε θα οδηγηθούμε σαν πρόβατα στη σφαγή"

Οι ναυτεργάτες θα αντιδράσουν δυναμικά στην πολιτική που τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση, στα συσσίτια και στον αφανισμό, προειδοποιεί, με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τα κόμματα, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, το πολύτιμο ναυτιλιακό συνάλλαγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος είναι σε ποσοστό πάνω από 85% ναυτεργατικό. "Θα περίμενε κανείς - τονίζεται - ότι γι' αυτούς τους ανθρώπους θα υπήρχε τουλάχιστον η μέριμνα από μεριάς της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου να έχουν δουλιά σ' αυτή τη ναυτιλία. Αντί γι' αυτό, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, γιατί τις θέσεις τους καταλαμβάνουν χαμηλόμισθοι αλλοδαποί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γίνεται νέα συντονισμένη επίθεση ΥΕΝ - εφοπλιστών για παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εναπομείναντες Ελληνες ναυτεργάτες και τα ασφαλιστικά τους Ταμεία".

Τέλος, η ΠΕΜΕΝ, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό τονίζει: "Να είστε βέβαιος, όμως, ότι οι ναυτεργάτες δε θα αφήσουν να τους οδηγήσουν σαν πρόβατα επί σφαγή, προκειμένου να αυξηθούν παραπέρα τα υπερκέρδη των εφοπλιστών και θα αντιδράσουν δυναμικά με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή".

  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή παροχής κάρτας δωρεάν γεύματος σε εστιατόριο στο Πασαλιμάνι, αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΣ της Εστίας Ναυτικών, σε όσους άνεργους Ελληνες ναυτικούς αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης κατά την παραμονή τους στον Πειραιά, προς αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις που θέτει, ελάχιστοι πραγματικά άνεργοι θα πάρουν, έστω αυτή την κάρτα. Οπως τονίζουν συνδικαλιστές, η Εστία των Ναυτικών πρέπει να λειτουργήσει, για το σκοπό που δημιουργήθηκε και με βάση τις ανάγκες των ναυτεργατών, πράγμα που όμως δε συμβαίνει. Στην προκειμένη περίπτωση, σημειώνουν, στην Εστία υπάρχουν μαγειρεία που θα μπορούσαν να τα λειτουργήσουν, αντίθετα αυτά έχουν πιάσει σκόνη!
Η Φωκίδα αντιστέκεται στο μαρασμό

Απεργία και συγκέντρωση χτες. Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης του ΝΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τη θέλησή τους για κλιμάκωση του αγώνα κατά της ανεργίας και για το σταμάτημα των συνεχιζόμενων απολύσεων στα μεταλλεία "πρώην ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού" διατράνωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Φωκίδας,με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το τοπικό Εργατικό Κέντρο και στο συλλαλητήριο που έγινε το πρωί, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ κατάγγειλε την πολιτική των απολύσεων που έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν χαθεί 1.200 θέσεις εργασίας, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Φωκίδας, που μαστίζεται από την ανεργία, αφού μόνη απασχόληση σχεδόν είναι η εργασία στα μεταλλεία.

Η οργή και η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων στράφηκε και κατά των εκάστοτε κυβερνώντων, που - όπως τονίστηκε - δεν παίρνουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων και δε βάζουν φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση της εταιρίας που λειτουργεί σαν εργολάβος του δημόσιου στην εξόρυξη Βωξίτου.

Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, η οποία, με ομόφωνο ψήφισμα του ΝΣ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζομένους στην "πρώην ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού", αποδοκιμάζει την απαράδεκτη και ανάλγητη συμπεριφορά του στυγνού επιχειρηματία, καταγγέλλει την εταιρία για τις αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες απολύσεις και απαιτεί την ανάκλησή τους.

Το ΝΣ Φωκίδας, ζητάει από την κυβέρνηση να παρέμβει δραστικά και άμεσα προκειμένου να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη και αυθαίρετη συμπεριφορά της επιχείρησης. Καλεί τέλος το λαό της Φωκίδας και τους μαζικούς φορείς του νομού να σταθούν αγωνιστικά στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρίας.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, χτες δε λειτούργησαν για δύο ώρες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι εργαζόμενοι της οποίας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Αναγκαίος ο ευρύτερος συντονισμός

Σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων των κατωτέρων πληρωμάτων πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών,στην οποία συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους ναυτεργάτες, καθώς και θέματα που αφορούν στη συνεδρίαση του επικείμενου Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",που πήρε μέρος στη σύσκεψη, αφού διαπιστώνει - σε ανακοίνωσή της - ότι και άλλα σωματεία συμφωνούν στην ανάγκη συντονισμού, σημειώνει ότι αυτός ο συντονισμός δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στα σωματεία των κατωτέρων πληρωμάτων, δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι μεν οξύτερα για τα κατώτερα πληρώματα, αλλά να επεκταθεί, γιατί δεν αφορούν μόνο αυτά αλλά το σύνολο του ναυτεργατικού δυναμικού.

"Ενας τέτοιος περιορισμός - τονίζεται - όχι μόνο θα περιόριζε τη δυνατότητα και δυναμική ανάπτυξης της πάλης των ναυτεργατών, αλλά θα διευκόλυνε και αυτούς που επιδιώκουν το διαχωρισμό και τη διάσπαση των ναυτεργατών μεταξύ πληρωμάτων και αξιωματικών, για να προωθήσουν ευκολότερα τα σχέδια ενάντια στους ναυτεργάτες".

Πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΕΣΚ - ΔΕΗ

Η συνδικαλιστική δράση της ΕΣΚ-ΔΕΗ στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το ασφαλιστικό, την πορεία της ΔΕΗ (εργολαβίες, εργασιακές σχέσεις και τοπικά προβλήματα),σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσης της που κατέληξε η πανελλαδική συνδιάσκεψη της παράταξης το περασμένο Σάββατο. Για όλα αυτά τα ζητήματα θα επιδιωχτεί η ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων και θα υπάρξουν συγκεκριμένες θέσεις, ακόμα πιο αναλυτικές από αυτές που έχει σήμερα η παράταξη.

Στη συνδιάσκεψη εκτιμήθηκε η θετική πορεία της παράταξης τα δυο προηγούμενα χρόνια, η οποία εκφράστηκε και από την άνοδο των δυνάμεών της στις αρχαιρεσίες των συλλόγων και της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αλλά και με την ευρύτερη αποδοχή της από τους εργαζόμενους, μέσα από την έντονη δραστηριότητα των μελών της, τις περιοδείες και το έγγραφο υλικό που διακινήθηκε μεταφέροντας σε χιλιάδες εργαζόμενους τις θέσεις της ΕΣΚ-ΔΕΗ.

Οπως τονίστηκε στην εισήγηση, η ΕΣΚ-ΔΕΗ "δεν αντιμετωπίζει την ιδιωτικοποίηση απλά σαν αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όπως κάνουν οι άλλες παρατάξεις", αλλά σαν αλλαγή του "τρόπου δράσης του κρατικού τομέα στην οικονομία".

Προς αρχαιρεσίες οι εμποροϋπάλληλοι

Με αυξημένη τη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ενόψει των αρχαιρεσιών,που θα διεξαχθούν από τις 12 έως τις 16 Μάρτη. Ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, καθώς και η εισήγησή της υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Διάχυτη εκφράστηκε η ανησυχία των εμποροϋπαλλήλων για το θέμα του ωραρίου και τη λεγόμενη "ιστορική συμφωνία", ενώ εκφράστηκε αποδοκιμασία προς τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι στις ομιλίες τους υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας. Οι τελευταίοι έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ότι κατήγγειλε τη συμφωνία για το ωράριο, ενεργώντας πρωτοβουλιακά και υποκινούμενος από άλλες δυνάμεις! Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι η συμφωνία αυτή καταδικάστηκε με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου και έχοντας προηγηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ο Γ. Σκιαδιώτης,ο οποίος χαιρέτισε τους αγώνες των εργαζομένων στο εμπόριο για ανθρώπινο ωράριο.

Κλιμακώνονται οι αγώνες για τη ΣΟΦΤΕΞ

Δίωρος αποκλεισμός χτες της παλαιάς Εθνικής οδού στο ύψος του Μ. Πεύκου. Σήμερα οι εργάτες αποκλείουν την Ιερά οδό. Νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες

Σε δίωρο αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής οδού, στο Μ. Πεύκο, μπροστά στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ,προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στη μεθοδευμένη απαξίωση της χαρτοβιομηχανίας, απαιτώντας να "σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση". Σήμερα, προχωρούν εκ νέου στον αποκλεισμό της Ιεράς οδού και της οδού Αγ. Πολυκάρπου, στο ύψος του εργοστασίου, από τις 1 έως τις 3 το μεσημέρι.

"Το υπουργείο (υπ) ανάπτυξης κλείνει τη ΣΟΦΤΕΞ", έγραφε το μεγάλο πανό, που δέσποζε στη μέση της παλιάς Εθνικής οδού. Γύρω από το πανό είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, ενώ είχαν παραταχθεί συμβολικά και "κλαρκ" με τόνους χαρτί.

Το ΔΣ του σωματείου που συνεδρίασε επιτόπου, αποφάσισε εκτός από τη σημερινή κατάληψη της Ιεράς οδού και της Αγ. Πολυκάρπου, να προχωρήσει: Την Πέμπτη σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12μ έως 4μμ, συγκέντρωση στο εργοστάσιο στο Βοτανικό και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Την Παρασκευή από τις 12μ έως τις 2μμ να προχωρήσουν σε εξόρμηση στα διόδια, μοιράζοντας ανακοινώσεις στο διερχόμενα οχήματα.

Στο μεταξύ αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα της ΣΟΦΤΕΞ, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από τη Συνομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα τρία επιχειρησιακά σωματεία της ΣΟΦΤΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης και νέα σύσκεψη για τη ΣΟΦΤΕΞ, με τη συμμετοχή του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και πιθανά τις πιστώτριες τράπεζες. Να σημειώσουμε ότι σε δυο αλλεπάλληλες διυπουργικές συσκέψεις είχε αποφασιστεί η δανειοδότηση της εταιρίας με 2 δισ. δραχμές, χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ