ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο κυνηγός της αθωότητας

"Ο Ελαφοκυνηγός",που θα προβληθεί από την ΕΤ - 2 στις 23.30, σίγουρα κλέβει την αποψινή τηλεοπτική - κινηματογραφική παράσταση. Πρόκειται για μια ταινία που σοκάρει τον θεατή, στην περίπτωσή μας τον τηλεθεατή με τη βιαιότητα και την αγριότητα των σκηνών. Σκηνών, που ξετυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια του παράλογου, βρώμικου και άδικου πολέμου του Βιετνάμ. Μια χώρα, η χώρα της Ελευθερίας, η Αμερική, δηλαδή οι ΗΠΑ, βυθίζουν μια άλλη χώρα, ξένη και μακρινή στην απελπισία και στη δυστυχία και την πλημμυρίζουν στο αίμα. Μια ταινία δυνατή, λυρική μερικές στιγμές, καθόλου επική, γίνεται στα χέρια του σκηνοθέτη ένα οδοιπορικό ζωής και θανάτου, τρέλας και δυστυχίας αλλά και απορίας. Τι ζητούσαν οι αθώοι Αμερικανοί στρατιώτες στην άλλη γωνιά της Γης; Γιατί έδωσαν τη ζωή τους, γιατί και για ποιον έχασαν τη ζωή και το νου τους; Γιατί άφησαν, οι πιο τυχεροί από αυτούς, ένα πόδι, ένα χέρι, ένα μάτι στο Βιετνάμ και μέσα στις προσωπικές τους αποσκευές κουβάλησαν για πάντα, τυραννικούς εφιάλτες, ενοχές, τρόμο, τύψεις και ναρκωτικά; Τι ήταν αυτός ο πόλεμος, εκτός από μια τρομερή, μια παρανοϊκή "ρώσικη ρουλέτα", μια ρουλέτα, που, τελικά, παίζει ένας από τους ήρωες της ιστορίας; Η Αμερική χάνει οριστικά την όποια αθωότητα ισχυριζόταν ότι είχε και το Βιετνάμ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, να ορθώσει το ανάστημά του, να ενωθεί και να σταθεί στα ματωμένα του πόδια. Εκπληκτικές οι ερμηνείες από τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Κρίστοφερ Γουόκεν και Μέριλ Στριπ. Το τέλος της ταινίας όμως είναι λίγο αφελές και δεν πείθει τον θεατή ή μάλλον τον εξαγριώνει διότι η πρόθεση του σκηνοθέτη να δώσει άφεση αμαρτιών στους Αμερικανούς είναι φανερή. Ο Μάικλ Τσιμίνο,γεννήθηκε το 1943 και ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1973 με την ταινία "Η μεγάλη ληστεία της Μοντάνα",όπου πρωταγωνιστούσε ο Κλιντ Ιστγουντ. Πέντε χρόνια αργότερα κατέκτησε τη φήμη με τον Ελαφοκυνηγό αλλά το 1981 γεύτηκε την πίκρα της αποτυχίας με την ταινία "Η πύλη της Δύσης".Οι επόμενες ταινίες του ήταν: "Η χρονιά του δράκου",ο "Σικελός" και "Ωρες αγωνίας".

Από την ΕΤ - 3 στις 22.30 "Τσάι στη Σαχάρα" του Μπερνάντο Μπερτολούτσι.

Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Πολ Μπόουλς, που αφηγείται την περιπέτεια ενός ιδιόρρυθμου ζευγαριού που μαζί με ένα φίλο τους φτάνουν το 1947 στη Βόρεια Αφρική προκειμένου να ξεφύγουν από την πλήξη της Νέας Υόρκης. Και οι τρεις είναι ταξιδιώτες και όχι τουρίστες, είναι εκείνοι οι σπάνιοι τύποι που ξεκινούν για το "άγνωστο με βάρκα" τη δίψα για νέες απαγορευμένες εμπειρίες. Το ζευγάρι σιγάσιγά παύει να είναι ζευγάρι, γίνονται δυο ξένοι γιατί οι δεσμοί λύνονται από τη ζέστη της Αφρικής, τα ήθη χαλαρώνουν, η ανάγκη για το νέο, για το εξωτικό, το διαφορετικό, μεγαλώνει. Παίρνει τεράστιες διαστάσεις και τους κυριεύει. Ο καθένας από τους τρεις ζει την παράξενη ιστορία με το δικό του τρόπο. Μια αλληγορία, μια συνάντηση του νέου κόσμου με τον αρχαίο, αλλά και μια σύγκρουση. Με την Ντέμπορα Γουίνγκερ και τον Τζον Μάλκοβιτς.

06.00-08.00 ΕΝ ΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας πο

06.00-08.00 ΕΝ ΟΨΕΙ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00-10.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου. 10.00-11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00-12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00-13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00-14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00-16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00-17.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00-18.00 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι που άγγιξαν τις ψυχές μας. Με τον Γιάννη Σταύρου.

18.00-19.00 ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ Η κλασική μουσική στον "902" από την Αντέλα Μέρμηγκα.

19.00-20.00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ Οι μελωδίες μιας εποχής από το παρελθόν. Επιμέλεια - Παρουσίαση Κούλα Καραμηνά.

20.00-20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30-22.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ Η ζωή και το έργο δημιουργών και ερμηνευτών που σφραγίζουν την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή. Επιμέλεια - παρουσίαση Κική Τσαμπή.

22.00-23.00 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΝΤΑΛΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΜΕΡΑΚΙΑ Μια περιπλάνηση στα σοκάκια του ρεμπέτικου, αναζητώντας τους δεσμούς του χθες με το αύριο. Με τον Χρήστο Σκαρόπουλο.

23.00-24.00 Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ' Ο ΓΙΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ Η κοινωνική λειτουργία του λαϊκού τραγουδιού. Το ζήτημα: ή εμείς τα κάνουμε σωστά ή κάποιοι μας τα λένε λάθος! Επιμέλεια - παρουσίαση Ακης Ρούσος.

24.00-01.00 ALTER EGO Αναζητήσεις στον χώρο της JAZZ. Επιμέλεια Δ. Καλαφατιάδης.

01.00-02.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής από την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

02.00-03.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

03.00-04.00 AMERICA LATINA Μελωδίες και... ρυθμοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των νησιών της θάλασσας της Καραϊβικής. Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

04.00-06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ 902

Σε άσπρο - μαύρο

"H τέχνη της φωτογραφίας",το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει κάθε Τρίτη η ΕΤ-2, στις 17.30, αναφέρεται απόψε, στην 5η εκπομπή, στην "Αμερικάνικη τοιχογραφία".Ο Πλάτων Ριβέλης αναφέρεται στη δημιουργία ολοκληρωμένων φωτογραφικών απόψεων μέσα από την προσκόλληση στην περιγραφή της αμερικανικής πραγματικότητας, όπως αυτή φιλτράρεται από το μάτι σημαντικών δημιουργών. Παρουσιάζει επίσης το έργο των Γουόκερ Εβανς, Ρόμπερτ Φρανκ, Γκάρι Γουίνογκρατ, Ντάιαν Αρμπους και Πολ Στραντ. Ερευνα - κείμενα - παρουσίαση: Πλάτων Ριβέλης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης. Φωτογραφία: Γιώργος Ζαραφωνίτης.

Στη σκιά της ιστορίας

"Το Βαφτιστήρι του Αλεξάνδρου",σε σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη, θα προβληθεί απόψε στις 22.00 από την ΕΤ-3. Ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου και μαθητής του Αριστοτέλη, ήταν 20 ετών όταν ξεκίνησε την πορεία που τον καθιέρωσε ως ένα επιβλητικό, από τα επιβλητικότερα, ίσως, φαινόμενα της παγκόσμιας ιστορίας. Χάρη στον Αλέξανδρο, και μέσα σε λίγα σε χρόνια, ο ελληνικός πολιτισμός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ομως, ποιος ήταν ή μάλλον πώς ήταν ο χώρος μέσα στον οποίο μεγάλωσε ο Αλέξανδρος και τι ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωσή του χαρακτήρα του; Αυτά και άλλα θα δούμε απόψε από την ΕΤ-3.

Νυχτερινά (... )

Ο Κρατερός Ιωάννου (καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου) είναι ο σημερινός "Νυχτερινός επισκέπτης" της ΕΤ-1 στις 23.00. Ο Κρατερός Ιωάννου μιλά στον Αρη Σκιαδόπουλο και λέει ότι "η πολιτική χωρίς Δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πόλεμο εναντίον όλων. Ενα δίκαιο χωρίς πολιτική είναι μια αφηρημένη λογική λειτουργία, η οποία είναι έξω από την κοινωνική πραγματικότητα". Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Κακαβιά και η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι της Ρούλας Κρικώνη.

Σκηνή από την ταινία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι "Τσάι στη Σαχάρα" (ΕΤ-3 22.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ