Με απόφαση της Βουλής που συνεδρίασε την Κυριακή το βράδυ, ανατέθηκε στο στρατό η φύλαξη δημοσίων κτιρίων και ο "καθαρισμός" των δρόμων από τους διαδηλωτές
ΤΙΡΑΝΑ. - Στο στρατό ανατίθεται η διαφύλαξη της έννομης τάξης στην Αλβανία, κατόπιν της συνεδρίασης της Βουλής - με συνοπτικές διαδικασίες - την Κυριακή το βράδυ, από την οποία προέκυψαν "ειδικές αρμοδιότητες" για τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλί Μπερίσα.Αιτία, ποια άλλη, η κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την κατάρρευση παρατραπεζικών οργανισμών - "πυραμίδων", από τους οποίους χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις καταθέσεις τους.
Την Κυριακή το απόγευμα, σχεδόν 35.000 πολίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, αλλά η αστυνομία απέτρεψε την προσέγγισή τους σε κτίρια - κλειδιά, όπως η Βουλή, η Εθνική Τράπεζα και το υπουργείο Αμυνας. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φθάσει στη Βουλή για να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης.
Στη σύγκρουση που ακολούθησε, αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις πέτρες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν "κανόνια" νερού και εκπαιδευμένους σκύλους για να απωθήσουν τους εξοργισμένους διαδηλωτές.
Κατά τον (απαχθέντα και απελευθερωθέντα από διαδηλωτές το Σάββατο) υπουργό Εξωτερικών Τρίταν Σιέχου,η κίνηση αυτή αναλήφθηκε " (... ) για να αποφευχθούν επιθέσεις σε στρατηγικά σημεία".
Αλλά οι ενδείξεις άλλα μαρτυρούν: ήδη, στρατιώτες οπλισμένοι με υπο - πολυβόλα περιπολούν διαρκώς στα Τίρανα, κυριολεκτικά με το δάκτυλο στη σκανδάλη...
Στο μεταξύ η ένταση και οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αρχών ασφαλείας παίρνουν ολοένα και πιο σοβαρό χαρακτήρα σε ολόκληρη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Σαλί Μπερίσα υποσχέθηκε από την τηλεόραση το Σάββατο ότι τα χρήματα των επενδυτών που έχουν δεσμευθεί θα τους επιστραφούν.
Την επομένη ο πρωθυπουργός του, Αλεξάντρ Μέξι,δήλωσε ότι η επιστροφή των χρημάτων θα αρχίσει από την 5η Φεβρουαρίου, ενώ - ευκαιρίας δοθείσης... - επανέλαβε τις κατηγορίες του προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις για "να προκαλέσει προβλήματα".
Ο Μέξι αναφερόταν προφανώς στα επεισόδια στην πόλη Λούσνια, όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτιριακά συγκροτήματα και τραυμάτισαν 11 αστυνομικούς, καταστρέφοντας και τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, καιστην πόλη Πάτος, όπου έβαλαν φωτιά στα γραφεία της κρατικής εταιρίας πετρελαίου. Ανάλογες ταραχές ξέσπασαν και στην πόλη Κόρκα, κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, των οποίων το μέσο μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15 με 20 χιλιάδες δραχμές (! ), έπεσαν θύματα των παρατραπεζικών οργανισμών - πούλησαν σπίτια, κτήματα και ό,τι άλλο πολύτιμο είχαν για να επενδύσουν σε αυτές τις "μαγικές επιχειρήσεις".
Οι ταραχές ξέσπασαν όταν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες - "αεροπλανάκια" κατέρρευσαν και η κυβέρνηση δέσμευσε τα χρήματα τα οποία διακινούσαν.
Οι εταιρίες ανήκουν - φυσικά - στον ιδιωτικό τομέα, αλλά έτυχαν αμέριστης υποστήριξης από την κρατική τηλεόραση, η οποία προβάλλοντας διαρκείς διαφημιστικές καμπάνιες έδωσε μια επίφαση "κρατικής έγκρισης" στις εταιρίες.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν ακόμη την κυβέρνηση επειδή "πάγωσε" το ρευστό των εταιριών και συνέλαβε διοικητικά τους στελέχη, ενώ - κατά την άποψή τους - θα έπρεπε περισσότερο από όλα να φροντίσει για την επιστροφή των χρημάτων στους επενδυτές.
Το θέμα προσλαμβάνει και μια καθαρά πολιτική διάσταση: μεταξύ στελεχών της αλβανικής αντιπολίτευσης κυκλοφορεί ευρέως η φήμη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα χρησιμοποίησε τα χρήματα των "πυραμίδων" για τη χρηματοδότηση των εκλογικών του εκστρατειών, πράγμα το οποίο το κυβερνών κόμμα (ασφαλώς... ) αρνείται μετ' επιτάσεως.
Το ποσό το οποίο κατά εκτιμήσεις τραπεζικών διακινείτο μέσω του σχήματος των "πυραμίδων", ισούται με το 11% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, ή 260 εκατομμύρια δολάρια...
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιχειρούν να μεταθέσουν την προσοχή στην "υποκίνηση" των ταραχών από τους ("κόκκινους συμμορίτες", όπως λένε... ) Σοσιαλιστές. Χτες το απόγευμα, ο Τρίταν Σιέχου κάλεσε τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος να "διαδηλώσουν κατά εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία στην Αλβανία". Οπως είπε επί λέξει "σας καλώ να συγκεντρωθείτε αύριο (σ. σ. σήμερα) μπροστά στα γραφεία του Σοσιαλιστικού κόμματος και να διαμαρτυρηθείτε ειρηνικά για τη στάση του".
(Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -
Με μήνυμά του στην τελετή, που έγινε προ ημερών στην έδρα του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση της προεδρίας της Ομάδας των 77 αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας, από την Κόστα Ρίκα στην Τανζανία, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αννάν, τόνισε ότι οι χώρες αυτές έχουν να παίξουν ένα θεμελιακό ρόλο, ώστε τα Ηνωμένα Εθνη ν' ανταποκριθούν πιο αποδοτικά στις ανάγκες και τα συμφέροντα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Για το σκοπό αυτό, είπε, "το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη και ενθάρρυνση, αλλά, τελικά, η ώθηση και η πολιτική βούληση πρέπει να προέλθουν μέσα από την Ομάδα των 77".
"Η Ομάδα", πρόσθεσε, "στάθηκε πάντα μια ζωτική βάση για νέες ιδέες και πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Η δουλιά σας έδωσε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ ν' ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου διεθνούς οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος".
Εξήγησε κατόπιν, ότι ένα από τα κυριότερα διδάγματα των τελευταίων 50 χρόνων ήταν το ότι η ειρήνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε κοινωνίες που ζουν μέσα σε αφόρητη φτώχεια, ανθρώπινη αθλιότητα και πολιτική καταπίεση. "Η έλλειψη ανάπτυξης υπήρξε ένα από τα βαθύτερα αίτια της αστάθειας και πολιτικής διαμάχης στη μεταψυχροπολεμική περίοδο. Αν θέλουμε να έχουμε μια σταθερή ειρήνη, πρέπει να αναγνωρίσουμε την επείγουσα ανάγκη ενθάρρυνσης μιας διαρκούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε όλον τον αναπτυσσόμενο κόσμο".
Ανέφερε ότι ο ΟΗΕ έχει δουλέψει σκληρά, για να ενθαρρυνθεί η εφαρμογή των σημαντικών στόχων ανάπτυξης που εγκρίθηκαν στις πρόσφατες διεθνείς συνδιασκέψεις στο Ρίο, Κάιρο, Κοπεγχάγη, Πεκίνο και Κωνσταντινούπολη. Αργότερα αυτό το χρόνο, είπε, η Γενική Συνέλευση θα έχει ειδική σύνοδο, κατά την οποία θα γίνει απολογισμός για τη Συνδιάσκεψη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του 1992, που είναι γνωστή και ως Συνάντηση Κορυφής για τη Γη του Ρίο.
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -
Η Κρατική Δούμα ενέκρινε την Παρασκευή, 24 Γενάρη, αργά το βράδυ τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1997. Οι περισσότεροι όροι προς την κυβέρνηση, που είχε θέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ για να δώσει τη συγκατάθεσή της, έγιναν δεκτοί από την εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΡΟ Βλαντίμιρ Σεμάγκο. (Δε λήφθηκε για την ώρα υπόψη το αίτημα της απομάκρυνσης του προσωπάρχη του Κρεμλίνου Ανατόλι Τσουμπάις). Μεταξύ των όρων δεν είναι μόνο η παρουσίαση σχεδιαγράμματος για την καταβολή των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί το αίτημα για τη χορήγηση στο Κοινοβούλιο χρόνου στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1993, όταν το γιελτσινικό καθεστώς βομβάρδισε το Ανώτατο Σοβιέτ της χώρας. Συμφώνησε η κυβέρνηση και στην αναγκαιότητα να υιοθετηθεί ειδικός "προϋπολογισμός ανάπτυξης", να δημιουργηθεί δηλαδή ένα κονδύλι 18 τρισ. ρουβλίων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη σωτηρία και την ανάπτυξη της βιομηχανίας που καταστρέφεται. Η δαπάνη αυτών των χρημάτων θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Επιτροπής της Δούμας για την οικονομική πολιτική, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Σχεδιασμού της ΕΣΣΔ, βουλευτής του ΚΚΡΟ Γιούρι Μασλιουκόφ. Μόνο αφού ψηφίστηκε με την πρώτη ανάγνωση ο νόμος γι' αυτό τον "προϋπολογισμό ανάπτυξης", οι βουλευτές του ΚΚΡΟ, που συγκροτούν τη μεγαλύτερη ΚΟ στην Κρατική Δούμα, ψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Στο μεταξύ, τα φιλογιελτσινικά ΜΜΕ και πολιτικοί επιτίθενται δριμύτατα ενάντια στην προσπάθεια της νομοθετικής εξουσίας να σώσει την εγχώρια βιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι οι κομμουνιστές ιδιοποιήθηκαν, τάχα, το δικαίωμα να διαχειριστούν τα 18 τρισ. ρούβλια. Ωστόσο, όλες οι αποφάσεις της Δούμας μένουν για την ώρα στα χαρτιά, διότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό πρέπει να περάσει και από την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και, το κυριότερο, πρέπει να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Την ίδια ώρα, στον Τύπο διατυπώνονται υποθέσεις ότι ο Γιέλτσιν μπορεί να μην υπογράψει το νόμο για τον προϋπολογισμό, αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια της κυβέρνησης να απαλλαγεί από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.
Από τις συγκρούσεις της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές
Γιορτάστηκε η 52η επέτειος απελευθέρωσης του Αουσβιτς
ΒΟΝΝΗ. -
Ημέρα πένθους για τα θύματα του ναζισμού ήταν η χτεσινή στη Γερμανία.
Με ειδική συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής Γερμανίας, γιορτάστηκε χτες η 52η επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό.
"Ο ρατσισμός δεν είναι αναπότρεπτη θεομηνία", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ σε κυριακάτικο μήνυμά του για την "Ημέρα Πένθους". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "το φιλελεύθερο - δημοκρατικό κράτος δικαίου είναι η πνευματική και πολιτική απάντηση της Γερμανίας στο παρελθόν και το "ποτέ ξανά" η ηθική μας προστακτική", επισημαίνοντας ότι η επαγρύπνηση στην καθημερινότητα έναντι και των κρουσμάτων ξενοφοβίας, βίας και ρατσισμού, "αποτελεί και παραμένει ύψιστη επιταγή".
Παράλληλα, με κοινή τους έκκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση, η γερμανική"Ενωση Θυμάτων Ναζισμού" και η "Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή" ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και γενικότερα σε όλα τα θύματα του ναζισμού.
Στο μεταξύ, είχαν προγραμματιστεί για χτες διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, για τη "διστακτικότητα" που επιδεικνύει η γερμανική κυβέρνηση στο θέμα των αποζημιώσεων, από μια σειρά οργανώσεων και φορέων, που διατυπώνουν το αίτημα της "συνολικής και άμεσης ρύθμισης" αυτού του προβλήματος.