ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ"
Νόμος του κράτους η αμερικανική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα

Νόμο του ελληνικού κράτους κατέστησε την προώθηση της προπαγάνδας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, σε βάρος των λαών της περιοχής που ζούμε, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Και βρήκε για τους σκοπούς του αυτούς πρόθυμους γραικύλους, αφού χτες η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τη συναίνεση του Συνασπισμού, ενέκρινε την επικύρωση της ελληνοαμερικανικής σύμβασης για τη λειτουργία των σταθμών "Φωνή της Αμερικής", "Ράδιο Ευρώπη" και "Ράδιο Ελευθερία". Συγκεκριμένα, τα δύο μεγάλα κόμματα εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τη σύμβαση, επικαλούμενα επωφελή ανταλλάγματα που παραχωρούν στη χώρα μας οι Αμερικανοί. Στο ίδιο, ουσιαστικά, μήκος κύματος, κινήθηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, η οποία εξέφρασε επιφυλάξεις για το γεγονός ότι με τη σύμβαση παραχωρούνται στους Αμερικανούς για χρήση 7.500 στρέμματα, έκταση την οποία χαρακτήρισε υπερβολική, ενώ, αναφερόμενη στο ζήτημα της λειτουργίας των σταθμών, δήλωσε ότι θα μπορούσε να μην έχει αντίρρηση. Από τη συζήτηση, φρόντισε να απουσιάζει το ΔΗΚΚΙ, ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε τη σύμβαση και την καταψήφισε.

Προκλητικός ο Πάγκαλος

Στην παρέμβαση του, ο υπουργός των Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σε σημείο μάλιστα που να τίθεται το ερώτημα στην αίθουσα της συνεδρίασης, αν μιλούσε Ελληνας υπουργός ή εκπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων. Τόσο δε προκλητική ήταν η ομιλία του υπουργού, που έκανε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Ι. Βαρβιτσιώτη, να εξεγερθεί: "Αισθάνθηκα αριστερός - είπε ο Ι. Βαρβιτσιώτης, φανερά σοκαρισμένος - ύστερα από μια τόσο δεξιά τοποθέτηση του κ. υπουργού".

Είπε πολλά ο Θ. Πάγκαλος χτες κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι να σταχυολογήσουμε τα κυριότερα - κατά την άποψή μας - σημεία των παρεμβάσεών του. Αναφερόμενος στα ψυχροπολεμικά κηρύγματα της "Φωνής της Αμερικής", πριν την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, υποστήριξε ότι οι λαοί των χωρών του σοσιαλιστικού στρατοπέδου ευχαρίστως άκουγαν τη "Φωνή της Αμερικής". Σε ό,τι αφορά δε τη σημερινή λειτουργία αυτού του σταθμού, είπε πως έχει αλλάξει και είναι κάτι σαν το CNN, που δίνει ειδήσεις και ενημερώνει το κόσμο. Δικαιολόγησε δε τους Αμερικανούς, που ενδιαφέρονται για την ύπαρξη και λειτουργία του, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης στα Βαλκάνια, που οι Αμερικανοί πάνε να το λύσουν με το δικό τους τρόπο. Σαν παράδειγμα αυτού του προβλήματος ενημέρωσης, επικαλέστηκε τη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι εκεί τα ΜΜΕ είναι κρατικά, με αποτέλεσμα ο γιουγκοσλαβικός λαός να ακούει τις εκπομπές της "Φωνής της Αμερικής", που μεταδίδοται από την Καβάλα και να ενημερώνεται. "Και το θεωρείτε πρόοδο αυτό, είπε παρεμβαίνοντας ο Ι. Βαρβιτσιώτης. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, όταν λέτε αυτά τα παράδοξα ότι όλοι οι Γιουγκοσλάβοι ακούν το σταθμό της Καβάλας". Απαντώντας, ο υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε: "Δεν γνωρίζω αν είναι πρόοδος, αλλά διαπίστωσα ο ίδιος ότι ακούνε τις εκπομπές της "Φωνής της Αμερικής" στα σέρβικα που μεταδίδονται από το σταθμό της Καβάλας".

Σχετικά με την εισβολή του αμερικανικού τρόπου ζωής, μέσω της λειτουργίας αυτών των σταθμών, ο Θ. Πάγκαλος είπε: "Μήπως υπάρχει ρώσικος τρόπος ζωής για να τον ακολουθήσουμε; Οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη, που επηρεάζει σημαντικά την πορεία του κόσμου. Πώς να το κάνουμε;". Τέλος, σημείωσε ως επωφελές για την Ελλάδα ότι "οι Αμερικάνοι σήμερα προωθούν μαζί μας πολιτικές στα Βαλκάνια" και στη βάση αυτού του σκεπτικού ζήτησε την επικύρωση της σύμβασης.

Στρ. Κόρακας: Είστε μεσάζοντες των αμερικανικών συμφερόντων

"Η κυβέρνηση, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παίζει το ρόλο του μεσάζοντα των αμερικανικών συμφερόντων, χωρίς να λογαριάζει ότι βλάφτει τα εθνικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Επικαλείστε οφέλη από τη λειτουργία των σταθμών της προπαγάνδας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πέστε μας με πόσα δολάρια αποτιμάτε τη ζημιά που γίνεται και θα γίνεται στη χώρα μας;". Αναφερόμενος ειδικότερα στη "Φωνή της Αμερικής", ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει απασχολήσει τη Βουλή. "Είναι γνωστός, είπε, ο σταθμός αυτός για τα ψυχροπολεμικά του κηρύγματα και το δηλητήριο που έχει χύσει στους λαούς. Αυτός ο σταθμός, μαζί με τους άλλους δύο, τους κατ' ευφημισμόν "Ράδιο Ευρώπη" και "Ράδιο Ελευθερία" με τη λειτουργία τους, βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες. Πέστε μας ποια ωφελήματα, απ' αυτά που επικαλείστε, μπορούν να μπουν πάνω από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουμε με τις χώρες της περιοχής; Φέρτε μας κασέτες να δούμε τι λένε αυτοί οι σταθμοί στις τουρκικές εκπομπές τους για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία θέτει υπό αμφισβήτηση η Τουρκία; Αντί να κάνει αυτοκριτική ο υπουργός για λογαριασμό της κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών, έρχεται εδώ και μας ζητάει και τα ρέστα. Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση, ζητάει να μην κυρωθεί και να φύγουν οι σταθμοί της αμερικανικής προπαγάνδας από το ελληνικό έδαφος. Καταγγέλλουμε επίσης το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις γι' αυτή τη σύμβαση κινήθηκαν μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια".

Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Οι κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες, με πρώτη τον ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών, εκτός από τη δύναμη της παρέμβασης του οργανωμένου μαζικού κινήματος, αποκάλυψαν και τον εντεινόμενο αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί αυτές τις μέρες μία ενίσχυση του αυταρχισμού, που περιλαμβάνει ακόμα και τη συγκρότηση παρακρατικών μηχανισμών προκειμένου να χτυπηθούν οι κινητοποιήσεις που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται.

Οι φαμφάρες περί "κοινωνικού διαλόγου" αντικαταστάθηκαν από τη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού", που αποτελεί το περιτύλιγμα για να αναπτυχθούν τα διάφορα... μπουμπούκια που το παίζουν "αγανακτισμένοι πολίτες".

Ανάγλυφα ο αυταρχισμός της κυβέρνησης εκφράστηκε από την αρχή της νέας θητείας της, όταν ξεκαθάρισε με περισσό θράσος και δουλοπρέπεια, ότι θα παραμείνει πιστή μέχρι τέλους στις αντιλαϊκές επιταγές του Μάαστριχτ, συνθλίβοντας έτσι λαϊκές κατακτήσεις χρόνων.

Με την ανάπτυξη των αναπόφευκτων λαϊκών αγώνων, ο αυταρχισμός συγκεκριμενοποιήθηκε ανασύροντας από το παρελθόν ακόμη και μεθόδους των πιο σκοτεινών χρόνων της ελληνικής ιστορίας.

Ετσι, προκειμένου να χτυπηθεί ο αγώνας των ναυτεργατών, χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ο στρατός για να μεταφέρει από την Κρήτη αγροτικά προϊόντα. Η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα διατάχθηκαν για μία ακόμα φορά να σταθούν απέναντι στους ναυτεργάτες, όπως πράττουν και σε κάθε κινητοποίηση που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν έλειψαν και οι απαραίτητες δικαστικές απειλές και οι ανάλογες αποφάσεις, ενώ στελέχη του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη κλήθηκαν ήδη σε απολογία από την τοπική εισαγγελική αρχή.

Κοντά στα παραπάνω, η κυβέρνηση υπόθαλψε και τους αλήστου μνήμης "αγανακτισμένους πολίτες", γυρίζοντας έτσι τη χώρα στη μαύρη δεκαετία του 1950.

Βέβαια, για το οργανωμένο κίνημα είναι ξεκάθαρο ότι το ανέβασμα των αγώνων και ειδικότερα η αμφισβήτηση συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, πάντα συνοδεύεται από την ανάπτυξη του αυταρχισμού και την επιστράτευση διαφόρων βρώμικων μεθόδων. Ωστόσο, όπως παλιότερα έτσι και σήμερα αυτή η βρώμικη τακτική πρέπει να ξεσκεπάζεται και να καταγγέλλεται από το κίνημα, καθώς ειδικά σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί με την αγαστή συνεργασία των "βαρόνων των ΜΜΕ" να συσκοτίσει και να αποκρύψει τον πρωτοφανή αυταρχικό της κατήφορο.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση με την εμμονή της στην προώθηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Διευθυντηρίων, θα συνεχίσει την πολιτική του αυταρχισμού και ήδη εκπονούνται σχέδια για το χτύπημα της κινητοποίησης των αγροτών.

Φραγμό στον κατήφορο αυτό της κυβέρνησης θα βάλει μόνο το παραπέρα δυνάμωμα των αγώνων και η κατάκτηση της ενότητας του κινήματος. Μπορεί να τον σταματήσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κλάδους.

Ο αυταρχισμός αυτός θίγει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, είναι επικίνδυνος και γι' αυτό πρέπει αποφασιστικά να αποκρουστεί. Η θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού", που γεννά παρακρατικούς μηχανισμούς, πρέπει να συντριβεί εν τη γενέσει της και το κίνημα έχει την εμπειρία να το κάνει και να υπερασπίσει, εκτός του βιοτικού του επίπεδου και τα γενικότερα, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Ρυθμιστής πάλι η κυβέρνηση

Στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία παραχωρεί και ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών τη δυνατότητα παραπομπής ή μη υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο. Το γεγονός αυτό ήταν ο βασικός λόγος που το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο. Ο εισηγητής του Κόμματος, Αχ. Κανταρτζής, είπε επίσης ότι στο Ειδικό Δικαστήριο πρέπει να παραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι. Αποψη την οποία δέχτηκε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος όμως ήταν ανένδοτος στο να αφαιρεθεί η δυνατότητα από την κυβέρνηση της παραπομπής του υπουργού.

Η ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι κινείται σε λάθος δρόμο, παρά τις λίγες θετικές διατάξεις που περιέχει. Αρνητικά ψήφισε και ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ το υπερψήφισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ