ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Από μικρά μέχρι ασήμαντα είναι τελικά τα αναμενόμενα από καιρό πρόστιμα που επέβαλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε 24 ιδιοκτήτες ισάριθμων εισηγμένων εταιριών, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι ρευστοποίησαν πακέτα μετοχών των εταιριών τους χωρίς να ενημερώσουν τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1,6 εκατ. δρχ. μέχρι 15,9 εκατ. δρχ., ενώ θα εξεταστούν 23 ακόμα περιπτώσεις που αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρίες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στις 30 και 31 Γενάρη θα διεξαχθεί στην Αθήνα το πρώτο "Μεσογειακό Βαλκανικό Συνέδριο της ASTA", με πρωτοβουλία της ομώνυμης ένωσης των Αμερικανών ταξιδιωτικών πρακτόρων. Οι συμμετοχές έχουν φτάσει τις 160 εταιρίες (τουρ οπερέιτορ και τουριστικά γραφεία) - από τις οποίες οι 110 είναι από το εξωτερικό - και αναμένεται να υπερβούν τις 250. Ο χαρακτήρας του συνεδρίου, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο γγ του ΕΟΤ, Β. Κουρτέσης, είναι ενημερωτικός και εκπαιδευτικός, με θεματολογία που αφορά κυρίως την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ποιότητα των υπηρεσιών.

ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ: Σε τροποποίηση των κανονισμών παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά θα προχωρήσει από το Φλεβάρη η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι σημαντικότερες καινοτομίες αφορούν την αλλαγή του τρόπου παρέμβασης στις διατραπεζικές συναλλαγές με διάρκεια μιας μέρας (overnight), παρέμβαση που μέχρι τώρα αποτελεί το βασικότερο "όπλο" ελέγχου της αγοράς από την Τράπεζα Ελλάδας, και τη, για το λόγο αυτό, ενίσχυση της πολιτικής της "ανοιχτής αγοράς" (αγοραπωλησίες κρατικών τίτλων και ρέπος).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ιστορικό συμπόσιο με θέμα "Σύγχρονη τραπεζική στα Βαλκάνια - ο ρόλος του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου 19ος - 20ός αιώνας", θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας. Το συμπόσιο διοργανώνεται από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Τραπεζικής Ιστορίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Σύμβαση ύψους 1 δισ. δρχ. περίπου υπέγραψε η INTRASOFT μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια ολοκληρωμένου τραπεζικού συστήματος πληροφορικής με την Bank of Valletta, εμπορική τράπεζα της Μάλτας με 50 καταστήματα.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Μια ανάσα από τις 260 δρχ. έφτασε σήμερα η τιμή πώλησης του αμερικανικού δολαρίου, κερδίζοντας 4 περίπου δραχμές στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος. Σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στην ισοτιμία της αγγλικής λίρας, που πωλείται από τις τράπεζες έναντι 430 σχεδόν δραχμών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παρατείνεται η ημερομηνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Στα χέρια του αποκαλούμενου Ενδιάμεσου Φορέα, και ουσιαστικά του ΣΕΒ, βρίσκεται ήδη η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας, που αφορά στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ένα πρόγραμμα που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού ύψους 151 δισ. δρχ. Ηδη η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των επενδυτικών προγραμμάτων στα εν λόγω προγράμματα παρατείνεται μέχρι και τις 3 του Μάρτη 1997, για λόγους που δε διευκρινίζονται και με απόφαση του Ενδιάμεσου Φορέα, που εν λευκώ χειρίζεται το παραπάνω κονδύλι.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τον Ενδιάμεσο Φορέα, ο οποίος υποτίθεται ότι εκλέχτηκε μέσα από διαφανείς διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού, αποτελούν η θυγατρική εταιρία του ΣΕΒ ΕΛΑΝΕΤ, το ΚΕΠΑ, το ΚΑΠΕ, η ΕΤΒΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Κέντρο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, οι όροι της σχετικής σύμβασης είναι τέτοιοι, που θέτουν στο περιθώριο κάποιους από τους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, ο κάθε φορέας προβλέπεται ότι θα λειτουργεί αυτόνομα, διατηρώντας ξεχωριστές λογιστικές και ταμειακές καταστάσεις και θα αμείβεται, βάσει των συμβάσεων που θα υπογράφει με τους διάφορους επενδυτές. Μόνο από αυτό τον όρο εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ποιος θα συνάπτει συμφωνίες αλλά και πώς, αφού ο Ενδιάμεσος Φορέας, βάσει Προεδρικού Διατάγματος, θα έχει την πλήρη αρμοδιότητα της προκήρυξης των έργων, της ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, της ομαλής ροής της χρηματοδότησης, της συνδρομής στην αξιολόγηση των προτάσεων, αλλά και την παρακολούθηση και πιστοποίηση της φυσικής και οικονομικής εξέλιξης του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα εν λόγω προγράμματα επιδοτούνται σε ποσοστό 50%.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων

Την υποχρέωση έκδοσης για τις λιανικές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης θεωρημένων αποδείξεων λιανικής πώλησης, επιβάλλει από τις 10 Φλεβάρη 1997 το υπουργείο Οικονομικών, στους επιτηδευματίες που διαθέτουν το παραπάνω είδος. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, οι θεωρημένες αποδείξεις λιανικής πώλησης θα εκδίδονται από τους υπόχρεους χειρόγραφα ή με ηλεκτρονικό υπολογιστή, κατά την παράδοση ή την αποστολή του πετρελαίου θέρμανσης στον πελάτη (δηλαδή στον αγοραστή), ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης από τους εν λόγω επιτηδευματίες οποιασδήποτε κατηγορίας βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, στην παραπάνω απόδειξη θα πρέπει να αναγράφονται πέρα από όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη, το είδος, η ποσότητα του αγαθού, καθώς και η ώρα παράδοσής του. Η υποχρέωση έκδοσης των αποδείξεων αυτών δεν επηρεάζει τον τρόπο προσδιορισμού των καθαρών κερδών και το καθεστώς ΦΠΑ των επιτηδευματιών που τηρούν βιβλίο αγορών (Α κατηγορία) για τη δραστηριότητα αυτή.

Το υπουργείο Οικονομικών προέβη στην παραπάνω κίνηση, μετά τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων για παράνομη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, που πραγματοποιήθηκαν από συνεργεία της ΥΠΕΔΑ, της ΕΥΤΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους, στις περιφέρειες Αττικής, Αχαϊας και Κρήτης στις 16-18 Γενάρη. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, ελέγχτηκαν κατά κύριο λόγο πρατήρια καυσίμων, βυτιοφόρα και φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς επίσης ξενοδοχεία, θερμοκήπια, φούρνοι, λατομεία και εργοτάξια. Από τον έλεγχο των δειγμάτων πετρελαίου που πάρθηκαν προκύπτουν παραβάσεις παράνομης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν σε όλους τους επιλεγέντες στόχους, ενώ παράλληλα οι έλεγχοι έδειξαν ευρεία χρήση του πετρελαίου θέρμανσης στα θερμοκήπια.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στη βάση η απόφαση για κινητοποιήσεις

Την επανεξέταση της απόφασης της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) να μη συμμετέχει στο εικοσιτετράωρο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και των βιοτεχνιών, που αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ, ζητά με επιστολή του προς το ΔΣ ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι η κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος είναι τέτοια που απαιτεί τη συμπόρευση σε δυναμικό κοινό αγώνα όλων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ανεξάρτητα από τη συνδικαλιστική οργάνωση, στην οποία ανήκουν. Σε περίπτωση που η διοίκηση της ΕΣΕΕ αρνηθεί να αλλάξει την απόφασή της και να συμμετέχει στην κινητοποίηση, ο Εμπορικός Σύλλογος των Ιωαννίνων ζητά να περάσει η απόφαση στα χέρια της βάσης της ΕΣΕΕ, δηλαδή στους ίδιους τους Εμπορικούς Συλλόγους. Γι' αυτό το λόγο ζητά να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των εμπορικών συλλόγων της χώρας.

Παράλληλα, δριμεία κριτική στην απόφαση της διοίκησης της ΕΣΕΕ ,καταγγέλλοντάς την ότι στην ουσία επιχειρεί να υποσκάψει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και να αμβλύνει την αγωνιστικότητα και την αγανάκτηση που διακατέχει ολόκληρο τον εμπορικό και επαγγελματοβιοτεχνικό κόσμο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ασκήθηκε και από τη σύσκεψη των Ομοσπονδιών μελών της ΓΣΕΒΕΕ απ' όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τέτοιες αποφάσεις με ύποπτες σκοπιμότητες και ότι θα τραβήξει το δρόμο του αγώνα ανεξάρτητα από τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΕΣΕΕ, γιατί τα προβλήματα που διαρκώς οξύνονται απαιτούν δυναμική και αγωνιστική διεκδίκηση.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Βδομάδα μειωμένων τιμών

Μειώνονται από σήμερα μέχρι και την επόμενη Τετάρτη οι τιμές των υγρών καυσίμων, τόσο των βενζινών όσο και του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 0,5 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά2,4 δρχ. και του θέρμανσης κατά 2,6 δρχ. το λίτρο. Ετσι, η ενδεικτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται γύρω στις 105,8 δρχ. το λίτρο, ενώ οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης διαμορφώνονται ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 215,6 και η αμόλυβδη στις 199,6 δρχ. το λίτρο
  • για την Α ζώνη η σούπερ στις 220,6 και η αμόλυβδη στις 204,6 δρχ.
  • για τη Β ζώνη η σούπερ στις 223,6 και η αμόλυβδη στις 207,6 δρχ. το λίτρο
  • για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 225,6 και η αμόλυβδη στις 209,6, ενώ για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 13% η σούπερ στις 215,6 και η αμόλυβδη στις 200,6 δρχ. το λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ