ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 1997
Μείον 4,7% με τα ... "νέα" στοιχεία

Η κατάσταση για τις επιχορηγήσεις του 1997 δεν είναι τόσο κακή, όπως αρχικά φαινόταν. Είναι χειρότερη, μια και σε απόλυτους όρους μειώνονται κατά 4,7% και δεν αυξάνουν κατά 4,6%, όπως παρουσίασε η κυβέρνηση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό. "Διπλά" βιβλία κρατά το υπουργείο Οικονομικών

Μειωμένος κατά 4,7% - σε απόλυτους αριθμούς - είναι τελικά ο προϋπολογισμός των επιχορηγήσεων του 1997 σε σχέση με το 1996 και όχι αυξημένος κατά 4,6%,, όπως αναφέρεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή. Εκατοντάδες επιχορηγούμενοι φορείς θα λάβουν το 1997 μικρότερες επιχορηγήσεις και από αυτές ακόμα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αφού η κυβέρνηση - προκειμένου να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για την προώθηση του πιο αντιλαϊκού ίσως προϋπολογισμού των τελευταίων 30 χρόνων - κατέφυγε σε εκτενή παραποίηση στοιχείων.

Τα νέα - και πραγματικά - στοιχεία του προϋπολογισμού επιχορηγήσεων, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ", δημιουργούν μείζον θέμα, καθώς αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή προϋπολογισμό με αναληθή στοιχεία. Πέρα όμως από τα όποια νομοθετικά ζητήματα, το σημαντικότερο πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική αποδόμησης των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, δε διστάζει να δώσει στη δημοσιότητα ακόμα και αναληθή στοιχεία, μη σεβόμενη ούτε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος - υποτίθεται - φέρει τη σφραγίδα της γνησιότητας και της εγκυρότητας του αστικού κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των "διπλών" βιβλίων που κρατά ο υπουργός Οικονομικών, οι επιχορηγήσεις του 1996 ανήλθαν στα 1.358,3 δισ. δραχμές και όχι σε 1.230,3 δισ. δραχμές που έχει εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό, με στόχο να παρουσιαστεί αύξηση για το '97. Υπάρχει δηλαδή μία υπέρβαση στο κονδύλι των επιχορηγήσεων κατά 128 δισ. δραχμές, οι οποίες αυξάνουν βέβαια ισόποσα και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Μικρές διαφορές υπάρχουν και στον Προϋπολογισμό του 1997, καθώς στα επίσημα κείμενα έχει εγγραφεί ποσό ύψους 1.286,4 δισ. δραχμές, ενώ στα "διπλά" βιβλία προβλέπονται επιχορηγήσεις ύψους 1.294,6 δισ. δραχμών.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των επιχορηγήσεων το 1997 κατά 4,7%, ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό αναφέρεται αύξηση 4,6%.

Διαφορές ύψους 107 δισ. δραχμών μεταξύ επίσημων και "ανεπίσημων" στοιχείων υπάρχουν και για το 1995. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι επιχορηγήσεις το έτος αυτό ανήλθαν σε 1.170,8 δισ. δραχμές έναντι 1.277,3 δισ. δραχμών που πραγματικά διαμορφώθηκαν.

Η "σφαγή" των κονδυλίων

Ενδεικτικά όμως είναι και τα ίδια τα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη "σφαγή" των επιχορηγήσεων στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταρτίσει προϋπολογισμό "συνεπή" με το πρόγραμμα "σύγκλισης".

  • Σε 270 περίπου επιχορηγούμενους φορείς τα σχετικά κονδύλια διαμορφώθηκαν από 16 δισ. το 1995 σε 15,1 δισ. το 1996, ενώ για το 1997 προβλέπεται νέα μείωση στα 11,4 δισ. δραχμές. Μεταξύ '95 και '97 προβλέπεται μείωση κατά 28,75%.
  • Το κονδύλι "επιχορήγηση των ΟΤΑ για λοιπούς σκοπούς" προβλέπεται να μειωθεί κατά 61%, από 765 σε 300 εκατ. δραχμές.
  • Η επιχορήγηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα για λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να μειωθεί κατά 27% από 13,4 δισ. σε 9,8 δισ. δραχμές.
  • Η επιχορήγηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα για τοκοχρεολυτικές δόσεις κατά 88%, από 18,3 δισ. σε 2,2 δισ. δραχμές και κατά 50% μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες σε οργανισμούς και ιδρύματα υγείας.
  • Η επιχορήγηση σε παιδικές εξοχές κατά 15,4% από 1,3 δισ. σε 1,1. δισ. δρχ.
  • Η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ κατά 13% από 16,1 δισ. σε 14 δισ. δραχμές.

Συνολικά μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις σε 44 φορείς - πέρα των αρχικών 270 και για λόγους σύντμησης δεν αναφέρονται ονομαστικά - ενώ σε 22 άλλους φορείς οι επιχορηγήσεις παρέμειναν "παγωμένες" στα επίπεδα του 1996.

Εύκολα μπορούμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα για τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση να καταφύγει σε παραπλανητικά στοιχεία. Κατ' αρχάς θέλει να αποδειχθεί "συνεπής" με τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης", που αφορούν τη μείωση των ελλειμμάτων, μια και έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το κοινοτικό διευθυντήριο. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 1996 πρόβλεπε μείωση ελλείμματος στα 2.462 δισ. δραχμές και τελικά - σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997 - διαμορφώθηκε στα 2.756 δισ. δραχμές. Αν όμως λάβουμε υπόψη τη νέα υστέρηση των εσόδων κατά 30-50 δισ. δραχμές που αναγνωρίζει η κυβέρνηση και τα 130 δισ. δραχμές υπέρβαση του κονδυλίου των επιχορηγήσεων που απέκρυψε, τότε το έλλειμμα ξεπερνάει τα 2.900 δισ. δραχμές. Υπάρχει δηλαδή μια υπέρβαση του ελλείμματος κατά 360 δισ. δραχμές, γεγονός που καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για "επιτυχή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 1997".

Το γεγονός βέβαια ότι ο προϋπολογισμός επιχορηγήσεων το 1996 ξεπέρασε το στόχο κατά 130 δισ. δραχμές περίπου, δε σημαίνει καθόλου ότι οι επιχορηγούμενοι φορείς επιδόθηκαν σε "σπατάλη", αλλά με δεδομένο ότι οι κοινωνικές δαπάνες πιέζονται συνεχώς την τελευταία πενταετία, η συγκράτηση των επιχορηγήσεων στα επίπεδα του στόχου αποδείχτηκε τελικά εξωπραγματική και για την ίδια την κυβέρνηση.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Χρυσή αλληλεγγύη

Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Στη λαϊκή αυτή παροιμία παραπέμπει η περίπτωση των σχέσεων της καναδέζικης πολυεθνικής TVX GOLD, που αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, και της κυβέρνησης. Αφού η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό της εταιρίας το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι κάτοικοι της ασφυκτικά βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής της Ολυμπιάδας αντιδρούσαν, η πολυεθνική με τη σειρά της τώρα επικουρεί ποικιλοτρόπως το κυβερνητικό έργο ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα, με πρόσκλησή της έφερε στην Ελλάδα 18 συμβούλους επενδυτικών οίκων των ΗΠΑ, Καναδά και Μ. Βρετανίας, τους οποίους ξενάγησε στην περιοχή των μεταλλείων και κυρίως τους ενημέρωσε για τα ισχυρά πλεονεκτήματα που υπάρχουν για επενδύσεις στη χώρα και την "υποστήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση". Για το αληθές μάλιστα των όσων υποστήριξαν τούς έφεραν και σε επαφή με τους υφυπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Διαμαντοπούλου, οι οποίοι τα επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σύσκεψη για το λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης

Συνάντηση σχετικά με το φαινόμενο παράνομης διάθεσης και χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρελαίου κίνησης, που βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών με τον γραμματέα της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση αποφασίστηκε η άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης στα πλαίσια των υφιστάμενων διατάξεων, με την οποία να καθιερώνεται η υποχρεωτική έκδοση θεωρημένου φορολογικού στοιχείου από τους υπόχρεους (δηλαδή βενζινοπώλες και λοιπούς διακινητές πετρελαίου θέρμανσης) σε κάθε περίπτωση που πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης και ανεξάρτητα από τον τόπο παράδοσής του, καθώς και από την κατηγορία των βιβλίων του ΚΒΣ που τηρεί ο πωλητής.

Παραθέτουμε πάνω τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Προυπολογισμού βάσει

Παραθέτουμε πάνω τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού βάσει των οποίων οι επιχορηγήσεις το 1997 αυξάνουν κατά 4,6% σε σχέση με το 1996.

Σύμφωνα όμως με τα "κρυφά βιβλία" του υπουργείου Οικονομικών (κάτω),

οι επιχορηγήσεις μειώνονται κατά 4,6%



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ