ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Γενάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Οι έφηβες αυτοκτονούν πιο συχνά...

Οι έφηβοι στην Ελλάδα αυτοκτονούν λιγότερο απ' όσο σε άλλες χώρες, όμως η συχνότητα αυτοκτονιών στα κορίτσια είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αγόρια. Ο περιορισμός της ελευθερίας τους και η καταπίεση, ιδιαίτερα στην επαρχία αναφέρεται σαν ένας από τους κυριότερους λόγους που οδηγούν τις νέες στο απονενοημένο διάβημα.

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα, συγκεκριμένα στοιχεία δόθηκαν στο Δέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο Εφηβικής Ιατρικής, που έγινε τελευταία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο παιδιατρικό και ψυχιατρικό τμήμα του Ασκληπιείου Βούλας:

Η αυτοκτονία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στα παιδιά. Η έρευνα αφορούσε 76 περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας εφήβων ηλικίας 12 - 18 χρόνων σε χρονική διάρκεια τριών χρόνων. Η συχνότητα ήταν μεγαλύτερη στα κορίτσια (πέντε προς ένα) με έξαρση το φθινόπωρο και το καλοκαίρι.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις ήταν καταθλιπτική διάθεση, αίσθημα απελπισίας για το μέλλον, αντικοινωνικότητα, επιθετικότητα, η οποία εκφραζόταν είτε με βίαιη συμπεριφορά, είτε με αυτοκαταστροφικές τάσεις και είχαν σαν κυριότερη αιτία την άρνηση των εφήβων να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονιών τους, καθώς και την επιθυμία να τους τιμωρήσουν. Το αίσθημα εγκατάλειψης, αναξιότητας και ενοχής γινόταν εντονότερο, μετά από αποτυχία κυρίως στις σχολικές εξετάσεις. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπήρχε πρόσφατο διαζύγιο των γονιών, ή συναισθηματικά διαταραγμένη οικογένεια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχει κατάλληλα οργανωμένη βοήθεια σε περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας, αν και είναι γνωστό ότι οι έφηβοι αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα σε στρεσογόνα γεγονότα, με πιθανή κατάληξη την απόπειρα αυτοκτονίας ως μοναδική λύση.

Συμπερασματικά επισημαίνεται η έντονη ανάγκη της άμεσης θεραπευτικής προσέγγισης από τον ειδικό, γιατί αλλιώς η απόπειρα έχει μεγάλες πιθανότητες να επαναληφθεί στο μέλλον ή και να στεφθεί με επιτυχία.

Τα παραπάνω επισήμαναν οι ερευνητές Στ. Παπαδάκου - Λαγογιάννη, Μ. Ζήβα, Η. Παπαδέα, Φ. Βλασέρου, Μ. Μάρκουρη, Μ. Κινάλη, Κ. Μιχελιδάκης, Δ. Βλυσσίδης.

Πρωτοπόρες

Σε χρόνους χαλεπούς, όταν οι Ελληνίδες ασφυκτιούσαν κάτω από το βάρος προβλημάτων εργασιακών, κοινωνικών, οικογενειακών... Τότε που ο νόμος τις "έβλεπε" σαν νοικοκυρές και μητέρες μόνο, που έπρεπε να υπακούουν στον αρχηγό της οικογένειας και να καταβάλλουν προίκα για να αποκτήσουν σύζυγο... Τότε, η Ενωση Ελληνίδων Νομικών έδινε αγώνες μαζί με άλλα γυναικεία σωματεία για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, για την αξιοπρέπεια, την ισοτιμία, τη χειραφέτηση της γυναίκας. Σε συνεργασία με τις άλλες γυναικείες οργανώσεις δραστηριοποιείται για τη μελέτη και την τροποποίηση των διατάξεων που υποτιμούν την Ελληνίδα και σε συνέχεια, μετά το 1983, προσπαθεί να διαφωτίσει τις γυναίκες και όλη την ελληνική κοινωνία, ώστε να εκλαϊκευτούν και να εφαρμόσουν στην πράξη οι νόμοι της ισότητας. Μερικές από τις πρωτοπόρες αυτές γυναίκες βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 35 χρόνια της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών. Ηταν οι: Μαρία Μωραϊτου,Ελένη Χατζηπέτρου,Ηβη Παπαϊωάννου,Αλεξάνδρα Δεμερούκα,Αντιγόνη Παπακώστα,Ισμήνη Σακελλαροπούλου,Παρασκευή Ντίνου και Φούλα Χέλμη.

Σήμερα, τα 40% των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι γυναίκες, η ισοτιμία έχει κατοχυρωθεί στα χαρτιά αλλά όχι και στην πράξη. Οπως τόνισε στην εκδήλωση η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών, Ελένη Ζαφειρίου, νεαρές δικηγόροι αμείβονται ως υπάλληλοι με πενήντα έως εκατό χιλιάδες δραχμές το μήνα, ενώ στο δικαστικό σώμα οι γυναίκες, αν και έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, συνωστίζονται στους κατώτερους βαθμούς. Ο αγώνας συνεχίζεται...

Οι Ελληνίδες οροσειρές

"Οι Ελληνίδες οροσειρές/ στις συμφορές στους παγετώνες/ διάβαζαν τ' άστρα τ' ουρανού/ αγέρωχες μες τους αιώνες...

Ορθιες στο ύψος της στιγμής/ λάμψαν τη νύχτα σαν τις λαμπάδες/ 'χασαν παιδιά στις πυρκαγιές/ οι Ελληνίδες οροσειρές/

Σου κόβεται η αναπνοή/ σαν αντικρύζεις τις Ελληνίδες/ ατίθασες και σοβαρές/ κι ας κάνεις ότι δεν τις είδες/

Οι Ελληνίδες οροσειρές/ έχουν τα φώτα τους αναμμένα/ έχουνε σώμα και καρδιά/ μοιάζουν με σένα και με μένα...

Στίχοι της Μπέτυς Κομνηνού γνωστής από τα ποιήματά της τα αφιερωμένα και εμπνευσμένα από τις γυναίκες και το γυναικείο κίνημα. Ακούγονται στον καινούριο δίσκο της Νένας Βενετσάνου,που μελοποίησε και τραγουδά η ίδια σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, της Νίνας Νάχμια, του Νίκου Καββαδία, του Διον. Σολωμού, του Γιώργου Χρονά. Τίτλος του δίσκου: "Νέα Γη"."Η νέα γη ανήκει σε όσους αφήνουν τη ζωική τους ενέργεια να υπερπηδήσει κάθε αντιξοότητα και κάθε πνευματικό ή υλικό όριο, σ' εκείνους που ρίχνουν τα σύνορα και μετακινούνται προς μια ΝΕΑ ΓΗ στη ζωή του, με στόχο την ελευθερία", εξηγεί η ίδια η Νένα Βενετσάνου. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στους πρόσφυγες και συμμετέχουν στην ορχήστρα οι μουσικοί Μάνος Αβαράκης, Διονύσιος Βερβιτσιώτης, Γιάννης Ιωάννου, Δημήτρης Μαριόλας, Κώστας Νικολόπουλος, Τζένη Ντούρου και Γιώργος Ροϊλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ