ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Καυτό χειμώνα" υπόσχεται ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τόνι Μπλερ, ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών, δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει προσπάθεια με όλα τα μέσα, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση Μέιτζορ πριν από τον ερχόμενο Μάη, οπότε λήγει η θητεία της.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Μπλερ επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μέιτζορ παραπαίει χωρίς στόχους εδώ και ένα χρόνο.

Ο Μπλερ, πάντως, μέχρι στιγμής δείχνει να παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη του την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας "ρεύματος" περί τον ίδιο: Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, προηγείται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών και σύμφωνα με πληροφορίες οι Συντηρητικοί αποσκοπούν να παρατείνουν την προεκλογική εκστρατεία όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε ο Μπλερ να "φθαρεί". Δεν είναι τυχαίο ότι, στο δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ο Τζον Μέιτζορ κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να δουν τα πρόσφατα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ενώ χαρακτήρισε τους Εργατικούς "μη ρεαλιστική εναλλακτική λύση, η οποία δεν έχει δοκιμασθεί".

Συμφωνήθηκε η σύνθεση της βοσνιακής κυβέρνησης

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Συμφωνία για τη σύνθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βοσνίας επιτεύχθηκε ανάμεσα στους δύο συμπροέδρους της - Σέρβο και Μουσουλμάνο - ανακοίνωσε η προεδρία στο Σαράγεβο.

Ο Χάρις Σιλάιτζιτς, ο Μουσουλμάνος συμπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Σερβοβόσνιος ομόλογός του, Μπόρο Μπόσιτς, υπέγραψαν πρωτόκολλο για τους τρόπους λειτουργίας και τη σύνθεση της κυβέρνησης στο προάστιο Λουκαβίτσα του Σαράγεβο.

Η κεντρική κυβέρνηση αποτελείται από 12 μέλη. Εκτός από τους δύο συμπροέδρους, Σιλάιτζιτς και Μπόσιτς, υπάρχει και το αξίωμα του αντιπροέδρου, το οποίο ανατέθηκε στον Κροάτη, Νέβεν Τόμιτς. Τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομίας, Πολιτικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών ανέλαβαν αντίστοιχα ο Κροάτης Ζαντράνκο Πρλιτς, ο Μουσουλμάνος Χασάν Μουράτοβιτς και ο Σέρβος Σπασόγιε Αλμπιγιάνιτς.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Νέα συνάντηση για την υπογραφή συμφωνίας;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Προσπάθειες για την υπογραφή τελικής συμφωνίας για την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από την πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη, κατέβαλαν μέχρι και λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 1996 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ.

Οι δύο άνδρες προγραμμάτιζαν για χτες το απόγευμα μία ακόμη συνάντηση. Ωστόσο, η υπογραφή της τελικής συμφωνίας δε θεωρούνταν βέβαιη ότι θα επιτευχθεί εντός του περασμένου 24ωρου. Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, οι Παλαιστίνιοι είχαν συμφωνήσει σε ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, το οποίο θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Νωρίτερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι δώδεκα Ισραηλινοί έποικοι, που είχαν καταλάβει τα ξημερώματα ένα κτίριο στην "κάσμπα" του αραβικού τομέα της Χεβρώνας, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η ίδια πηγή δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο και την προηγούμενη βδομάδα Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν συγκρουστεί με τους εποίκους σε αντίστοιχα επεισόδια...

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο απολογισμός των συγκρούσεων των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων με τους Κούρδους αυτονομιστές (κυρίως του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων, ΡΚΚ) το 1996 είναι ένας από τους τραγικότερους των τελευταίων ετών: 2.800 μαχητές από πλευράς Κούρδων, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, και 532 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βρήκαν το θάνατο.

Σύμφωνα με έναν πολιτικό αξιωματούχο της νοτιοανατολικής χώρας, τον Νετσάτι Μπιλιτσάν, σκοτώθηκαν επίσης 145 πολίτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 3.477...

"Είμαστε κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για τη Χεβρώνα, αλλά χρειάζεται δουλιά", μοιάζει να σκέφτεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, δίπλα στον Αμερικανό απεσταλμένο, Ντένις Ρος...

Πλησιάζουν, άραγε, οι μέρες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα; Αυτό ενδεχομένως να αναρωτιέται και ο Παλαιστίνιος, που μετράει το "χρόνο" με το κομπολόι στο χέρι

Λεζάντα-Περού

Μέχρις ότου παραδοθούν οι αντάρτες ο Περουβιανός αστυνομικός πιστεύει πως υπάρχει καιρός για λίγη "ξεκούραση"

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τέσσερις νεκροί από πυρκαγιά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε τετραώροφο κτίριο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο δεύτερο όροφο του κτιρίου ενδέχεται να προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

ΠΕΡΟΥ
Κρίσεις και επικρίσεις για τον τερματισμό της ομηρίας

ΛΙΜΑ. -

Την προσδοκία ότι η απελευθέρωση των 83 ομήρων που κρατούνται στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, θα γίνει με ασφάλεια, εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος της περουβιανής κυβέρνησης, Αλμπέρτο Παντόλφι.

"Είμαστε βέβαιοι ότι ο καλός χειρισμός της κρίσης θα επιτρέψει την εξεύρεση λύσης που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των ομήρων" υποστήριξε ο Παντόλφι, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Προέδρου, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, για τις αργές διαδικασίες απελευθέρωσης των ξένων διπλωματών και επιχειρηματιών που κρατούνται από τις 17 του μήνα.

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του "Ερυθρού Σταυρού" στο Περού, Ρόλαντ Μπίγκλερ λέγοντας ότι η "κατάσταση είναι ιδιαίτερα λεπτή" και ότι για τον τερματισμό της ομηρίας των ξένων από τους αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" χρειάζεται "υπομονή". Ο Μπίγκλερ δεν παρέλειψε, πάντως, να σημειώσει πως η απουσία βίας τόσο από την πλευρά των ανταρτών, όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης "είναι μία καλή εξέλιξη που παρατηρείται εδώ και 13 μέρες, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί".

Σε παρόμοιους τόνους κυμάνθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο. Ο Χασιμότο επισήμανε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το βραχυπρόθεσμο τερματισμό της κρίσης, προσθέτοντας ότι οι αργές διαδικασίες απελευθέρωσης των ομήρων ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι η περουβιανή κυβέρνηση και οι αντάρτες προσανατολίζονται προς μία "ειρηνική" και αναίμακτη λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ