ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Να αλλάξουμε τον κόσμο της σήψης και της διαφθοράς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

"Το ΚΚΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις του με όλους εκείνους που θέλουν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο, με όλους εκείνους που αγωνίζονται και πιστεύουν ότι η πραγματική ζωή αξίζει περισσότερο από κάθε ψευδαίσθηση.

Η φετινή επέτειος μας βρίσκει βαθιά ανήσυχους, όχι μόνο γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει διογκωθεί τραγικά, αλλά και γιατί μια πρωτοφανής ενορχηστρωμένη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να συμβιβαστεί ο λαός και η νεολαία με το πρόβλημα και να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ναρκωτικών ουσιών.

Φωνές ανεύθυνες και ύποπτες βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες περί παντοδυναμίας των ναρκοκυκλωμάτων και το μάταιο κάθε αγώνα, περί ελευθερίας επιλογής ακόμα και ναρκωτικών ουσιών, περί του αθώου δήθεν χασίς και άλλων "μαλακών" ναρκωτικών. Δε συμφέρει βέβαια να πουν ότι τα ναρκωτικά δεν είναι ελεύθερη επιλογή, αλλά επιλογή ανθρώπων χωρίς δυνατότητα επιλογής, στριμωγμένων από ένα απάνθρωπο σύστημα, ανθρωποφάγο, χωρίς δουλιά, χωρίς δικαιώματα, παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, χωρίς σιγουριά για το αύριο, χωρίς χαμόγελο και αισιοδοξία, χωρίς ιδανικά.

Ψάχνουν δήθεν για λύσεις καταπολέμησης του εμπορίου, χωρίς να αγγίζουν τις αιτίες που προκαλούν τη ζήτηση των ναρκωτικών και που βέβαια είναι ο κινητήριος μοχλός όλου του κακού, διότι αυτές βρίσκονται στο ίδιο καπιταλιστικό σύστημα και στους μηχανισμούς του, που βέβαια είναι στο απυρόβλητο.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε συμβιβασμό με τη μάστιγα των ναρκωτικών, σε κάθε συμβιβασμό με την καταρράκωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, με τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με τον ίδιο τον αφύσικο θάνατο. Καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να βάλει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των ναρκωτικών, που να έχει ως κεντρικό άξονα την πρόληψη. Να ενισχύσει αποφασιστικά τις θεραπευτικές κοινότητες και τον αγώνα που δίνουν οι χρήστες για να απεξαρτηθούν. Καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους επιστήμονες, τους πνευματικούς ανθρώπους να απαιτήσουν μέτρα για την καταπολέμηση της τοξικομανίας, να μη δεχτούν τη διαχείριση και το συμβιβασμό, να σταθούν ανήσυχοι και άγρυπνοι για κάθε εξέλιξη. Καλεί τη νεολαία να αντιδράσει αποφασιστικά και να μη συμφωνήσει με τις ψευτομοντέρνες δήθεν θεωρίες για "μαγκιά" και "τσιγαριλίκι". Να απαιτήσει τα δικαιώματά της στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τη δουλιά, την ψυχαγωγία και όχι το δρόμο του "φύγε κακό από τα μάτια μου".

Η συλλογική δράση κι ο αγώνας είναι ο μονόδρομος που οδηγεί έξω από τα ναρκωτικά. Αυτή την αλήθεια την αντιλαμβάνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες που ευαισθητοποιούνται στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί ότι στον καταιγισμό των θεωριών περί απελευθέρωσης υπήρξε άμεση απάντηση από εκατοντάδες μαζικούς φορείς, δήμους, αθλητικά σωματεία, συλλόγους γονέων, που με κάθε τρόπο έδειξαν την αντίθεσή τους σ' αυτές τις θεωρίες.

Σε αυτό το μέτωπο θα παλέψει το ΚΚΕ χωρίς κανένα συμβιβασμό, με την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά, χωρίς την υποδούλωση στη σκλαβιά των ψευδαισθήσεων.

Το σύνθημα "μπορείς αλλά όχι μόνος σου" δείχνει τη διέξοδο και την πραγματική αλληλεγγύη που πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα θύματα των ναρκωτικών και την πάλη του λαϊκού κινήματος.

Δε φτάνει η πάλη για τη ζωή. Χρειάζεται να αλλάξουμε και αυτόν τον κόσμο της σήψης και της διαφθοράς".

Διακήρυξη γυναικείων οργανώσεων

"Καταδικάζουμε την προώθηση των απόψεων περί διαχωρισμού των ναρκωτικών, την αποποινικοποίηση της χρήσης τους ή της λύσης του προβλήματος της εξάρτησης ως τρόπου ζωής". Αυτό το μήνυμα έστειλαν, σε κάθε κατεύθυνση, με διακήρυξη τους, εννιά γυναικείες οργανώσεις της χώρας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Στη διακήρυξή τους οι γυναίκες, επισημαίνουν ότι ανησυχούν για τη ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στη νεολαία και την καθοδική πορεία της ηλικίας έναρξης της χρήσης, που φτάνει μέχρι και τα 11 χρόνια των παιδιών. Απαιτούμε, υπογραμμίζουν, από την πολιτεία Εθνικό Σχεδιασμό αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος που ναρκοθετεί τα θεμέλια της κοινωνίας.

Πρέπει να υπάρξει μια ανθρώπινη απαγορευτική πολιτική κατά των ναρκωτικών και μια στοργική αντιμετώπιση του εξαρτημένου χρήστη. Στο ρόλο της μάνας, της αδερφής και της γυναίκας, η διακήρυξη των γυναικείων οργανώσεων απαιτεί μια αποτελεσματική προστασία της Νέας Γενιάς, με τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση από το κράτος ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου πρόληψης, που να στοχεύει στην απόκτηση από το νέο άνθρωπο μιας ώριμης προσωπικότητας και στη λύση προβλημάτων ζωής και αδιεξόδων του με την ομαλή ένταξη στην κοινωνία.

Τέλος, οι γυναίκες υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων - παίρνοντας υπόψη την πείρα τους και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις τους - καθώς και την ανάγκη για μια ουσιαστική και αποτελεσματική δίωξη των εμπόρων ναρκωτικών.

Οι γυναικείες οργανώσεις που υπογράφουν τη συγκεκριμένη διακήρυξη είναι η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ενωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ), η Ενωση Ελληνίδων Νομικών,η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ,η Γραμματεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και στις Χημικές Βιομηχανίες,η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο,η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ",η ΠΕΜΕ και ο Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα και το σύνθημα για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις έρχεται στην πρώτη γραμμή.

Είναι ένα σύνθημα παρακαταθήκη σε μια κοινωνία κρίσης, η οποία κοινωνία - πέραν των άλλων συμπτωμάτων που οδηγεί στη χρήση των ουσιών ως τρόπου ζωής - εμφανίζεται ήπια, ακόμα και "συναινετική", σε απόψεις του διαχωρισμού των σκληρών και μαλακών ουσιών ή τη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών.

Στην πρώτη γραμμή λοιπόν της απεξάρτησης βρίσκονται δικαιωματικά εκείνοι που είναι αντιμέτωποι καθημερινά με το πρόβλημα: Δηλαδή οι θεραπευτικές κοινότητες που διέλυσαν το μύθο "πως τίποτε δε γίνεται" με εκείνους που "μπήκαν στο λούκι των ναρκωτικών". Οι θεραπευτικές κοινότητες της Ελλάδας έχουν μια δεκαπενταετή θετική παρουσία στα πεδία της πρόληψης, της αποθεραπείας και της αποκατάστασης με αξιόλογα αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως, αυτή η "καθαρή" προοπτική υποτάσσεται στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές για περικοπές στην κοινωνική πολιτική, μεταθέτει την πρόληψη στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάνει δραματικές περικοπές στον τομέα της απεξάρτησης, με αποτέλεσμα την αναστολή της επέκτασης σημαντικών θεραπευτικών προγραμμάτων από τα προγράμματα αποκατάστασης.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα σύνθετο πολιτικο-κοινωνικό πρόβλημα, που οι αιτίες του βρίσκονται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, όπως επισημαίνουν με χτεσινές ανακοινώσεις τους τόσο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ όσο και το ΚΣ της ΚΝΕ.

Τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΚΝΕ, βρίσκοντας το νήμα σύνδεσης με τις αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ ενάντια στη χρήση του χασίς ως όπλο κατά της νεολαίας τόσο από τους Γερμανούς κατακτητές στην κατοχή όσο και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές μετά την επέμβαση πριν 53 χρόνια, δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε κάθε συμβιβασμό με τη μάστιγα, με την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά και την υποδούλωση στη σκλαβιά των ψευδαισθήσεων.

Στις σελίδες που ακολουθούν ο αναγνώστης θα βρει στοιχεία από τις δραστηριότητες των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, καθώς και στοιχεία για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης υπάρχει η πρωτοβουλία νέων συνδικαλιστών, οι οποίοι σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 600 υπογραφές, καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις νομιμοποίησης της μαστούρας και απαιτούν ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ