Τη μεγάλη ευκαιρία για να διαφημίσουν την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" άδραξε η κυβέρνηση με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις πτήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Οι δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, όσο και της υπουργού Ανάπτυξης, δεν αφήνουν περιθώρια άλλων ερμηνειών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε πιο πέρα, θέτοντας εν αμφιβόλω τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. "Αυτό είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσουμε σε μια κοινωνία όπου τα συνδικαλιστικά δικαιώματα επιτρέπουν τέτοιες διεκδικήσεις", είπε απαντώντας σε ερώτηση για την "επώδυνη για τους πολίτες κινητοποίηση".
Πίσω από όλα αυτά και την επίκληση του οικονομικού κόστους για τον τουρισμό, δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιώσει στα μάτια της κοινής γνώμης τις επιλογές της για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής". Ετσι, ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης,σε συνέντευξή του χτες σε απογευματινή εφημερίδα, δεν αποκλείει την ιδιωτικοποίηση, αλλά το αφήνει για αργότερα... αφού, όπως είπε, προέχει το πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό που δεν ομολόγησε - ανοιχτά τουλάχιστον - ο υπουργός Μεταφορών, το έκανε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,η οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "το θέμα δεν είναι αν θα είναι ιδιωτική ή δημόσια η ΟΑ, αλλά αν είναι ανταγωνιστική...". Ταυτόχρονα επανέφερε παλιότερη πρόταση για την ίδρυση ιδιωτικής εταιρίας τσάρτερ με τη συμμετοχή της "Ολυμπιακής".
Παράλληλα με τα παραπάνω και με σκαιώδη συμπεριφορά, που ξεπερνάει τα εσκαμμένα, ο υπουργός Μεταφορών επιχείρησε και χτες να τρομοκρατήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας" κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του. Σε μια καλοστημένη παράσταση ο υπουργός του "εκσυγχρονισμένου ΠΑΣΟΚ", επανέλαβε τις προχτεσινές απειλές του για απολύσεις και προσφυγή στον εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, και την απαίτηση να δουλέψουν οι τεχνικοί υπερωριακή απασχόληση άνευ αμοιβής!
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανοιχτής τρομοκρατίας και στα τετελεσμένα στα οποία είχε συμπράξει η ηγεσία του σωματείου τους, οι τεχνικοί, στη γενική συνέλευσή τους, "αποδέχτηκαν" τη συμφωνία που είχε μαγειρευτεί πίσω από τις πλάτες τους, με την υπογραφή προχτές βράδυ του σχετικού πρακτικού σύμβασης από τον πρόεδρο και τη διοίκηση της εταιρίας. Ετσι, η ηγεσία του σωματείου, εγκλωβισμένη στη λογική των παζαριών, απέσπασε την "έγκριση" των εργαζομένων στην ψηφοφορία, με ψήφους 50 υπέρ, 18 κατά και 3 λευκά, υποχρεώνοντάς τους να υποκύψουν στους εκβιασμούς κυβέρνησης και διοίκησης.Οπως σχολίαζαν στελέχη της ΕΣΚ, η πραγματική αιτία για τις ανωμαλίες που έχουν προκύψει στη λειτουργία της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", είναι η εμμονή της κυβέρνησης στη λογική της λιτότητας και η επιδίωξή της να περιορίσει τη ΣΣΕ του 1997 στο 7%. Σε αυτή τη λογική - σημειώνουν - κινούνται και ορισμένοι συνδικαλιστές, που επιχειρούν να κλείσουν συμφωνίες πολύ χαμηλότερα από τις αυξήσεις που πήρε η ΟΣΠΑ, μειώνοντας έτσι τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
Η ΕΣΚ καταγγέλλει τη διοίκηση και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες μετάθεσης των ευθυνών στους εργαζόμενους, επιδιώκοντας να στρέψουν το επιβατικό κοινό και την κοινή γνώμη εναντίον τους, και τονίζει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την αποτυχία της περιβόητης εξυγίανσης, τη μη ένταξη της εταιρίας στο πρόγραμμα επενδύσεων του ομίλου της "Ολυμπιακής", την καθυστέρηση κάθε εκσυγχρονισμού στις λειτουργίες και το έργο της εταιρίας και τη μη κάλυψη με νέο προσωπικό ορισμένων τομέων.
Σημειώνεται ότι για σήμερα από την "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα" δε θα γίνουν τα εξής δρομολόγια: Από Αθήνα για Κοζάνη (832), Μύκονο (658), Κύθηρα (050), Πάρο (060, 078), Λέρο (032), Σητεία (030), Μήλο (044), Σκιάθο (790), Σύρο (014), καθώς και οι αντίστοιχες επιστροφές.
Ψήφο υπέρ μιας δημόσιας και ενιαίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ρίχνουν σήμερα οι 3.000 περίπου εργαζόμενοι του φορέα, στο δημοψήφισμα που οργανώνει η Ομοσπονδία τους, ενάντια στην πολιτική του κατακερματισμού και της απώτερης ιδιωτικοποίησης, μέσω της σύστασης ανωνύμων εταιριών που προωθεί η κυβέρνηση.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΥΠΑ καλεί τους εργαζόμενους "να παραμερίσουν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις και αναστολές, να αποκρούσουν τις παγίδες περί "αναδιοργάνωσης" της ΥΠΑ, μέσω του διαχωρισμού δραστηριοτήτων της (που δυστυχώς υιοθετείται από τη συνδικαλιστική ηγεσία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ηλεκτρονικών) και να συμπαραταχτούν κατά των κυβερνητικών προθέσεων".
Προειδοποιεί μάλιστα ότι η "απλοχεριά" που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σκοπεύοντας να αυξήσει τα επιδόματα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χρύσωμα ενός πολύ πικρού χαπιού, που αργά ή γρήγορα θα γευτούν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, αν δεν αντιδράσουν. Η ΕΣΚ, πέρα από την καταγγελία των κυβερνητικών μεθόδων, που αποσκοπούν στη διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων, καυτηριάζει και εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δέσμιες αντισυνδικαλιστικών επιλογών γίνονται μεταπράτες συνειδήσεων και διασπαστές της ενότητας του κινήματος στην ΥΠΑ. Τέλος η ΕΣΚ - ΥΠΑ επισημαίνει πως η έγκριση των θέσεων της ΟΣΥΠΑ και η αντίσταση στις κυβερνητικές επιδιώξεις αποτελεί ηθικό και πατριωτικό χρέος, ώστε να διασφαλιστεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα και η ΕΣΚ Ηλεκτρονικών Μηχανικών καταγγέλλει τη στάση της ηγεσίας του Συλλόγου Ηλεκτρονικών Μηχανικών, που υπονομεύει το δημοψήφισμα της ΟΣΥΠΑ και ουσιαστικά ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Δύο δρόμοι υπάρχουν σήμερα για την ΥΠΑ. Αυτή που υποστηρίζει η ΟΣΥΠΑ, ενιαία - δημόσια με λειτουργικές αλλαγές, ή διαλυμένη σε ανώνυμες εταιρίες που πρότεινε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Δεν υπάρχει τρίτη λύση", τονίζεται στην ανακοίνωση και καλούνται οι ηλεκτρονικοί να συμμετέχουν μαζικά στο δημοψήφισμα.
Διέψευσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τα σενάρια για αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόθεση για πρόωρες κρίσεις αξιωματικών. Την απάντηση αυτή έδωσε με αφορμή το θόρυβο και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην Αστυνομία τόσο οι περιβόητες λίστες της ντροπής, όσο και τα τελευταία κρούσματα διαφθοράς μεσόβαθμων αξιωματικών του Σώματος.
Ανεξάρτητα πάντως από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, το βέβαιο είναι ότι όλοι περιμένουν το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργείται από τον αττικάρχη Ι. Γεωργακόπουλο για το φακέλωμα των αξιωματικών. Μια υπόθεση που ταλανίζει την Αστυνομία, καθώς έχουν εμπλακεί σ' αυτήν τα ονόματα όχι μόνο ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και του ίδιου του γενικού γραμματέα του υπουργείου και του διευθυντή του υπουργικού γραφείου.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς στην Αστυνομία και είπε ότι δεν είναι επαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του. Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, που θα κατατεθεί στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, προβλέπεται η υποχρεωτική δήλωση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλων των περιουσιακών στοιχείων των αστυνομικών και των οικογενειών τους (πόθεν έσχες), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείου για τον εσωτερικό έλεγχο του προσωπικού. Με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα διερεύνησης των σοβαρών παραπτωμάτων απευθείας από εισαγγελικούς λειτουργούς, για να δοθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες που διστάζουν σήμερα να καταγγείλουν τους επίορκους αστυνομικούς, να το κάνουν στο μέλλον.
Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το δανεισμό ως τρόπο χρηματοδότησης της εκτέλεσης έργων ή κάλυψης των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής και των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας (οχήματα, κτίρια, δίκτυα πληροφορικής). Ηδη ανατέθηκε στον ΟΤΕ η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον περιορισμό της υπηρεσιακής αλληλογραφίας και τη βελτίωση του τρόπου διαβίβασης των διαταγών.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων, τη σύσταση λογαριασμού αρωγής των ορφανών παιδιών του προσωπικού, την υποχρέωση όσων θεατρικών, κινηματογραφικών και άλλων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν οχήματα ή προσωπικό της Αστυνομίας να μεριμνούν για την αποζημίωσή του κλπ.
Αναβλήθηκε αορίστως χτες από το 4ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, λόγω ωραρίου, η δίκη του αναπληρωτή προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Σωτ. Ραυτόπουλου, που κατηγορείται για "αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση και απειλή". Το κατηγορητήριο αυτό συνέταξε η Αστυνομία και απάγγειλε ο εισαγγελέας εναντίον του συνδικαλιστή επειδή στις 25-7-94 αντέδρασε ως υπεύθυνος πολίτης όταν είδε κάποια αστυνομικά όργανα να συμπεριφέρονται με βάναυσο τρόπο σε Αλβανούς λαθρομετανάστες στην περιοχή της Ομόνοιας. Συγκεκριμένα, έσερναν έναν Αλβανό, τον οποίο είχαν δέσει με χειροπέδες στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας.
Ο Σωτ. Ραυτόπουλος θεώρησε υποχρέωσή του να καταγγείλει την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα, στην οδό Σωκράτους. Ομως, ο διοικητής του Τμήματος, αντί να ερευνήσει τις καταγγελίες του, τον συνέλαβε (!) και με σωρεία ψεύτικων και κατασκευασμένων κατηγοριών τον οδήγησε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για τα παραπάνω αδικήματα...
Ακόμα και με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των υποκαταστημάτων και την αποτροπή ληστειών. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, τονίστηκε μεταξύ άλλων η αναγκαιότητα της ίδρυσης ειδικού σώματος για τη φύλαξη των υποκαταστημάτων και ο διαχωρισμός τους σε ζώνες επικινδυνότητας. Επίσης αναφέρθηκαν στα θέματα εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης των τραπεζοϋπαλλήλων και τόνισαν ότι οι υπουργικές αποφάσεις για την ασφάλεια των τραπεζών δεν υλοποιούνται με ευθύνη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.