ΡΩΜΗ και ΤΙΡΑΝΑ.- Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων αντίπαλων πολιτικών κομμάτων έθεσαν τις διαφορές τους προσωρινά στο περιθώριο κι υπέγραψαν χτες στη Ρώμη μια πολιτική συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει τις γενικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο στην περίπτωση που η εκλογική διαδικασία αποδειχθεί "ελεύθερη και δίκαιη" θα τύχει της αποδοχής του αλβανικού λαού. Ακόμη λέει ότι η νέα κυβέρνηση - πιθανότατα ένας συνασπισμός κομμάτων - θα πρέπει να σεβαστεί τα συμφέροντα των μικρών κομμάτων και να αναθέσει την πλήρωση ορισμένων θέσεων στην αντιπολίτευση.
Τόσο ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τρίταν Σιέχου, στενός πολιτικός "φίλος" του Προέδρου Μπερίσα, όσο και ο Φάτος Νάνο, ηγέτης των Σοσιαλιστών, χαρακτήρισαν τη συμφωνία σημαντικό βήμα στην πορεία προς την επίλυση της αλβανικής κρίσης. Ο τρίτος πολιτικός ηγέτης που υπέγραψε τη συμφωνία είναι ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σκεντέρ Γκινούσι. Δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν πάντως να υπογράψουν.
Τόσο ο Τρίταν Σιέχου όσο και ο Φάτος Νάνο προέβλεψαν νίκη των κομμάτων τους και επανέλαβαν τις σκληρές κατηγορίες που έχουν ανταλλάξει. Ο Νάνο είπε ότι φοβάται πως οι πράκτορες του Μπερίσα θα επιχειρήσουν "να διαστρεβλώσουν τη βούληση του εκλογικού σώματος και να καταστρέψουν την ψηφοφορία". Ο Σιέχου κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για τη βία, η οποία "έφερε την Αλβανία σε χαώδη κατάσταση επί μήνες".
Εξι τραυματίες αστυνομικοί είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης περιπόλου με αγνώστους, οι οποίοι εικάζεται ότι αποτελούν μέλη κάποιας συμμορίας, στα Τίρανα, την Κυριακή αργά το βράδυ. Οπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας στην αλβανική πρωτεύουσα, Πασκ Τούσα, οι περιπολούντες αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά, όταν πλησίασαν ένα αυτοκίνητο για να το ελέγξουν. Κατά την ίδια πηγή, οι τρεις από τους έξι τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Στο μεταξύ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στην Αυλώνα, στη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης αντιπάλων συμμοριών.
Υπολογίζεται ότι από τις 28 του Φλεβάρη έχουν σκοτωθεί στην Αλβανία περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι.
Σύμφωνα με το "Αθηναϊκό Πρακτορείο", επίσης, άγνωστοι διέρρηξαν προχτές ξημερώματα το Γενικό Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Ο Αλβανός αστυνομικός που φρουρούσε το κτίριο δεν αντελήφθη τη διάρρηξη. Οι δράστες, κατά την ίδια πηγή, μπήκαν σε δύο γραφεία, προκάλεσαν μικροζημιές, άφησαν πάνω σε ένα γραφείο μια χειροβομβίδα και διέφυγαν.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο επί δέκα μέρες έχει διακόψει τη χορήγηση ελληνικών θεωρήσεων, ενώ έχουν αφαιρεθεί "για προληπτικούς λόγους" όλα τα σημαντικά αντικείμενα που σχετίζονται με τις θεωρήσεις, διάφορα έγγραφα, σφραγίδες και άλλο υλικό από το κτίριο του Γενικού Προξενείου.
ΝΤΕΝΒΕΡ.-
Με κύριο χαρακτηριστικό τη βαθιά αντιπαλότητα πάνω στην παγκόσμια οικονομία και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και την εισδοχή και επισήμως της Ρωσίας στο γκρουπ των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των "Επτά" (G7), που μετονομάστηκε πια, σε "G8". Στην ανακοίνωση των εννέα σελίδων που εξέδωσαν οι "επτά" μετά τη λήξη της Συνόδου, αφού η Ρωσία δε συμμετείχε στο οικονομικό σκέλος της τριήμερης συνάντησης, εκθειάζονται οι "πολύ θετικοί" δείκτες των οικονομιών των κρατών, που σημαίνει μείωση του πληθωρισμού και των δημοσίων ελλειμμάτων, καθώς και η μικρή σταδιακή ανάπτυξη των δεικτών ανάπτυξης που σημείωσαν αρκετά κράτη. Ενώ υπήρξε διεξοδική αναφορά στις επερχόμενες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επεξεργαστούν τα επιτελεία των χωρών μέχρι την επόμενη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, το Μάη του 1998, ώστε να πραγματοποιηθεί το... πολυπόθητο άλμα προς το μεγαλύτερο ανταγωνισμό της αγοράς και επομένως την αύξηση των κερδών.
Παρά την κοινή ανακοίνωση, οι αντιπαραθέσεις ήταν κάθετες σε πολλά σημεία τα οποία αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση. Η αλαζονική συμπεριφορά του Προέδρου Κλίντον με την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, όπου προέτρεψε τους υπολοίπους να ακολουθήσουν "το αμερικανικό οικονομικό μοντέλο" που είναι το πιο ανθηρό και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πόλωσε το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και προκάλεσε ποικιλόμορφες αντιδράσεις και εντάσεις, με κυριότερες αυτές του προέδρου της ΕΕ που δήλωσε αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του Κλίντον: "Το αμερικανικό μοντέλο ίσως να είναι καλό για τους Αμερικανούς, όμως εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίσουμε το δικό μας μοντέλο". Ανάλογες και εξίσου χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων ηγετών που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ΕΕ, του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, που παρατήρησε ότι "οι ΗΠΑ είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά δεν έχει τις ίδιες δομές και παραδόσεις με τη Γαλλία". Ενώ, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, βαθύτατα δυσαρεστημένος από το εκθειαστικό και υπερφίαλο ύφος της ομιλίας Κλίντον, όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, έσπευσε να τονίσει με νόημα: "Μην ξεχνάτε τη λέξη κοινωνικός".
Αλλο ένα σημαντικό σημείο των συναντήσεων, που όμως δεν κατάφεραν να καταλήξουν και υπήρξαν διαφωνίες, ήταν το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την εισδοχή των νέων μελών, μια και η προθεσμία για τη λήψη σχετικής απόφασης λήγει σε δύο εβδομάδες. Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία φαίνεται ότι δε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ένταξή τους, ενώ η Σλοβενία και η Ρουμανία μπορούν να αποτελέσουν τα επόμενα μέλη, εφόσον και εάν διαπιστωθεί ότι "ακολουθούν πιστά το δρόμο των μεταρρυθμίσεων".
Πάντως, υπήρξαν κοινές θέσεις για περιφερειακά ζητήματα που με ευκολία κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις, όπως η απόρριψη της κλωνοποίησης για την ανθρώπινη φυλή, η πίεση για την προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή, η προειδοποίηση προς τη Βοσνία για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον, η υπόσχεση για αμεσότερη παρέμβαση στη Μαύρη Ηπειρο με τη μορφή οικονομικών προνομίων και βοήθειας σε όσες χώρες προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οσο για το περιβάλλον, συμφώνησαν ότι πρέπει να προστατευτεί, αλλά όχι με ποιο τρόπο, αφού οι ΗΠΑ δε δέχτηκαν να δεσμευτούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Τη μορφή καθημερινού φαινομένου έχουν πάρει οι συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη της Χεβρώνα, οι οποίες το Σάββατο κατέληξαν στον τραυματισμό 14 διαδηλωτών. Παράλληλα, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στην περιφέρεια της Ναμπλούς, χωρίς, όμως, να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Η ένταση οξύνθηκε περισσότερο μετά την είδηση του σοβαρού τραυματισμού ενός 14χρονου Παλαιστινίου από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη, την Κυριακή, λίγο έξω από την πόλη της Γάζας, κατά τη διάρκεια ήρεμης διαμαρτυρίας Παλαιστινίων κατά της κατάσχεσης γης από το Ισραήλ.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στόχων, δήλωνε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας της παλαιστινιακής αστυνομίας και ήδη την περασμένη βδομάδα συνελήφθη μία γυναίκα που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Παρ' όλα αυτά, ο Αραφάτ τόνισε ότι η οργή και η απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού από την τελμάτωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και από τις ισραηλινές αποφάσεις για ανέγερση και επέκταση νέων οικισμών είναι αδύνατο να ελεγχθούν 100% και προειδοποίησε ότι "όλη η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος".
Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", επικαλούμενη μυστική επιστολή του Ισραηλινού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, υποστήριζε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εκμυστηρεύτηκε ότι "όντως ο Γιασέρ Αραφάτ έχει υποπέσει σε πολλά σφάλματα προσφάτως, όμως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην παλαιστινιακή ηγεσία παρά μόνο ο εξτρεμισμός".
Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα απορροφημένος από τη σημερινή συνεδρίαση της Κνεσσέτ, με θέμα την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά τις φήμες που θέλουν τα συγκυβερνώντα κόμματα να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της απόσυρσης της εμπιστοσύνης τους από το πρόσωπο του Νετανιάχου, εξέφρασε την αισιοδοξία του. Τη σταδιακή πτώση του Νετανιάχου προέβλεψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ, που χαρακτήρισε σχετικά δύσκολη την πιθανότητα ανατροπής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
ΠΑΡΙΣΙ.-
Τις αμφιβολίες της για τον τρόπο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χειρίστηκαν και παρουσίασαν το θέμα της εξάρθρωσης κυκλώματος παιδεραστών εξέφρασε, χτες, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκικού. Ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους αν επιρρίπτει ευθύνες στα ΜΜΕ για τις αυτοκτονίες 4 υπόπτων μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η Γκικού απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τις ενστάσεις τους για τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα εξέφρασαν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι αρκετοί από τους υπόπτους πιθανώς να αποδειχθούν αθώοι, όμως θα έχουν κηλιδωθεί ανεπανόρθωτα. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική αστυνομία, μετά από πανεθνική έρευνα, ανακρίνει 323 άτομα, ενώ άλλα 24 έχουν τεθεί υπό κράτηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται πολλοί κληρικοί και δάσκαλοι.
Οι αρχηγοί των κομμάτων λίγο μετά την υπογραφή της... "συμφωνίας"