ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Εχασαν δυνάμεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" εκπροσωπείται στο νέο ΔΣ

Με τη μείωση της δύναμης των κατεξοχήν συναινετικών δυνάμεων με την κυβερνητική πολιτική ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ (έχασαν από μία έδρα) και την εκπροσώπηση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έληξαν χτες οι εργασίες του 8ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώθηκαν ως εξής: ΠΑΣΚ 134 ψήφους 4 έδρες (είχε 5), ΔΑΚΕ 74 ψήφους 3 έδρες (4), "Συνεργασία" 53 ψήφους 2 έδρες (2), ΔΕΕ 31 ψήφους 1 έδρα (0) και "Παρέμβαση" 31 ψήφους 1 έδρα (0). Στο ψηφοδέλτιο για την ΑΔΕΔΥ η ΠΑΣΚ έλαβε 132 ψήφους, η ΔΑΚΕ 81, η "Συνεργασία" 60, η ΔΕΕ 28 και η "Παρέμβαση" 18. Υπήρξαν επίσης 9 άκυρα και 2 λευκά ψηφοδέλτια.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως τόνιζαν και στελέχη της ΔΕΕ, αλλά και κύκλοι άλλων δυνάμεων, στο Συνέδριο δεν έγινε σε βάθος συζήτηση πάνω στα καίρια προβλήματα της εκπαίδευσης, ενώ έγινε προσπάθεια κύρια από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ - και σε κάποιο βαθμό από τη "Συνεργασία" - για να χαράξει το συνέδριο αυτό συντηρητική κατεύθυνση. Αυτό εκφράστηκε από μια σειρά προτάσεις που κατέθεσαν οι παραπάνω δυνάμεις είτε από κοινού είτε ξεχωριστά, όπως για παράδειγμα η συντεχνιακής αντίληψης πρόταση της ΔΑΚΕ και της "Συνεργασίας" για θέσπιση ειδικού εκπαιδευτικού μισθολογίου είτε η πρόταση και των τριών μαζί για διεξαγωγή "οργανωτικού συνεδρίου" τον ερχόμενο Φλεβάρη, με στόχο την αλλαγή των δομών λειτουργίας της Ομοσπονδίας...

Η ΔΕΕ προσπάθησε, με όσες δυνάμεις διέθετε, να βάλει φρένο σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να δώσει στο Συνέδριο τη μορφή που ήθελαν οι χιλιάδες καθηγητές που συμμετείχαν στον πρόσφατο απεργιακό αγώνα του κλάδου. Ετσι, προτάσεις σαν κι αυτή του εκπαιδευτικού μισθολογίου δεν πέρασαν - αν και ψηφίστηκε από μεγάλο τμήμα των "Παρεμβάσεων" - ή ακόμα και κυβερνητικές φιλομααστριχτικές απόψεις που έμπαιναν σε διάφορες εισηγήσεις του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου αφαιρούνταν. Τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσε η εισήγηση πάνω στα εκπαιδευτικά θέματα, η οποία υιοθετούσε πλήρως τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία.

Σχολιάζοντας στο "Ρ" ο Σάββας Σάββας,στέλεχος της ΔΕΕ και μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, τα γεγονότα του συνεδρίου, αλλά και την κατάκτηση της έδρας από την Παράταξη τόνισε: "Τώρα, η ΔΕΕ μπορεί να δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου και από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Η εκλογή μας αυτή θα αξιοποιηθεί για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων του κλάδου, ενάντια στην κυβέρνηση που σκληραίνει την επίθεσή της στην εκπαίδευση, αλλά και συνολικότερα στη ζωή των εργαζόμενων. Πάντως, ξανά για τη ΔΕΕ, το βάρος της δράσης της πέφτει στη βάση του κλάδου για την ενεργό μαζική συμμετοχή του στους αγώνες που έρχονται".

Αρχισε χτες η 23η γενική συνέλευση της ΔΟΕ

Πρώτη μέρα της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ήταν η χτεσινή. Το πρωί ήταν αφιερωμένο στα διαδικαστικά ζητήματα, διαπίστωση απαρτίας, εκλογή προεδρείου, ενημέρωση των συνέδρων από τους αιρετούς αντιπροσώπους του κλάδου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ενώ το απόγευμα έγινε η έκθεση πεπραγμένων και ο οικονομικός απολογισμός από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ακολούθησαν μέχρι αργά το βράδυ οι ομιλίες των αντιπροσώπων επί των εκθέσεων του ΔΣ.

Αυτό που χαρακτηρίζει την 23η Γενική Συνέλευση είναι η αγωνία της κυβερνητικής ΠΑΣΚ να διαμορφώσει τέτοιο πλαίσιο αιτημάτων στο πρόγραμμα δράσης του κλάδου για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να είναι στο πλαίσιο του εφικτού της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιστορικά αιτήματα του κλάδου, όπως η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% ή ακόμα και η εξαίρεση της Παιδείας από το νόμο για την Αποκέντρωση, αφαιρούνται διακριτικά, από το πρόγραμμα δράσης.

Στόχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" - που ενίσχυσε τις δυνάμεις της στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων - από αυτό το συνέδριο είναι η διατήρηση της έδρας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για να μπορεί να βάζει φρένο στις συναινετικές δυνάμεις του κλάδου. Να σημειώσουμε ότι το σύνολο των αντιπροσώπων είναι 467, ενώ το μέτρο για την έδρα στο νέο ΔΣ είναι 41 ψήφοι.

Σήμερα, οι εργασίες Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ συνεχίζονται με ψηφοφορία για τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα και συζήτηση θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Πρεμιέρα αύριο με έκθεση

Στις 7.30 το πρωί δίνουν "παρών" οι υποψήφιοι των τριών πρώτων Δεσμών. Την Πέμπτη την ίδια ώρα ακολουθούν με το ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι της Δ' Δέσμης

Ξεκινά αύριο, με τους υποψήφιους της Α, Β και Γ Δέσμης να διαγωνίζονται στην Εκθεση, η "μάχη" των γενικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι εξετάσεις στα γενικά μαθήματα ολοκληρώνονται στις 3 Ιούλη και στα ειδικά μαθήματα στις 9 Ιούλη.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας 169.753,από τους οποίους τελικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθούν 54.303.Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι όλες τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να προσέρχονται στο εξεταστικό τους κέντρο το αργότερο στις 7 π.μ., ενώ οι υποψήφιοι από τα τμήματα ειδικότητας των ΤΕΛ πρέπει να εισέρχονται το αργότερο στις 9.30 π.μ.

Φέτος διαγωνίζονται για πρώτη φορά με το σύστημα των γενικών εξετάσεων οι απόφοιτοι των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ) για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Τα θέματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι απόφοιτοι των ΤΕΛ θα είναι διαφορετικά από εκείνα των αποφοίτων των γενικών λυκείων. Υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των γενικών εξετάσεων είναι η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων (ΚΕΓΕ) και η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων - ΤΕΛ, οι οποίες έχουν ήδη συσταθεί.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τους υποψηφίους Δέσμης έχει ως εξής: Αύριο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι της Α, Β και Γ Δέσμης στην Εκθεση,ενώ στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν την Πέμπτη, 26 Ιούνη οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης. Στις 27 Ιούνη οι υποψήφιοι της Α και Β Δέσμης θα εξεταστούν στο μάθημα της Φυσικής και οι υποψήφιοι της Γ Δέσμης στα Αρχαία Ελληνικά.Στις 28 Ιούνη οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης θα εξεταστούν στο μάθημα της Ιστορίας.

Τη Δευτέρα 30 Ιούνη οι υποψήφιοι της Α, Β και Γ Δέσμης θα εξεταστούν στα Μαθηματικά,στη Βιολογία και την Ιστορία αντίστοιχα. Την 1η Ιούλη οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης θα εξεταστούν στην Πολιτική Οικονομία.Στις 2 Ιούλη οι υποψήφιοι της Α και Β Δέσμης θα εξεταστούν στη Χημεία,ενώ οι υποψήφιοι της Γ Δέσμης στα Λατινικά.Τέλος, οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης στις 3 Ιούλη θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.

Το πρόγραμμα για τις εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα έχει ως εξής: Την Παρασκευή 4 Ιούλη το πρωί θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στο Ελεύθερο Σχέδιο και τα Αγγλικά.Στις 5 Ιούλη το πρωί θα εξεταστούν στο Γραμμικό Σχέδιο,στις 7 Ιούλη το πρωί στα Γαλλικά και το απόγευμα στα Ιταλικά,στις 8 Ιούλη το πρωί στην Αρμονία και το απόγευμα στα Γερμανικά και στις 9 Ιούλη το πρωί οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στην Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου.

Για τις Ειδικές Τάξεις

Ειδικές Τάξεις (ΕΤ) είναι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, στις οποίες παρέχεται ειδική εκπαίδευση και λειτουργούν στα πλαίσια του Γενικού Σχολείου. Οι πρώτες ΕΤ άρχισαν να λειτουργούν το σχολικό έτος 1983 - 1984 με βάση το ΠΔ 603/82 "Οργάνωση και Λειτουργία των Μονάδων Ειδικής Αγωγής" (Αρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο α) κατά το πνεύμα του νόμου 1143/81 "Περί ειδικής αγωγής". Ακολούθησε πλήθος εγκυκλίων της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ (Γ6/143/12 - 4 - 1983, Γ6/339/1 - 10 - 1984 κ.ά.) όπως και ο Ν. 1566/85"Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης" (Αρθρο 32, παράγραφος 4, εδάφιο α και β) που αφορούν στην αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς των ειδικών τάξεων στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (κυρίως μαθησιακές δυσκολίες) μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που εκπονούν και πραγματώνουν εκπαιδευτικοί που έχουν μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή ή έχουν υπηρετήσει σε αυτή.

Η παιδαγωγική, εκπαιδευτική και κοινωνική στόχευση των παραπάνω νομοθετημάτων ήταν, και παραμένει, η ενσωμάτωση στο μαθητικό δυναμικό όλων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Με τη λειτουργία του θεσμού των ΕΤ πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό ο στόχος της ενσωμάτωσης και της ένταξης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στην κανονική τάξη.

Σημειώνουμε πως ο ρόλος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ΕΤ δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, αλλά επιπλέον παρεμβαίνουν μόνιμα και συστηματικά στον εντοπισμό, τη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων μάθησης και συμπεριφοράς σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους γονείς, το διδακτικό προσωπικό και τις ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες και ευαισθητοποιούν το ευρύτερο κοινό, με ομιλίες και συζητήσεις πάνω σε θέματα Ειδικής Αγωγής.

Τα τελευταία χρόνια έγινε αλματώδης αύξηση των ΕΤ και οι πρώτες 7 του 1983 - 84 έφτασαν σήμερα περίπου τις 700, προσφέροντας ειδική εκπαιδευτική βοήθεια σε περισσότερα από 10.000 παιδιά που εντάχτηκαν στη σχολική και κανονική ζωή (Δελτίο πληροφοριών Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ 1994).

Με βάση την παραπάνω εκπαιδευτική πραγματικότητα αποτελεί καθήκον της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας να διευρύνει και να ενισχύσει το θεσμό των Ειδικών Τάξεων, επειδή η υπολειτουργία τους και πολύ περισσότερο η κατάργησή τους θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Επιπλέον, πρέπει να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Ε Τ, με βάση τις ετήσιες εκθέσεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές.

Είναι, επίσης, ανάγκη να διατηρηθεί το επίδομα που δίνεται στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Ν. 1566/85, Αρθρο 35, παρ. 6) επειδή αποτελεί και μέσο αναγνώρισης της επίπονης και επίμονης προσπάθειάς τους και ακόμα δίνει τη δυνατότητα σ' αυτούς να πλουτίζουν το επιστημονικό τους οπλοστάσιο διευκολύνοντάς τους οικονομικά στην αγορά επιστημονικών συγγραμμάτων, εποπτικού και παιδαγωγικού υλικού και στην επιμόρφωσή τους σε παιδαγωγικές, ψυχολογικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Πρέπει ακόμα να εκδοθούν σταθμισμένα κριτήρια Αξιολόγησης Μαθησιακών Ικανοτήτων στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά για την καλύτερη επιλογή των μαθητών που πρόκειται να φοιτήσουν στις ΕΤ.

Επίσης, η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας πρέπει να στηρίζει και να καθοδηγεί επιστημονικά τους λειτουργούς των ΣΜΕΑ με σεμινάρια, ημερίδες, έντυπο και άλλο υλικό και περιοδική επιμόρφωση σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς ξεχωριστά και συνολικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση (ΠΕΠΣΕΕΕ)

Θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη διαγωνισμού συγγραφής βιβλίων για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά που αφορούν τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και του ειδικού διδακτικού και εποπτικού υλικού που θα μπουν στη διαδικασία χορήγησης των άλλων σχολικών βιβλίων (δωρεάν).

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας διαδικασία αλλαγής του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή. Δε θα σταθούμε στην ιστορία των προτάσεων αυτών, αλλά θα αναφερθούμε στην τελευταία πρόταση του υπουργείου και ειδικά στο μέρος της που αφορά τις Ειδικές Τάξεις.

Το υπουργείο Παιδείας, στο σχέδιο νόμου που δόθηκε για συζήτηση στους αρμόδιους φορείς στις 13 Μαρτίου 1997, δεν αναφέρει πουθενά τον όρο "Ειδικές Τάξεις" αλλά "Ειδικά Τμήματα Ενταξης" (άρθρο 2, παρ. 2, εδ. δ). Με παρέμβαση ΠΕΠΣΕΕΕ υπήρξε διαβεβαίωση πως θα προστεθεί στο παραπάνω εδάφιο η φράση "Οι υπάρχουσες Ειδικές Τάξεις (ΕΤ) μετατρέπονται σε Ειδικά Τμήματα Ενταξης (ΕΤΕ)".

Εκτός από την αλλαγή της ονομασίας στο παραπάνω Σχέδιο Νόμου δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση για τα Ειδικά Τμήματα Ενταξης (ΕΤΕ) (πρώην Ειδικές Τάξεις), αλλά η οργάνωση και λειτουργία τους παραπέμπεται στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων χωρίς χρονικό περιορισμό. Ο ΠΕΠΣΕΕΕ πρότεινε τα σχετικά ΠΔ να εκδοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά την έκδοση του νόμου και μετά από συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν και οι προθέσεις του υπουργείου σχετικά με το "επίδομα ειδικών συνθηκών" που μετονομάζεται σε "επίδομα ειδικής αγωγής".

Τέλος, επισημαίνουμε πως υπάρχει πρόθεση του ΥΠΕΠΘ να "παγώσει" για ένα τουλάχιστον έτος την ίδρυση νέων ΕΤ, με το επιχείρημα πως πρέπει να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους. Εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε με ποια λογική ένας πετυχημένος και καταξιωμένος εκπαιδευτικός θεσμός, πρέπει να καταδικαστεί σε στασιμότητα, προκειμένου να αξιολογηθεί, όταν για δεκατρία χρόνια στέλνονται εκθέσεις απ' όλους τους λειτουργούς των ΕΤ, οι οποίες καταδεικνύουν την αναγκαιότητά τους, τη χρησιμότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους στη σχολική και κοινωνική ενσωμάτωση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ξάνθος ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

και Βασίλης ΣΑΚΚΑΣ

Ειδικοί Δάσκαλοι Ειδικών Τάξεων

Με έκθεση ανοίγει αύριο η "αυλαία" των γενικών εξετάσεων

Με έκθεση ανοίγει αύριο η "αυλαία" των Γενικών Εξετάσεων

Η καλύτερη οργάνωση των αγώνων του κλάδου και η διεύρυνσή τους, στόχος

Η καλύτερη οργάνωση των αγώνων του κλάδου και η διεύρυνσή τους, στόχος της ΔΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ