Με εξαγγελίες μέτρων προσωρινής αποτελεσματικότητας, που στην ουσία αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και των πολυεθνικών μεγαθηρίων στο χώρο της παραγωγής και διακίνησης φαρμάκου, και βάζοντας στο στόχαστρο τα μικρά φαρμακεία και τις - συνεταιριστικές κυρίως - φαρμακαποθήκες επιχειρεί η κυβέρνηση να "αντιμετωπίσει" το πρόβλημα εκρηκτικής αυξητικής πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο, όπως λέει, να μειώσει κατά 100 δισ. δρχ. τη δαπάνη.
Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που εξήγγειλαν την προηγούμενη βδομάδα οι συναρμόδιοι υπουργοί σε καμία περίπτωση δε θίγουν την ασυδοσία των πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου, αντίθετα τη διασφαλίζουν και την ενισχύουν, ενώ από την άλλη βάζει στο στόχαστρο τους φαρμακοποιούς στους οποίους αποδίδει την αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών, ενώ σημαντικές επιπτώσεις θα έχουν και στους ασφαλισμένους με την προώθηση της κοινής λίστας φαρμάκων για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα εκτός λίστας φάρμακα θα τα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι, έστω κι αν επιχειρείται ούτε λίγο ούτε πολύ η τρομοκράτηση των γιατρών να μη συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας. Ειδικά για τη λίστα, προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει 2.800 φάρμακα από τα 7.179 που φέρουν άδεια κυκλοφορίας και τα 4.000 περίπου που κυκλοφορούν.
Οσο για το μεγάλο όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε ρόλο ρυθμιστικό και παρεμβατικό για την ουσιαστική συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και σαν απάντηση στην επίθεση των πολυεθνικών, αυτό της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και της κρατικής φαρμακαποθήκης, επιμένει να το αγνοεί, δηλώνοντας μάλιστα διά των υπουργών της ότι "για την κυβέρνηση το θέμα είναι άσχετο με την πολιτική για το φάρμακο!".
Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της ενιαίας λιανικής τιμής στα φάρμακα, της απελευθέρωσης, καθώς με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση βάζει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία να "διαπραγματεύονται ελεύθερα" τις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύονται. Δηλαδή, αφήνει ουσιαστικά φαρμακοβιομηχάνους και μεγαλέμπορους να εκβιάζουν τα ταμεία και τα νοσοκομεία. Παράλληλα, αποκαλύπτεται η υποτέλεια της κυβέρνησης μπροστά στις πολυεθνικές, καθώς μειώνεται η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων από 86% της τιμής του πρωτοτύπου σε 80%, αποθαρρύνοντας τη διαδικασία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων. Ας σημειωθεί, δε, ότι οι πολυεθνικές εδώ και ένα χρόνο έχουν βρει τον τρόπο με τη βούλα της ΕΕ να εξασφαλίζουν a priori τα κέρδη τους μέσω της Αρχής Εγκρισης Φαρμακευτικών Σκευασμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο με τιμές που ισχύουν de facto σε όλες τις χώρες, στις οποίες κυκλοφορούν τα φάρμακά τους και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα λόγο πάνω σ' αυτές.
Θεωρείται βέβαιο, ότι τα μέτρα αυτά, ακόμα και εάν οδηγήσουν σε κάποιες μειώσεις σε μερικά φάρμακα, αυτές θα είναι μόνο προσωρινές, γιατί από τη μια ο τρόπος κοστολόγησης δε θίγει την ασυδοσία των φαρμακοβιομηχάνων να προσδιορίζουν "κατά το δοκούν" τα κοστολογικά τους στοιχεία και από την άλλη γιατί δεν αντιμετωπίζεται η πάγια τακτική της αντικατάστασης φαρμάκων με δήθεν νέα με τιμές πολύ υψηλότερες.
Ηδη, όπως καταγγέλλουν αρμόδιοι παράγοντες του χώρου, στο νέο δελτίο με 600 "νέα" φάρμακα, που πρόκειται να εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες μέρες περιλαμβάνονται μια σειρά από σκευάσματα γνωστής φαρμακευτικής εταιρίας, που στην πραγματικότητα αποτελούν αντίγραφα κυκλοφορούντων με επουσιώδεις αλλαγές, έχοντας πάρει πολύ μεγαλύτερη τιμή.
Μ. Ζ.