ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά των δημοσίων υπαλλήλων
  • Επανέρχεται όλο και συχνότερα η απειλή της άρσης της μονιμότητας, η οποία επισείεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για να επιβληθούν τα αντιλαϊκά μέτρα
  • Ξεθάβονται τα πειθαρχικά μέτρα... του 1951
  • Θα διορίζονται διευθυντικά στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα

Κατά μέτωπο επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί η κυβέρνηση φθάνοντας στο σημείο να επισείει την απειλή- τουλάχιστον σε πρώτη φάση - άρσης της μονιμότητας για να επιβάλει τις αντιδημοσιοϋπαλληλικές επιλογές της.

Η επίθεση της κυβέρνησης είναι εφ' όλης της ύλης και περνά τόσο μέσα από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για να αναβιώσουν τα πειθαρχικά μέτρα που είχαν θεσπιστεί το 1951 (! ) και δεν είχαν εφαρμοστεί κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο, όσο και με μια σειρά παράλληλα μέτρα, όπως οι εκθέσεις αξιολόγησης, οι επιθεωρητές - Ράμπο της δημόσιας διοίκησης, κ. α.

Παράλληλα η κυβέρνηση εισάγει στη δημόσια διοίκηση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αρχίζοντας από τον τρόπο επιλογής των ανώτερων στελεχών, ενώ ταυτόχρονα θα εντείνονται οι προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και τομέων δράσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση συνοδεύει την αντιλαϊκή επίθεση της με την έξαρση της συκοφαντικής επίθεσης κατά των εργαζομένων στο δημόσιο, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά στερεότυπα περί "τεμπέληδων", "διεφθαρμένων" και άλλα παρόμοια, τα οποία αναμάσησε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Ολα τα παραπάνω συνδέονται στενά με τη δωδεκαετή λιτότητα που έχει επιβληθεί στους εργαζομένους στο δημόσιο και έχει στόχο να εξουδετερώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενόψει μάλιστα και της παράτασης της λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, όταν οι "πραγματικές" αυξήσεις δε θα ξεπεράσουν το 1,5%, σύμφωνα με την έκθεση Σπράου.

Θέμα πολιτικής βούλησης

Η κυβέρνηση επανέφερε χτες, καθόλου τυχαία, το θέμα της άρσης της μονιμότητας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο του "νέου" δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Συνοψίζοντας, μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα συμπεράσματα της συζήτησης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση Σημίτη σε αντίθεση με τους προκατόχους της θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρά στην άρση της μονιμότητας και να προβαίνει σε απολύσεις.

Ο Δ. Ρέππας, αφού επισήμανε ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένας μύθος "για όλους εκείνους που δεν εργάζονται είτε είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους", έκανε σαφείς τις διαθέσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας: "Αρα, υπάρχουν διαδικασίες που και το Σύνταγμα τις επιτρέπει και οι νόμοι τις προβλέπουν, βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να ελεγχθεί και να παυθεί και οριστικά από την υπηρεσία του. Απλώς, είναι θέμα πολιτικής βούλησης ή πολιτικής πρωτοβουλίας η εφαρμογή των διαδικασιών αυτών και σ' αυτήν την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν κινηθεί. Το θέμα, λοιπόν, της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όταν θίγεται, δε θίγεται προκειμένου να εισαχθούν κάποιες νέες διατάξεις. Θίγεται κάτω από το πρίσμα στο οποίο αναφέρθηκα και εγώ (!). Επιχειρώντας να δικαιολογήσει αυτή την αντιδραστική επιλογή της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα παρθούν, για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη (!).

Αντιδραστικές "καινοτομίες"

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, βάσει της εισήγησης του Α. Παπαδόπουλου, όπου οι υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, πλειοδότησαν υπέρ των απολύσεων "διεφθαρμένων" δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζήτησαν να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα ενισχύσουν την εξάρτηση της κρατικής μηχανής από το κυβερνών κόμμα, όπως να διορίζονται από αυτούς οι γενικοί διευθυντές.

Το κλίμα, ωστόσο, ανέλαβε να το διαμορφώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "βγάζοντας προς τα έξω" τις "καινοτομίες" του κώδικα. Ετσι:

- Μέσω του κώδικα θα παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιλέγει τα διευθυντικά στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών - δε διευκρίνισε μέχρι ποια βαθμίδα - όχι μόνο από τις άλλες υπηρεσίες αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα!

"Επιθυμούμε, είπε ο Δ. Ρέππας, να υπάρχει η δυνατότητα, ώστε τα διευθυντικά στελέχη να επιλέγονται μεταξύ υποψηφίων, οι οποίοι δε θα προέρχονται απαραιτήτως και αποκλειστικά από το υπουργείο, στο οποίο ανήκει η προς κάλυψη διευθυντική θέση". Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την ιδέα να γίνουν διορισμοί διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

- Παράλληλα, επιχειρείται μέσω "πιστοποιητικού" επιμόρφωσης και κατάρτισης να ελέγχεται η εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.Συγκεκριμένα, η ύπαρξη"πιστοποιητικού" επιμόρφωσης θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη του υπαλλήλου και ιδιαίτερα για την κατάληψη διευθυντικής θέσης...

- Η κυβέρνηση, όμως, θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ένταση των πειθαρχικών ελέγχων, νεκρανασταίνει τις διατάξεις του κώδικα του 1951, οι οποίες είχαν εξουδετερωθεί κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων.Είναι, άλλωστε, εκφρασμένος ο θαυμασμός του Αλ. Παπαδόπουλου στον κώδικα του μετεμφυλιακού κράτους. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας θα συντομευτούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των πειθαρχικών ελέγχων στη δημόσια διοίκηση.

Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, όπως "εμπλουτίστηκε" από τις τοποθετήσεις στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, παραπέμπεται την ερχόμενη βδομάδα στην Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • H Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αγ. Κωνσταντίνου 10, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Ιούνη,στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου (Νέα Λιόσια), εκδήλωση με θέμα "Ειρήνη στα Βαλκάνια - Αιγαίο - Κύπρο, το κίνημα ειρήνης μάς θέλει όλους".
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου και Ταύρου διοργανώνουν την Παρασκευή 27 Ιούνη,στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., αντινατοϊκή συγκέντρωση - συναυλία με το συγκρότημα της Γιώτας Βέη. Συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ