ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

Πριν μόλις λίγο καιρό η λαϊκή αγανάκτηση στην Αλβανία στο ξέσπασμά της είχε πάρει "αμπάριζα" τους ανθρώπους, αλλά και τους μηχανισμούς της απάτης και της καταπίεσης. Οταν στα χέρια του λαού βροντούσαν τα "Καλάσνικοφ" οι τύραννοί του έψαχναν να κρυφτούν ή να διαφύγουν. Ο Μπερίσα έστειλε τότε την οικογένειά του εσπευσμένα στην Ιταλία και ο ίδιος είχε στριμωχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο φρουρούμενος από λιγοστούς μισθοφόρους και τα τανκς. Ο λαός είχε προχωρήσει στις πρώτες μορφές αυτοοργάνωσης και γινόταν φανερό ότι βήμα το βήμα άνοιγε δρόμους στο αδιέξοδο που είχε περιέλθει η χώρα. Φυσικά και λάθη γίνονταν και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις - ταλαντεύσεις υπήρχαν, όμως επρόκειτο για ένα ζωντανό κύμα που σάρωνε δυσκολίες, πολύπλοκους συσχετισμούς, τοπικές ή άλλες διαφορές αληθινές ή σκόπιμα διαμορφωμένες και υπερτονισμένες, κύρια από τους εξωγενείς παράγοντες.

***

Οταν όμως ο λαός βρίσκει "το δρόμο" μόνος του, τότε περισσεύουν οι πολιτικάντηδες που επιβιώνουν με το να "τον πάνε και να τον φέρνουν". Ο λαός στο ξέσπασμά του αναδεικνύει τους αληθινούς εκπροσώπους του, ανακαλύπτει τις δομές και τους θεσμούς που τον εξυπηρετούν και βάζει στόχο την επίλυση των πραγματικών του προβλημάτων. Η λαϊκή εξέγερση στην πράξη κάνει και το γνωστό αυτόματο ξεσκαρτάρισμα εφαρμόζοντας, ακόμα και από ένστικτο μόνο, την αρχή του "ποιος με ποιον" και τοποθετείται "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του". Πανικόβλητοι λοιπόν, δεν ήταν μόνο ο Μπερίσα και οι πιστοί του, αλλά και όλοι εκείνοι από τη λεγόμενη αντιπολίτευση, έστω και αν κάποιοι βρίσκονταν ακόμα και στις φυλακές του Μπερίσα, αλλά καιροφυλακτούσαν τη σειρά τους "να κάνουν παιχνίδι" στο όνομα και σε βάρος πάντα του αλβανικού λαού. Η αγωνία αυτή των πολιτικάντηδων, ότι στην πράξη ο εξεγερμένος λαός θα ανακαλύψει ίσως πως του είναι όχι μόνο άχρηστοι, αλλά και επιζήμιοι, ήταν και το "λευκό χαρτί" για να χαράξει ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας τα σχέδιά του. Οχι χωρίς την προτροπή των "μεγάλων" ή "μικρών" ιμπεριαλιστών, όπως αποδείχτηκε πρακτικά, οι ηγέτες της λεγόμενης αντιπολίτευσης "πήραν την πρωτοβουλία" να συνδιαλλαγούν με τον Μπερίσα για τη μελλοντική κοινή πολιτική επιβίωση.

***

Αυτή η συμφωνία όχι μόνο νομιμοποίησε τον Μπερίσα και πλέον του έδωσε χώρο να κινηθεί και να αναπτυχθεί, αλλά επίσης είναι υπεύθυνη για το ότι "ξεκλείδωσε τις πόρτες" για να μπαινοβγαίνουν και να κουμαντάρουν τις εξελίξεις στη χώρα όλοι οι διάφοροι απεσταλμένοι των ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, από τον Βρανίτσκι και τον Θ. Πάγκαλο, μέχρι και τον Ιταλό πρέσβη Π. Φορέστι, με τη γνωστή "άτεχνη" επιχείρηση επέμβασης στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας που έγινε βούκινο... Ολοι αυτοί οι καλοθελητές επιχειρούν, ανάλογα "το βάρος τους", να σύρουν τις εξελίξεις στα "λημέρια" των συμφερόντων των αστικών τάξεων των χωρών τους και η φτωχή Αλβανία μοιάζει σαν το άμοιρο παιδάκι στον "Κύκλο με την Κιμωλία", αλλά με πολλές "μανάδες" που διεκδικούν την κηδεμονία της και την τραβολογούν ανάλογα... Βέβαια, όλοι ταυτόχρονα ήταν ομόφωνα ένοχοι στο να μην αφεθεί ο λαός να τους βγάλει στην αχρηστία και έτσι καλλιεργήθηκε και η ιδέα του "φροντιστηρίου της δημοκρατίας και της τάξης" που θα αναλάμβανε να διδάξει - επιβάλει η πολυεθνική δύναμη επέμβασης, η οποία προέκυψε και αυτή σαν ιδιαίτερος "δάσκαλος κατ' οίκον", κατόπιν της συμφωνίας της λεγόμενης αντιπολίτευσης με τον Μπερίσα. Ταυτόχρονα, η λεγόμενη αντιπολίτευση ανέλαβε, στο βαθμό που μπορούσε, να στρίψει τη ροή της λαϊκής εξέγερσης και να τη φέρει να "ποτίζει τα χωράφια της", έτσι που να δυναμώνει στα παιχνίδια των εσωτερικών συσχετισμών που όπως αποδείχτηκε κανένα καλό δεν μπορούν να φέρουν στον αλβανικό λαό.

****

Τα διαφορετικά "τραβήγματα" των πιο χυδαίων σκοπιμοτήτων από μέσα και από έξω δημιουργούν και αυτή τη χαώδη εικόνα των αδιάκοπων συγκρούσεων - συμβιβασμών, όπου χάνεται το δίκιο ή το άδικο, νομιμοποιούνται οι ένοπλοι τραμπούκοι του Μπερίσα ή των άλλων και επιβάλουν όρους και συνθήκες εκλογών των οποίων το αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο πριν ακόμα γίνουν. Ετσι αν τελικά γίνουν εκλογές το όποιο αποτέλεσμα θα είναι "διαθέσιμο" για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ισχυρότερου ιμπεριαλιστικού σχεδίου.

Αν κανένας πάρει υπόψη πως οι πολύ "μεγάλοι" (ΗΠΑ, Γερμανία...) του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα καιροφυλακτούν - σχεδιάζουν αφήνοντας για την ώρα τους "μικρότερους" να ανοίγουν το δρόμο και να επέμβουν ανάλογα (π.χ. βλέπε πρόσφατες δηλώσεις της Μ. Ολμπράιτ) δεν είναι δύσκολο να καταλάβει πως τα τωρινά αδιέξοδα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να φρακάρει η διέξοδος που θα δινόταν έτσι και αλλιώς από το λαό της Αλβανίας. Σε αυτή την επιχείρηση παγίδευσης του αλβανικού λαού και συρσίματός του σε άγνωστες περιπέτειες, πρωταγωνιστικό ρόλο έσπευσε να παίξει και η ελληνική κυβέρνηση σε όλες τις φάσεις του σχεδίου (από την απομόνωση των εξεγερμένων μέχρι την αποστολή και το ρόλο της πολυεθνικής δύναμης). Φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την προσπάθεια ολοκλήρωσης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, χωρίς να σημαίνει πως θα τους γίνει αναγκαστικά και το χατίρι...

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Οταν στα χέρια του λαού βροντούσαν τα "Καλάσνικοφ", οι τύραννοί του έψαχναν να κρυφτούν ή να διαφύγουν... Κι όταν ο λαός βρίσκει "το δρόμο" μόνος του, τότε περισσεύουν οι πολιτικάντηδες που επιβιώνουν με το να "τον πάνε και να τον φέρνουν"

ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΑΒΑΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ
Η ενίσχυση των φαρμακοβιομηχάνων στόχος των κυβερνητικών εξαγγελιών

- Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ποια θέματα θα απασχολήσουν τη συνέλευση;

- Το βασικό θέμα είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φάρμακο και η στάση την οποία θα τηρήσουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Μέχρι σήμερα, παρότι αυτά τα μέτρα συζητιούνται από καιρό, η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να διατηρήσει σε μια εγρήγορση τον κλάδο και να αγωνιστεί για την αποτροπή τους, αντίθετα, βοήθησε την κυβέρνηση και τις πολυεθνικές στο να διατυπώσουν και να επιβάλουν αυτά τα μέτρα, που στρέφονται κατά του ελληνικού φαρμακείου και κατά του ελληνικού λαού. Από την πλευρά μας ως "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών" θα αναδείξουμε την ουσία των μέτρων και την ανάγκη να αγωνιστούν οι φαρμακοποιοί, ώστε αυτά τα μέτρα να μην έρθουν στη Βουλή και να μη γίνουν νόμος του κράτους.

- Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων πιστεύετε ότι θα οδηγήσει πράγματι σε μειώσεις των τιμών και σε περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης;

- Να σημειώσουμε ότι η δαπάνη κατά κεφαλήν, με βάση τις λιανικές τιμές στην Ελλάδα, παρ' όλα όσα λέγονται είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν στόχο σε καμία περίπτωση τη μείωση των τιμών και την προστασία των ταμείων. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν μέτρα ελέγχου στην παραγωγή, ώστε να μπει φραγμός στην ασυδοσία που έχουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι. Κάτι τέτοιο, όμως, δε γίνεται. Ισα ίσα, που η ασυδοσία θα συνεχιστεί και οι τιμές θα αυξάνουν. Τα μέτρα αυτά αλλού στοχεύουν. Στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού από τη φαρμακευτική δαπάνη που παίρνουν οι μεγάλες πολυεθνικές και οι μεγαλέμποροι, στο χτύπημα του μικρού φαρμακείου και των ασφαλιστικών ταμείων και του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Σημειώστε το εξής: ότι με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, σε κάθε 100 δρχ. λιανικής τιμής στο φάρμακο, οι μεγάλες βιομηχανίες έπαιρναν 49,8 δρχ. Με το νέο τρόπο τιμολόγησης το ποσοστό αυτό γίνεται σχεδόν 59 δρχ. Το φαρμακείο σε κάθε 100 δρχ. έπαιρνε 24, που τώρα γίνονται πλέον 19 δρχ. και ο ασφαλισμένος δεν ωφελείται, ίσα ίσα που η μείωση των πόρων του ΤΣΑΥ και του ΤΕΑΥΦΕ θα πλήξουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αυτή είναι και η ουσία των νέων εξαγγελιών της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης Σημίτη.

- Σε ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινείται μια πολιτική για την ουσιαστική αντιμετώπιση της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης;

- Εκείνο που θα αποτελούσε λύση θα ήταν να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος στο κοστολόγιο της παραγωγής των φαρμάκων για να έχουμε μία εναρμόνιση όσο είναι δυνατόν του κόστους με την τιμή. Κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει. Οπως, επίσης, θα μπορούσε τις κρατικές φαρμακοβιομηχανίες, που στοίχισαν εκατομμύρια να κατασκευαστούν και είναι κλειστές και σαπίζουν, να τις λειτουργούσε, όπως και την κρατική φαρμακαποθήκη, ώστε να έχει στα χέρια της ένα ουσιαστικό ρυθμιστικό παρεμβατικό μηχανισμό για τη διαμόρφωση των εξελίξεων και των δεδομένων στο χώρο του φαρμάκου. Αυτό, όμως, είναι εντελώς έξω από τη λογική της, που είναι πλήρης ασυδοσία στην παραγωγή και στο εμπόριο των φαρμάκων των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μ. Ζ.

ΑΠΕΡΓΙΑ διαρκείας ξεκινούν από τη Δευτέρα 23 Ιούνη οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη απεργία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) (26/6 - 2/7) με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας (σελίδες 14 - 15)

"Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ δανειοδότησης της ΣΟΦΤΕΞ από τις τράπεζες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή λειτουργία, στο πλαίσιο πάντα της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης - συρρίκνωσης της ΣΟΦΤΕΞ", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ και σημειώνει ότι το καινούριο στοιχείο που προστέθηκε είναι ότι αυτή η πολιτική του ξεπουλήματος επισπεύδεται (σελίδα 13)

Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ των μελών ΔΕΠ σε "πλήρους" και "μερικής" απασχόλησης, με σημαντικές διαφορές στο ύψος των αποδοχών ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, είναι η βασική κατεύθυνση του μισθολογίου για τους πανεπιστημιακούς που προωθεί η κυβέρνηση (σελίδα 17)

ΝΕΑ ΔΙΚΗ έχει οριστεί για τον Γιώργο Μπαλάφα την ερχόμενη Δευτέρα, που αφορά την "υπόθεση Καπανδρίτι" και τα δήθεν ευρήματα της Ασφάλειας στο σπίτι όπου διέμενε κατά τη διάρκεια της φυγοδικίας του. Συγκατηγορούμενή του είναι η σύντροφός του Βασιλική Μίχου, επειδή, αν και γνώριζε το "κρησφύγετό" του, δεν πήγε να τον... καταδώσει! (σελίδα 18)

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών στην Ελλάδα (ΠΣΕΜΕ) δίνει νέα ώθηση στον αγώνα των χιλιάδων μεταναστών, για την εξασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη ζωή και την εργασία. Ολόπλευρη η συμπαράσταση του ΚΚΕ (σελίδα 28)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ