ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ και από το Βόλο στο "διάλογο" - απάτη

ΒΟΛΟΣ.- Την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που μεθοδεύει η κυβέρνηση και στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, διατράνωσαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας, με ένα δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σωματείων και 23 ακόμα συνδικαλιστών του Βόλου. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από τις συνταξιουχικές ομοσπονδίες.

Στην ομιλία του ο Ανδρέας Σκάρλας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ, αναφέρθηκε στην παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου", με τον οποίο - όπως τόνισε - η κυβέρνηση επιδιώκει να αφαιρέσει όσα η εργατική τάξη έχει κερδίσει ως τώρα, με συνένοχες τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Επίσης, έκανε αναφορά στη συρρίκνωση της βιομηχανίας του νομού Μαγνησίας, αφού μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΠΠ, η "Τεοκάρ", η "Βαμβακουργία", η ΚΙΟΥΛΕΡ, η ΠΡΙΜΕΡΑ κ.ά. κλείνουν, ενώ πολλές άλλες συρρικνώνονται.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος των συνταξιουχικών Ενώσεων, Γκέλης Πολύβιος,ζήτησε την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στο Νομάρχη Μαγνησίας, που ενώ τους είχε ενημερώσει ότι θα τους περιμένει για να δεχτεί το ψήφισμά τους, τελικά τους παρέπεμψε στον πρωθυπουργό...

Η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ

"Σε ξεκίνημα αγώνων, ώστε να αποκρούσουμε την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας και να απαιτήσουμε να αποχωρήσουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους του νομού, η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "από την πρώτη δόση του "κοινωνικού διαλόγου" για την κοινωνική ασφάλιση, έπεσαν οι μάσκες και ξεκαθάρισαν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επωμιστούν μόνο οι εργαζόμενοι το κόστος της ασφάλισης και της περίθαλψης, αφού απαλλάσσουν τους εργοδότες και το κράτος από τη συμμετοχή τους στην τριμερή χρηματοδότηση".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε "κλοιό" το δουλεμπορικό κύκλωμα

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά, ο οποίος σε έγγραφο - καταπέλτη αφήνει σοβαρές αιχμές για τις ευθύνες του ΥΕΝ, του ΓΕΝΕ, αλλά και δικαστικών αρχών γύρω από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πρώτο λιμάνι. Κλιμακώνονται οι αγώνες των ναυτεργατών

Σφίγγει ο κλοιός εναντίον του δουλεμπορικού κυκλώματος των ναυτιλιακών πρακτόρων στην Ακτή Μιαούλη. Οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες με τον 4ωρο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,αλλά και οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες εναντίον ναυτιλιακών πρακτόρων, υποχρέωσαν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να παρέμβουν.

Ηδη ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ΠειραιάΒασίλειος Παπαδάκης,με έγγραφο - καταπέλτη που έστειλε προχτές, 19 Ιούνη, στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά αφήνει εκτεθειμένους το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,το ΓΕΝΕ και παραγγέλλει προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

Αιχμές αφήνει και για δικαστικές αρχές, αναφέροντας ότι "με παλιότερες παραγγελίες μας υπ' αριθμόν 1362/28 - 2 - 97 και 2848/45 - 5 - 97, σας ζητήσαμε να προχωρήσουν οι σχετικές έρευνες με την ταχύτητα που επιβάλλει η φύση του προβλήματος και να αναζητηθεί ο νόμιμος τρόπος κλεισίματος αυτών των παράνομων γραφείων, συντονίζοντας τις ενέργειές σας με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες"!

Οσον αφορά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το ΓΕΝΕ, ο Β. Παπαδάκης επισημαίνει ότι "λειτουργούν πάρα πολλά παράνομα γραφεία ευρέσεως ναυτικής εργασίας και ενώ μόνη αρμόδια αρχή για εύρεση εργασίας είναι τα γραφεία ΓΕΝΕ του ΥΕΝ, εν τούτοις ούτε μηνύσεις έχουν υποβληθεί, ούτε καταγραφή των συνεχών κρουσμάτων χρηματισμού και δουλεμπορίας που έρχονται στο φως, είναι ικανά να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας"!Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: "Στο κύκλωμα αυτό πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ποιος ο ρόλος του σχετικού γραφείου του ΥΕΝ (ΓΕΝΕ) που παρακολουθεί απαθώς ως φαίνεται όσα φέρεται ότι συμβαίνουν"!

Οι παρατηρήσεις του Β. Παπαδάκη φαίνεται να θορύβησαν το ΓΕΝΕ, το οποίο τις τελευταίες μέρες συμπληρώνει σταφυλλάδια ανακοίνωσή του, με την οποία ζητά από τους ναυτεργάτες να "καταγγέλλουν στοΓΕΝΕ ή στο Λιμεναρχείο ή στον Εισαγγελέα οποιονδήποτε που τους ζητάει αμοιβή για να τους βρει εργασία σε πλοία ή επειδή μεσολάβησε και τους βρήκε εργασία".

Στο μεταξύ ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται και ενάντια στην παραβίαση της σύνθεσης των πληρωμάτων των πλοίων από τους εφοπλιστές. Χτες ελέγχθηκαν τα τουριστικά πλοία με ελληνική σημαία ΤΡΙΤΩΝ,ΟΛΥΜΠΙΚ και ΕΤΖΙΑΝ 1,στα οποία διαπιστώθηκε ότι το 50 με 60% των πληρωμάτων αποτελούνται από αλλοδαπούς, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,που προειδοποιούν με συνέχιση του αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΣΙΝΕ
Αγωνιστικά απαντούν στις απολύσεις

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Αγωνιστική θα είναι η απάντηση των εργαζομένων στην προκλητική απαίτηση της πολυεθνικής "Αλουμίνιον της Ελλάδας" (ΠΕΣΙΝΕ) για εφαρμογή του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ",που προβλέπει μείωση προσωπικού. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αποφάσισε προχτές, σε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις του σωματείου, να επικυρώσει την απόφαση του ΔΣ για πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων (24ωρες και 48ωρες απεργίες) όποτε κριθεί αναγκαίο.

Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση των θέσεων εργασίας κατά 250 - 300 μέχρι το τέλος του 1998, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση ειδικοτήτων, είσοδο των εργολάβων και αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων με το κράτος.

"Τα αιτήματα - σημειώνει ο Β. Ζιάρας, μέλος της διοίκησης του σωματείου - έχουν κατατεθεί στη διοίκηση της εταιρίας, η οποία στη γραπτή της απάντηση εμμένει στις αντεργατικές αποφάσεις της και άρα ο μόνος δρόμος που απομένει σε μας είναι ο μονόδρομος του αγώνα".

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια:

- Στη μείωση των θέσεων εργασίας σε 1.200 μέχρι τις 31.12.98. Η πολυεθνική προσπαθεί να την εφαρμόσει με "οικειοθελείς αποχωρήσεις" και μη αναπλήρωση των θέσεων όσων συνταξιοδοτούνται, ασκώντας πιέσεις για τη χρήση των "κινήτρων".

- Στην εφαρμογή του απαράδεκτου νέου οργανογράμματος που προβλέπει μείωση ειδικοτήτων και κατάργηση θέσεων.

- Στην εντατικοποίηση και στην αλλαγή ειδικοτήτων ή ενοποίησή τους.

- Στην είσοδο των εργολάβων.

- Στην άρνηση στέγασης 60 περίπου νεοπροσλαμβανόμενων, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση.

- Στους νέους κανονισμούς παραχώρησης και συντήρησης του οικισμού, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της ΠΕΣΙΝΕ.

Γ. Π.

Στα ""πράσα"" έπιασαν πολλούς ""δουλέμπορους"" τις τελευταίες μέρες οι

Στα "πράσα" έπιασαν πολλούς "δουλέμπορους" τις τελευταίες μέρες οι ναυτεργάτες

Συντονίζουν τη δράση τους

Την από κοινού δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο τους, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πέντε σωματεία επισιτισμού - τουρισμού της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την αδιαφορία και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο και τονίζουν "τον μεγάλο κίνδυνο για τους εργαζόμενους από τον ονομαζόμενο "κοινωνικό διάλογο" που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συζήτηση για νέο ξεπούλημα δικαιωμάτων και αγώνων της εργατικής τάξης".

Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν από κοινού τις προσπάθειες για ενημέρωση των χιλιάδων εργαζομένων πάνω στα προβλήματα που τους απασχολούν, όπως ανεργία, συρρίκνωση και καταπάτηση δικαιωμάτων κλπ., ενώ προγραμματίζουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία, καθώς και κοινές συγκεντρώσεις.

Διεκδικούν την επιστροφή των Επιθεωρήσεων κάτω απ' τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας, να στελεχωθούν σωστά και να δοθεί η δυνατότητα στα σωματεία να προβαίνουν σε ελέγχους στις επιχειρήσεις μαζί με υπάλληλους της Επιθεώρησης. Επίσης, να λειτουργήσουν άμεσα εργατοδικεία για τις υποθέσεις των εργαζομένων. Προστασία του επαγγέλματος κ.ά.

ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ
"Τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά"

Σε αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα και τις απολύσεις καλεί η παράταξη τους εργαζόμενους

"Η υπογραφή δανειοδότησης της ΣΟΦΤΕΞ από τις τράπεζες, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή λειτουργία, στο πλαίσιο πάντα της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης - συρρίκνωσης της ΣΟΦΤΕΞ", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ και σημειώνει ότι το καινούριο στοιχείο που προστέθηκε, είναι ότι αυτή η πολιτική του ξεπουλήματος επισπεύδεται. "Ακόμα - σημειώνει η παράταξη - το σχέδιό τους για 700 απολύσεις είναι πρώτο στην ιεράρχηση, που θα το βρούμε άμεσα μπροστά μας".

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, η πλειοψηφία θεώρησε "θετική" την εξέλιξη, αφού τα αιτήματα που έβαζε περιορίζονταν στη χρηματοδότηση και ουσιαστικά στην προσωρινή λειτουργία μέχρι την ιδιωτικοποίηση. Με αυτό το σκεπτικό, αποφάσισε το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, απορρίπτοντας την πρόταση της ΕΣΑΚ. "Ετσι - τονίζει η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ - όλες αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες γίνονται για ακόμα μια φορά συνυπεύθυνες στην εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος, που υλοποιεί η κυβέρνηση".

"Τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά μας", αναφέρει η ΕΣΑΚ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και τους καλεί να παλέψουν για: Σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης. Πλήρη χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης. Υλοποίηση επενδύσεων. Παραμονή της εταιρίας στο δημόσιο έλεγχο. "Εκτιμούμε - καταλήγει - ότι μόνο σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγονται προοπτικές για την εταιρία και τους εργαζόμενους. Η ιδιωτικοποίηση - εκποίηση που δρομολογούν, δεν εξασφαλίζει τίποτα, παρά μόνο τη συρρίκνωση, τις απολύσεις και τον σφαγιασμό κατακτήσεων. Γι αυτό, αξίζει να συσπειρωθούμε και να παλέψουμε στην κατεύθυνση που προτείνουμε και όχι στην ενότητα που προτείνει η πλειοψηφία του ΔΣ για να περάσει ο αντεργατικός οδοστρωτήρας της κυβερνητικής πολιτικής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ