ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πραγματικά...

ΡΙΑΛΙΤΙ ΣΟΟΥ.Εχουν ως αντικείμενο την "πραγματικότητα", αλλά τα τελευταία γεγονότα (η αυτοκτονία) μας έδειξαν την πραγματικότητα που... πράγματι δημιουργούν.

***

Θα υπάρξει άραγε μια... πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Από τους αρμόδιους είναι φανερό πως όχι. Ισως σε μας μένει κάτι να κάνουμε.

***

Πραγματικά!

***

ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕ η τελευταία σύζυγος Δήμητρα, προηγήθηκαν δηλώσεις της πρώτης συζύγου Μάργκαρετ, παρενέβησαν τα 4 παιδιά, ενώ ειδήσεις διέρρευσε ο γαμπρός. Μας πρήξανε και μάλιστα... οικογενειακώς.

***

ΚΑΛΑ ΡΕ δε φιλοτιμήθηκε ένας παππούς, μια γιαγιά, ένας οποιοσδήποτε, να πάθει χτες θερμοπληξία με τέτοιο καύσωνα; Δυστυχείς έβγαιναν κάποιοι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων και έλεγαν ότι δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα!

***

Τόσα αναγγελτικά και "τρέιλερ" με το θέμα, που προανήγγειλαν μια Αθήνα - κόλαση με δεκάδες θύματα, είναι δυνατόν να πηγαίνουν χαμένα; Αχάριστοι!

***

ΔΕΛΤΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ θέλει να βάλει στα τραπέζια των εστιατορίων η Βάσω Παπανδρέου για να καταθέτουν τα παράπονά τους οι τουρίστες. Γιατί δεν προεκτείνει άραγε ο Σημίτης το μέτρο και σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά;

***

Μήπως γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αποθήκη στο Μαξίμου να χωρέσει όλα τα "ραβασάκια" που θα έρθουν;

***

Πάντως, ανεξάρτητα από τη χρησιμότητα ή όχι των μέτρων, είναι μάλλον εκνευριστικό να υποδύεται η υπουργός Ανάπτυξης τον "εκπολιτιστή" των βάρβαρων Ελλήνων και να θέλει να τους μάθει καλούς "ευρωπαϊκούς" τρόπους ή "χαμόγελα".

***

Αμα περιμένουμε τον... πολιτισμό από τους "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνετε όλοι πού θα καταλήξουμε ως λαός. Οχι τώρα να μας προκύπτουν και δάσκαλοι του "σαβουάρ βιβρ". Ολοι είναι λίγο - πολύ γνωστοί σε αυτό τον τόπο...

***

Και κάτι άλλο: Αν ο καταστηματάρχης στο τάδε νησί που χρεώνει 40 δραχμές παραπάνω το μπουκάλι με το νερό είναι αισχροκερδής, τότε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που μας έχει ταράξει στις αυξήσεις σε ΟΤΕ - ΔΕΗ κλπ., τι είναι;

***

ΦΕΥΓΕΙ λένε από την Πολιτική Ανοιξη ο Στάθης Γιώτας. Πολύ καλή η χρονική επιλογή. Το παζάρι των μεταγραφών είναι στο "φόρτε" του αυτές τις μέρες κι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Απελπισία!

Ηλιος βαράει

από ψηλά,

"ήλιος" βαράει

και χαμηλά

κι από τους δύο

πιο πολύ,

σαφώς, ο κάτω

πυρπολεί!

Ηλιος επάνω

δυνατός,

"ήλιος" και κάτω

πιο καυτός

κι αν ξαπλωθώ

φαρδιά, φαρδιά

θα φταίει

ο δεύτερος, παιδιά!

Ηλιος ψηλά,

ζέστη γερή,

μα θα περάσει,

δεν μπορεί,

ενώ ο κάτω

συμφορά,

δυο χρόνια ακόμη

θα βαρά!

Ο οίστρος

Κακοπληρωτές και εκβιαστές

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκουν στο "κλαμπ" των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Ξέρετε, όμως, ότι το αμερικανικό δημόσιο ανήκει στον κατάλογο εκείνων που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ); Για την ακρίβεια, χρωστά μόνο στον ΟΗΕ εισφορές συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (περίπου 350 δισ. δραχμές). Και το αμερικανικό δημόσιο δεν είναι μόνο κακοπληρωτής, αλλά και εκβιαστής.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η αμερικανική κυβέρνηση εκβίασε και πέτυχε ειδική ρύθμιση για τις ΗΠΑ που προβλέπει ότι θα πληρώσουν μέρος των οφειλών τους στον ΟΗΕ (820 εκατομ. δολάρια σε μια τριετία), με αντάλλαγμα τη μείωση των εισφορών των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από 25% σε 20%. Ομως, όλες οι άλλες χώρες - μέλη του ΟΗΕ, θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις διεθνείς συμφωνίες και θα καταβάλουν το 25% των εισφορών!

Η συμφωνία, όμως, για την τμηματική καταβολή των οφειλών των ΗΠΑ παρελθόντων ετών προς τον ΟΗΕ, περιέχει κι άλλους δρακόντειους όρους. Συστατικό στοιχείο αυτών των όρων, είναι η παραπέρα φίμωση του ΟΗΕ και στην ουσία η μεγαλύτερη εναρμόνιση της λειτουργίας και δράσης του, με γνώμονα τα συμφέροντα των αμερικανικών κυβερνήσεων.

Ε, είπανε οι άνθρωποι να πληρώσουν ένα μέρος των χρεών τους, αλλά να μην πάνε και χαμένα τα λεφτά τους...

Γιατί δεν τους κάνει το χατίρι;

"Η κοινωνική και δημοκρατική στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έγινε. Η προοδευτική αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, παραμένει ζητούμενο. Σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσήλθε χωρίς σχέδιο εθνικής διαπραγμάτευσης, χωρίς στόχους και τακτική στα μείζονα ζητήματα, με τη γραμμή του "βλέποντας και κάνοντας"".

Αυτά είπε προχτές ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σχετικά με τα αποτελέσματα της διακυβερνητικής του Αμστερνταμ. Και είναι αρκετά αποκαλυπτικά, αφού φανερώνουν τις αυταπάτες, που διακατέχουν την ηγεσία του ΣΥΝ, αλλά και τις ανύπαρκτες ουσιαστικά διαφορές της με την κυβερνητική πολιτική. Ολο το πρόβλημα βρίσκεται στην επεξεργασία ενός σχεδίου και μιας διαπραγματευτικής τακτικής. Διαφορές πολιτικού περιεχομένου δεν έχουν.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί δεν τους κάνει το χατίρι η κυβέρνηση, να τους εντάξει στα επιτελεία της;

Η "παρανομία" του αγώνα

"Το μοναδικό μου έγκλημα είναι ότι αγωνίστηκα για ένα κομμάτι γης, για ένα κομμάτι ψωμί, για να μη γίνουν οι γιοι μου ληστές. Αν αυτό είναι παρανομία, ε λοιπόν, θα παραμείνω παράνομος". Τα λόγια ανήκουν στον Ζοζέ Ράινια, ηγέτη του Κινήματος των Ακτημόνων της Βραζιλίας, που τις μέρες αυτές καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλακή. Και αυτό, παρότι οι μάρτυρες κατηγορίας... απουσίαζαν, ενώ αυτοί της υπεράσπισης κατέθεσαν ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο, όπου υποτίθεται ότι διέπραξε μια σειρά δολοφονίες. Οι εφτά, όμως, ένορκοι έκριναν διαφορετικά. Ισως, επειδή... επιλέχτηκαν από μια ομάδα 21 ανθρώπων, που είχαν πολύμορφες διασυνδέσεις με τους γαιοκτήμονες...

Προφανείς οι πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβει η δίκη και η καταδίκη του αγωνιστή Βραζιλιάνου. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για μια χώρα, όπου το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού κατέχει το 88% της γης, ενώ το φτωχότερο 40% κατέχει μόλις το 1%. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και την εικόνα του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, που - αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο έντονα - σπρώχνει στην "παρανομία" τεράστιες μάζες εργαζόμενων. Και αυτό θα γίνεται, μέχρι να βγάλουν στην παρανομία οι λαοί το απάνθρωπο αυτό σύστημα της εκμετάλλευσης και της κατάφωρης αδικίας.

" ... τα κεφάλια μέσα"

Τελικά, τι καταλήχθηκε στο Αμστερνταμ; Εχουν ή δεν έχουν κάποια κοινωνική αναφορά οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής; Εχει ή δεν έχει κάποιο κοινωνικό "πρόσωπο" το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Αρκετοί σχολιογράφοι και αναλυτές, αλλά και οι κυβερνώντες παρουσιάζουν τα πράγματα αρκετά μπερδεμένα. Ισως, γιατί καλούνται να "συνδυάσουν" την ωμή, αντιδραστική και αντιλαϊκή πραγματικότητα των αποφάσεων της Συνόδου, με τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν στους λαούς, όλη την προηγούμενη περίοδο.

Την απάντηση, πάντως, σε όλους έσπευσαν να τη δώσουν οι Γερμανοί τραπεζίτες, οι οποίοι χαιρετίζοντας τις αποφάσεις υπογράμμισαν ότι το "Σύμφωνο Σταθερότητας" διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία μέσα στους κόλπους της ΟΝΕ, αφού εγκρίθηκε στο ακέραιο, χωρίς να υιοθετηθούν οι "απαιτήσεις" για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, κυρίως, επειδή απορρίφθηκε η έγκριση πρόσθετων κοινοτικών κονδυλίων, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, "το διάλειμμα τελείωσε, τα κεφάλια μέσα", όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο...

Στα όρια του γελοίου ο "κοινωνικός διάλογος"

Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε φιλότιμα να προσδώσει κύρος στην προχτεσινή φιέστα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν ήταν μόνο επειδή έκανε αίσθηση ο τρόπος που απέρριψε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για τη διαδικασία, έτσι ώστε να αναγκάσει ορισμένους συνδικαλιστές να διαμαρτυρηθούν. Δεν ήταν επίσης μόνο η αυστηρότητά του στο ζήτημα των τελικών επιλογών που η κυβέρνηση θα πάρει "με τόλμη", καθώς και η προειδοποίησή του ότι ο "κοινωνικός διάλογος" δεν επιδέχεται "εκβιασμούς", λες και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι... "γκάνγκστερς".

Ηταν και η απουσία των εκπροσώπων της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων. Κανένας συνταξιούχος δε θέλησε να πάρει το λόγο. Αλλωστε, οι μεγαλύτερες συνταξιουχικές οργανώσεις - ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και ΕΛΤΑ - έχουν από καιρό δηλώσει όχι μόνο την αποχή τους, αλλά και την καταδίκη των διαδικασιών του "κοινωνικού διαλόγου".

Ο υπουργός όμως θέλησε να ξεπεράσει το "σκόπελο". Κι έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τη συμμετοχή της "συνομοσπονδίας συνταξιούχων". Ενός οργάνου που δεν υφίσταται ή αν συμβαίνει να υπάρχει, τη γνωρίζει μόνον αυτός...

Περί "λιγότερου κράτους"

Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη "λιγότερου κράτους" στην Ελλάδα. Αυτό που στα απλοελληνικά σημαίνει λιγότερα χρήματα για επιχορηγήσεις σε κοινωνικούς φορείς, μείωση των δαπανών για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και για συντάξεις (με μείωση των μισθών και συντάξεων ή περιορισμό του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο), καθώς επίσης και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτοί που προωθούν τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, με το επιχείρημα ότι το κράτος στην Ελλάδα "είναι πολύ μεγάλο", σε σχέση με άλλες χώρες και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λένε ψέματα και μάλιστα συνειδητά. Ιδού και τα τεκμήρια: Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εξαμηνιαίο δελτίο τρεχουσών εξελίξεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ - κατά μέσο όρο - από 51,3% που ήταν το 1990, μειώθηκαν το 1996 στο 50,3%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα ήταν 48% το 1990 και 44,7% το 1996. Και η μείωση αυτή αποτελεί "επίτευγμα" των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνοντας εξετάσεις στις Βρυξέλλες επέβαλαν άγριο σφαγιασμό των μισθών και συντάξεων του δημοσίου, δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων σε κοινωνικούς φορείς, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Είδες η ΕΟΚ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ