ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ
Τίμησαν τους πεσόντες μαχητές

Στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 - 6 - 97 θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο προς τιμή του λοχαγού του ΕΛΑΣΚΑΛΛΙΑ (Χαράλαμπου Μώκου) και των 32 ΕΛΑΣιτών που σκοτώθηκαν σε ενέδρα στις 5 - 1 - 1944, μετά από την ιστορική μάχη που έδωσε διμοιρία του ΕΛΑΣ, εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Αμφισσας παραβρέθηκαν: ο αδελφός του Καλλία, τα παιδιά και τα εγγόνια του μαχητή Τζαβάρα που σκοτώθηκε στην ενέδρα, ο επιζήσας Ευθύμιος Πανόπουλος,συγγενείς των πεσόντων μαχητών, καθώς και πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής. Επίσης ο Κοινοτάρχης Καλοσκοπής, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ Δήμο Κουμπούρη και Λουκά Γκούνη,αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Φωκίδας, Επιτροπή Εθν. Αντίστασης Καστελίων, Σωματείο Αναπήρων - θυμάτων Βοιωτίας και Φωκίδας. Πήραν μέρος ακόμη και κατέθεσαν στεφάνια τα Παραρτήματα: Πατησίων - Ριζούπολης,Γκύζη,Αργυρούπολης,Ηλιούπολης και Υπάτης,Λαμίας,Αμφίκλειας,Λιβαδειάς,Παλαιοχωρίου,Καλοσκοπής,της ΠΕΑΕΑ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αμφισσας Γρηγόρης Σιδηρόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης και στους ηρωικούς νεκρούς της. "Για μια ακόμη φορά - τόνισε - βρισκόμαστε σε τούτο δω τον τόπο για να τιμήσουμε τους δικούς μας νεκρούς. Τιμάμε τον κάθε άνθρωπο που αντιστάθηκε, που πάλεψε κατά των Γερμανών φασιστών και των συνεργατών τους". Και κάλεσε όλους τους αντιστασιακούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους, πάνω στα ιδανικά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. "Οσο και αν μερικοί εθελοτυφλούν εμείς είμαστε εδώ. Η πάλη μας ξεκίνησε ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, ενάντια στην αδικία και στην εξαθλίωση, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που αντί να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, προσπαθεί να ενισχύσει ακόμα τον δυνατό και να τσακίσει ακόμα περισσότερο τον χαμηλόμισθο, τον συνταξιούχο. Ο παχυδερμισμός τους δεν έχει όρια. Οι άκαπνοι φροντίζουν γι' αυτούς που πολέμησαν και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Εμείς όμως μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους, μαζικά να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά μας. Και αυτός ο αγώνας μας θα είναι η καλύτερη τιμή για τους ηρωικούς νεκρούς μας".Χαιρετισμό απηύθυνε από μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ ο Σπύρος Διλιντάς,που καυτηρίασε τη στάση όλων των κυβερνήσεων πάνω στα προβλήματα των αντιστασιακών και των μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και αυτού του εργαζόμενου λαού στον οποίο, με εντολές των ξένων, περνούν τις βαριές αλυσίδες της οικονομικής σκλαβιάς (Μάαστριχτ, ΕΕ), της ανελευθερίας (Συνθήκη Σένγκεν) και τη χρησιμοποίηση του ελληνικού στρατού εκτός του εθνικού χώρου. Επίσης, κατέκρινε τη συστηματική απουσία από την εκδήλωση της κυβέρνησης, της Δημοτικής και Νομαρχιακής Αρχής.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε το "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ" της ΠΕΑΕΑ (Μάης 1997), με πλούσια και ποικίλη ύλη. Βασικό πρωτοσέλιδο θέμα, ο γιορτασμός της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Πεδίον του Αρεως, στις 9 Μάη. Επίσης ρεπορτάζ από τη φετινή Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο Μαραθώνα, στο Πεδίον του Αρεως και από την εκδήλωση για τα 56 χρόνια της Μάχης της Κρήτης. Στη δεύτερη σελίδα ρεπορτάζ από το γιορτασμό στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής προς τιμήν των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του '44, από τους Γερμανούς. Στις άλλες σελίδες του Δελτίου υπάρχουν ανταποκρίσεις για τις δραστηριότητες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, ρεπορτάζ από την εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΚΑΜ στη Μακρόνησο στις 11-5-97 κ. ά.

Το νέο ΔΣ του "Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ"

Κατά τις αρχαιρεσίες του "Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ" για την ανάδειξη νέου ΔΣ, για την περίοδο 1997 - 1999, που έγιναν μετά τη Γενική Συνέλευση στις 25/5/1997, εκλέχτηκαν οι: Ντίνος Πετρογιάννης πρόεδρος, Μιχάλης Λιαρούτσος αντιπρόεδρος, Πολυδούρη Μαρία γ. γραμματέας, Φοίβος Τσέκερης ταμίας, Στέφανος Ληναίος έφορος.

Μέλη οι: Βγένα Βαρθολομαίου,Φρόσω Κοττορού,Γιώργος Κρεμύδας,Ζωή Λιναρδάτου,Ελένη Μωραϊτου,Γιώργος Παπαχρήστου,Γιάννης Ρούσκας,Γιάννα Τρικαλινού,Θανάσης Τσουκνίδας,Σάσα Τσακίρη.

"Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες"

Διάβασα στις εφημερίδες ότι το σύνθημα που έμελλε να αποτελέσει το σλόγκαν στη δεκαετία του 1980, "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες", θα γραφτεί στον τάφο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Για την ιστορία και την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω: Το ως άνω σλόγκαν είναι σύνθημα των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά της βάρβαρης αγγλικής επέμβασης τον Δεκέμβριο του 1944, στην Αθήνα. Το σύνθημα συμπεριλαμβανόταν στην Εγκύκλιο της Αχτιδικής Επιτροπής της ΚΟ της Β. Εύβοιας του ΚΚΕ, Τμήμα Λαϊκής Διαφώτισης, με ημερομηνία 27-12-1944, με τα συνθήματα της Αντίστασης κατά των Αγγλων.

Η εγκύκλιος αυτή έφτασε στα χέρια μου, με την έρευνα που κάνω για τη συγκέντρωση υλικού που αφορά την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της και θα συμπεριλαμβάνεται μαζί με τις άλλες, στο υπό έκδοση βιβλίο μου.Πρώτοι οι σύντροφοί μου κομμουνιστές της Β. Εύβοιας ύψωσαν τη σημαία με το "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες". Διεκδικούμε την πατρότητα του συνθήματος και ήμαστε υπερήφανοι γι' αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιστασιακός - Συγγραφέας

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 28-29 ΙΟΥΝΗ
Να 'μαστε όλοι παρόντες

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) θα τιμήσει στις 28 και 29 Ιούνη, στο ιστορικό χωριό Κορυσχάδες Ευρυτανίας, την επέτειο της σύγκλησης της πρώτης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), όπου 204 εθνοσύμβουλοι είχαν εκλεγεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η Σύνοδος αυτή που διήρκεσε δυο βδομάδες, από 14 έως 27 Μάη 1944, και με τις αποφάσεις της έθεσε τα θεμέλια της γνήσιας Δημοκρατίας, που, σαν βασικό της βάθρο, καθιέρωνε την Επαρχιακή και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και θέσπιζε σαν εκλογικό σύστημα την Απλή και Ανόθευτη Αναλογική, αποτελεί το ευαγγέλιο των επιζώντων αγωνιστών.

Αυτή η ιερή παρακαταθήκη τσαλαπατιέται, κουρελιάζεται και παραχαράσσεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Η μαζική συμμετοχή των αντιστασιακών και των φίλων της Αντίστασης θα είναι μια απάντηση στις κάθε λογής κυβερνητικές φιέστες.

Για το σκοπό αυτό, η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει διήμερη εκδρομή Σάββατο 28 και Κυριακή 29 για τις Κορυσχάδες. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 88.31.368 - 38.44.853 και 82.25.407 και σε όλα τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

  • Τα Παραρτήματα Λαμίας και Στυλίδας παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 29 - 6 - 97.Για δηλώσεις συμμετοχής, στα γραφεία του Παραρτήματος Λαμίας (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος) και στα τηλέφωνα: 31.858 - 33.280.
Εκδηλώσεις

Το Παράρτημα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στο χώρο της Μονής Καισαριανής, την Κυριακή 22/6/97 στις 11 π.μ.,πολιτικό μνημόσυνο για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες μαχητές, στη μάχη που έδωσαν στις 16 και 17/6/1944 ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Επίσης και για όλους τους Καισαριανιώτες αγωνιστές, που σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν την περίοδο αυτή. Για την εξυπηρέτηση του κόσμου, δρομολογείται πούλμαν που ξεκινά στις 10 π.μ. από την πλατεία Καισαριανής και το Παλαιό Δημαρχείο, για τη Μονή.

  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΑΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τους συγγενείς και τους επιζώντες του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν ετήσιο μνημόσυνο την Κυριακή 22/6/97 στις 11 π.μ. στις Αλυκές Δομβραίνης Βοιωτίας, για να τιμήσουν τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και μετέπειτα ταξίαρχο του ΔΣΕ Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο). Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.22.952 - 88.31.368 - 38.44.853 - 82.34.296.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα θα γίνει την Κυριακή 6/7/97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5/7/97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30/6/97,πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Για το ταξίδι στην Ουγγαρία, δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι τις 20/6/97.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε ο 4ος τόμος του βιβλίου του Δημήτρη Κατσή "Το ημερολόγιο ενός αντάρτη 1946-1949". Ο Παντελής Ζυγουράς,συναγωνιστής του συγγραφέα που συμμετείχε στη μάχη της Φλώρινας, κάνει την παρουσίαση που δημοσιεύουμε:

"Στον τόμο αυτόν, ανάμεσα στ' άλλα, γίνεται αναφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις της Αριδαίας, Νάουσας και Φλώρινας, στην ανακατάληψη του Γράμμου το 1949, στη δράση της ταξιαρχίας σαμποτέρ στα μετόπισθεν του αντιπάλου και σε πολλές άλλες πληροφορίες, όπως τη Σχολή Αξιωματικών, τον ανεφοδιασμό του ΔΣΕ κλπ.

Το βιβλίο συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες και βιογραφικά σημειώματα κάμποσων εκατοντάδων επώνυμων μαχητών και διοικητών του ΔΣΕ, επιζώντων και νεκρών.

Ο συγγραφέας περιγράφει με συγκλονιστική δύναμη την πολυαίμακτη και τραγική για το ΔΣΕ Μάχη της Φλώρινας, που σπαράζει την καρδιά. Παραθέτει αυθεντικές πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων για τις θηριωδίες του κυβερνητικού στρατού σε βάρος των ανυπεράσπιστων τραυματιών και αιχμαλώτων ανταρτών και για τον ομαδικό τάφο 800 και πλέον μαχητών του ΔΣΕ σ' αυτήν τη μάχη.

Με αυτό το πατριωτικό έργο του ο συγγραφέας κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να φωτίσει τα γεγονότα, με κύριο γνώμονα τη διατράνωση της ιστορικής αλήθειας, όπως τη βίωσε ο ίδιος έντονα, πολεμώντας πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός, παρά τους επανειλημμένους τραυματισμούς του.

Η γραφή του είναι διαποτισμένη με το αήττητο πνεύμα της λεβεντιάς, ανθρωπιάς, επαναστατικής νιότης και του πάθους του αγώνα για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη στην πατρίδα μας.

Το έργο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση και του 5ου τόμου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ