ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Ξεπουλιέται ο "Καταναλωτής"

Οι διαδικασίες ξεπουλήματος του συνεταιρισμού "Καταναλωτής Κόνσουμ" προχωρούν με γοργούς ρυθμούς - λέγεται ότι αγοραστής και "σωτήρας" θα είναι ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ "Γαληνός", Λαοντάρης Γαληνός - χωρίς καμιά ενημέρωση των μελών του συνεταιρισμού. Ταυτόχρονα, η ΝΕ Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της οποίας διαχειρίζονται την τύχη της επιχείρησης, δεν προχωρά στην ανάληψη πολιτικών ευθυνών, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμα αναπάντητα τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς έφτασε ο συνεταιρισμός σε κατάσταση "πτώχευσης"; Τι θα γίνει με την επιστροφή του 1,5 δισ. δρχ. στους καταθέτες; Και γιατί η νέα διοίκηση, καταπατώντας την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των 4.500 μελών - συνεταιριστών, αποφάσισε να μη διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο, επικαλούμενη, δήθεν, το υψηλό κόστος;

Πάντως στις 29 Ιούνη θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση, όπου μάλλον θα επικυρωθούν ειλημμένες και εν κρυπτώ αποφάσεις, που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:

  • Το πέρασμα (μάλλον μέσω της επινοικίασης) της επιχείρησης "Καταναλωτής Κόνσουμ" με 9 καταστήματα και τζίρο 3 - 3,5 δισ. δρχ. ετησίως, στη "Γαληνός", έναντι ενοικίου 150 εκατ. δρχ. ετησίως.
  • Την ανάληψη και των υποχρεώσεων, ιδιαίτερα της επιστροφής των χρημάτων στους καταθέτες σε διάστημα μιας 5ετίας.
  • Την ανάληψη της καταβολής των δεδουλευμένων και των καταθέσεων των 140 εργαζομένων, ύψους 350 εκατομμυρίων δραχμών.
  • Τη διατήρηση της θέσης "όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων", κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν απολύσεις και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (από μόνιμοι και αορίστου χρόνου που είναι τώρα). Επίσης μείωση των ωρών εργασίας και παράλληλη μείωση των αποδοχών.
  • Την ανάληψη της πληρωμής 300 εκατομμυρίων δραχμών οφειλομένων σε προμηθευτές.

Ομως, εκτός απ' τον "τοπικό" επιχειρηματία ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης του "Καταναλωτή".

Μια ακόμα παρεμβατική "σοσιαλιστική νησίδα" στην αγορά - αυτός ήταν ο σκοπός της δημιουργίας του συνεταιρισμού "Καταναλωτής" σύμφωνα με τη ΝΕ του κυβερνώντος κόμματος - με την αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης, καταλήγει, όπως δείχνουν τα πράγματα, σε πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, μοναδικό για τα χρονικά της Εύβοιας.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Μολότοφ στα γραφεία της ΠΑΣΚΕ

Με ελαφρά εγκαύματα μεταφέρθηκε χτες το απόγευμα στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο φύλακας των γραφείων της ΠΑΣΚΕ Μαρίνος Παυλάτος, 60 χρόνων, ο οποίος τραυματίστηκε όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στην τζαμαρία. Από τη φωτιά προκλήθηκαν περιορισμένες υλικές ζημιές στα γραφεία.

Περίεργη υπόθεση εκβιασμού

Μια περίεργη υπόθεση εκβιασμού ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων με φερόμενους ως πρωταγωνιστές, ανθρώπους της ναυτιλιακής εταιρίας "Κυκλαδική Ακτοπλοϊα".

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από καταγγελίες του διευθυντή υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης Πειραιά, Αντώνη Χάλαρη, αναζητείται στα πλαίσια του αυτόφωρου ο 38χρονος Ευάγγελος Βεντούρης, ο οποίος μαζί με ένα άγνωστο στην Αστυνομία άτομο, φέρεται να έχουν παρουσιαστεί ως αστυνομικοί στο σπίτι του διευθυντή της Τράπεζας και να τον απειλούν με περίστροφο προκειμένου να πετύχουν την αναβολή του πλειστηριασμού του πλοίου "Παναγία Τήνου 2" που ανήκει στην εταιρία. Μετά την καταγγελία, ο διευθυντής της Τράπεζας πήγε προχτές στον πλειστηριασμό, συνοδευόμενος όμως από αστυνομικούς. Η εταιρία, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια λόγω οφειλών πολλά προβλήματα και βρίσκεται δε διαρκείς δικαστικούς αγώνες.

Εφεση εισαγγελέα κατά του Ρωχάμη

Εφεση κατά της πρόσφατης αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τον Ευάγγελο Ρωχάμη άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Αθ. Ανδρεουλάκος, με την αιτιολογία ότι μειοψηφήσαντες ήταν οι τρεις τακτικοί δικαστές. Αυτοί είχαν την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχτεί ένοχος ο κατηγορούμενος. Την ενοχή του είχε προτείνει και ο εισαγγελέας της έδρας.

Ο Ευάγ. Ρωχάμης είχε παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονιών κατά συρροή. Η υπόθεση αφορούσε την επίθεση που είχε γίνει με χειροβομβίδες εναντίον περιπολικού της Αμεσης Δράσης στις 27-4-95 στα Σεπόλια, στη διάρκεια καταδίωξης. Εκείνο το διάστημα ο Ρωχάμης ήταν δραπέτης φυλακών, αφού είχε παραβιάσει την πενθήμερη άδειά του. Ωστόσο, οι μάρτυρες αστυνομικοί που κατέθεσαν στο δικαστήριο, δεν τον αναγνώρισαν ως δράστη της επίθεσης. Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε κάθε συμμετοχή, ενώ ο συγκατηγορούμενός του Γ. Σταθόπουλος κατονόμασε άλλον ως συνεργό του. Τελικά, οι τέσσερις ένορκοι δεν πείστηκαν για την ενοχή του Ρωχάμη και τον απάλλαξαν. Στον Γ. Σταθόπουλο, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν οδηγός του αυτοκινήτου που καταδιώχτηκε από το περιπολικό, επιβλήθηκε ποινή 10ετούς κάθειρξης.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Νέα παρέμβαση για τα "ροζ τηλέφωνα"

Αλλη μια παρέμβαση έκανε χτες ο Αρειος Πάγος στο θέμα με τις αγγελίες για τα "ροζ τηλέφωνα", που καταχωρούνται στις εφημερίδες και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Η. Σπυρόπουλος με έγγραφό του στους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών επισημαίνει ότι ο δράστης αυτών των αγγελιών είναι εκείνος που διαθέτει επιχείρηση, μέσω της οποίας γίνονται τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με άσεμνο περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, ο Η. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι αυτός που διαθέτει την επιχείρηση διαπράττει την αξιόποινη πράξη της κυκλοφορίας άσεμνου αντικειμένου (άρθρο 29 του νόμου 5060/1931 και άρθρο 1 του νόμου 2243/1994), ενώ οι υπεύθυνοι των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών υπόκεινται στο αδίκημα της απλής συνέργειας σε κυκλοφορία άσεμνου αντικειμένου (άρθρο 47 του Ποινικού Κώδικα και οι νόμου 5060/1931 και 2243/1997). Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι η ανακάλυψη του δράστη είναι έργο της προανακριτικής έρευνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ