Κυνικές ομολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για το τι σημαίνει πάει καλά η οικονομία, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι της "Σόφτεξ" διαδήλωναν έξω από το υπουργείο
"Οταν λέμε ότι η οικονομία πάει καλά, εννοούμε ότι οι μέσοι όροι που καλύπτουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, πάνε καλά. Αυτό δε σημαίνει ότι και κάθε κοινωνική ομάδα πάει καλά"...
Την, αν μη τι άλλο, βαθιά ταξική και κυνική αυτή ομολογία για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, έκανε, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Και ήταν η απάντηση στο ερώτημα"Αφού ισχυρίζεστε ότι η οικονομία πάει καλά, οι εργαζόμενοι της "Σόφτεξ", γιατί διαδηλώνουν κάτω από το υπουργείο;". Ο διάλογος έγινε ακριβώς τη στιγμή που ο υπουργός διαφήμιζε σε όλους τους τόνους τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ το υπουργείο ήταν περικυκλωμένο από τους εργαζόμενους της "Σόφτεξ", που απαιτούσαν βιώσιμη λύση για την επιχείρηση.
Στην ουσία ο Γ. Παπαντωνίου παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι όλα τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο επίσημος ισχυρισμός ότι "η οικονομία πάει καλά", στηρίζεται στη στατιστική των μέσων όρων. Μια δαρβίνια λογική, σύμφωνα με την οποία οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες μπορεί να καταστρέφονται από την ανεξέλεγκτη επέκταση του κεφαλαίου, οι άνεργοι να αυξάνουν, και οι συνταξιούχοι να λιμοκτονούν, αλλά, όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες διυλίζονται μέσα από τη σύγκρισή τους με τον παράγοντα επιχειρηματικά κέρδη. Στην πραγματικότητα λόγος γίνεται για πλήρη παραμόρφωση της αλήθειας, αφού με βάση τη χτεσινή ομολογία, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι "η οικονομία πάει καλά", που σημαίνει "οι κάτοχοι κεφαλαίων πάνε καλά".
Αλλά και τα άλλα μηνύματα που έστειλε χτες ο υπουργός σκιαγραφούν πλήρως την εικόνα ότι η πολιτική λιτότητας όχι μόνο δε θα χαλαρώσει, αλλά θα συνεχιστεί το ίδιο σκληρή και ανηλεής και μάλιστα η κυβέρνηση προτίθεται να τη συνεχίσει στο διηνεκές.
Οπως ανέφερε, το πρόγραμμα "δημοσιονομικής εξυγίανσης" που προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3%, ολοκληρώνεται στο τέλος του 1998. Προς αποφυγή όμως κάθε παρεξήγησης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι εκεί δεν τέλειωσαν και τα βάσανα των εργαζομένων. Απερίφραστα δήλωσε ότι "δεν είναι σωστό να δημιουργούνται προσδοκίες για μετά το 1998",για να προσθέσει ότι οι βασικές συνιστώσες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά.
Παράλληλα, ο Γ. Παπαντωνίου για μία ακόμη φορά απαίτησε από τους εργαζόμενους να επιδείξουν πνεύμα "αυτοσυγκράτησης" σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις αυξήσεων στις αποδοχές τους. Κατά την περίεργη, καινοφανή και ακατανόητη λογική του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ιχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι όσο μικρότερες είναι οι ονομαστικές αυξήσεις των εργαζομένων, τόσο αυξάνει και το πραγματικό τους εισόδημα... Προκαλώντας το κοινό αίσθημα, ισχυρίστηκε ότι το 1997 και για τέταρτη συνεχή χρονιά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων αυξάνει κατά μέσο όρο 3%! Σε ερώτηση του "Ρ", αν τα επιχειρηματικά κέρδη επηρεάζουν τον πληθωρισμό, απάντησε ότι το ποσοστό κέρδους τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερό... "Λάδι" επομένως οι επιχειρηματίες, αφού και πάλι με τη μέθοδο της Στατιστικής μαζί με τα συνεχώς αυξανόμενα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, συνυπολογίζεται και η συνεχής χειροτέρευση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαού.
Εκτενή αναφορά έκανε επίσης και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στον τομέα αυτό. Αφού παρουσίασε την κυβέρνησή του σαν καλύτερο διαχειριστή - μεσίτη ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στο ξένο κεφάλαιο (εμείς πουλήσαμε τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους απ' ό,τι η ΝΔ, λέει), ανακοίνωσε ότι μέσα στο 1997 θα ιδιωτικοποιηθούν η Τράπεζα Κρήτης, τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών και το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, από τα οποία προσδοκούν να εισπράξουν 100 δισ. δραχμές. Από τη δεύτερη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ ανέφερε ότι εισπράχθηκαν 340 δισ. δραχμές από τα οποία τα 180 εισπράχθηκαν από τον ΟΤΕ και τα 160 από το κράτος, ενώ δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Μεγάλα ερωτηματικά δημιούργησαν τέλος οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Ισχυρίστηκε κατ' αρχάς ότι το θέμα έχει τεθεί στον"κοινωνικό διάλογο" από τον οποίο θα υπάρξει κοινό πόρισμα. Με την έκδοση του πορίσματος αυτού θα αποφασίσει και η κυβέρνηση για το τι τελικά θα πράξει. Προκλητικές πραγματικά δηλώσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας από το 1992, αποτελεί ακόμα ένα μηχανισμό ωμής κλοπής των εισοδημάτων των εργαζομένων για 5 συνεχή χρόνια.Θ. Κ.
Μικρή υστέρηση στο σκέλος των εσόδων προέβλεψε για το τέλος του 1997 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου χτες, αναφερόμενος στην πορεία διαφόρων οικονομικών μεγεθών κατά το τρέχον έτος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κλείσει στα 4,5-5 δισ. δολ., ενώ για τον πληθωρισμό προέβλεψε ότι θα τρέχει με ρυθμό 5,9% σε μέσα επίπεδα.
Αναλυτικότερα, επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παρουσιάσει ουσιαστικά το "μαύρο άσπρο", ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα η πρώτη δέσμη μέτρων - για τη συγκράτηση του πληθωρισμού με την εισοδηματική πολιτική - που επεξεργάστηκε η επιτροπή Σπράου
Οριστικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση τα μέτρα και οι πολιτικές που θα περιλαμβάνονται στο νέο μακροχρόνιο οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας και τα οποία θα επιβληθούν κλιμακωτά σε... δόσεις μέχρι το 2000. Σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της επιτροπής των "σοφών" και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, καθηγητής Ι. Σπράος,θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την πρώτη δέσμη μέτρων λιτότητας και ειδικότερα την εισοδηματική πολιτική και τους στόχους για τον πληθωρισμό.Πρόκειται για εισήγηση - έκθεση που η επιτροπή κατάρτισε με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Η επιλογή της κυβέρνησης, να αρχίσει τη δημοσιοποίηση των μέτρων του μακροχρόνιου οικονομικού προγράμματος με την εισοδηματική πολιτική και τους στόχους για τον πληθωρισμό, δεν είναι τυχαία. Με τη δημοσιοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει μέχρι το 2000, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει στην "τάξη" όλους εκείνους - εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ - που μιλούν για "αριστερό Μάαστριχτ" και όσους ήλπιζαν ή μιλούσαν για χαλάρωση της λιτότητας, χωρίς αγώνες.
Στους επόμενους μήνες, θα ανακοινωθούν και νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων, καθώς το μακροχρόνιο οικονομικό πρόγραμμα της επιτροπής Σπράου, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, όπως δημοσιονομικά, νομισματοπιστωτικά κλπ). Το έργο της επιτροπής Σπράου, λήγει στις 18 Οκτώβρη 1997 και μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί και τα υπόλοιπα μέτρα,τα οποία αποσκοπούν στην εκπλήρωση των στόχων που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, το νέο μακροχρόνιο πρόγραμμα λιτότητας, επιδιώκει:
Ξεκίνησε χτες η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας εμπορίας αυτοκινήτων "Σφακιανάκης" στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Οι προς διαπραγμάτευση μετοχές ανέρχονται σε 10.125.000, ενώ στη χτεσινή "παρθενική" συνεδρίαση η μετοχή έκλεισε στις 2.060 δρχ. Το πρώτο τετράμηνο του 1997, οι συνολικές πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν σε 12,3 δισ. δρχ. και τα κέρδη προ φόρων προσέγγισαν τα 1,6 δισ. δρχ. Το μερίδιο αγοράς, με βάση τις πωλήσεις αυτοκινήτων, αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα στο 5,6% έναντι 5,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.