ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αποφασίσει ο λαός

Κοινή δήλωση 100 Ελλήνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων, με την οποία ζητείται η πραγματοποίηση πανεθνικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Την πραγματοποίηση πανεθνικού δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να εκφράσει τη γνώμη του για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ,ζητούν με κοινή τους δήλωση 100 Ελληνες πανεπιστημιακοί - επιστήμονες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμστερνταμ. Στην κοινή δήλωση τονίζεται:

"Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε - ενόψει του διαφαινόμενου (και όχι βέβαια μη αναμενόμενου) αποτελέσματος των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στην ολλανδική πρωτεύουσα - τη ζωηρή ανησυχία μας για τον υπερβάλλοντα ζήλο της Ελληνικής Κυβέρνησης στην άσκηση μίας πολιτικής απόλυτης ευθυγράμμισης και άνευ όρων υπακοής στο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης, το οποίο επιβλήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και εισέρχεται στη φάση ολοκλήρωσής του μέσα από την εξελισσόμενη διαδικασία της αναθεώρησης.

Θεωρούμε ότι η επιδειχθείσα τα τελευταία χρόνια αυστηρή προσήλωση (σε μία πορεία ονομαστικής σύγκλισης της χώρας μας) στους καθ' υπαγόρευση όρους δημοσιονομικής και νομισματικής πειθαρχίας, όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα την ανεργία, αλλά και οδηγεί στην παραπέρα αποδιάρθρωση της παραγωγικής δομής του τόπου, που ενέτεινε η ένταξη στην ΕΟΚ, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της εθνικής μας θέσης στο σημερινό διεθνή καταμερισμό.

Είναι σαφές επίσης ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της τελευταίας τετραετίας (1993-1996) στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των ποικιλώνυμων παραγώγων της, συνοδεύτηκε από ευθεία προσβολή εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, από την ανησυχητική μείωση της σημασίας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας μας, από τα συνεπαγόμενα σοβαρότατα προβλήματα απασχόλησης, αλλά και από την αμφισβήτηση ή και ακύρωση θεμελιακών εργασιακών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η περισσότερο όμως οφθαλμοφανής αρνητική εξέλιξη αναφέρεται σε μία κοινή, αυτονόητη διαπίστωση. Οτι, δηλαδή, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας συνεχούς εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ανεξέλεγκτα υπερεθνικά όργανα, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η δυνατότητα άσκησης πολιτικής - και ιδιαίτερα της οικονομικής πολιτικής - στη βάση πραγματικών εθνικών προτεραιοτήτων και αναγκών. Και δυστυχώς - όπως όλα δείχνουν - το πρόβλημα αυτό θα οξυνθεί πολύ περισσότερο μέσω των επικείμενων νέων συμφωνιών στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, δρομολογήθηκαν ήδη οι σχετικές αποφάσεις (πολλές ταχύτητες, κατάργηση "βέτο", υπερσυγκέντρωση εξουσιών κτλ.).

Πιστεύουμε επομένως ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με την ουσία του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επίσης με δεδομένο ότι η τελική επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ συνεπάγεται τη σημαντικότερη απώλεια εθνικής κυριαρχίας από της ίδρυσης του ελληνικού κράτους, θεωρούμε ότι μια τέτοιας σημασίας απόφαση πρέπει να ληφθεί μόνο με την πραγματοποίηση πανεθνικού δημοψηφίσματος,ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να εκφράσει τη γνώμη του στο κρίσιμο αυτό για το μέλλον θέμα".

Το κείμενο υπογράφουν:

Αλλυσσανδράκης Κ., Αναγνώστου Σ., Αντωνοπούλου Μ., Αποστολίδης Γ., Αρβίλλιας Α., Αρχοντή Δ., Ασπραγκαθος Ν., Βαγενάς Ε., Βαθιώτης Α., Βαλάση Ζ., Βέλλας Γ., Γαζής Ε., Γεργασούλης Μ., Γεωργιάδης Π., Γκέσος Κ., Γραμμένος Σ., Δέτσης Β., Δρυς Μ., Ζαχαρόγιαννης Χ., Ζέρβος Σ., Ζιώγας Γ., Θεοδωρίδης Κ., Καλαμαράς Δ., Καλαματιανού Λ., Καλτσώνης Δ., Κάλφας Θ., Καρούμπαλος Κ., Καρτσακλής Τ., Κασιούρας Δ., Κάχρης Μ., Κέκος Δ., Κιουλάφας Κ., Κλημόπουλος Σ., Κόκκαλης Σ., Κόλλιας Θ., Κοτσολάκος Γ., Κουνιάς Σ., Κουτσοδήμου Α., Κρητίδης Π., Κυπριανίδης Γ., Κυριαζής Κ., Κυτόπουλος Β., Λιαρόκαπης Ε., Λουγγής Τ., Μαγγανάς Γ., Μαντζώκης Ν., Μανωλάκος Δ., Μαρίνος - Κουρής Δ., Μαχαίρας Ε., Μερακλής Μ., Μητρόπουλος Α., Μισιρλής Γ., Μιχαλαρέας Η., Μοσχονά Α., Μπαρτζώκας Δ., Μπονάτσος Δ., Μπουντόλος Κ., Μωραϊτης Γ., Νάτσης Κ., Νεγρεπόντη - Δεληβάνη Μ., Νικολάου Ν., Νταλούκας Α., Ντρέκος Α., Ξαρχάκου Σ., Πάκος Θ., Παλυβός Ι., Παναγόπουλος Κ., Παπαγεωργίου Ν., Παπαδόπουλος Θ., Παπαδόπουλος Κ., Παπαϊωάννου Α., Πασχαλίδης Χ., Πεσκέτζη Μ., Πολυμερίδης Γ., Ραλλάτος Α., Ράπτης Ν., Σαββίδης Κ., Σακκάς Κ., Σαμαράς Γ., Σαρηγιάννης Γ., Σπαθής Γ., Σπύρου Π., Στάμος Γ., Στουρνάρας Γ., Σύρος Γ., Σφυρής Γ., Τακούδης Β., Τριανταφύλλου Π., Τροχίδου Κ., Φιλντισάκος Δ., Φλώρου Ε., Φωτόπουλος Τ., Χαραλαμπίδου Μ., Χατζηκωνσταντίδης Σ., Χατζής Χ., Χατζηχαρίστος Δ., Χειτζανίδης Κ., Χουρμουζιάδης Γ.


Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, τώρα!
  • Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Κάλεσμα στους μαζικούς φορείς να δραστηριοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή

Στην αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που γίνεται τις επόμενες μέρες στο Αμστερνταμ, αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι της επιτροπής, αφού υπενθύμισαν ότι πριν από πέντε περίπου χρόνια επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή η Συνθήκη του Μάαστριχτ, τόνισαν:

"Θεωρήσαμε και θεωρούμε πως η σχετική διαδικασία περιφρόνησε ωμά το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών και τη δυνατότητα έκφρασης της γνώμης τους για το περιεχόμενο τέτοιων εθνικά κρίσιμων και σημαντικών επιλογών, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας μας".

Υπογράμμισαν δε ότι το αίτημα για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, που προβάλλει η επιτροπή εδώ και 18 μήνες, είναι όχι μόνο εύλογο αλλά με την προβλεπόμενη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (16 - 17 Ιούνη), και εξαιρετικά επίκαιρο για δύο κυρίως ουσιαστικούς λόγους:

Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πλούσια πεντάχρονη πείρα και γνώση των συνεπειών από την εφαρμογή της συνθήκης. Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν:

"Αν και η σημερινή μας παρέμβαση δεν έχει την πρόθεση αναλυτικής καταγραφής τους, νομίζουμε πως αξίζουν της ιδιαίτερης προσοχής όλων ορισμένες βασικές και αυτονόητες - κατά τη δική μας κρίση - διαπιστώσεις. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στη συμφωνηθείσα εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ένα νέο υπερεθνικό θεσμικό οικοδόμημα. Στην προσβολή θεμελιακών εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στη δραματική εικόνα κρίσιμων κοινωνικοοικονομικών μεγεθών (απασχόληση, εμπορικό έλλειμμα, υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού κλπ.) και στη συνακόλουθη επιδείνωση της θέσης μας στο σημερινό διεθνή καταμερισμό".

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την κρίσιμη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ, η οποία, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, φιλοδοξεί να κάνει αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Σχετικά στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε:

"Πιστεύουμε ότι όπως συνέβη το καλοκαίρι του 1992 έτσι και τώρα ο ελληνικός λαός παραμένει απληροφόρητος για το πραγματικό περιεχόμενο των σχετικών διαπραγματεύσεων και φυσικά για την ουσία της επικείμενης αναθεώρησης. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να του καλλιεργήσουν αυταπάτες αναφορικά με την πιθανότητα βελτίωσης κάποιων όρων της Συνθήκης.

Κατά την άποψή μας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δε θίγεται ούτε κατ' ελάχιστον ο κεντρικός πυρήνας όλων όσων συμφωνήθηκαν το 1992. Θεωρούνται ιερά και απαραβίαστα για τη Διακυβερνητική τόσο η ΟΝΕ, όπως αποφάσισαν οι Σύνοδοι Κορυφής Φλωρεντίας και Τορίνο, όσο και οι επιβαλλόμενοι όροιδημοσιονομικής και νομισματικής πειθαρχίας έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Επί 18μηνο, οι διαβουλευόμενοι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων δεν αποτόλμησαν - ούτε διανοήθηκαν καν - να ακροθίξουν έστω τον οικονομικό κορμό της Συνθήκης, το καθεστώς απελευθέρωσης των αγορών και κίνησης κεφαλαίων - υπηρεσιών - αγαθών, με όλα όσα αυτά συνεπάγονται στην πράξη για το λαό και τη χώρα μας. Εκείνο που βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, αλλά και των προθέσεων των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο - είναι η μέγιστη δυνατή θωράκιση αυτού του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, ώστε να διαμορφωθούν νέοι θεσμικοί όροι για την ακόμα μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε ανεξέλεγκτα υπερεθνικά όργανα, για την παραπέρα ενίσχυση του σκληρού πυρήνα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων που δε θα εμποδίζονται από ζωτικά εθνικά συμφέροντα μικρότερων κρατών - μελών και θα βασίζονται στην αρχή της πλειοψηφίας σε πληθυσμιακή μάλιστα λογική.

Βρισκόμαστε επομένως μπροστά σε μία διαδικασία ευρύτερης εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ένα πανίσχυρο διευθυντήριο. Είναι πλέον ορατή η προοπτική της μετατροπής της χώρας μας σε υποανάπτυκτη επαρχία των Βρυξελλών, σε προνομιακό πεδίο ασύδοτης δράσης των κάθε μορφής κερδοσκοπικών κυκλωμάτων.

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη και τα αποτελέσματά της, έτσι όπως αυτά διαμορφώθηκαν και στην τελική πρόταση της ολλανδικής προεδρίας, δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τους αυταρχικούς και ανεξέλεγκτους μηχανισμούς της, απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία επιγραμματικά σημειώσαμε, πιστεύουμε ότι υποχρεώνει κάθε Ελληνα πολίτη, κάθε μαζικό φορέα, να πάρει θέση τώρα. Να διεκδικήσει σεβασμό στο δικαίωμα της λαϊκής πληροφόρησης και να αξιώσει τη διενέργεια εθνικού δημοψηφίσματος συνολικά για το μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης που μας επιφυλάσσουν".

Καταλήγοντας τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν "τις δραστηριότητες σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας, ιδιαίτερα σήμερα, ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής, πως κανένας πρωθυπουργός, καμία κυβέρνηση, καμία πολιτική δύναμη δε νομιμοποιείται να προχωρά σε τέτοιες εθνικά κρίσιμες συμφωνίες ερήμην του ελληνικού λαού και χωρίς την ξεκάθαρα εκφρασμένη θέλησή του".

Τις θέσεις της επιτροπής παρουσίασε ο Αντ. Ντρέκος και στη σχετική συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος και τα μέλη της επιτροπής Ε. Μαχαίρας,επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ, ο Γ. Σαμαράς,καθηγητής πανεπιστημίου, ο Α. Μητρόπουλος,δικηγόρος και πανεπιστημιακός, ο Κ. Κυριαζής,διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο Γ. Τσαπόγας,δημοσιογράφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ