ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οράματα" Γ. Παπανδρέου για την ΕΕ

Η ΕΕ ακολουθεί μια κατεύθυνση "προς το κοινωνικότερο" και αυτό, όπως θέλει να πιστεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, οφείλεται στη δραστηριοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων της Ενωσης.

Με αυτές τις απόψεις, που διατυπώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Γ. Παπανδρέου, προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στο Αμστερνταμ, όπου θα αναζητηθεί συνολικός συμβιβασμός για τη νέα Συνθήκη.

Το σχέδιο κειμένου της νέας συνθήκης, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, το οποίο έχει συντάξει η ολλανδική προεδρία, περιήλθε στην ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη και "από πρώτη ανάγνωση είναι ικανοποιητικό". Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γ. Παπανδρέου, η διαπραγματευτική μάχη την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολλανδία θα επικεντρωθεί στα θεσμικά, καθώς γίνεται προσπάθεια για να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες στην Ενωση.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι γνωστές υποσχέσεις

Τη λύση του προβλήματος των πολιτικών προσφύγων που τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, υποσχέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος,απαντώντας χτες στη Βουλή σε Ερώτηση του ΚΚΕ. Ο υπουργός είπε ότι στις προσεχείς μέρες θα ληφθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς οι σχετικές αποφάσεις. Να σημειωθεί πάντως ότι ανάλογες υποσχέσεις από άλλους υπουργούς έχουν δοθεί και στο παρελθόν. Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, μετά την επίσκεψη στη χώρα μας των παιδιών και των δασκάλων τους από το χωριό Μπελογιάννη της Ουγγαρίας, οπότε και τέθηκε για μία ακόμα φορά το μεγάλο αυτό πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα που δεν έχει λυθεί εδώ και 48 χρόνια.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε: "Ανάλογες υποσχέσεις ακούσαμε και άλλες φορές. Ομως στην πράξη είτε από τη δύναμη της αδράνειας, είτε από τις κακές συνήθειες των μηχανισμών που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι αυτά τα προβλήματα, που εσείς είπατε κι εγώ το πιστεύω ότι το εννοείτε, μπορούν να λυθούν με τις απλές αυτές διαδικασίες, στην πράξη δε λύνονται. Υπάρχουν αρκετοί πρόσφυγες - και δε μιλάω για αυτούς που γεννήθηκαν έξω και που τους ακολουθεί και αυτούς αυτό το πρόβλημα - που γεννήθηκαν εδώ, που συνέβαλαν στην Εθνική Αντίσταση, που βρέθηκαν εκεί μαζί με τους χιλιάδες άλλους αγωνιστές και που δυστυχώς δεν μπορούν να επιστρέψουν για το μοναδικό λόγο ότι είναι στο γένος μη Ελληνες".

Στη συνέχεια ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε ότι θα ληφθεί υπόψη η απάντηση του υπουργού, αλλά το ΚΚΕ θα επανέλθει εάν το πρόβλημα δε λυθεί.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Αμστερνταμ

Για το Αμστερνταμ αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Δ. Ζάχαρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τον Μπ. Αγγουράκη,υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και βουλευτή, την Αννεκε Ιωαννάτου,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής και τον Γιώργο Γκικόπουλο,μέλος του Αγροτικού Τμήματος, προκειμένου να πάρουν μέρος στην πορεία που διοργανώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας ενάντια στην ανεργία και να τεθούν επικεφαλής εργατών μεταναστών, μελών του ΚΚΕ και άλλων εργαζόμενων από τη Γερμανία και το Βέλγιο. Παράλληλα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, που διοργανώνει το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) και το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας ενάντια στη νεοσυντηρητική πολιτική της Ευρώπης των μονοπωλίων.

Τις εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο Αμστερνταμ, χαιρετίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΚΟΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι "συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις και στη γενικότερη προσπάθεια αυτών των δυνάμεων". Παράλληλα, προκειμένου να συμμετάσχει στις ίδιες εκδηλώσεις, αναχώρησε κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ευρωδιαδήλωση στο Αμστερνταμ, ενώ απόφαση συμμετοχής έχει πάρει και ο Δήμος Αιγάλεω με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ