ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συγκρουστούμε με το πρόβλημα και τις αιτίες του

Την ανάγκη της σύγκρουσης με τα ναρκωτικά, τις πολιτικές, κοινωνικές οικονομικές αιτίες που οδηγούν σ' αυτά, αλλά και τις απόψεις - ιδεολογικές και πολιτικές - που προωθούν το συμβιβασμό με το πρόβλημα, καλώντας απλώς να το διαχειριστούμε, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος.Ευθύς εξαρχής η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα κοινωνικό - πολιτικό, με όλες τις υπόλοιπες διαστάσεις του που το συνοδεύουν, αντικρούοντας τις προσπάθειες υποβάθμισής του σε προσωπικό ή οικογενειακό ζήτημα του καθενός και της μετάθεσης των ευθυνών για την αντιμετώπισή του.

Επικίνδυνη λογική

Σχολιάζοντας την άποψη του υφυπουργού Υγείας ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάληξη του παιδιού στα ναρκωτικά τις φέρει η οικογένεια στην οποία ζει και διαπλάθεται, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Είναι επικίνδυνη αυτή η άποψη, αν θέλετε παράλληλα επικίνδυνη με την άποψη που ανέπτυξε ο αναπλ. υπουργός των Εξωτερικών. Μεταθέτει τις ευθύνες, βγάζει τις ευθύνες μέσα από τη Βουλή. Αν ήταν ένα ζήτημα διαπαιδαγώγησης, ένα ζήτημα οικογένειας παιδιού, εμείς τουλάχιστον δε θα δεχόμασταν να συζητηθεί στη Βουλή. Ούτε κατάλληλη είναι η Βουλή να δίνει οδηγίες "προς ναυτιλλομένους", στη μαμά και στον μπαμπά πώς θα διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους. Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος έδειξαν την πολιτική ουσία του προβλήματος. Οταν ένα φαινόμενο είναι μαζικό και όταν είναι παγκόσμια μάστιγα, όταν ασχολείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν ασχολούνται κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ, τότε είναι πολιτικό ζήτημα, με την ιδιομορφία βεβαίως που έχει το κάθε ζήτημα και το κάθε πρόβλημα. Σε καμιά περίπτωση δε θα υποστηρίξει το ΚΚΕ - και ούτε το υποστήριξε μέχρι τώρα - ότι η οικογένεια, το περιβάλλον, το σχολείο, η τηλεόραση και όλοι οι άλλοι παράγοντες που συνιστούν τη ζωή μας είναι αμέτοχοι. Ομως εδώ μιλάμε στη Βουλή και έχει αξία να συζητήσουμε για την πολιτική πλευρά του θέματος. Και με την ευκαιρία επιμένουμε ότι μιλάμε για ένα μαζικό φαινόμενο".

Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες

Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πολύ μαζική διακίνηση των ναρκωτικών στην Ευρώπη τη μεταπολεμική περίοδο, εμφανίστηκε από το 1974 και μετά, με επίκεντρο κατ' αρχήν την Πορτογαλία και την Ισπανία όπου υπήρχαν πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις. Σημείωσε, επίσης, ότι στις ΗΠΑ η μαζική χρήση άρχισε από την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, τόνισε ότι το χασίς καλλιεργείται στην Κολομβία επίσημα και υπογράμμισε: "Οι πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτατες. Εγώ δε θα ανατρέξω στο ποιος πολιτικός ή πολιτικοί, ενδεχομένως στην Ελλάδα ή αλλού, έχουν διασυνδέσεις με τα κυκλώματα και την εμπορία ναρκωτικών. Αυτά ας πάνε να τα βρουν άλλοι και η Δικαιοσύνη. Και δεν έχει και καμία αξία. Κι ένας να βρεθεί, δε λύνεται το ζήτημα. Το θέμα είναι να μην εξιλεώνουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που οδηγούν στη μαζική διάδοση του φαινομένου.Μια τέτοια προσπάθεια κάνατε κύριε υφυπουργέ, προσπαθώντας να απαντήσετε στην κριτική που σας έκανε το ΚΚΕ. Αν είναι υπερβολικά αυτά που σας λέμε, αν έχετε κάνει περισσότερα κι εμείς δε θα εκτιμάμε, κάντε όποια κριτική θέλετε. Αλλά μη μας αναπτύσσετε τη φιλοσοφία περί ατομικής ευθύνης της μαμάς, του μπαμπά, της γιαγιάς, του παππού και του ίδιου του παιδιού".

Οχι συμβιβασμός με το πρόβλημα

Αναφερόμενη στις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Εδώ όμως βγαίνει ένας υπουργός και λέει "μπορείς να καλλιεργείς χασίς στο σπίτι σου". Ετσι, σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε ενάντια στα ναρκωτικά, προσπαθώντας να δείξουμε στη νεολαία ότι δεν πρέπει να έχει ψυχική και σωματική εξάρτηση από καμιά ουσία, περνάει αυτή η επικίνδυνη αντίληψη να ζήσουμε και με τα ναρκωτικά, όπως άλλωστε έχει καλλιεργηθεί η αντίληψη να ζήσουμε με την ανεργία, με τους πολέμους, με το ρατσισμό, με τον εθνικισμό. Ετσι συγκρούεται με την προσπάθεια που όλοι κάνουμε - και πιστεύουμε - αυτή η μάστιγα να περιοριστεί. Είναι σαν την αγελάδα που ρίχνει την καρδάρα με το γάλα. Το μήνυμα που περνάει στη νεολαία είναι επικίνδυνο".

Ακόμη η ομιλήτρια επισήμανε ότι στόχος τέτοιων αντιλήψεων είναι - αντικειμενικά - ο συμβιβασμός με το πρόβλημα και η μικρότερη απαίτηση απέναντι στην κυβέρνηση και στα κόμματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: "Βγαίνει ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Κουναλάκης ή η κ. Δαμανάκη - είναι κι από το χώρο της ΝΔ, δεν ξέρω αν ο κ. Τατούλης επιμένει - ή όποιοι άλλοι, και λένε διάφορα. Ξέρετε τι σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή; ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που λένε αυτά, οι ίδιοι προσωπικά έχουν τα μέσα να αντισταθούν στα ναρκωτικά. Δεν εννοώ υλικά μέσα. Εννοώ όλα εκείνα τα προσωπικά μέσα για να μπορούν να αντισταθούν. Σκεφτήκατε όμως, οι αποδέκτες αυτής της άποψης, τα νέα παιδιά αν έχουν τη δυνατότητα, ακούγοντας μια διαφορετική άποψη, να μην παρασυρθούν και να τη δουν σαν μια άποψη, σαν ένα προβληματισμό; Το παιδί των 15 ή των 16 ετών, που είναι ήδη ευάλωτη προσωπικότητα, είτε με ευθύνη της οικογένειας, είτε της κοινωνίας, είτε όλων, μπορεί να ακούσει ψύχραιμα αυτές τις απόψεις και να αντισταθεί; Εγώ λέω όχι".

Μάχη οπισθοφυλακών θα δώσουμε;

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι και στην Ευρώπη υπάρχει διολίσθηση να ζήσουμε με τα ναρκωτικά και να δούμε πώς θα τα διαχειριστούμε. "Η άποψη, είπε, είναι η εξής: Να εξυγιάνουμε το κύκλωμα του εμπορίου, να μπορεί να βρίσκει ο καθένας ναρκωτικά χωρίς να πέφτει στην παγίδα του εμπόρου. Αυτή τη μάχη θα δώσουμε; Αυτή είναι η μάχη των οπισθοφυλακών. Αυτή η μάχη, αν θέλετε, ούτε στον τομέα της εξυγίανσης του εμπορικού κυκλώματος μπορεί να πετύχει, διότι ξέρετε πολύ καλά έχουμε το τραπεζικό απόρρητο, το εμπόριο των ναρκωτικών είναι το δεύτερο σε κέρδη εμπόριο μετά το εμπόριο όπλων και πάνε μαζί. Ο δίαυλος είναι ενιαίος. Ξέρουμε πώς λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς. Εδώ κανόνες ανταγωνισμού προσπαθούν να βάλουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις μεταξύ τους και δεν τα καταφέρνουν. Θα εξυγιανθεί το εμπόριο ναρκωτικών με τη γλαστρούλα στο σπίτι; Ακόμη και αν - παραχώρηση κάνω, δε συμφωνούμε μ' αυτό - κάποιος πει ότι καλύτερα το παιδί να μην πέσει στο κύκλωμα και ας καλλιεργεί στο σπίτι του, τα αρνητικά και η γενική τάση θα είναι καταστροφική".

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

Σχετικά με το ζήτημα της αποτοξίνωσης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι στο καθαρά επιστημονικό επίπεδο για τις μεθόδους και τους τρόπους αποτοξίνωσης το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει συζήτηση. "Αυτά, είπε, ας τα συζητήσουμε. Να γενικευτεί η πείρα από τρόπους θεραπείας. Και μ' αυτή την έννοια εμείς είχαμε πει και για τη μεθαδόνη. Δοκιμάστε τη σαν μέσο αποτοξίνωσης. Μα εσείς το έχετε σαν υποκατάστατο. Ας δοκιμαστούν όλα αυτά. Ας γίνουν τέτοιες συζητήσεις στο κάτωκάτω, στο καθαρά επιστημονικό μέρος. Δε φιλοδοξεί το ΚΚΕ να βγάλει φιρμάνι για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι κοινότητες ή για το πώς πρέπει να γίνεται η θεραπεία ή τι στάση μπορείς να έχεις σε μια άλφα ή βήτα περίπτωση. Ομως θα πούμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, σαν πολιτική τοποθέτηση; Θα πάρουμε τις ευθύνες μας; Και τις ιδιαίτερες απόψεις μας ας τις αφήσουμε κατά μέρος".

Η ελπίδα γεννιέται από τη νεολαία

"Είναι γνωστό ότι οι αιτίες του προβλήματος είναι οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε μία χώρα, σε ένα σύστημα, σε ολόκληρη περίπου την ανθρωπότητα. Οι ατομικές λύσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο πόλεμος, όλα αυτά, τα οποία είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καπιταλιστικής κοινωνίας, δημιουργούν αισθήματα απομόνωσης, κυρίως στη νεολαία, δημιουργούν αισθήματα αποξένωσης, έλλειψης επικοινωνίας. Ενα κομμάτι της νεολαίας μπαίνει στο περιθώριο. Αυτή την κατάσταση δε θέλει να την αποδεχτεί. Μόνο που όταν τα τόσα προβλήματα συναντηθούν με προσωπικότητες οι οποίες δυσκολεύονται να αντιπαλέψουν τέτοια προβλήματα και όταν προστεθεί και ο τρίτος παράγοντας της εύκολης δυνατότητας προμήθειας εξαρτησιογόνων ουσιών, τότε ένα μέρος αυτής της νεολαίας και μεγαλύτερων ανθρώπων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξάρτησης από τις ουσίες", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο εισηγητής της Επερώτησης του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι πολλοί είναι αυτοί που θέλουν η νεολαία να κρατηθεί στο περιθώριο. Γι' αυτό και αναπτύσσουν διάφορα ιδεολογήματα, όπως ότι υπάρχουν διαφορές στα ναρκωτικά. Υπάρχουν τα σκληρά και τα μαλακά. Δεν έχουν όλα τα ναρκωτικά τις ίδιες βιολογικές επιδράσεις και δράσεις. "Αυτό είναι αλήθεια. Εχουν όμως μία κοινή δράση. Το ότι δημιουργούν την ψευδαίσθηση στον άνθρωπο - αν θέλετε στα πρώτα στάδια και την ελπίδα - ότι θα βρεθεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον μέσα από την εξάρτηση. Αυτό είναι μία ιδεολογία", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: "Επομένως πόση αξία έχει αν είναι μόνο σωματική η εξάρτηση ή αν είναι ψυχική;".

Αναφερόμενος στο θέμα της αποποινικοποίησης, ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι "το θέμα είναι αν θα αποδεχτείς την κατάσταση της εξάρτησης, άρα αφού την αποδεχτείς, θα αποποινικοποιήσεις κιόλας το γεγονός αυτό και το φαινόμενο; Αυτό είναι το ερώτημα, γιατί κακά τα ψέματα η ποινικοποίηση δε σημαίνει πάντα ότι πρέπει να βάλουμε τον χρήστη στη φυλακή. Ισα - ίσα που χρειάζεται επιείκεια, ειδική μεταχείριση. Αλλο πράγμα όμως είναι να λες ότι όσον αφορά τη χρήση, την καλλιέργεια κλπ. "δεν έγινε και τίποτα"".

Το εξαρτημένο άτομο δεν είναι ελεύθερο

Για το επιχείρημα που λέει ότι στο όνομα της ελευθερίας κάποιος μπορεί να πεθάνει από τα ναρκωτικά, αφού τα χρησιμοποιεί μετά από δική του επιλογή, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το εξαρτημένο άτομο δεν έχει την ελευθερία να αποφασίσει. Οι ενέργειες του δεν είναι προϊόν ελεύθερης σκέψης, αλλά προϊόν της εξάρτησης.

Στο θέμα της χρήσης της μεθαδόνης ο Απ. Τασούλας παρατήρησε ότι πρέπει να διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο γίνεται η χορήγηση. Αν χρησιμοποιείται στην προσπάθεια απεξάρτησης είναι θεμιτό. Είναι όμως τελείως αντίθετο, αν χρησιμοποιείται για να συντηρείται η κατάσταση της εξάρτησης.

Σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, επισήμανε ότι άλλο πράγμα είναι να ξεκινά κάποιος από τη λογική της μείωσης της βλάβης και διαφορετικά θα έκανε αν ξεκινούσε από την αρχή να αντιπαλέψει το πρόβλημα μέχρι τέλους. Υπό το πρίσμα αυτό εξηγείται και το ζήτημα της μεθαδόνης και μία σειρά άλλες ενέργειες που έχουν σχέση με την πολιτική πρακτική της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την ανάπτυξη των θέσεων του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, ο Απ. Τασούλας είπε ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν εξειδίκευση, όχι μόνο τεχνικού χαρακτήρα, αλλά μία ευρύτητα που χρειάζεται πάνω στο θέμα, ενώ για το κεφάλαιο της πρόληψης τόνισε ότι είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα δράσης, συμμετοχής, επικοινωνίας, συλλογικότητας, θετικών προτύπων, αλληλεγγύης της νεολαίας και της κοινωνίας. "Μαζί με όλα για τα οποία απορρίπτουμε την πολιτική σας, είναι και αυτό. Υπάρχουν όμως πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε. Παραδείγματος χάριν η συζήτηση στα σχολεία, στο στρατό, με τους γονείς, η ανάπτυξη πολιτιστικών προγραμμάτων, αθλητικών προγραμμάτων. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και τώρα σε αυτή την κοινωνία και με αυτή την πολιτική που ακολουθείτε", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: "Εμείς και αυτά θα τα εκτιμήσουμε, αν γίνουν σωστά. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σκέλος, που έχει σχέση με τους εξαρτημένους. Για τους εξαρτημένους θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να απεξαρτηθούν. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται πολύ περισσότερες θεραπευτικές κοινότητες. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση και για την επανένταξη των απεξαρτημένων. Χρειάζονται και άλλα μέτρα. Να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και να ληφθούν μία σειρά άλλες αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα αποκαλυφθεί ποιος, από πού παίρνει χρήματα, πού τα πάει και τελικά να αποτραπεί το κύκλωμα της διακίνησης των ναρκωτικών".

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Εμείς θα θέλαμε μία Δικαιοσύνη που να σκέπτεται το πρόβλημα. Θα θέλαμε μία πολιτική να καταδικάζει και τους υπουργούς, οι οποίοι προσπαθούν όχι τόσο να φυτέψουν γλάστρες, αλλά να φυτέψουν κανναβουριές στα μυαλά της νεολαίας. Θέλουμε να το καταδικάστε αυτό και όχι σαν προσωπική άποψη, αλλά σαν άποψη και πολιτική του πρώην υπουργού Παιδείας.

Η ελπίδα υπάρχει. Η ελπίδα γεννιέται από την ίδια τη νεολαία".

  • Ο Ν. Γκατζής μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι μετά από τους μαζικούς θανάτους από ναρκωτικά, η κυβέρνηση εξάγγειλε κάποια μέτρα, αλλά είναι αμφίβολα αν υλοποιηθούν, λόγω της γενικότερης λιτότητας που εφαρμόζεται.
  • Ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε ότι τα κυκλώματα των ναρκωτικών δεν χτυπιούνται, όχι γιατί είναι πανίσχυρα, αλλά διότι υπάρχουν λόγοι πολιτικοί, ιδεολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί. Τα ναρκωτικά είναι η γέφυρα για το πέρασμα των νέων, των ανέργων, των οικονομικά εξαθλιωμένων, από τον κόσμο της πραγματικότητας στον κόσμο του ληθάργου και της αυταπάτης.

Μίλησαν ακόμα ο Αχ. Κανταρτζής,που αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος του θέματος, ενώ ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι χρειάζονται να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων αγροτών, εκτός και αν συνειδητά οι κυβερνήσεις θέλουν να τους στρέψουν σε άλλου είδους καλλιέργειες.

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει η οικογένεια!!!

Το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για το γεγονός ότι οι νέοι καταλήγουν στα ναρκωτικά ανήκει στην οικογένεια που τους διαπλάθει και τους διαπαιδαγωγεί! Την προκλητική αυτή δήλωση έκανε ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης απαντώντας χτες στη Βουλή στην Επερώτηση του ΚΚΕ. Κι ήταν δυο φορές προκλητική αυτή η θέση αφού ο ίδιος ο υφυπουργός απαντώντας νωρίτερα σε άλλη Επερώτηση - της ΝΔ - για το ίδιο θέμα, πήρε σαφή πολιτική θέση στο πρόβλημα των ναρκωτικών υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για "πολύπλοκο ιατροκοινωνικό φαινόμενο" που "η συνεχής επέκτασή του, ιδιαίτερα στους νέους, ανησυχεί την Παγκόσμια Κοινότητα".

Η στάση αυτή του υφυπουργού αν μη τι άλλο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των ναρκωτικών γεγονός που εκ των πραγμάτων αντανακλάται και στην πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπισή του. Εχει πάντως αξία να δούμε ολόκληρη την απάντηση που ο Μ. Σκουλάκης έδωσε στο ΚΚΕ για τις αιτίες του προβλήματος. "Το φαινόμενο των ναρκωτικών, είπε, είναι η συνάντηση ενός συγκεκριμένου ατόμου, που ζει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με μια ουσία. Να τα πάρουμε ένα ένα ; Πρώτον το άτομο αυτό που έχει όμως τη συγκεκριμένη ψυχοσωματική διάπλαση και δομή - έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε ότι κάθε άτομο έχει τη συγκεκριμένη συγκρότησή του - συναντιέται με την ουσία και όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση του ατόμου αυτού με την ουσία, τόσο ευκολότερη γίνεται η συνάντηση. Γι' αυτό και η καταστολή με τη σωστή έννοια - μην παρερμηνεύσετε - συμβάλλει στην πρόληψη. Αλλο το να βρίσκει εύκολα ο νέος το ναρκωτικό και άλλο να μην το βρίσκει εύκολα. Δεύτερον, το συγκεκριμένο περιβάλλον. Είπαμε ότι ζει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον; Το οικογενειακό. Ξεχάσατε δηλαδή τις ευθύνες της οικογένειας; Ο πατέρας, η μάνα που αναθρέφει και διαπλάθει το παιδί, δεν έχει καμία ευθύνη για το τι προσωπικότητα θα αναθρέψει, για το τι αγωγή του δίνει μέσα στο σπίτι του; Αλίμονο αν τα ρίξουμε όλα στο σύστημα.

Είναι η οικογένεια λοιπόν, το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολικό περιβάλλον, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Βεβαίως εδώ υπεισέρχονται και οι παράγοντες που είπατε και εσείς, αλλά για μας ή και για σας πιστεύω - αν και δε θέλετε να το ομολογήσετε - το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης ανήκει στο σπίτι μας. Εκεί μέσα διαπλάθεται ο αυριανός πολίτης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις απόψεις του αν. υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα. "Ηταν παλιές απόψεις - είπε - οι οποίες είχαν κατατεθεί στη Βουλή το 1992 στη διάρκεια της λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής. Ηταν προσωπικές απόψεις. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρισμένες απόψεις".

Κατά τ' άλλα ο Μ. Σκουλάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών λέγοντας ότι τώρα γίνονται προσπάθειες για να υπάρχει στην Ελλάδα συστηματική πρόληψη. Επίσης δήλωσε ότι θα στηριχτούν οι θεραπευτικές κοινότητες ενώ αναφερόμενος στα προγράμματα μεθαδόνης σημείωσε: "Είμαστε περήφανοι που τα ξεκινήσαμε και είμαστε υπερήφανοι που με την προσοχή και τη μεθόδευση που ακολουθήσαμε δεν υπήρξαν κλυδωνισμοί στην ελληνική κοινωνία και ανακοινώσαμε την επέκτασή τους". Από την άλλη όμως παραδέχτηκε ότι "η μεθαδόνη δεν είναι η λύση, δεν είναι πανάκεια".

Τα άλλα κόμματα

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΚΚΙ ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης,αφού προσπάθησε να ξεχωρίσει τα ναρκωτικά σε κατηγορίες, ισχυρίστηκε ότι οι εμπλεκόμενοι με αυτά έχουν προβληματική ψυχοσωματική προσωπικότητα (!), προσθέτοντας ότι αν ακολουθηθεί η τακτική των απαγορεύσεων, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο της ποτοαπαγόρευσης, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη του γκανγκστερισμού.

Η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη,αφού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα και άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, πρόσθεσε πως είναι θέμα προσωπικότητας του νέου να συναντηθεί ή όχι με τα ναρκωτικά. Στη συνέχεια επανέλαβε τις γνωστές της απόψεις για σταδιακή αποποινικοποίηση της χρήσης, χωρίς να διευκρινίσει μάλιστα αν αναφέρεται μόνο στα λεγόμενα μαλακά ή εννοεί όλα τα ναρκωτικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς είπε ότι πολύ πιο επικίνδυνη από την εξάρτηση της ηρωίνης είναι η κρυφή εξάρτηση της μέθης για την εξουσία.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί

Οι δύο διαφορετικές λογικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών αναδείχτηκαν χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Από τη μια, οι κομμουνιστές βουλευτές που με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, ανέπτυξαν την άποψη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ακόμα και στη σημερινή κοινωνία, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση, και από την άλλη μεριά ήταν τα υπόλοιπα κόμματα, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό υποστήριξαν ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με αυτό το πρόβλημα.

Στις εμπεριστατωμένες και πλήρεις προτάσεις του ΚΚΕ τα άλλα κόμματα το μόνο που αντέταξαν ήταν η παθητική αποδοχή της κατάστασης, οι ιδεοληψίες που στην ουσία αν δεν εντείνουν, σίγουρα συντηρούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τη μάστιγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ