ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ο ένας στους τρεις θα εισαχθεί σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Μηχανογραφικό δελτίο έχουν συμπληρώσει φέτος 169.753 υποψήφιοι. Από αυτούς θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι 54.303. Για πρώτη φορά φέτος, 20.750 απόφοιτοι τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ συμμετέχουν στις γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ

Ενας στους τρεις υποψηφίους που έχουν συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τις φετινές γενικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 25 Ιούνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων που αποφοίτησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι, ως αποτέλεσμα του "μαζικού προεκλογικού ρουσφετιού" του πρώην υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου ο οποίος προχώρησε πέρσι στην εισαγωγή 3.302 επιπλέον εισακτέων.

Μέσα στις επόμενες μέρες, πρόκειται να συσταθούν οι επιτροπές που θα καθορίσουν τα θέματα των γενικών εξετάσεων και φέτος εκτός από την Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων (ΚΕΓΕ) θα υπάρξει και ειδική επιτροπή, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ΤΕΙ για τους αποφοίτους των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι φέτος για πρώτη φορά θα εισαχθούν στα ΤΕΙ με το σύστημα των εισιτηρίων εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μηχανογραφικό δελτίο έχουν συμπληρώσει 169.753 υποψήφιοι, 2.131 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρσι, ενώ τελικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθούν 54.303.Από το σύνολο των 169.753 υποψηφίων:

  • Οι 144.583 είναι υποψήφιοι με το σύστημα των δεσμών και ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με πέρσι παρουσιάζει μείωση κατά 1.383 (ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 145.666). Από τους 144.283 υποψήφιους που δήλωσαν συμμετοχή στις γενικές εξετάσεις, οι 76.330 (ποσοστό 52.9%) είναι τελειόφοιτοι και οι υπόλοιποι 67.953 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
  • Οι 20.750 είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΤΕΙ με το σύστημα των εισιτηρίων εξετάσεων που διενεργούνται για πρώτη φορά από φέτος για απόφοιτους τμημάτων ειδικότητας των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ) από τους οποίους οι 17.983 είναι τελειόφοιτοι και οι υπόλοιποι 2.767 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
  • Οι 4.420 είναι υποψήφιοι, απόφοιτοι των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων(ΕΠΛ) που εισάγονται στα ΤΕΙ με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Από αυτούς, οι 3.774 είναι τελειόφοιτοι και οι υπόλοιποι 646 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

Στα ειδικά μαθήματα δήλωσαν ότι θα εξεταστούν 45.986 υποψήφιοι. Από αυτούς οι 29.967 είναι τελειόφοιτοι και οι υπόλοιποι 16.019 υποψήφιοι, είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

Συνολικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις τέσσερις δέσμες, ανέρχεται σε 54.303,ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 49.288.Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και οι θέσεις στις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των 200 θέσεων στις σχολές στις οποίες η εισαγωγή γίνεται με γενικές εξετάσεις (Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας κλπ. ).

Αναλυτικά, ο αριθμός εισακτέων κατά δέσμη έχει ως εξής: 7.190 στην 1η Δέσμη, 1.700 στη 2η Δέσμη, 7.060 στην 3η Δέσμη και 5.135 στην 4η Δέσμη.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Κυβερνητική πυγμή απέναντι στους εργαζόμενους
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
  • Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους

Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας με ποια μορφή κινητοποιήσεων θα απαντήσουν στην κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να δώσει την εφάπαξ αποζημίωση του επιδόματος γενικών εξετάσεων μόνο σε υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και περιφερειακών υπηρεσιών, που εμπλέκονται στις εξετάσεις και μάλιστα όχι στο ύψος που ζητούσαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων.

Πάντως, όπως δήλωναν εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, δημιούργησε κλίμα αγανάκτησης στον κλάδο που θα αποφασίσει κινητοποιήσεις με κλιμάκωση από την ερχόμενη βδομάδα, ενώ τόνιζαν ότι οι εργαζόμενοι θα δείξουν ευαισθησία απέναντι στους υποψηφίους των Γενικών Εξετάσεων, κάτι, που, όπως τόνιζαν, δεν κάνει η κυβέρνηση, με τη στάση της απέναντι στον κλάδο τους.

Από χτες, Παρασκευή, και σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα συνεδριάσουν τα πρωτοβάθμια όργανα των τριών ομοσπονδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ, ΠΟΔΠ ΑΕΙ, ΠΑΟΔ ΤΕΙ), προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του κλάδου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας βιώνουν τις επιπτώσεις του μισθολογίου λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, που καταδικάστηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, καθώς δεν ενσωματώνει τα επιδόματα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις σημερινές αποδοχές τους, καθηλώνοντας τους μισθούς τους.

Στη Βουλή

Επίδειξη πυγμής έκανε η κυβέρνηση, χτες στη Βουλή, διά του υφυπουργού παιδείας Ι. Ανθόπουλου,απέναντι στους εργαζόμενους του υπουργείου, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

"Οι Γενικές Εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ - είπε ο υφυπουργός - θα γίνουν οπωσδήποτε, με απόλυτη ομαλότητα τον προβλεπόμενο χρόνο. Το υπουργείο παιδείας πιστεύει ότι με την ήδη κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό οικονομικών ρυθμίζονται τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων της κεντρικής και της τέως περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας κι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα συμμετάσχουν όλοι κανονικά, με τον τρόπο που ξέρουν στη διεξαγωγή των Γενικών εξετάσεων. Εάν δεν το πράξουν το υπουργείο Παιδείας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και διαθέτει το μηχανισμό, προκειμένου με απόλυτη ομαλότητα να διεξαχθούν οι Γενικές εξετάσεις".

Αναφερόμενος στη σημασία που είχε στο παρελθόν το επίδομα Γενικών Εξετάσεων είπε ότι "είχε την έννοια της μισθολογικής ενίσχυσης" και ότι "δεν ήταν απόλυτα συσχετισμένο με την προσφορά πραγματικής υπηρεσίας". Ετσι δικαιολόγησε τις ρυθμίσεις του Ν.2470/97 στις οποίες και αναφέρθηκε.

Σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να είναι ενταγμένοι στο υπουργείο Παιδείας, ο Ι. Ανθόπουλος είπε πως το υπουργείο το βλέπει με συμπάθεια, προσθέτοντας όμως ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται συλλογική εκτίμηση και απόφαση της κυβέρνησης.

Ο Ορ. Κολοζώφ

"Είναι γεγονός - υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ - και το παραδεχτήκατε κι εσείς, ότι αυτό το επίδομα είχε το χαρακτήρα συμπλήρωσης των αποδοχών αυτών των εργαζομένων. Κι ενώ λέτε ότι καταργήσατε αυτά τα επιδόματα δεν τα ενσωματώσατε στους μισθούς, με αποτέλεσμα να βλέπουν στην πράξη, ξαφνικά, να μειώνονται τα εισοδήματά τους. Οφείλετε να συμφωνήσετε μαζί τους, ότι έχουν δίκιο και να προχωρήσετε στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους".

Σχετικά με το αίτημα της επιστροφής αυτών των εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε: "Χαίρομαι που το βλέπετε με συμπάθεια, αλλά από εκεί μέχρι να λυθεί το θέμα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Εχουμε μια ανησυχία γιατί ξέρουμε ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν θέσεις και απόψεις - που έχουν μεταφραστεί σε νόμο - που επιμένουν ότι το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την παιδεία πρέπει να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

ΟΛΜΕ
Αντίσταση στην καταστρατήγηση της επετηρίδας

Ανακοίνωση - καταγγελία για την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική παρακολούθηση "σεμιναρίων επιμόρφωσης" ως προϋπόθεση για το διορισμό

"Οι προσπάθειες καταστρατήγησης της επετηρίδας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ιδεολογικής προετοιμασίας για την πλήρη κατάργησή της, θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών, που με την πρόσφατη μεγαλειώδη απεργία τους απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και τα εργασιακά τους δικαιώματα".

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, στην οποία αναφέρεται στην εγκύκλιο που πρόσφατα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και που σαν στόχο έχει να πλήξει τν θεσμό της επετηρίδας διορισμού των εκπαιδευτικών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική παρακολούθηση κάποιων υποτυπωδών σεμιναρίων, ως προϋπόθεση για το διορισμό των εκπαιδευτικών, "αποτελεί άλλη μια μεθόδευση, που καταστρατηγεί την επετηρίδα, εφόσον πολλοί συνάδελφοι δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και έτσι θα αποκλειστούν από τους διορισμούς, ανεξάρτητα από το αν η σειρά τους στην επετηρίδα τούς παρέχει αυτό το δικαίωμα".

Τονίζεται ακόμη ότι ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας δε γίνεται εισαγωγική επιμόρφωση για τους νεοδιόριστους καθηγητές, το υπουργείο καλεί τώρα τους υποψήφιους για διορισμό σε 10ήμερη επιμόρφωση προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα διορισμού.

"Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο γεγονός της εν κρυπτώ προώθησης αυτών των διαδικασιών, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες άσχετες με το συμφέρον της εκπαίδευσης",τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ και συνεχίζει: "Χωρίς να διασφαλιστούν προϋποθέσεις, για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, καλούνται μέσα σε μια ημέρα (!) όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, για να παρακολουθήσουν την παραπάνω ταχύρυθμη επιμόρφωση. Μάλιστα, σε ορισμένες Δ/νσεις Β/β'αθμιας εκπαίδευσης το σχετικό έγγραφο έφτασε 1 ή 2 μέρες αφότου είχε λήξει η σχετική προθεσμία. Και σε πολλά σχολεία της χώρας δεν έφτασε ποτέ το παραπάνω έγγραφο".

Τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει τώρα στην πραγματοποίηση των διορισμών με βάση την επετηρίδα, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα των συναδέλφων που παρακολούθησαν εισαγωγική επιμόρφωση στο παρελθόν και αμέσως μετά τους διορισμούς να πραγματοποιηθεί η αναγκαία αλλά και επαρκής εισαγωγική επιμόρφωση.

Περισσότεροι είναι από πέρσι οι υποψήφιοι στις Γενικές Εξετάσεις

Οι καθηγητές έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι μπορούν να αντιστέκονται στις επιθέσεις ενάντια στα κεκτημένα τους

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας

Η ειρήνη, τα εργασιακά δικαιώματα, η παιδεία και τα ναρκωτικά είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη θεματολογία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", ενώ αυτή τη βδομάδα ανοίγει και ο κύκλος των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στην Αβάνα της Κούβας. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 19 - Παρασκευή 20 Ιούνη: Στα Κάτω Πατήσια (πλατεία Θυμαρακίων) με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Λ. Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την ίδια μέρα στη Νέα Ιωνία θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

  • Σάββατο 21 Ιούνη: Στην Αγία Βαρβάρα με θέμα την ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική δράση.
  • Κυριακή 22 Ιούνη: Στην Πεντέλη με θέμα τα ναρκωτικά.

Την ίδια μέρα στο Μαρούσι (στον σταθμό του Ηλεκτρικού) με θέμα "Εργασιακά δικαιώματα και νεολαία".

  • Δευτέρα 23 - Τρίτη 24 Ιούνη: Στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης με θέμα την ειρήνη.
  • Τρίτη 24 Ιούνη: Στο Περιστέρι (στον Αγ. Ιερόθεο) με θέμα την παιδεία και τα ναρκωτικά.
  • Με το σύνθημα "Λέμε ΝΑΙ σε μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά, λέμε ΟΧΙ σε μια ζωή με ελεύθερα ναρκωτικά", το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιεί στις 27 του μήνα συναυλία στο θέατρο "Φρόντζος" με τον Διονύση Τσακνή,τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,τον Μίλτο Πασχαλίδη και με τη συμμετοχή των "Stone Free".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ