Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων το 1995 αυξήθηκαν κατά 23,2%, ενώ την ίδια χρονιά τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην Εφορία ήταν αυξημένα κατά 12% και ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 9,3%
Την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, που προκάλεσε η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα του κράτους από τον προσωπικό φόρο εισοδήματος με βάση τις δηλώσεις του 1996 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1995), ήταν αυξημένα κατά 23,2%, έναντι αύξησης 12% την προηγούμενη χρονιά (φορολογικές δηλώσεις 1995 για εισοδήματα 1994). Η μεγάλη αύξηση των φόρων (και τις δύο χρονιές το ποσοστό αύξησης ήταν πάνω από τον πληθωρισμό) αποκαλύπτει το φορομπηχτικό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελούν τόσο τα "αντικειμενικά κριτήρια" όσο και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Χάρη στην ίδια πολιτική, σημαντική αναμένεται να είναι και φέτος η αύξηση των εσόδων του κράτους από τη φορολογία προσωπικών εισοδημάτων, που προέρχονται κυρίως από μισθωτές υπηρεσίες, επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους και αγρότες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο συνολικός φόρος που καταβλήθηκε το 1996 (μετά τις αφαιρέσεις από απαλλαγές, μειώσεις φόρου κλπ) για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1995, ανέρχεται στο ποσό των 652,5 δισ. δραχμών, έναντι 501,1 δισ. δραχμών την προηγούμενη χρονιά (δηλώσεις 1995 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1994).
Η αύξηση κατά 23,2% που σημειώθηκε στο συνολικό φόρο που πλήρωσαν το '96 οι φορολογούμενοι, συγκριτικά με το 1995, προέκυψε από:
Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει με σαφήνεια το μέγεθος της ληστρικής φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η αύξηση των φόρων προσωπικών εισοδημάτων που εισέπραξε το δημόσιο το 1994 και το 1995 (όπως φαίνεται από τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 1995 και 1996) είναι υπερδιπλάσια του πληθωρισμού. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι το 1994 και το 1995 ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 10,9% και 9,3%, ενώ η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα προσωπικά εισοδήματα ήταν 12% και 23,2% αντίστοιχα.
Βεβαίως, το βάρος της συγκεκριμένης φορομπηχτικής πολιτικής σηκώνουν ως γνωστόν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέρονται να δηλώνουν συνολικά μεγαλύτερα εισοδήματα και να πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σχέση με κάθε μία από τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων. Σημαντικό μερίδιο στη "φορολογική πίτα" απέκτησαν όμως τα τελευταία χρόνια και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, "χάριν" του περίφημου συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβρη, μετά την εκκαθάριση 3.926.859 φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 64,7% του συνολικού φορολογηθέντος εισοδήματος είχε δηλωθεί το 1996 από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι πλήρωσαν και το 56,5% του συνολικού φόρου.
Συγκεκριμένα, οι "πλούσιοι" μισθωτοί φέρονταν να δηλώνουν μέσο εισόδημα 3.281.567 δραχμές, οι συνταξιούχοι 2.507.162 δραχμές και οι εμποροβιομήχανοι - βιοτέχνες 3.265.501 δραχμές. Επίσης, χαρακτηριστικό συμπέρασμα για το 1996 σε σχέση με το 1995, ήταν ότι η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων εμφανίστηκε αυξημένη, τόσο ως προς το δηλωθέν εισόδημα όσο και ως προς τον καταβληθέντα φόρο.
Ειδικότερα:
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 1996 επιπλέον εισόδημα 750 δισ. δραχμών ή το 72% του επιπλέον εισοδήματος που δηλώθηκε το 1996. Πλήρωσαν επίσης φόρο ύψους 353,4 δισ. δραχμών, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 83 δισ. δραχμές σε σχέση με το φόρο που πλήρωσαν το 1995. Το ποσό των νέων φόρων που πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 1996 αντιστοιχεί στο 71,5% του συνόλου των νέων φόρων.
Β. Μπ.
Καμιά διευκρίνιση από την κυβέρνηση για την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι το επίδομα γάμου και τέκνων το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι δημόσιοι υπάλληλοι
"Σιγήν ιχθύος" τήρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με προχτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, που ορίζει πως το επίδομα γάμου και τέκνων το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι, που εργάζονται στο δημόσιο.Με βάση την απόφαση αυτή, το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει αναδρομικά το επίδομα γάμου και τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους, που το είχαν στερηθεί από το 1984,όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης (σ. σ. του ΠΑΣΟΚ) είχε περιοριστεί η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος μόνο στον ένα από τους δύο υπαλλήλους, εφόσον και οι δύο εργάζονται στον δημόσιο τομέα.
Αρμόδιος παράγοντας δήλωνε άγνοια για τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και εξηγούσε πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.Οπως εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας, εκτός από την απόφαση του Αρείου Πάγου - που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη του 1984 για τη χορήγηση του επιδόματος γάμου και τέκνων στον ένα από τους δύο δημοσίους υπαλλήλους - υπάρχει και γνωμοδότηση του ΣΤ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θεωρεί νόμιμη τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος μόνο στον ένα από τους δύο δημοσίους υπαλλήλους.
Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η διχογνωμία μεταξύ Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας για το οικογενειακό επίδομα, εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας είναι καθαρά θέμα πολιτικό. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ δύο λύσεων. Είτε να εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου (που σημαίνει ότι θα πρέπει το δημόσιο να χορηγήσει αναδρομικά το επίδομα γάμου και τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους που το είχαν στερηθεί), είτε να παραπέμψει το θέμα στο Ειδικό Δικαστήριο και εκείνο να πάρει την τελική απόφαση, αν θα εφαρμοστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου ή του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση φωτογραφίζεται - εμμέσως πλην σαφώς - σαν αντισυνταγματική και η διάταξη του νέου νόμου για το μισθολόγιο, που ορίζει πως το οικογενειακό επίδομα το δικαιούται μόνο ο ένας από τους συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζεται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος πρότεινε να παραπεμφθεί το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και εκείνο να αποφανθεί για τη λύση του προβλήματος (διχογνωμία), η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Αρείου Πάγου, που επικαλέστηκε υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση με βάση διεθνείς συμβάσεις.
Σε τιμή "κοψοχρονιάς" θέλουν να αποκτήσουν την εταιρία "Ελβιεμέκ", βιομηχανία εκρηκτικών υλών, οι υποψήφιοι αγοραστές. Η εταιρία έχει περιέλθει στις πιστώτριες τράπεζες - κυρίως κρατικές - επειδή οι ιδιοκτήτες της δήλωναν αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αξιοποιώντας την "αγωνία" της κυβέρνησης να δείξει έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και να καλύψει τα κρατικά ελλείμματα με την εκποίηση ολόκληρων ή πακέτου μετοχών επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο ή κρατικές τράπεζες, οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών για την εξαγορά της εταιρίας κρίθηκαν "μη ικανοποιητικές".
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι χτες - που έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για την αγορά του 56% των μετοχών της "Ελβιεμέκ" που κατέχουν οι τράπεζες - δεν είχε υποβληθεί καμιά ικανοποιητική προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εκποίησης του 56% των μετοχών της εταιρίας θα συνεχιστεί και σήμερα. Το αποτέλεσμα, όμως, θεωρείται αβέβαιο, καθώς η κατώτατη τιμή πώλησης (500 δρχ. ανά μετοχή που ισοδυναμούν με αξία πλειοψηφικού πακέτου περίπου 1,2 δισ. δραχμές) δεν αναμένεται να αλλάξει.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εφτά εταιριών, που έσπευσαν να λάβουν τον ενημερωτικό φάκελο της "Ελβιεμέκ", η οποία προ της κατάσχεσης των μετοχών ανήκε στον όμιλο επιχειρήσεων του Δ. Οικονομίδη,δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά λύση. Τα συνολικά χρέη της εταιρίας στις τράπεζες ανέρχονται σε 4 περίπου δισ. δρχ.
Στην πορεία για το ξεπούλημα βρίσκεται από χτες και η κερδοφόρα Μακεδονική Εταιρία Χάρτου ΑΕ "ΜΕΛ", ακολουθώντας το δρόμο της επιχείρησης ειδών υγιεινής "Κεραφίνα ΑΕ" και της μεταλλευτικής "Βωξίτες Ελευσίνας" του πρώην συγκροτήματος "Σκαλιστήρη". Τόσο η ΜΕΛ όσο και οι άλλες δύο εταιρίες ανήκουν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), τις επιχειρήσεις του οποίου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε (στην πρόσφατη συνέλευση του ΣΕΒ) να ιδιωτικοποιήσει σύντομα. Στα πλαίσια της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, ο ΟΑΕ δημοσίευσε χτες πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΜΕΛ, την τρίτη από τις πέντε επιχειρήσεις που παρέμεναν τελευταία στον ΟΑΕ. Με την πρόσκληση ενδιαφέροντος ο ΟΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εγγράφως μέχρι τις 27 Ιούνη την εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα περιέχει:
Δηλαδή, στην προκήρυξη δεν περιέχονται όροι για την εξασφάλιση των 186 θέσεων εργασίας, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα απαλλαγεί από την κερδοφόρα επιχείρηση, που, όπως ομολογείται στο κείμενο της προκήρυξης, καλύπτει το 20% της εγχώριας παραγωγής.
Να σημειωθεί ότι στο επόμενο διάστημα, με βάση την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται η προκήρυξη για το ξεπούλημα και των άλλων δύο επιχειρήσεων του ΟΑΕ, της ΛΑΡΚΟ και της ΣΟΦΤΕΞ.