ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Πειραματόζωα" θέλει τους μαθητές
  • Με αποσπασματικές ρυθμίσεις ξεκινά από το Σεπτέμβρη η "μεταρρύθμιση" στην Α' Λυκείου
  • Αποκαλυπτική για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης το χτεσινό Διήμερο με θέμα: "Το σχολείο του 2000"

Στη βιασύνη της να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΟΟΣΑ η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στα τυφλά για την καθιέρωση του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου προσαρμογής στην αγορά εργασίας, μετατρέποντας τους μαθητές σε πειραματόζωα. Οπως προέκυψε χτες στο περιθώριο διήμερου του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με θέμα:"Το σχολείο του 2000", η κυβέρνηση προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις από το Σεπτέμβρη, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θ. Εξαρχάκος,το υπουργείο Παιδείας ξεκινά από το Σεπτέμβρη την εφαρμογή των νέων μέτρων, χωρίς να είναι έτοιμα τα νέα βιβλία, η συγγραφή των οποίων όπως είπε θα ξεκινήσει το Φλεβάρη του 1998 και με μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής το νέο σύστημα αξιολόγησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα νέα προγράμματα σπουδών δε θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του επόμενου Σεπτέμβρη, δηλώσεις που έσπευσε να ανασκευάσει λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι από τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς οι καθηγητές θα έχουν στα χέρια τους τους φακέλους με τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Ακόμα και αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική για την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται οι μαθητές και οι γονείς τους στο όνομα της πιστής εφαρμογής των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σταθερά για τη διάλυση

Οι όποιες δυσκολίες, πάντως, δε φαίνεται να πτοούν τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος για μια ακόμα φορά χτες, ανοίγοντας τις εργασίες του Διήμερου, αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο του υπουργού Παιδείας βρέθηκαν για μια ακόμα φορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. "Η παιδεία είναι χώρος γνώσης δεν είναι χώρος απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, τόνισε. Φυσικά η παιδεία δίνει επαγγελματικά προσόντα στο μαθητή και στο φοιτητή. Δεν είναι, όμως, δουλιά ούτε της δευτεροβάθμιας ούτε της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνει έναν επαγγελματικό προγραμματισμό και να κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά είναι θέματα που λύνονται με άλλες διαδικασίες μέσα στη ζωή και μέσα στην αγορά",είπε απερίφραστα.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για διεύρυνση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά και το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου, τα οποία, όπως δείχνει η μέχρι τώρα τουλάχιστον εμπειρία το κόστος λειτουργίας τους θα βαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως, σοβαρότατο πρόβλημα "εντόπισε" στο λύκειο και υπέδειξε ως "λύση" την καθιέρωση του νέου συστήματος, με τις πολλαπλές αξιολογήσεις που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Μεταρρύθμιση καθ' υπόδειξη

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θ. Εξαρχάκος, στην ομιλία του ήταν αποκαλυπτικός ως προς το από πού εκπορεύονται και πού αποσκοπούν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Διαφωτιστικό ήταν το ιστορικό παράδειγμα που ανέφερε, όταν το 1963 έγινε στην Αθήνα ένα συνέδριο Παιδείας του ΟΟΣΑ. Τα πορίσματα του συνεδρίου αυτού, τόνισε, αποτέλεσαν το σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για όλες τις χώρες επιρροής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το σχέδιο αυτό, είπε, παρουσιάστηκε επιφανειακά να έχει παιδαγωγικούς και ανθρωπιστικούς στόχους, ενώ στην πραγματικότητα οι στόχοι του ήταν οικονομικοί, αλλά και ευρύτεροι. Ηταν μέρος ενός σχεδίου, το οποίο απέβλεπε στο να επηρεαστούν οι σκοποί της εκπαίδευσης σε στόχους που είχαν προκαθοριστεί κεντρικά, διευκρίνισε ο Θ. Εξαρχάκος.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλος. Μεθοδεύσεις της ΔΑΚΕ καταγγέλλει η ΔΕΕ

Ως προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο το σταμάτημα της δράσης της ΕΛΜΕ Πειραιά, καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) την ποινική δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά, Παν. Γιαννακόπουλου, ενώ επισημαίνει ότι "η ΔΑΚΕ οργάνωσε και καθοδήγησε τη συγκεκριμένη μεθόδευση" και ότι "προσπαθεί να σπιλώσει την αγωνιστική δράση της ΔΕΕ, του συναδέλφου Γιαννακόπουλου προσωπικά, αλλά και του συναδέλφου Σάββα, εκπροσώπου της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΑΔΕΔΥ, καθώς και μέλους της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής στον πρόσφατο αγώνα των καθηγητών".

Αφορμή για την ποινική δίωξη αποτέλεσε η απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ στη συνεδρίαση της 25 Ιούνη 1996, που καταδίκαζε ως αντισυνδικαλιστικές, αντιδημοκρατικές ενέργειες της διευθύντριας γυμνασίου, μέλους της ΔΑΚΕ, καθώς"και την όλη αυταρχική της στάση απέναντι στους συναδέλφους του σχολείου (αλλά και προςγονείς - μαθητές). Στάση που ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψη του συνδικαλιστικού κινήματος για τα ουσιαστικά προσόντα που θα πρέπει να έχει ο διευθυντής σχολείου, ζητώντας έτσι να μην επιλεγεί διευθύντρια στις επόμενες κρίσεις", όπως επισημαίνει η ΔΕΕ σε ανακοίνωση.

Ακολούθησε μήνυση από τη διευθύντρια του σχολείου. "Μετατρέποντας το "άσπρο μαύρο" με απανωτές μηνύσεις 3/7/96 και 3/10/96 προσπάθησαν να στήσουν κατηγορίες για "δυσφήμιση", "προσβολή της τιμής και της υπόληψης", "εξόντωση ηθική, επαγγελματική και υπηρεσιακή", "παράνομης ενέργειας" κλπ, ζητώντας τελικά οικονομική αποζημίωση που θα τα... γιατρέψει όλα", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Δεν κατανοούν, ΔΑΚΕ και μηνύτρια, ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο καταδικάσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ στο πρόσωπο του προέδρου Π. Γιαννακόπουλου, για τη συνδικαλιστική αυτή κρίση, θα αποτελεί δεδικασμένο; Οτι το όποιο επόμενο δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να καταδικάσει την ίδια, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η κρίση της προηγήθηκε αυτής του ΔΣ της ΕΛΜΕ;", τονίζει η ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές να απαντήσουν στην προσπάθεια τρομοκράτησης του συνδικαλιστικού κινήματος συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μάη στα Δικαστήρια (Σκουζέ και Φίλωνος) για να συμπαρασταθούν στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά.

ΛΑΡΙΣΑ
"Εξοδος"... οικοδόμων κατά των ναρκωτικών

Πρωτοβουλίες του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων

Σειρά εκδηλώσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, στο πλαίσιο της καμπάνιας που κάνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου επισκέφθηκε στις 13 Μάη τη Θεραπευτική Κοινότητα "Εξοδος", όπου έδωσε συμβολικά το χρηματικό ποσόν των 100.000 δραχμών, ενώ μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τις οικογένειες των χρηστών - μελών της κοινότητας. Μέσα στον ερχόμενο μήνα το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας θα διοργανώσει ποδοσφαιρικό αγώνα, καθώς και μουσικοχορευτική εκδήλωση στην πλατεία Ταχυδρομείου (ακόμη δεν έχουν ορίσει ημερομηνίες).

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας δηλώνει την αντίθεσή του με τις προτάσεις διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "μαλακά" και "σκληρά", αποποινικοποίησης και ελεύθερης χρήσης χασίς και δημιουργίας ζωνών ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών. "Αυτές οι αντιλήψεις έχουν σημαντικό μερίδιο στην έξαρση του φαινομένου και ανήλικα παιδιά να αναζητούν "τεχνητούς παραδείσους"".

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, "πρέπει να κάνουμε κάθε χώρο δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας, μετερίζι πάλης για λήψη μέτρων πρόληψης". Μεταξύ άλλων, ζητά: Γενναίες αυξήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, χώρων μόρφωσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής δραστηριότητας στη γειτονιά, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο στρατό. Επίσης, γενναίες αυξήσεις για τη στήριξη της πολιτικής αποθεραπείας και επανένταξης. Να ξεκινάει η υπεύθυνη ενημέρωση των παιδιών από το δημοτικό σχολείο. Να γίνεται διαχωρισμός στις κατηγορίες των χρηστών και ανάλογη μεταχείρισή τους. Ο χρήστης να εκτίει την ποινή του παρακολουθώντας ειδικά θεραπευτικά προγράμματα.

"Στροφή" στο θέατρο

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα "Οι Φασουλήδες με τη μαγκούρα" "ανεβάζει" σήμερα η θεατρική ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή", στο πλαίσιο του γιορτασμού των εννέα χρόνων λειτουργίας του προγράμματος. Η θεατρική παράσταση θα δοθεί στο θέατρο "Κάτω από τη Γέφυρα" (ηλεκτρικός σταθμός Ν. Φαλήρου), στις 8.30 μμ. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Ημερίδα της ΔΟΕ

Ημερίδα με θέμα "Πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Σχολείο - Ναρκωτικά - Πρόληψη" διοργανώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη από τις 8.30 πμ ως τις 2.00 μμ, στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ".

Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι: Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου,ψυχίατρος- νευρολόγος, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Ι. Παπαδάτος,ψυχίατρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Πολυχρόνης,παιδοψυχίατρος, τακτικός συνεργάτης στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, μέλος τους ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, συντονιστής Προγραμμάτων Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Γ. Μπαρδάνης,ψυχίατρος, αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και ιδρυτής της ανοιχτής θεραπευτικής κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ.

"Ναι" στη χορήγηση των αντιβιοτικών

Απόφαση που ανατρέπει την εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη περί χορήγησης ορισμένων νεότερων αντιβιοτικών, μετά τη διεξαγωγή αντιβιογράμματος, εξέδωσε το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας (ΑΕΣΥ).Η απόφαση του ΑΕΣΥ, η οποία είναι αμετάκλητη, προβλέπει:

  • Την ευαισθητοποίηση γιατρών και φαρμακοποιών στη μείωση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.
  • Τη συνταγογράφηση όλων των αντιβιοτικών μόνο από τους γιατρούς, ενώ ο φαρμακοποιός είναι υπεύθυνος να εκτελεί τη συνταγή του γιατρού.
  • Οτι ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα να μη χορηγεί αντιβιοτικά που έχουν αναγραφεί σε συνταγή γιατρού.
  • Οτι ο φαρμακοποιός δεν είναι δυνατόν να ελέγχει την αιτιολόγηση της αναγραφής από τους γιατρούς ενός αντιβιοτικού,αλλά οφείλει να εκτελεί την ιατρική συνταγή.

Η απόφαση του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη απαγόρευε στους φαρμακοποιούς να χορηγούν στους ασφαλισμένους κινολόνες και κεφαλοσπορίνες "τρίτης γενιάς", αν η ιατρική συνταγή δε συνοδευόταν από αντιβιόγραμμα. Η έκδοση του αντιβιογράμματος γίνεται σε 2-3 μέρες και μόνο σε δημόσια ή πανεπιστημιακά Νοσηλευτικά Ιδρύματα ή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Η απόφαση είχε προκαλέσει την αντίδραση συνταξιούχων, ασφαλισμένων, γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχει η νοσοκομειακή υποδομή για την έκδοση του αντιβιογράμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ