ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Γυναίκες και "σύγκλιση"

Της Κατερίνας ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*

Με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λισαβόνα διάσκεψη γυναικών με θέμα: "ΟΝΕ, Διακυβερνητική και ισότητα". Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν περίπου 50 Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απ' όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και αντιπροσωπεία από τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην εισήγηση της ΣΕΣ σχετικά με τις επιπτώσεις της "σύγκλισης" στις γυναίκες, υπήρχε η διαπίστωση ότι, για να πιαστούν από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δείκτες "σύγκλισης" θα έχουμε: Περικοπή κοινωνικών δαπανών, μείωση μισθών, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της γυναίκας. Χαρακτηριστικά δε, για το δημόσιο τομέα αναφερόταν ότι θα υποβληθεί σε "κούρα αδυνατίσματος", με επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Να σημειώσουμε ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δημόσιος τομέας απασχολεί στη συντριπτική του πλειοψηφία γυναίκες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η ΣΕΣ προτείνει η νέα, αναθεωρημένη, συνθήκη να έχει "κοινωνικές ευαισθησίες". Λέει, δηλαδή, η ΣΕΣ: "Θα θέλαμε να δούμε μια ευρωπαϊκή αρμοδιότητα στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να καθιερωθούν ελάχιστα στάνταρντς, με την ελπίδα δημιουργίας σύγκλισης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας". Και συνεχίζει: "Δεδομένου ότι η φτώχεια θίγει περισσότερο τις γυναίκες, ένα ελάχιστο εισόδημα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επωφελές για τις γυναίκες". Σημειώνει, τέλος, ότι θέλει την ΟΝΕ "με κοινωνικό πρόσωπο" και βεβαίως ένα κεφάλαιο στη Διακυβερνητική, που να αναφέρεται στην ισότητα ανδρών - γυναικών...

Πιστή στον προσανατολισμό της ταξικής υποταγής, αποφεύγει κάθε αναφορά στο μεγάλο κεφάλαιο και στον ταξικό χαρακτήρα της "σύγκλισης". Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση μέλους της ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είπε: "Προσπαθούμε να ζευγαρώσουμε όλες τις τάσεις (εργαζόμενοι, εργοδότες, καταναλωτές), που είναι συγκρουόμενες. Τελικά τα βρίσκουμε! Εκφράζουμε τις μεγάλες πλειοψηφίες". Ετσι, λοιπόν, προσπάθησαν ΣΕΣ και ΟΚΕ μέσα απ' τη συνδιάσκεψη να πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τις γυναίκες εργαζόμενες, απ' αυτό που έχει χαράξει το μεγάλο κεφάλαιο. Με δεδομένη λοιπόν την πολιτική της ΕΕ, που συρρικνώνει τις κοινωνικές παροχές και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, προτείνουν: Να κατοχυρώσουμε νομοθετικά τις άτυπες μορφές εργασίας. Να δημιουργηθεί κοινό Ταμείο μισθών σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις ανάγκες διαβίωσής τους. Οι γυναίκες να προσφέρουν δουλιά στο σπίτι (φύλαξη παιδιών, υπερηλίκων) και η ΕΕ να επιχορηγεί αυτές τις δραστηριότητες με ειδικά προγράμματα.

Ας δούμε όμως πώς οι γυναίκες της Ευρώπης βιώνουν αυτά τα προβλήματα της "σύγκλισης". ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αγώνας να κρατηθεί ο κλάδος του ιματισμού και να μειωθούν οι ώρες εργασίας κάτω από 50 εβδομαδιαίως. ΒΕΛΓΙΟ: Αποκλεισμός γυναικών απ' τα ταμεία ανεργίας (πάνω από 150.000), αναγκαστική εργασία πάνω απ' τα 60 για να βγουν στη σύνταξη. ΓΑΛΛΙΑ: 40% των εργαζομένων - γυναικών στα τρόφιμα είναι partime. ΙΣΠΑΝΙΑ: Το 1996 υπογράφτηκαν 8 εκατομμύρια ατομικές συμβάσεις για 2μηνη απασχόληση γυναικών. Αν και η ΣΕΣ μεθόδευσε συνθήκες μη ουσιαστικής συζήτησης, (μια 5λεπτη ομιλία από κάθε αντιπροσωπεία), υπήρξαν και τοποθετήσεις που ανοιχτά έβαζαν το θέμα της σύγκρουσης του συνδικαλιστικού κινήματος με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται δυστυχώς ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αφού οι πλειοψηφίες των διοικήσεών τους, ταυτίζονται με την πολιτική της ΕΕ, που δέχεται και η ΣΕΣ. Ο στόχος λοιπόν των διοργανωτών ήταν προφανής: Η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος στη "νέα πραγματικότητα", που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο με την περιβόητη ΟΝΕ. Το ερώτημα όμως είναι: Τι μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες και ποια είναι τα νέα καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος; Το κόστος για την επίτευξη της "σύγκλισης" καθημερινά το πληρώνουν η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα, οι γυναίκες, η νεολαία. Ισοπεδώνονται κατακτήσεις στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις. Περιορίζουν ασφυκτικά τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημα. Οι γυναίκες πλήττονται αναλογικά περισσότερο από την ανεργία. Για παράδειγμα, στους άνεργους μακράς διάρκειας, το 55% είναι γυναίκες στο σύνολο της ΕΕ και το 73% στη χώρα μας! Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γυρίζει την πλάτη στις σειρήνες της συναίνεσης και της υποταγής στις αντιλαϊκές επιλογές των πολυεθνικών. Ξεδιπλώνει τη δική του αντεπίθεση, χτίζοντας τα δικά του αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

* Η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

Αγωνιστική "υποδοχή" στο διάλογο - φιάσκο

Συγκέντρωση και πικετοφορία οργανώνουν οι συνταξιούχοι την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10 πμ, στην Κάνιγγος. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις. Ενημερωτικές εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους

Συγκέντρωση και πικετοφορία οργανώνουν οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ και ΝΑΤ, την Τετάρτη 14 Μάη στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, "υποδεχόμενες" έτσι την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".Οι ομοσπονδίες απαιτούν την άμεση κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και καλούν τα συνταξιουχικά σωματεία όλης της χώρας να αντιδράσουν με κάθε μορφής κινητοποίηση. Για την ίδια μέρα πολλά συνδικάτα προγραμματίζουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενημερωτικές εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους,σαν την απαρχή μιας ευρύτερης καμπάνιας στην κατεύθυνση του ξεσκεπάσματος αυτής της στημένης παγίδας.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες καλούν στη συγκέντρωση της Τετάρτης και τονίζουν: "Την ημέρα αυτή αρχίζει ο περιβόητος κοινωνικός διάλογος που αποφάσισε η κυβέρνηση. Διάλογος, που σαρώνει τα πάντα. Δεν είναι διάλογος, είναι μονόλογος και εν ψυχρώ εκτέλεση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων συνταξιούχων και εργαζομένων. Και επειδή η γενιά μας πολύ αγωνίστηκε και μάτωσε για να τα κατακτήσει, δε θα δεχτούμε να μας αφαιρέσουν ό,τι απόμεινε από τους τρεις νόμους της ΝΔ. Η δήλωση του πρωθυπουργού, που λέει δικαιώματα του '50 δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα, είναι καθαρό πού μας οδηγεί αυτός ο διάλογος - φιάσκο".

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει: "Ενα από τα πολλά πλήγματα που θα δεχτούμε, είναι ότι από την 1/1/98 οι επικουρικές συντάξεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες του 20% των συντάξιμων αποδοχών, μέτρο το οποίο θα θίξει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική σύνταξη".

Οι ομοσπονδίες καταλήγουν, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στην κινητοποίηση, διαμηνύοντας: "Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας".

Συλλαλητήριο στην Κοζάνη

Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Νομού Κοζάνης την Τετάρτη 14 Μάη στις 7.30 μμ - ημέρα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" - στην κεντρική πλατεία της πόλης, "για να πουν το μεγάλο όχι στο διάλογο της απάτης".

Σε ανακοίνωση της ΣΕΑ επισημαίνεται ότι ο Νομός Κοζάνης είναι μια από τις εφτά επιλεγμένες περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, για να τον "μετατρέψουν σε σύγχρονο στρατόπεδο ενός εξευτελιστικά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα".

Συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι η Κοζάνη και γενικότερα η περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας έχει φτάσει στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.

Τέλος καλεί τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να μην πέσουν σ' αυτή την παγίδα που ονομάζεται "κοινωνικός διάλογος", "προδίδοντας την εργατική τάξη και μετατρεπόμενες σε συνενόχους της πολιτικής των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου".

Συγκέντρωση στον Πύργο

Συγκέντρωση καταγγελίας των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", μέσω του οποίου - όπως επισημαίνουν - προωθείται η πιο σφοδρή επίθεση κατά του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οργανώνουν τα σωματεία Οικοδόμων και Συνταξιούχων Πύργου.Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα στις 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το ΕΚ Ζακύνθου καταγγέλλει

"Η μεγάλη επίθεση κατά των εργαζομένων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και με τον κοινωνικό διάλογο, προετοιμάζει το έδαφος για το γκρέμισμα όλων των εργασιακών κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

"Για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια - επισημαίνεται - χρησιμοποιούν το διάλογο, μέσα από τον οποίο θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε συνένοχους της σύνθλιψης του ασφαλιστικού συστήματος και της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται και οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων που "θα προσέλθουν σ' αυτόν το διάλογο και θα συζητήσουν πόσα από τα κεκτημένα θα παρθούν πίσω". "Γίνονται συνένοχοι - συνεχίζει η ανακοίνωση - δίνουν στήριξη και άλλοθι στην κυβέρνηση και αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Γυναίκες και "σύγκλιση"

Της Κατερίνας ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*

Με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λισαβόνα διάσκεψη γυναικών με θέμα: "ΟΝΕ, Διακυβερνητική και ισότητα". Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν περίπου 50 Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απ' όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και αντιπροσωπεία από τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην εισήγηση της ΣΕΣ σχετικά με τις επιπτώσεις της "σύγκλισης" στις γυναίκες, υπήρχε η διαπίστωση ότι, για να πιαστούν από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δείκτες "σύγκλισης" θα έχουμε: Περικοπή κοινωνικών δαπανών, μείωση μισθών, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της γυναίκας. Χαρακτηριστικά δε, για το δημόσιο τομέα αναφερόταν ότι θα υποβληθεί σε "κούρα αδυνατίσματος", με επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Να σημειώσουμε ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δημόσιος τομέας απασχολεί στη συντριπτική του πλειοψηφία γυναίκες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η ΣΕΣ προτείνει η νέα, αναθεωρημένη, συνθήκη να έχει "κοινωνικές ευαισθησίες". Λέει, δηλαδή, η ΣΕΣ: "Θα θέλαμε να δούμε μια ευρωπαϊκή αρμοδιότητα στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να καθιερωθούν ελάχιστα στάνταρντς, με την ελπίδα δημιουργίας σύγκλισης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας". Και συνεχίζει: "Δεδομένου ότι η φτώχεια θίγει περισσότερο τις γυναίκες, ένα ελάχιστο εισόδημα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επωφελές για τις γυναίκες". Σημειώνει, τέλος, ότι θέλει την ΟΝΕ "με κοινωνικό πρόσωπο" και βεβαίως ένα κεφάλαιο στη Διακυβερνητική, που να αναφέρεται στην ισότητα ανδρών - γυναικών...

Πιστή στον προσανατολισμό της ταξικής υποταγής, αποφεύγει κάθε αναφορά στο μεγάλο κεφάλαιο και στον ταξικό χαρακτήρα της "σύγκλισης". Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση μέλους της ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είπε: "Προσπαθούμε να ζευγαρώσουμε όλες τις τάσεις (εργαζόμενοι, εργοδότες, καταναλωτές), που είναι συγκρουόμενες. Τελικά τα βρίσκουμε! Εκφράζουμε τις μεγάλες πλειοψηφίες". Ετσι, λοιπόν, προσπάθησαν ΣΕΣ και ΟΚΕ μέσα απ' τη συνδιάσκεψη να πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τις γυναίκες εργαζόμενες, απ' αυτό που έχει χαράξει το μεγάλο κεφάλαιο. Με δεδομένη λοιπόν την πολιτική της ΕΕ, που συρρικνώνει τις κοινωνικές παροχές και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, προτείνουν: Να κατοχυρώσουμε νομοθετικά τις άτυπες μορφές εργασίας. Να δημιουργηθεί κοινό Ταμείο μισθών σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις ανάγκες διαβίωσής τους. Οι γυναίκες να προσφέρουν δουλιά στο σπίτι (φύλαξη παιδιών, υπερηλίκων) και η ΕΕ να επιχορηγεί αυτές τις δραστηριότητες με ειδικά προγράμματα.

Ας δούμε όμως πώς οι γυναίκες της Ευρώπης βιώνουν αυτά τα προβλήματα της "σύγκλισης". ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αγώνας να κρατηθεί ο κλάδος του ιματισμού και να μειωθούν οι ώρες εργασίας κάτω από 50 εβδομαδιαίως. ΒΕΛΓΙΟ: Αποκλεισμός γυναικών απ' τα ταμεία ανεργίας (πάνω από 150.000), αναγκαστική εργασία πάνω απ' τα 60 για να βγουν στη σύνταξη. ΓΑΛΛΙΑ: 40% των εργαζομένων - γυναικών στα τρόφιμα είναι partime. ΙΣΠΑΝΙΑ: Το 1996 υπογράφτηκαν 8 εκατομμύρια ατομικές συμβάσεις για 2μηνη απασχόληση γυναικών. Αν και η ΣΕΣ μεθόδευσε συνθήκες μη ουσιαστικής συζήτησης, (μια 5λεπτη ομιλία από κάθε αντιπροσωπεία), υπήρξαν και τοποθετήσεις που ανοιχτά έβαζαν το θέμα της σύγκρουσης του συνδικαλιστικού κινήματος με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται δυστυχώς ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αφού οι πλειοψηφίες των διοικήσεών τους, ταυτίζονται με την πολιτική της ΕΕ, που δέχεται και η ΣΕΣ. Ο στόχος λοιπόν των διοργανωτών ήταν προφανής: Η χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος στη "νέα πραγματικότητα", που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο με την περιβόητη ΟΝΕ. Το ερώτημα όμως είναι: Τι μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες και ποια είναι τα νέα καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος; Το κόστος για την επίτευξη της "σύγκλισης" καθημερινά το πληρώνουν η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα, οι γυναίκες, η νεολαία. Ισοπεδώνονται κατακτήσεις στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις. Περιορίζουν ασφυκτικά τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημα. Οι γυναίκες πλήττονται αναλογικά περισσότερο από την ανεργία. Για παράδειγμα, στους άνεργους μακράς διάρκειας, το 55% είναι γυναίκες στο σύνολο της ΕΕ και το 73% στη χώρα μας! Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα γυρίζει την πλάτη στις σειρήνες της συναίνεσης και της υποταγής στις αντιλαϊκές επιλογές των πολυεθνικών. Ξεδιπλώνει τη δική του αντεπίθεση, χτίζοντας τα δικά του αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

* Η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

Αγωνιστική "υποδοχή" στο διάλογο - φιάσκο

Συγκέντρωση και πικετοφορία οργανώνουν οι συνταξιούχοι την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10 πμ, στην Κάνιγγος. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις. Ενημερωτικές εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους

Συγκέντρωση και πικετοφορία οργανώνουν οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ και ΝΑΤ, την Τετάρτη 14 Μάη στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, "υποδεχόμενες" έτσι την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".Οι ομοσπονδίες απαιτούν την άμεση κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και καλούν τα συνταξιουχικά σωματεία όλης της χώρας να αντιδράσουν με κάθε μορφής κινητοποίηση. Για την ίδια μέρα πολλά συνδικάτα προγραμματίζουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενημερωτικές εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους,σαν την απαρχή μιας ευρύτερης καμπάνιας στην κατεύθυνση του ξεσκεπάσματος αυτής της στημένης παγίδας.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες καλούν στη συγκέντρωση της Τετάρτης και τονίζουν: "Την ημέρα αυτή αρχίζει ο περιβόητος κοινωνικός διάλογος που αποφάσισε η κυβέρνηση. Διάλογος, που σαρώνει τα πάντα. Δεν είναι διάλογος, είναι μονόλογος και εν ψυχρώ εκτέλεση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων συνταξιούχων και εργαζομένων. Και επειδή η γενιά μας πολύ αγωνίστηκε και μάτωσε για να τα κατακτήσει, δε θα δεχτούμε να μας αφαιρέσουν ό,τι απόμεινε από τους τρεις νόμους της ΝΔ. Η δήλωση του πρωθυπουργού, που λέει δικαιώματα του '50 δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα, είναι καθαρό πού μας οδηγεί αυτός ο διάλογος - φιάσκο".

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει: "Ενα από τα πολλά πλήγματα που θα δεχτούμε, είναι ότι από την 1/1/98 οι επικουρικές συντάξεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες του 20% των συντάξιμων αποδοχών, μέτρο το οποίο θα θίξει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική σύνταξη".

Οι ομοσπονδίες καταλήγουν, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στην κινητοποίηση, διαμηνύοντας: "Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας".

Συλλαλητήριο στην Κοζάνη

Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Νομού Κοζάνης την Τετάρτη 14 Μάη στις 7.30 μμ - ημέρα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" - στην κεντρική πλατεία της πόλης, "για να πουν το μεγάλο όχι στο διάλογο της απάτης".

Σε ανακοίνωση της ΣΕΑ επισημαίνεται ότι ο Νομός Κοζάνης είναι μια από τις εφτά επιλεγμένες περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, για να τον "μετατρέψουν σε σύγχρονο στρατόπεδο ενός εξευτελιστικά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα".

Συνεχίζοντας, αναφέρεται ότι η Κοζάνη και γενικότερα η περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας έχει φτάσει στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.

Τέλος καλεί τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να μην πέσουν σ' αυτή την παγίδα που ονομάζεται "κοινωνικός διάλογος", "προδίδοντας την εργατική τάξη και μετατρεπόμενες σε συνενόχους της πολιτικής των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου".

Συγκέντρωση στον Πύργο

Συγκέντρωση καταγγελίας των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", μέσω του οποίου - όπως επισημαίνουν - προωθείται η πιο σφοδρή επίθεση κατά του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οργανώνουν τα σωματεία Οικοδόμων και Συνταξιούχων Πύργου.Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα στις 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το ΕΚ Ζακύνθου καταγγέλλει

"Η μεγάλη επίθεση κατά των εργαζομένων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και με τον κοινωνικό διάλογο, προετοιμάζει το έδαφος για το γκρέμισμα όλων των εργασιακών κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

"Για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια - επισημαίνεται - χρησιμοποιούν το διάλογο, μέσα από τον οποίο θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε συνένοχους της σύνθλιψης του ασφαλιστικού συστήματος και της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται και οι πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων που "θα προσέλθουν σ' αυτόν το διάλογο και θα συζητήσουν πόσα από τα κεκτημένα θα παρθούν πίσω". "Γίνονται συνένοχοι - συνεχίζει η ανακοίνωση - δίνουν στήριξη και άλλοθι στην κυβέρνηση και αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη".

Στόχος η "ευέλικτη" απασχόληση

Στελέχη των ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ετήσια συνάντησή τους, που έγινε χτες στη χώρα μας, συμπέραναν ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, πάντα διά του... διαλόγου

"Δεν μπορούμε να μείνουμε στις εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος, πρέπει να πάμε σε πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Είναι σημαντικό ποιος θα πληρώσει για τις αλλαγές, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις".Αυτά σημείωσε χτες ο γενικός γραμματέας της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γ. Παπανίκος,αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τη συζήτηση που είχε διεξαχθεί λίγο νωρίτερα ανάμεσα σε στελέχη της κεντρικής Ευρωπαϊκής ΟΚΕ και των ΟΚΕ Ελλάδας, Ολλανδίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης,δήλωσε ότι ο ρόλος της ΟΚΕ στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" είναι ο συντονισμός, η σύνθεση των απόψεων και η παρουσίασή τους στην κυβέρνηση, ενώ όταν θα αρχίσει η δεύτερη φάση, αυτή της λήψης μέτρων, τότε η ΟΚΕ θα λάβει γνώση και θα αναλάβει τον "παραδοσιακό" της ρόλο, της γνωμοδότησης. Είπε ακόμα ότι η πρώτη φάση του διαλόγου θα ολοκληρωθεί Οκτώβρη με Νοέμβρη.

Οσο για το ασφαλιστικό,ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, "θα χωριστεί από το κυρίως αντικείμενο του διαλόγου σε αυτή τη φάση" και ότι θα έχει τη δική του "τροχιά και αυτονομία, γιατί είναι ένα θέμα που θέλει μακροχρόνια επεξεργασία".

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα στελέχη της ΟΚΕ, παρουσιάστηκε και η ευρωπαϊκή εμπειρία από τον "κοινωνικό διάλογο". Μια εμπειρία ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το είδος των αλλαγών και για το ποιος θα πληρώσει τη "νύφη".

Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία,οι "κοινωνικοί εταίροι" κατέληξαν σε συμφωνία, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της "κοινωνικής συνοχής", η οποία προβλέπει χαμηλές αυξήσεις αποδοχών με αντισταθμιστικά οφέλη στη φορολογία. Οι αυξήσεις που θα δοθούν τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι συνολικά 9%!

Στην Ισπανία,σκοπός της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ήταν η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Εκεί τα συνδικάτα δέχτηκαν να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς!

Στο Βέλγιο μειώθηκαν οι ώρες εργασίας και έφτασαν τις 39 ή ακόμα λιγότερες σε μερικούς κλάδους, χωρίς - υποτίθεται - να μειωθούν οι μισθοί. Ομως, η μείωση των ωρών θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των επόμενων αυξήσεων!!!

Στόχος η "ευέλικτη" απασχόληση

Στελέχη των ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ετήσια συνάντησή τους, που έγινε χτες στη χώρα μας, συμπέραναν ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, πάντα διά του... διαλόγου

"Δεν μπορούμε να μείνουμε στις εργασιακές σχέσεις του παρελθόντος, πρέπει να πάμε σε πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Είναι σημαντικό ποιος θα πληρώσει για τις αλλαγές, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις".Αυτά σημείωσε χτες ο γενικός γραμματέας της διαβόητης Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γ. Παπανίκος,αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τη συζήτηση που είχε διεξαχθεί λίγο νωρίτερα ανάμεσα σε στελέχη της κεντρικής Ευρωπαϊκής ΟΚΕ και των ΟΚΕ Ελλάδας, Ολλανδίας, Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης,δήλωσε ότι ο ρόλος της ΟΚΕ στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" είναι ο συντονισμός, η σύνθεση των απόψεων και η παρουσίασή τους στην κυβέρνηση, ενώ όταν θα αρχίσει η δεύτερη φάση, αυτή της λήψης μέτρων, τότε η ΟΚΕ θα λάβει γνώση και θα αναλάβει τον "παραδοσιακό" της ρόλο, της γνωμοδότησης. Είπε ακόμα ότι η πρώτη φάση του διαλόγου θα ολοκληρωθεί Οκτώβρη με Νοέμβρη.

Οσο για το ασφαλιστικό,ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, "θα χωριστεί από το κυρίως αντικείμενο του διαλόγου σε αυτή τη φάση" και ότι θα έχει τη δική του "τροχιά και αυτονομία, γιατί είναι ένα θέμα που θέλει μακροχρόνια επεξεργασία".

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα στελέχη της ΟΚΕ, παρουσιάστηκε και η ευρωπαϊκή εμπειρία από τον "κοινωνικό διάλογο". Μια εμπειρία ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το είδος των αλλαγών και για το ποιος θα πληρώσει τη "νύφη".

Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία,οι "κοινωνικοί εταίροι" κατέληξαν σε συμφωνία, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της "κοινωνικής συνοχής", η οποία προβλέπει χαμηλές αυξήσεις αποδοχών με αντισταθμιστικά οφέλη στη φορολογία. Οι αυξήσεις που θα δοθούν τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι συνολικά 9%!

Στην Ισπανία,σκοπός της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ήταν η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Εκεί τα συνδικάτα δέχτηκαν να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς!

Στο Βέλγιο μειώθηκαν οι ώρες εργασίας και έφτασαν τις 39 ή ακόμα λιγότερες σε μερικούς κλάδους, χωρίς - υποτίθεται - να μειωθούν οι μισθοί. Ομως, η μείωση των ωρών θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των επόμενων αυξήσεων!!!

""Οχι στο διάλογο-απάτη"", έγραψαν στα Πρωτομαγιάτικα πανώ τους οι

"ΟΧΙ στο διάλογο - απάτη", έγραψαν στα πρωτομαγιάτικα πανό τους οι συνταξιούχοι

""Οχι στο διάλογο-απάτη"", έγραψαν στα Πρωτομαγιάτικα πανώ τους οι

"ΟΧΙ στο διάλογο - απάτη", έγραψαν στα πρωτομαγιάτικα πανό τους οι συνταξιούχοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ