ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ναι" στις πιο μαύρες διατάξεις της "Λευκής Βίβλου"

Καθιερώνετε το διαχωρισμό των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους, παρόλο που καλύπτουν και οι μεν και οι δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής

"Ακούσαμε χτες τον κύριο υπουργό Εσωτερικών σε μία αποστροφή της ομιλίας του να μας λέει ότι το 1997 δεν είναι 1917, για να στηρίξει τις σημερινές επιλογές της κυβέρνησης. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι το 1997 δεν είναι 1917. Τότε είχαμε τις επαναστάσεις, τότε είχαμε βήματα προόδου. Σήμερα έχουμε τις αντεπαναστάσεις, έχουμε την οπισθοδρόμηση και οι λαοί γνωρίζουν καλά και την προσφορά του σοσιαλισμού και τίποτα δε θα μπορέσει να τους τη σβήσει από τη μνήμη τους, όσα αναθέματα και αν ακουστούν. Αντί όμως να κάνει ο κύριος υπουργός ένα τόσο μακρινό ταξίδι στο 1917, θα μπορούσε να πει ότι το 1997 δεν είναι 1993. Δεν είπε όμως ότι δεν είναι '93 γιατί δε θέλει να θυμάται τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της τριτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δεσμεύσεις που ακούγονταν και στη δεκαετία του '80, αιτήματα που στήριξε το σημερινό κυβερνητικό κόμμα εκείνη την περίοδο", υπογράμμισε στην αρχή της παρέμβασής του στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα άρθρα τόνισε: "Ακούσαμε να λέγονται διάφορα πράγματα, ότι μέσα από την αναγκαστική συνένωση κοινοτήτων θα ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. Ολα αυτά όμως μοιάζουν με κοροϊδία των αγροτών που ακούν ή θα πληροφορηθούν για τη σημερινή συζήτηση.

Αλήθεια, για ποιο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου μιλάτε, όταν με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, οδηγείτε στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και τη μεσαία αγροτιά με την ερήμωση της υπαίθρου; Αλλος είναι ο στόχος του σχεδίου "Καποδίστριας" και εντάσσεται σε αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μία επιχείρηση που θα έχει ως στόχο την επιβολή νέων φόρων - θα μετατραπεί σε έναν ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό - την επιβολή ανταποδοτικών τελών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν".

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Αναφερόμενος εξάλλου στην προχτεσινή πρόταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, που κατέθεσε η ΝΔ, είπε:

"Εγινε πολλή συζήτηση σε αυτή την αίθουσα για τη συνταγματικότητα ή όχι των διατάξεων του νόμου. Βεβαίως, δεν υποτιμάμε τη σημασία της συνταγματικότητας ή όχι των διατάξεων. Γνωρίζουμε τις συνέπειες, γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Ομως εκεί μόνο είναι το πρόβλημα;

Ακούσαμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει όλα του τα πυρά στη συνταγματικότητα του νόμου. Μα εκεί είναι το ζήτημα; Επικεντρώνει σε αυτό το θέμα για να αποκρυφτεί, να αποσιωπηθεί η ταύτισή του στις άλλες βασικές επιλογές, στις οποίες ήδη έχουμε αναφερθεί αναλυτικά".

Αναφερόμενος ο Αχ. Κανταρτζής στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους εργαζόμενους τόνισε: "Καθιερώνετε το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε μόνιμους και συμβασιούχους, παρόλο που καλύπτουν και οι μεν και οι δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, αφού άλλωστε προβλέπονται και μέσα από τον Οργανισμό ο οποίος ακολουθεί στα άλλα άρθρα. Είναι διατάξεις οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των εφαρμογών της "Λευκής Βίβλου". Σήμερα ο διαχωρισμός σε μόνιμους και συμβασιούχους, αύριο η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και μία σειρά άλλα ζητήματα.Και μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να ισχυρίζεται και να λέει ότι δε θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων που μετατάσσονται στην περιφέρεια, δε θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, δε θίγονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, δε θίγονται οι μισθοί τους. Ομως με τις ρυθμίσεις αυτές ανοίγετε το δρόμο, προετοιμάζετε το έδαφος για την εφαρμογή των πιο μαύρων διατάξεων, των αντεργατικών, αντιλαϊκών διατάξεων της "Λευκής Βίβλου". Και γνωρίζετε καλά ότι κατ' αυτόν τον τρόπο υπονομεύετε και τα εργασιακά δικαιώματα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί θα έρθει αύριο, μεθαύριο, και θα τους πείτε ότι τα λεφτά μας, τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων δε φτάνουν για να πληρωθούν συντάξεις, γιατί άλλαξε η σχέση των ασφαλισμένων με τους συνταξιούχους, και βέβαια τα μέτρα τα οποία είναι γνωστά σε όλους ότι προωθούνται μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, είναι μόνο η αρχή. Γιατί θα υπάρξει συνέχεια με ακόμη χειρότερα μέτρα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: "Για τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι γνωστή η θέση μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία των αιρετών και όχι βέβαια των διορισμένων από την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ καταψηφίζει και τα τέσσερα αυτά άρθρα".

Η κριτική του ΚΚΕ δικαιώνεται

Από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,αλλά και της βουλευτίνας του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη,που ακολούθησαν, δικαιώθηκαν πλήρως οι θέσεις και η κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται και θα δώσει σύντομα αποτελέσματα, τόνισε ότι έως τις 31/12/1999 το ελληνικό κράτος και η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι έτοιμα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τις ρυθμίσεις του συζητούμενου νομοσχεδίου είπε ότι δεν αφορούν μόνο θέματα της περιφερειακής διοίκησης του κράτους. Ρυθμίζονται επίσης και θέματα των υπουργείων. "Φτιάχνουμε καινούριους Οργανισμούς", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Μαρία Δαμανάκη χαρακτήρισε σωστές τις ιδέες του νομοσχεδίου, τις καταψήφισε δε μετά από ορισμένες "εξωραϊσεις" που πρότεινε να γίνουν και με τις οποίες εξάντλησε την κριτική της.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ενισχύεται το αστικό κράτος

Η λογική σας πάει να ευνουχίσει όλα τα χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε στην παρέμβασή του ο Στρατής Κόρακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

"Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απαξίωσαν να αναφερθούν και να απαντήσουν στις αιτιάσεις και στις θέσεις που με τόσο τεκμηριωμένο τρόπο διατύπωσε ο ειδικός αγορητής μας, ο συνάδελφος Κανταρτζής", επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,τοποθετούμενος στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση, ενώ προηγουμένως είχε τονίσει ότι "το νομοσχέδιο συζητείται μέσα σε ασφυκτικά κατ' αρχήν χρονικά όρια, τέτοια που μας κάνουν να ακούμε με ιδιαίτερη κατανόηση διαμαρτυρίες συναδέλφων για το "τελικά πότε θα μιλήσουν οι" - ας το πούμε έτσι - "απλοί βουλευτές"". Και πρόσθεσε:

"Βεβαίως κατανοούμε τους λόγους, που είναι απλοί. Κατ' αρχήν η αντίθεση του ΚΚΕ είναι ουσιαστική. Αναφέρεται στην ίδια την ουσία του ζητήματος, όχι στις διαδικασίες. Η δική μας πολιτική είναι αυτή που στηρίζει πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αντίθεση με τη δική σας πολιτική, που στηρίζει και προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, την πολιτική των Βρυξελλών".

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκτονώσει, να δημιουργήσει με τις ρυθμίσεις που κάνει τέτοιους μηχανισμούς που θα ελέγχουν από τη μία μεριά απόλυτα την προώθηση της πολιτικής του, αλλά ταυτόχρονα θα εκτονώνεται και η αγανάκτηση του λαού πάνω σε αυτούς τους μηχανισμούς. Εσείς θέλετε μόνο διαχείριση από τους Οργανισμούς και τίποτα παραπάνω. Εμείς θέλουμε συμμετοχή του κόσμου στην ανάπτυξη, στη λήψη των αποφάσεων και φυσικά σε μία άλλη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική, αν αυτή είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού. Η λογική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που πάει να ευνουχίσει όλα τα χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης".

Σχολιάζοντας την ουσία του συζητούμενου νομοσχεδίου ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: "Τι κάνει κύριοι βουλευτές το νομοσχέδιο αυτό; Με την επιχειρούμενη αποσυγκέντρωση δημιουργεί ισχυρά κρατικά όργανα, σε χαμηλότερο επίπεδο, με σκοπό την ευκολότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τον αυστηρότερο έλεγχο της πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να εφαρμόσει με συνέπεια το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί, τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, έργων. Που προωθεί την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία. Τέτοια όργανα θα είναι οι περιφέρειες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική αποκέντρωση που χρειάζεται ο τόπος και που έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ από τις διάφορες ιστορικές αποφάσεις - όπως τις ονόμαζε - και τα εγχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα έρχεται το ίδιο να τις πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να νιώθει, όπως είπαμε, την ανάγκη να δώσει κάποια βάσιμη εξήγηση".

Η δημοκρατική αποκέντρωση

"Τι κατά τη γνώμη μας είναι δημοκρατική αποκέντρωση; Ειπώθηκε χτες από τον ειδικό μας αγορητή, αλλά θέλαμε να το επαναλάβουμε: Εμείς εννοούμε τη δημοκρατική αποκέντρωση συνυφασμένη με το γενικότερο εκδημοκρατισμό του κράτους και της δημόσιας ζωής, καθώς και τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι αλλαγές θα προωθούν μία άλλη ανάπτυξη και όχι τον εκσυγχρονισμό του συστήματος για τη σταθεροποίσή του. Αυτές οι αλλαγές προωθούν την εδραίωση της εθνικής ανεξαρτησίας και όχι την αλλαγή των κέντρων εξάρτησης, όπως γίνεται με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης. Προωθούν τον περιορισμό και την πορεία προς την εξάλειψη της κυριαρχίας των μονοπωλίων και όχι την ενίσχυση αυτής της κυριαρχίας. Προωθούν βαθιές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό με τον εκδημοκρατισμό του και την αποκέντρωσή του, με την ενίσχυση του ρόλου των αντιπροσωπευτικών θεσμών και όχι με τον ασφυκτικό έλεγχό τους.

Ολα αυτά αποτελούν μία ενιαία πολιτική μετασχηματισμού, ώστε να δρουν αποτελεσματικά και να μην απορροφώνται από το σύστημα. Στηρίζονται στη δραστική παρέμβαση των εργαζόμενων και των οργανώσεών τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει όλοι οι βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελούν βαθμίδα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και επομένως να είναι φορείς δημόσιας εξουσίας μέσα από μία ορθολογικά ιεραρχημένη κατανομή των αρμοδιοτήτων. Να έχουν όλοι οι βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικές, αποκλειστικές αρμοδιότητες, με άμεση εκτελεστότητα των πράξεών τους. Να έχουν διοικητική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία και επάρκεια πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Πόρων που θα εξασφαλίζονται από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλίζεται δημοκρατική διασύνδεση και συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους βαθμούς της και το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, τη Βουλή κλπ.

Τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα να εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία από το λαό, με απλή αναλογική. Αυτό που προωθήσατε και προωθείτε και με το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του ΚΚΕ. Πρόκειται, στην καλύτερη περίπτωση, για έναν εκσυγχρονισμό που σε τελευταία ανάλυση σημαίνει ενίσχυση του αστικού κράτους.Εσείς βλέπετε την Αυτοδιοίκηση ως μία προέκταση, έναν εκτελεστή της κυβερνητικής εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής φυσικά. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε αυτοτελή, ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση που, όταν το λαϊκό συμφέρον το απαιτεί, να μπορεί να συγκρούεται και με την κυβερνητική εξουσία. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε δημάρχους, κοινοτάρχες, νομάρχες, περιφερειάρχες εκλεγμένους αγωνιστές, διεκδικητές.

Στο νομοσχέδιο δε γίνεται καθόλου λόγος για το Περιφερειακό Ταμείο που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2218 και που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων που αναφέρθηκαν ήδη.

Μας κατηγόρησε ο κύριος υπουργός - θέλω να το πω αυτό - ότι ορισμένοι κάναμε τροπολογίες για αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Ναι, εμείς ζητήσαμε η Επιθεώρηση Εργασίας να μη μείνει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά να γυρίσει στο υπουργείο Εργασίας, διότι με την έλλειψη πόρων, με την αποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας βάζετε πλάτες στους εργοδότες, στην αισχροκέρδεια, στη μαύρη εργασία που λυμαίνονται κυριολεκτικά τον τόπο".

"Ναι" στις πιο μαύρες διατάξεις της "Λευκής Βίβλου"

Καθιερώνετε το διαχωρισμό των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους, παρόλο που καλύπτουν και οι μεν και οι δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής

"Ακούσαμε χτες τον κύριο υπουργό Εσωτερικών σε μία αποστροφή της ομιλίας του να μας λέει ότι το 1997 δεν είναι 1917, για να στηρίξει τις σημερινές επιλογές της κυβέρνησης. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι το 1997 δεν είναι 1917. Τότε είχαμε τις επαναστάσεις, τότε είχαμε βήματα προόδου. Σήμερα έχουμε τις αντεπαναστάσεις, έχουμε την οπισθοδρόμηση και οι λαοί γνωρίζουν καλά και την προσφορά του σοσιαλισμού και τίποτα δε θα μπορέσει να τους τη σβήσει από τη μνήμη τους, όσα αναθέματα και αν ακουστούν. Αντί όμως να κάνει ο κύριος υπουργός ένα τόσο μακρινό ταξίδι στο 1917, θα μπορούσε να πει ότι το 1997 δεν είναι 1993. Δεν είπε όμως ότι δεν είναι '93 γιατί δε θέλει να θυμάται τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση της τριτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δεσμεύσεις που ακούγονταν και στη δεκαετία του '80, αιτήματα που στήριξε το σημερινό κυβερνητικό κόμμα εκείνη την περίοδο", υπογράμμισε στην αρχή της παρέμβασής του στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα άρθρα τόνισε: "Ακούσαμε να λέγονται διάφορα πράγματα, ότι μέσα από την αναγκαστική συνένωση κοινοτήτων θα ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. Ολα αυτά όμως μοιάζουν με κοροϊδία των αγροτών που ακούν ή θα πληροφορηθούν για τη σημερινή συζήτηση.

Αλήθεια, για ποιο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου μιλάτε, όταν με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, οδηγείτε στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και τη μεσαία αγροτιά με την ερήμωση της υπαίθρου; Αλλος είναι ο στόχος του σχεδίου "Καποδίστριας" και εντάσσεται σε αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μία επιχείρηση που θα έχει ως στόχο την επιβολή νέων φόρων - θα μετατραπεί σε έναν ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό - την επιβολή ανταποδοτικών τελών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν".

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Αναφερόμενος εξάλλου στην προχτεσινή πρόταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, που κατέθεσε η ΝΔ, είπε:

"Εγινε πολλή συζήτηση σε αυτή την αίθουσα για τη συνταγματικότητα ή όχι των διατάξεων του νόμου. Βεβαίως, δεν υποτιμάμε τη σημασία της συνταγματικότητας ή όχι των διατάξεων. Γνωρίζουμε τις συνέπειες, γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Ομως εκεί μόνο είναι το πρόβλημα;

Ακούσαμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει όλα του τα πυρά στη συνταγματικότητα του νόμου. Μα εκεί είναι το ζήτημα; Επικεντρώνει σε αυτό το θέμα για να αποκρυφτεί, να αποσιωπηθεί η ταύτισή του στις άλλες βασικές επιλογές, στις οποίες ήδη έχουμε αναφερθεί αναλυτικά".

Αναφερόμενος ο Αχ. Κανταρτζής στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους εργαζόμενους τόνισε: "Καθιερώνετε το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε μόνιμους και συμβασιούχους, παρόλο που καλύπτουν και οι μεν και οι δε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, αφού άλλωστε προβλέπονται και μέσα από τον Οργανισμό ο οποίος ακολουθεί στα άλλα άρθρα. Είναι διατάξεις οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των εφαρμογών της "Λευκής Βίβλου". Σήμερα ο διαχωρισμός σε μόνιμους και συμβασιούχους, αύριο η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και μία σειρά άλλα ζητήματα.Και μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να ισχυρίζεται και να λέει ότι δε θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων που μετατάσσονται στην περιφέρεια, δε θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, δε θίγονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, δε θίγονται οι μισθοί τους. Ομως με τις ρυθμίσεις αυτές ανοίγετε το δρόμο, προετοιμάζετε το έδαφος για την εφαρμογή των πιο μαύρων διατάξεων, των αντεργατικών, αντιλαϊκών διατάξεων της "Λευκής Βίβλου". Και γνωρίζετε καλά ότι κατ' αυτόν τον τρόπο υπονομεύετε και τα εργασιακά δικαιώματα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί θα έρθει αύριο, μεθαύριο, και θα τους πείτε ότι τα λεφτά μας, τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων δε φτάνουν για να πληρωθούν συντάξεις, γιατί άλλαξε η σχέση των ασφαλισμένων με τους συνταξιούχους, και βέβαια τα μέτρα τα οποία είναι γνωστά σε όλους ότι προωθούνται μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο", ο οποίος έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, είναι μόνο η αρχή. Γιατί θα υπάρξει συνέχεια με ακόμη χειρότερα μέτρα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: "Για τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι γνωστή η θέση μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία των αιρετών και όχι βέβαια των διορισμένων από την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ καταψηφίζει και τα τέσσερα αυτά άρθρα".

Η κριτική του ΚΚΕ δικαιώνεται

Από τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,αλλά και της βουλευτίνας του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη,που ακολούθησαν, δικαιώθηκαν πλήρως οι θέσεις και η κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται και θα δώσει σύντομα αποτελέσματα, τόνισε ότι έως τις 31/12/1999 το ελληνικό κράτος και η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι έτοιμα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τις ρυθμίσεις του συζητούμενου νομοσχεδίου είπε ότι δεν αφορούν μόνο θέματα της περιφερειακής διοίκησης του κράτους. Ρυθμίζονται επίσης και θέματα των υπουργείων. "Φτιάχνουμε καινούριους Οργανισμούς", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Μαρία Δαμανάκη χαρακτήρισε σωστές τις ιδέες του νομοσχεδίου, τις καταψήφισε δε μετά από ορισμένες "εξωραϊσεις" που πρότεινε να γίνουν και με τις οποίες εξάντλησε την κριτική της.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ενισχύεται το αστικό κράτος

Η λογική σας πάει να ευνουχίσει όλα τα χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε στην παρέμβασή του ο Στρατής Κόρακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

"Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απαξίωσαν να αναφερθούν και να απαντήσουν στις αιτιάσεις και στις θέσεις που με τόσο τεκμηριωμένο τρόπο διατύπωσε ο ειδικός αγορητής μας, ο συνάδελφος Κανταρτζής", επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,τοποθετούμενος στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση, ενώ προηγουμένως είχε τονίσει ότι "το νομοσχέδιο συζητείται μέσα σε ασφυκτικά κατ' αρχήν χρονικά όρια, τέτοια που μας κάνουν να ακούμε με ιδιαίτερη κατανόηση διαμαρτυρίες συναδέλφων για το "τελικά πότε θα μιλήσουν οι" - ας το πούμε έτσι - "απλοί βουλευτές"". Και πρόσθεσε:

"Βεβαίως κατανοούμε τους λόγους, που είναι απλοί. Κατ' αρχήν η αντίθεση του ΚΚΕ είναι ουσιαστική. Αναφέρεται στην ίδια την ουσία του ζητήματος, όχι στις διαδικασίες. Η δική μας πολιτική είναι αυτή που στηρίζει πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αντίθεση με τη δική σας πολιτική, που στηρίζει και προωθεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, την πολιτική των Βρυξελλών".

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εκτονώσει, να δημιουργήσει με τις ρυθμίσεις που κάνει τέτοιους μηχανισμούς που θα ελέγχουν από τη μία μεριά απόλυτα την προώθηση της πολιτικής του, αλλά ταυτόχρονα θα εκτονώνεται και η αγανάκτηση του λαού πάνω σε αυτούς τους μηχανισμούς. Εσείς θέλετε μόνο διαχείριση από τους Οργανισμούς και τίποτα παραπάνω. Εμείς θέλουμε συμμετοχή του κόσμου στην ανάπτυξη, στη λήψη των αποφάσεων και φυσικά σε μία άλλη κατεύθυνση από την κυβερνητική πολιτική, αν αυτή είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού. Η λογική του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που πάει να ευνουχίσει όλα τα χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης".

Σχολιάζοντας την ουσία του συζητούμενου νομοσχεδίου ο Στρ. Κόρακας σημείωσε: "Τι κάνει κύριοι βουλευτές το νομοσχέδιο αυτό; Με την επιχειρούμενη αποσυγκέντρωση δημιουργεί ισχυρά κρατικά όργανα, σε χαμηλότερο επίπεδο, με σκοπό την ευκολότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τον αυστηρότερο έλεγχο της πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να εφαρμόσει με συνέπεια το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί, τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, έργων. Που προωθεί την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία. Τέτοια όργανα θα είναι οι περιφέρειες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική αποκέντρωση που χρειάζεται ο τόπος και που έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ από τις διάφορες ιστορικές αποφάσεις - όπως τις ονόμαζε - και τα εγχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα έρχεται το ίδιο να τις πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να νιώθει, όπως είπαμε, την ανάγκη να δώσει κάποια βάσιμη εξήγηση".

Η δημοκρατική αποκέντρωση

"Τι κατά τη γνώμη μας είναι δημοκρατική αποκέντρωση; Ειπώθηκε χτες από τον ειδικό μας αγορητή, αλλά θέλαμε να το επαναλάβουμε: Εμείς εννοούμε τη δημοκρατική αποκέντρωση συνυφασμένη με το γενικότερο εκδημοκρατισμό του κράτους και της δημόσιας ζωής, καθώς και τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι αλλαγές θα προωθούν μία άλλη ανάπτυξη και όχι τον εκσυγχρονισμό του συστήματος για τη σταθεροποίσή του. Αυτές οι αλλαγές προωθούν την εδραίωση της εθνικής ανεξαρτησίας και όχι την αλλαγή των κέντρων εξάρτησης, όπως γίνεται με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης. Προωθούν τον περιορισμό και την πορεία προς την εξάλειψη της κυριαρχίας των μονοπωλίων και όχι την ενίσχυση αυτής της κυριαρχίας. Προωθούν βαθιές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό με τον εκδημοκρατισμό του και την αποκέντρωσή του, με την ενίσχυση του ρόλου των αντιπροσωπευτικών θεσμών και όχι με τον ασφυκτικό έλεγχό τους.

Ολα αυτά αποτελούν μία ενιαία πολιτική μετασχηματισμού, ώστε να δρουν αποτελεσματικά και να μην απορροφώνται από το σύστημα. Στηρίζονται στη δραστική παρέμβαση των εργαζόμενων και των οργανώσεών τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει όλοι οι βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελούν βαθμίδα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και επομένως να είναι φορείς δημόσιας εξουσίας μέσα από μία ορθολογικά ιεραρχημένη κατανομή των αρμοδιοτήτων. Να έχουν όλοι οι βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικές, αποκλειστικές αρμοδιότητες, με άμεση εκτελεστότητα των πράξεών τους. Να έχουν διοικητική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία και επάρκεια πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Πόρων που θα εξασφαλίζονται από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλίζεται δημοκρατική διασύνδεση και συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους βαθμούς της και το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, τη Βουλή κλπ.

Τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα να εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία από το λαό, με απλή αναλογική. Αυτό που προωθήσατε και προωθείτε και με το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του ΚΚΕ. Πρόκειται, στην καλύτερη περίπτωση, για έναν εκσυγχρονισμό που σε τελευταία ανάλυση σημαίνει ενίσχυση του αστικού κράτους.Εσείς βλέπετε την Αυτοδιοίκηση ως μία προέκταση, έναν εκτελεστή της κυβερνητικής εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής φυσικά. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε αυτοτελή, ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση που, όταν το λαϊκό συμφέρον το απαιτεί, να μπορεί να συγκρούεται και με την κυβερνητική εξουσία. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε δημάρχους, κοινοτάρχες, νομάρχες, περιφερειάρχες εκλεγμένους αγωνιστές, διεκδικητές.

Στο νομοσχέδιο δε γίνεται καθόλου λόγος για το Περιφερειακό Ταμείο που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2218 και που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων που αναφέρθηκαν ήδη.

Μας κατηγόρησε ο κύριος υπουργός - θέλω να το πω αυτό - ότι ορισμένοι κάναμε τροπολογίες για αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Ναι, εμείς ζητήσαμε η Επιθεώρηση Εργασίας να μη μείνει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά να γυρίσει στο υπουργείο Εργασίας, διότι με την έλλειψη πόρων, με την αποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας βάζετε πλάτες στους εργοδότες, στην αισχροκέρδεια, στη μαύρη εργασία που λυμαίνονται κυριολεκτικά τον τόπο".

Υπάρχει όριο

Με μια ακόμα τροπολογία, το ΚΚΕ ζητά να μπει φραγμός στο καθεστώς των εκτάκτων και τη μερική απασχόληση, που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς

Φραγμό στη διαιώνιση του καθεστώτος των εκτάκτων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σε μεγάλη έκταση μερική απασχόληση, που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς, επιδιώκει να βάλει με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ,στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Η νέα τροπολογία είναι αναγκαστικό συμπλήρωμα προηγούμενης τροπολογίας, που κατέθεσε το ΚΚΕ στο ίδιο νομοσχέδιο και με την οποία επιδιώκεται η ρύθμιση του θέματος της μονιμοποίησης των ήδη εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με τη συμπληρωματική τροπολογία, το ΚΚΕ επισημαίνει πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιτρέπει οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα Συμβούλια Περιοχής να απασχολούν έκτακτο προσωπικό για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών και ορίζει ότι ο αριθμός των παραπάνω εκτάκτως απασχολουμένων καθορίζεται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ - προκειμένου να μπει φραγμός στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού εκτάκτων και να μην επεκταθεί έτσι η μερική απασχόληση του προσωπικού που εργάζεται στους ΟΤΑ, αλλά και ύστερα από την προτεινόμενη μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες - προτείνουν:

Δήμοι, Κοινότητες, Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και Συμβούλια Περιοχής, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, να συντάξουν υποχρεωτικά νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σ' αυτούς να προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες και τακτικές θέσεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Επίσης, να προβλέπονται, σε αριθμό και ειδικότητα, οι αναγκαίες θέσεις εποχιακού προσωπικού, με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, προτείνουν το σύνολο των θέσεων εποχιακού προσωπικού να μην μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των θέσεων μονίμου και τακτικού προσωπικού.

Η τροπολογία

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το παρακάτω:

"Στο τέλος της παραγράφου 13 του άρθρου 18 του νομοσχεδίου να προστεθεί εδάφιο που έχει ως εξής: "Οι Δήμοι, οι Κοινότητες, οι Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ καθώς και τα Συμβούλια Περιοχής υποχρεούνται εντός εξαμήνου από της δημοσίευσης του νόμου αυτού να συντάξουν νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου θα προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες και τακτικές θέσεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, καθώς και σε αριθμό και ειδικότητα οι αναγκαίες θέσεις εποχιακού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών. Το σύνολο των θέσεων εποχιακού προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των θέσεων μονίμου και τακτικού προσωπικού".Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, με ανακοίνωσή της, ζητά την επαναφορά των Επιθεωρήσεων Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας του υπουργείου μεταβιβάστηκαν με το ν.2218/94 στις κατά τόπους Νομαρχίες και η Ομοσπονδία σημειώνει ότι αυτό ήταν λάθος και είχε δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους. Θυμίζουν ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν Δ και του ΚΚΕ κατέθεσαν τροπολογίες για την επαναφορά των Επιθεωρήσεων στο υπουργείο και καλούν την κυβέρνηση να αποδεχτεί την επαναφορά, τα δε πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τις σχετικές τροπολογίες και να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στη φιλοσοφία της "ελεύθερης" αγοράς

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, που αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού και τη λειτουργία σώματος ορκωτών εκτιμητών, ζήτησε το ΚΚΕ κατά τη συζήτησή του χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αναγκών της φορολογικής νομοθεσίας της χώρας και του λογιστικού επαγγέλματος, η δε εφαρμογή του, εφόσον γίνει νόμος του κράτους, θα δημιουργήσει αντί να επιλύσει προβλήματα. Αναπτύσσοντας την άποψη του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο ο Ν. Γκατζής μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

"Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται λεόντειο μοίρασμα της επαγγελματικής ύλης αποκλειστικά υπέρ των μελών του ΟΕΕ. Δε διασφαλίζεται ο αποκλεισμός των πάρεργα απασχολούμενων με τη λογιστική. Δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και δεν εξασφαλίζεται ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Επίσης, με τη μονόπλευρη επιβολή κυρώσεων στους λογιστές, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τους, επιδιώκεται σ αυτούς η μετάθεση ευθυνών από τους κύριους υπεύθυνους. Το ΟΕΕ δε, το οποίο έχει μέλη μόνο πτυχιούχους ΑΕΙ διαφόρων επαγγελμάτων, αναγορεύεται σε μοναδικό οργανωτή και διαχειριστή του λογιστικού επαγγέλματος. Ετσι, με τις ευλογίες του νόμου, από σύμβουλος της πολιτείας μετατρέπεται σε ένα ιδιόμορφο συντεχνιακό όργανο".

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε επικριτικά και στη διαδικασία που προβλέπει το νομοσχέδιο για την έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού, ενώ στιγμάτισε έντονα το γεγονός της ιδιωτικοποίησης μέρους του δημοσιονομικού ελέγχου. "Επιδιώκεται - είπε - ένα μέρος του δημοσιονομικού ελέγχου που σήμερα γίνεται από τις ΔΟΥ να περάσει σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες - επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των φορολογούμενων και τελικά τη μείωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι και τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου κινούνται στην προσαρμογή του συστήματος στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της εισαγωγής των ιδιωτών στα δημοσιονομικά θέματα της χώρας.

Πρόχειρο και αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ΝΔ. Ζήτησε δε να αποσυρθούν οι διατάξεις για τους λογιστές και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους επιδιώκοντας ένα συνθετικό συγκερασμό απόψεων. Για την τελική της στάση επί του νομοσχεδίου επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, όταν το θέμα θα έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση διατύπωσαν επίσης ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Στις καλένδες η ίδρυση της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Βόλου

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την ίδρυση Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στο Βόλο, όπως αβίαστα προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι εδώ και δύο χρόνια ήταν ένθερμος οπαδός της ίδρυσης της σχολής, αλλά απέδωσε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης και την αναστολή εκτέλεσης του έργου στην αλλαγή - όπως είπε - ορισμένων παραμέτρων. Βασικό του επιχείρημα ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης 200 από τους 900 σπουδαστές στα πλοία, ούτως ώστε να κάνουν εκπαιδευτική άσκηση. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις σχολές φέτος θα εισαχθούν λιγότεροι απ' ό,τι άλλες χρονιές και έκανε λόγο για ανάγκη να εξεταστεί ολοκληρωμένα και συνολικά το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο Ν. Γκατζής

Απαντώντας στον Στ. Σουμάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν πείθει με τα επιχειρήματα που επικαλείται για να δικαιολογήσει την αναστολή ίδρυσης της σχολής στο Βόλο. Με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε ότι πριν από ενάμιση μήνα ακόμη, η κυβέρνηση και ο υπουργός υποστήριζαν με θέρμη την εκτέλεση του έργου. "Δεν μπορείτε - είπε - τώρα να μας λέτε ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Τώρα το ανακαλύψατε; Ενα υπουργείο όταν αποφασίζει την εκτέλεση ενός έργου ασφαλώς οφείλει να έχει λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα και τις συνιστώσες". Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι η αναστολή εκτέλεσης του έργου έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού της περιοχής του Βόλου και η κυβέρνηση όφειλε να είχε λάβει υπόψη της τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και την ανεργία, που πλήττουν τους κατοίκους της Μαγνησίας, πριν προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Τέλος, ο Ν. Γκατζής ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση αναστολής και να προχωρήσουν τα έργα για την ίδρυση και λειτουργία της σχολής.

Υπάρχει όριο

Με μια ακόμα τροπολογία, το ΚΚΕ ζητά να μπει φραγμός στο καθεστώς των εκτάκτων και τη μερική απασχόληση, που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς

Φραγμό στη διαιώνιση του καθεστώτος των εκτάκτων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σε μεγάλη έκταση μερική απασχόληση, που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς, επιδιώκει να βάλει με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ,στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Η νέα τροπολογία είναι αναγκαστικό συμπλήρωμα προηγούμενης τροπολογίας, που κατέθεσε το ΚΚΕ στο ίδιο νομοσχέδιο και με την οποία επιδιώκεται η ρύθμιση του θέματος της μονιμοποίησης των ήδη εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με τη συμπληρωματική τροπολογία, το ΚΚΕ επισημαίνει πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο επιτρέπει οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα Συμβούλια Περιοχής να απασχολούν έκτακτο προσωπικό για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών και ορίζει ότι ο αριθμός των παραπάνω εκτάκτως απασχολουμένων καθορίζεται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ - προκειμένου να μπει φραγμός στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού εκτάκτων και να μην επεκταθεί έτσι η μερική απασχόληση του προσωπικού που εργάζεται στους ΟΤΑ, αλλά και ύστερα από την προτεινόμενη μονιμοποίηση του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες - προτείνουν:

Δήμοι, Κοινότητες, Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και Συμβούλια Περιοχής, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, να συντάξουν υποχρεωτικά νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σ' αυτούς να προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες και τακτικές θέσεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Επίσης, να προβλέπονται, σε αριθμό και ειδικότητα, οι αναγκαίες θέσεις εποχιακού προσωπικού, με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, προτείνουν το σύνολο των θέσεων εποχιακού προσωπικού να μην μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των θέσεων μονίμου και τακτικού προσωπικού.

Η τροπολογία

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το παρακάτω:

"Στο τέλος της παραγράφου 13 του άρθρου 18 του νομοσχεδίου να προστεθεί εδάφιο που έχει ως εξής: "Οι Δήμοι, οι Κοινότητες, οι Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ καθώς και τα Συμβούλια Περιοχής υποχρεούνται εντός εξαμήνου από της δημοσίευσης του νόμου αυτού να συντάξουν νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου θα προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες και τακτικές θέσεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, καθώς και σε αριθμό και ειδικότητα οι αναγκαίες θέσεις εποχιακού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών. Το σύνολο των θέσεων εποχιακού προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των θέσεων μονίμου και τακτικού προσωπικού".Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, με ανακοίνωσή της, ζητά την επαναφορά των Επιθεωρήσεων Εργασίας στο υπουργείο Εργασίας με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας του υπουργείου μεταβιβάστηκαν με το ν.2218/94 στις κατά τόπους Νομαρχίες και η Ομοσπονδία σημειώνει ότι αυτό ήταν λάθος και είχε δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους. Θυμίζουν ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν Δ και του ΚΚΕ κατέθεσαν τροπολογίες για την επαναφορά των Επιθεωρήσεων στο υπουργείο και καλούν την κυβέρνηση να αποδεχτεί την επαναφορά, τα δε πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τις σχετικές τροπολογίες και να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στη φιλοσοφία της "ελεύθερης" αγοράς

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, που αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού και τη λειτουργία σώματος ορκωτών εκτιμητών, ζήτησε το ΚΚΕ κατά τη συζήτησή του χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αναγκών της φορολογικής νομοθεσίας της χώρας και του λογιστικού επαγγέλματος, η δε εφαρμογή του, εφόσον γίνει νόμος του κράτους, θα δημιουργήσει αντί να επιλύσει προβλήματα. Αναπτύσσοντας την άποψη του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο ο Ν. Γκατζής μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

"Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται λεόντειο μοίρασμα της επαγγελματικής ύλης αποκλειστικά υπέρ των μελών του ΟΕΕ. Δε διασφαλίζεται ο αποκλεισμός των πάρεργα απασχολούμενων με τη λογιστική. Δε διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και δεν εξασφαλίζεται ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Επίσης, με τη μονόπλευρη επιβολή κυρώσεων στους λογιστές, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας τους, επιδιώκεται σ αυτούς η μετάθεση ευθυνών από τους κύριους υπεύθυνους. Το ΟΕΕ δε, το οποίο έχει μέλη μόνο πτυχιούχους ΑΕΙ διαφόρων επαγγελμάτων, αναγορεύεται σε μοναδικό οργανωτή και διαχειριστή του λογιστικού επαγγέλματος. Ετσι, με τις ευλογίες του νόμου, από σύμβουλος της πολιτείας μετατρέπεται σε ένα ιδιόμορφο συντεχνιακό όργανο".

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε επικριτικά και στη διαδικασία που προβλέπει το νομοσχέδιο για την έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού, ενώ στιγμάτισε έντονα το γεγονός της ιδιωτικοποίησης μέρους του δημοσιονομικού ελέγχου. "Επιδιώκεται - είπε - ένα μέρος του δημοσιονομικού ελέγχου που σήμερα γίνεται από τις ΔΟΥ να περάσει σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες - επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των φορολογούμενων και τελικά τη μείωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι και τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου κινούνται στην προσαρμογή του συστήματος στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της εισαγωγής των ιδιωτών στα δημοσιονομικά θέματα της χώρας.

Πρόχειρο και αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ΝΔ. Ζήτησε δε να αποσυρθούν οι διατάξεις για τους λογιστές και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους επιδιώκοντας ένα συνθετικό συγκερασμό απόψεων. Για την τελική της στάση επί του νομοσχεδίου επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα, όταν το θέμα θα έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση διατύπωσαν επίσης ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Στις καλένδες η ίδρυση της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Βόλου

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την ίδρυση Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στο Βόλο, όπως αβίαστα προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι εδώ και δύο χρόνια ήταν ένθερμος οπαδός της ίδρυσης της σχολής, αλλά απέδωσε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης και την αναστολή εκτέλεσης του έργου στην αλλαγή - όπως είπε - ορισμένων παραμέτρων. Βασικό του επιχείρημα ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης 200 από τους 900 σπουδαστές στα πλοία, ούτως ώστε να κάνουν εκπαιδευτική άσκηση. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις σχολές φέτος θα εισαχθούν λιγότεροι απ' ό,τι άλλες χρονιές και έκανε λόγο για ανάγκη να εξεταστεί ολοκληρωμένα και συνολικά το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο Ν. Γκατζής

Απαντώντας στον Στ. Σουμάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν πείθει με τα επιχειρήματα που επικαλείται για να δικαιολογήσει την αναστολή ίδρυσης της σχολής στο Βόλο. Με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε ότι πριν από ενάμιση μήνα ακόμη, η κυβέρνηση και ο υπουργός υποστήριζαν με θέρμη την εκτέλεση του έργου. "Δεν μπορείτε - είπε - τώρα να μας λέτε ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Τώρα το ανακαλύψατε; Ενα υπουργείο όταν αποφασίζει την εκτέλεση ενός έργου ασφαλώς οφείλει να έχει λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα και τις συνιστώσες". Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι η αναστολή εκτέλεσης του έργου έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού της περιοχής του Βόλου και η κυβέρνηση όφειλε να είχε λάβει υπόψη της τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και την ανεργία, που πλήττουν τους κατοίκους της Μαγνησίας, πριν προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Τέλος, ο Ν. Γκατζής ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση αναστολής και να προχωρήσουν τα έργα για την ίδρυση και λειτουργία της σχολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ