ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Μάρτη δημοπρατείται η σήραγγα του Αχελώου

Πιο αργά ο διαγωνισμός για το φράγμα της Συκιάς

Ολοκληρώθηκαν τελικά τα τεύχη δημοπράτησης για τα δύο βασικά έργα εκτροπής του Αχελώου, οι διαγωνισμοί για τα οποία επαναπροκηρύσσονται μετά από αρκετή καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διακηρύξεις:

  • Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των ενδιαφερόμενων τεχνικών εταιριών για την κατασκευή της σήραγγας εκτροπής, προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ., θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 19 Μάρτη.
  • Για την κατασκευή του φράγματος της Συκιάς, προϋπολογισμού 30 δισ. δρχ., οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να πάρουν μέρος στη διαδικασία της προεπιλογής μέχρι τις 2 Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα καθυστερήσει σε σχέση με αυτόν για τη σήραγγα εκτροπής.

Οπως είναι γνωστό, το τωρινό σχήμα εκτροπής του Αχελώου προβλέπει, με βάση τη νέα συνολική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε, την ετήσια μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στη Θεσσαλία. Οι ποσότητες, όμως, αυτές δεν ικανοποιούν τους αγρότες της περιοχής, αφού από άλλες μελέτες προκύπτει ότι οι ελάχιστες ποσότητες νερού που θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν το θεσσαλικό κάμπο και να οδηγήσουν στην παραγωγική ανάπτυξή του θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιες, δηλαδή 1,2 δισ. κυβικά το χρόνο.Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η νέα συνολική περιβαλλοντική μελέτη προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή για την ακύρωση των δύο προηγούμενων διαγωνισμών τον περασμένο Απρίλη. Η νέα περιβαλλοντική μελέτη, που δημοσιεύτηκε ήδη, έχει εγκριθεί από όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια της περιοχής, εκτός από αυτό της Αιτωλοακαρνανίας.

Το έργο της σήραγγας εκτροπής θα αρχίζει από το φράγμα της Συκιάς και θα καταλήγει στην περιοχή Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Το μήκος της σήραγγας είναι 17.400 μέτρα και η τελική διάμετρός της θα είναι 6 μέτρα. Η ολοκλήρωση της κατασκευής της προβλέπεται σε 4 χρόνια.

Το φράγμα της Συκιάς θα δημιουργήσει τεχνητή λίμνη από όπου θα εκτρέπονται τα νερά του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Το φράγμα πρόκειται να κατασκευαστεί από αμμοχάλικο, θα έχει αργιλικό πυρήνα και το ύψος του θα φτάνει τα 150 μέτρα.

Μέτρα για τους ντοματοπαραγωγούς του Ηρακλείου

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών στον Νομό Ηρακλείου Κρήτης, ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στις επαρχίες Βιάννου και Καινουργίου του Ηρακλείου, οι ντοματοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι τιμές είναι εξευτελιστικές, ενώ δεκάδες τόνοι ντομάτας έχουν οδηγηθεί στις χωματερές, και δεκάδες άλλοι σαπίζουν στα χωράφια, αν και το προϊόν είναι άριστης ποιότητας. Την ίδια στιγμή, ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών κατακλύζουν την ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που αφήνει απροστάτευτη την εγχώρια παραγωγή. Οσο για την υπερπαραγωγή ντομάτας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, θα μπορούσε, αντί της χωματερής και των εξευτελιστικών τιμών που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, να διοχετευτεί στο στρατό, σε νοσοκομεία, φυλακές κλπ., προκειμένου να ανακουφιστούν άμεσα οι παραγωγοί. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί, ότι στην πλειοψηφία τους οι αγρότες των περιοχών αυτών είναι καταχρεωμένοι, αφού υπήρξαν θύματα μεγάλων καταστροφών από ανεμοθύελλες το 1993 και παρέμειναν χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.

Για το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος,ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας εάν θα λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών των επαρχιών Βιάννου και Καινουργίου Ηρακλείου, δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι νέοι αγρότες, κάτω των 40 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν το γεωργικό επάγγελμα.

ΚΡΗΝΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Εσπειραν σιτάρι στο... γήπεδο

Κάποιοι κάτοικοι του χωριού Κρήνη Τρικάλων ξαφνικά και κρυφά μέσα στη νύχτα πήγαν όργωσαν και έσπειραν με σιτάρι την έκταση του γηπέδου της κοινότητας, που είχε αποπερατωθεί μέσα στο 1995! Την ενέργεια αυτή - την οποία χαρακτηρίζει εγκληματική - καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της κοινότητας Θ. Καλαμάρας,ο οποίος αναφέρει, ανάμεσα στ' άλλα: "Οι βάνδαλοι πρέπει να τιμωρηθούν για παραδειγματισμό, για να μην τολμούν και άλλοι να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες... Η απόφαση των κατοίκων της κοινότητας είναι ν' αποκατασταθεί πλήρως το γήπεδο και η ομάδα του χωριού μας να συνεχίσει ν' αγωνίζεται εκεί. Πρέπει να συνεχιστεί η παράδοση του χωριού μας να βγάζει αθλητές με πανελλήνιες επιδόσεις (Βαρβάρα Λυμπίσιου ακόντιο, Ξενοφών Τσιάγκος δρόμους αντοχής, Βάιος Τάσιος πάλη, Γιώργος Λούκας ποδόσφαιρο).

Το γήπεδο του χωριού μας καθώς και όλα τα γήπεδα της πατρίδας μας είναι η ελπίδα για τα παιδιά μας, ενάντια στη μάστιγα του αιώνα μας, τα ναρκωτικά, δίνει οξυγόνο κι ελπίδα στη νεολαία μας...".

Πιάστηκαν για "μαύρη" εργασία

Πιάστηκαν χτες γιατί απασχολούσαν παράνομα 16 ξένους εργάτες. Πρόκειται για τους Λ. Αθανασιάδη, μηχανικό και τους εργολάβους Θ. Γαβρή, Σ. Τσολακίδη και Ν. Βοιλάκο. Οι δράστες ήταν οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας των οικοδομικών εταιριών "Ζ. Αθανασιάδης ΑΤΕ" και ΒΙΑΚΑΤ ΑΤΕ, που έχει αναλάβει την ανέγερση του δεύτερου υποκαταστήματος "Κόντινεντ" στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Κλείνουν σφαγεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Λουκέτο στα εφτά από τα δώδεκα σφαγεία του νομού αποφάσισε να βάλει εντός των ημερών η Νομαρχία Σερρών για λόγους υγιεινής, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς λειτουργίας. Η Νομαρχία Σερρών αποφάσισε να προχωρήσει στο σφράγισμα των σφαγείων γιατί, παρά τις προειδοποιήσεις της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής, οι υπεύθυνοι των σφαγείων δε φρόντισαν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις. Ετσι, πρόκειται να κλείσουν τα σφαγεία των Δήμων Ηράκλειας και Νιγρίτας και των Κοινοτήτων Αλιστράτης, Μαυροθάλασσας, Σησαμιάς, Στρυμονικού και Κ. Ποροίων.

Σχετικά με τους 35 εργαζόμενους των σφαγείων που κλείνουν, η Νομαρχία δεσμεύτηκε να απορροφηθούν από τις μονάδες που θα μείνουν σε λειτουργία και βεβαίωσε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας, καθώς μόνο το σφαγείο της συνεταιριστικής ΚΡΕΣΕΡ, που ανήκει στην ΕΑΣ Σερρών, μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες του νομού.

Στο κλείσιμο των σφαγείων αντιδρούν οι κρεοπώλες της περιφέρειας, οι οποίοι εκτιμούν πως, με το κλείσιμο των σφαγείων της περιοχής τους, θα ανεβεί το κόστος σφαγής λόγω των μεταφορικών. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Κρεοπωλών Νιγρίτας διαμαρτύρεται γι' αυτήν την απόφαση και υποστηρίζει πως αποτελεί νέο οικονομικό πλήγμα στην αγορά του κρέατος του Ν. Σερρών.

"ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ"
Αβέβαιη παραμένει η τύχη του

Αβέβαιη παραμένει η τύχη του σπορελαιουργείου "Συνεταιριστικές Βιομηχανίες Θεσσαλίας", που εδρεύει στα Φάρσαλα και η ΑΤΕ έθεσε πρόσφατα σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, κοινοποιώντας την απόλυση σε 28 από τους 118 εργαζόμενους.

Η χρόνια περιπέτεια της συγκεκριμένης συνεταιριστικής επιχείρησης και η αναζήτηση λύσης, ώστε να δοθεί ξανά στις εννέα Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, όπου ανήκε πριν περιέλθει στην ΑΤΕ, και να αποφευχθούν οι απολύσεις και το πιθανό κλείσιμό της, υπήρξε χτες αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Γεωργίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Στη σύσκεψη με τον υπουργό Γεωργίας συμμετείχαν οι πλευρές της ΑΤΕ, των Ενώσεων και των εργαζομένων. Οι Ενώσεις της Θεσσαλίας ζητούν να ξαναγοράσουν την επιχείρηση στην αξία της, απαλλαγμένη από τα χρέη που έφτασαν τα 18 δισ. δραχμές (κυρίως από τους τόκους), δεδομένου ότι το σπορελαιουργείο είναι βιώσιμο. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι εργαζόμενοι, που ζητούν ανάκληση των απολύσεων και να αφεθεί το εργοστάσιο - το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο των Βαλκανίων στο είδος του - να λειτουργήσει επιτέλους χωρίς εμπόδια και χρέη.

Η ΑΤΕ, πάντως, πέρα από τις "Συνεταιριστικές Βιομηχανίες Θεσσαλίας" έχει προχωρήσει τις διαδικασίες εκποίησης για τη συνεταιριστική βιομηχανία φρούτων ΑΛΒΕΝΑ στη Βέροια και έθεσε ακόμα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το συνεταιριστικό εργοστάσιο χυμοποίησης εσπεριδοειδών ΕΣΠΕΡΙΔΑ στην Αρτα. Επίσης, η ΑΤΕ στα πλαίσια της πολιτικής αυτής πούλησε μέχρι τώρα σε ιδιώτες έξι συνεταιριστικές επιχειρήσεις: ΣΥΝΕΡΓΑΛ (όπου απολύθηκε το 50% του προσωπικού), ΣΕΚΟΒΕ, ΣΕΒΓΑΛ, ΑΣΤΥ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ και ΑΚΡΟΚΑΝ.

Διπλή η ζημιά

Την επομένη του τραγικού δυστυχήματος στην ΠΥΡΚΑΛ, τον περασμένο Αύγουστο, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωνε, με πολλαπλές εμφανίσεις της στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, ότι στο τέλος του Γενάρη ή στις αρχές του Φλεβάρη, το αργότερο, θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Ελευσίνας.

Ομως, ήρθε ο προϋπολογισμός και το υπουργείο Υγείας ενέγραψε μόλις 2,5 δισ. για το Νοσοκομείο Ελευσίνας, που αρκούν μόνο για τη λειτουργία δύο μηνών. Για την υποαπασχόληση, δηλαδή, των 100 ατόμων που έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα. Μόνο για λειτουργικά έξοδα χρειάζονται 15 δισ. δραχμές.

Ετσι, λοιπόν, και δε λειτουργεί το νοσοκομείο, παρότι είναι έτοιμο, και το κράτος πληρώνει τη μη λειτουργία του. Μ' άλλα λόγια, διπλή η ζημιά.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ