ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΡΡΗ
Εξοντώνονται οι βιοτέχνες

Παλιότερα η περιοχή έσφυζε από τη λειτουργία εκατοντάδων βιοτεχνιών, αλλά τώρα μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη. Με επαγγελματοβιοτέχνες, που μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν, μίλησε χτες ο Χρ. Κορτζίδης στη διάρκεια περιοδείας του

Αντιμέτωπες με το "λουκέτο" βρίσκονται σήμερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βιοτεχνίες της χώρας. Ολοένα και περισσότεροι μικρομεσαίοι αναγκάζονται να "κατεβάσουν τα ρολά", καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τρελή κούρσα του ξέφρενου ανταγωνισμού. Οσοι, μάλιστα, καταφέρνουν να παρατείνουν τη λειτουργία τους αναγκάζονται να συναλλάσσονται με επιταγές, καθώς η έλλειψη ρευστότητας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Φαινόμενα που οφείλονται στις αντιλαϊκές οδηγίες της Ευρώπης των πολυεθνικών και στην πιστή εφαρμογή τους από τους εδώ κυβερνητικούς εντολοδόχους.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στην περιοχή του Ψυρρή ο Χρήστος Κορτζίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μία περιοχή που έσφυζε παλιότερα από τη λειτουργία εκατοντάδων βιοτεχνιών και τώρα μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη. Μικρογραφία, βέβαια, αυτού που παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, επαγγελματοβιοτέχνες μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του βιοτέχνη ενδυμάτων Ν. Παπαστεργίου: "Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Η αγορά κινείται πλέον με εξάμηνες επιταγές και οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν. Προσπαθώ να επιβιώσω, αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα αντέξω ακόμα".

Ο Ι. Καραπαύλος,έμπορος της περιοχής, επισήμανε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων είναι να κλείσουν οι μικρομεσαίοι και υπογράμμισε το γεγονός ότι στην περιοχή του Ψυρρή υπήρχαν τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις και έχουν μείνει τώρα μόνο 30. Από την πλευρά του ο βιοτέχνης Δ. Μπούσγος δήλωσε ότι όλο και περισσότερες βιοτεχνίες κλείνουν και ότι αν κάποιος πηγαίνει καλύτερα και συνεχίζει να λειτουργεί είναι θέμα συγκυριών και πρόσκαιρο φαινόμενο.

Αλλοι επαγγελματοβιοτέχνες αναφέρθηκαν στην αθρόα εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό και είπαν ότι οι ελληνικές βιοτεχνίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον ξέφρενο διεθνή ανταγωνισμό. Ετσι αναγκάζονται να κατεβάσουν τα ρολά ή να προσπαθήσουν να χαμηλώσουν το κόστος λειτουργίας τους, απολύοντας κατ' αρχήν εργαζομένους. Δήλωσαν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν παλαιότερα "τσαγκαρούπολη", καθώς δραστηριοποιούνταν εκεί εκατοντάδες υποδηματοποιεία και σήμερα έχουν μείνει μόνο 15.

Ο Χρ. Κορτζίδης περιγράφοντας τη συνολική εικόνα, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών είναι περισσότερο οξυμένα από ποτέ. Επισήμανε ότι ο κλάδος της υποδηματοποιίας και της επεξεργασίας δέρματος παρουσιάζει δραματική συρρίκνωση. Συνέχισε ότι τα σχέδια της πολιτείας για την "ανάπλαση" της συγκεκριμένης περιοχής φέρνουν νέες δυσκολίες στις εκεί βιοτεχνίες, αφού τις αναγκάζουν να φύγουν ως "οχλούσες", χωρίς όμως να προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους σε κάποιον άλλο χώρο ή άλλα κίνητρα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, καθώς και συντονισμός και εγρήγορση των συνδικαλιστικών τους φορέων. Και αυτό, προκειμένου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική εξόντωση.

Ο Χρήστος Τριάντης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και υπεύθυνος γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιούχων, ο οποίος πήρε μέρος στην περιοδεία, μίλησε "για μια γειτονιά που στο παρελθόν έβριθε από κίνηση της μεταποιητικής βιοτεχνίας και σήμερα βρίσκεται σε κατάρρευση". Συνέχισε, λέγοντας ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η διαβόητη "Λευκή Βίβλος" είχαν και έχουν δραματικές επιπτώσεις στη βιοτεχνία, την υποδηματοποιία, τον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία. Είπε ακόμα ότι οι έμποροι και οι βιοτέχνες πρέπει να αγωνιστούν και κινητοποιηθούν άμεσα και δυναμικά, για να ανατρέψουν τη δυσμενή κατάσταση και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.


Χαριστική βολή η "ανάπλαση"

Πεδίο μάχης συνεχίζει να θυμίζει η περιοχή του Ψυρρή. Τα έργα "ανάπλασης", που αποφάσισε να εκτελέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με την έγκριση του Δήμου Αθηναίων, προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Χωματόδρομοι, λάσπη και σκόνη έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη εικόνα, που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση κατοίκων και εμπόρων. Οι τελευταίοι, μάλιστα, βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, καθώς η "ανάπλαση" έδιωξε τους πελάτες τους και τους ζημίωσε ανεπανόρθωτα.

Ειδικότερα, τα έργα που ξεκίνησαν από το Πάσχα του προηγούμενου χρόνου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και επιπλέον ο εργολάβος πήρε παράταση μέχρι τις 31 του Μάρτη. Ο ίδιος, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, είχε υποσχεθεί παλαιότερα ότι τα έργα σε ορισμένα τμήματα θα είχαν ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβρη, κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Υπάλληλοι του υπουργείου, μάλιστα, που βρέθηκαν χτες στο χώρο για να συνεννοηθούν με τον εργολάβο για τα έργα, απάντησαν στις διαμαρτυρίες κατοίκων και εμπόρων επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την καθυστέρηση. Υποστήριξαν ότι δε συνεννοήθηκαν για το πώς θέλουν να γίνουν οι εργασίες, προέβαλαν διαφορετικές απαιτήσεις και συνέβαλαν έτσι στην αργοπορία. Είπαν ακόμα ότι η παράταση μέχρι το Μάρτη δόθηκε επειδή οι εργασίες σταμάτησαν τις μέρες των γιορτών, ύστερα από σχετικό αίτημα κάποιων εμπόρων που στηριζόταν από τον αντιδήμαρχο Η. Σκαλαίο,με σκοπό να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τις μέρες εκείνες.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προκάλεσαν βέβαια την οργή των κατοίκων. Ο Γ. Γαλίτης,κουρέας, δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εμπαίζει όταν λέει ότι και αυτοί καθυστέρησαν το έργο και αναφέρθηκε σε εξώδικα που έστειλαν, πριν μήνες, δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με αυτά διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση και τις κακοτεχνίες και ζητούσαν επίσπευση των εργασιών. Είπε ακόμα ότι ενώ οι εργασίες σταμάτησαν για 15 - 20 μέρες, παράταση δόθηκε για μήνες.

Αλλωστε, ορισμένοι επαγγελματοβιοτέχνες, που διαμαρτύρονταν για την ανάπλαση, επικέντρωναν την κριτική τους σε κάποιες πεζοδρομήσεις. Τις θεωρούσαν καταστροφικές για τη λειτουργία τους και ζητούσαν να μη γίνουν. Δεν εξέφραζαν αντίθεση με την ανάπλαση, αλλά απλά ζητούσαν να ληφθούν υπόψη ορισμένες ιδιαιτερότητες της περιοχής και να υπάρξει σχετική τροποποίηση στα αρχικά σχέδια. Τα τελευταία, εξάλλου, έγιναν χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο Β. Δαλαβάρας,κρεοπώλης, δηλώνει: "Εδώ και μήνες έχουμε πνιγεί στη λάσπη και τη σκόνη. Στην αρχή είχαμε χαντάκια και τώρα χωματόδρομους και λάκκους. Οι πελάτες έφυγαν και τα καταστήματα κινδυνεύουν να κλείσουν". Ο Μ. Πίπινας,που έχει εργαστήριο επεξεργασίας μετάλλων, μιλά για κακοτεχνίες και ανευθυνότητα. Σημειώνει ότι έξω από την επιχείρησή του, κατά την εκτέλεση των εργασιών, έσπασε σωλήνας της ΕΥΔΑΠ και ο εργολάβος έκανε λόγο για μπάζωμα και όχι για επισκευή!

Να σημειωθεί τέλος η περίπτωση της Α. Μαντόγλου, που στις αρχές του προηγούμενου Νοέμβρη μιλούσε στο "Ρ" για τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής που αντιμετωπίζει, λόγω της καθυστέρησης στις εργασίες, της καταστροφής των εμπορευμάτων της από τη σκόνη και την κατακόρυφη μείωση της πελατείας της. Οι φόβοι της, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν, εφόσον αναγκάστηκε να εκποιήσει το εμπόρευμά της και να "κατεβάσει τα ρολά".

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ