ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Απελευθερωμένες αυξήσεις μέχρι και 77%

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι νέοι τιμοκατάλογοι των ασφαλιστικών εταιριών, σύμφωνα με τους οποίους επιβάλλονται "τσουχτερές" αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ από 1 - 1 - 96, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέας αύξησης μέσα στο 1996

Με "τσουχτερές" αυξήσεις μέχρι και 77%,σε σχέση με πέρσι, πληρώνουν και φέτος οι ασφαλισμένοι γιωταχήδες την απελευθερωμένη αγορά στο χώρο των ασφαλίστρων των οχημάτων, την οποία ολοκληρώνει φέτος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας πιστή στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμφερόντωντων ασφαλιστικών εταιριών.

Αυτό προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που εφαρμόζουν ήδη από την 1η Γενάρη οι ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στο 1996 να επιβάλουν και νέες αυξήσεις, καθώς - σύμφωνα με τις επιταγές της πλήρους απελευθέρωσης που επικυρώνονται από μια σειρά από Προεδρικά Διατάγματα τα οποία εκκρεμούν προς υπογραφή - οι εταιρίες θα μπορούν στο εξής να αυξάνουν όσο και όποτε κρίνουν σκόπιμο τα ασφάλιστρά τους χωρίς να ενημερώνουν το υπουργείο. Εξάλλου, νέες αυξήσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου εξαιτίας της απελευθέρωσης της δομής του τιμολογίου, που φέρνει από κοντά η "απελευθέρωση" και ισοδυναμεί με διάφορα "τρικ", με τα οποία οι εταιρίες ετοιμάζονται να "φουσκώσουν" παραπέρα τα ασφάλιστρα.

Οπως φαίνεται και από τους αναλυτικούς πίνακες με τα νέα τιμολόγια που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, τα ποσοστά των αυξήσεων που επιβάλλονται σαν ασφάλιστρα των ΙΧ για το 1996 και μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή κυμαίνονται από 1% μέχρι 77,13%.Οι περισσότερες αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 20% - 40%.Αναλυτικότερα:

  • Για οχήματα 6 ίππων οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αυξήσεις 1% - 77,13%,ενώ το βασικό ασφάλιστρο κυμαίνεται από 32.877 μέχρι 68.470 δρχ.
  • Για οχήματα 7 - 8 ίππων επιβάλλονται αυξήσεις 8,2% - 72% και το καθαρό ασφάλιστρο κυμαίνεται μεταξύ 37.158 και 75.878 δρχ.
  • Για τα οχήματα 9 - 10 ίππων οι αυξήσεις ξεκινούν από 1% η ελάχιστη μέχρι 46,77% η ανώτατη, ενώ το βασικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 59.381 - 92.349.
  • Για οχήματα 11 - 12 ίππων οι αυξήσεις ανέρχονται σε 1% - 47,22% και το βασικό ασφάλιστρο ανέρχεται σε 67.101 - 106.000 δρχ.

Στη διαμόρφωση των φετινών ασφαλίστρων "φωτογραφίζεται" και η μετακύληση του υπερδιπλασιασμού των υποχρεωτικών κατώτατων ορίων ασφαλιστικής κάλυψης, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1995, όπως προβλεπόταν σε σχετική κοινοτική οδηγία, στα πλαίσια της "εναρμόνισης" της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή. Συγκεκριμένα, από την 1η Γενάρη το υποχρεωτικό κατώτατο όριο ασφάλισης για υλικές ζημιές αναπροσαρμόστηκε στα 30 εκατομ. δρχ. από 14 εκατομ. που ίσχυε, ενώ το κατώτατο όριο για σωματικές βλάβες σε 150 εκατομ. δρχ. από 70 εκατομ. Στην πραγματικότητα, με τις αναπροσαρμογές αυτές δόθηκε στις ασφαλιστικές εταιρίες ένα ακόμα "άλλοθι" να φουσκώσουν τα ήδη τσουχτερά ασφάλιστρα για τους οδηγούς, με το πρόσχημα ότι τους παρέχουν "υψηλή προστασία", την οποία στην πράξη είναι σχεδόν απίθανο για τα ελληνικά δεδομένα να παραστεί ανάγκη να παράσχουν.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι τιμές που αναγράφουν στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι οι "βασικές", πάνω στις οποίες διαμορφώνεται το πραγματικό ασφάλιστρο.Δηλαδή, πάνω σ' αυτές τις τιμές προστίθεται ένα ποσοστό της τάξης του 25 - 26% που αφορά διάφορες επιβαρύνσεις. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του 77% ισοδυναμεί με 102%.Ετσι, για παράδειγμα το ασφάλιστρο που εμφανίζεται να ανέρχεται σε 58.475 δρχ., στην πράξη με τις αναπόφευκτες επιβαρύνσεις θα το πληρώσει ο ασφαλισμένος 73.000 δρχ!

Τέλος, μεταξύ των 98 εταιριών της λίστας υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις εταιριών που πραγματοποίησαν μείωση στα ασφάλιστρά τους από -2 μέχρι -15%,ενώ τέσσερις τα διατήρησαν σταθερά.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Ανακλήθηκε η άδεια της "Hellas Service"

Τη δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρίας οδικής βοήθειας "Hellas Service Ανώνυμη Εταιρία Ζημιών - Βοήθειας" και την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου Ν. Ακριτίδης.Σύμφωνα με τις δύο σχετικές αποφάσεις:

  • Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας αποφασίστηκε γιατί δε συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία που αφορά τη συμπλήρωση της επένδυσης για τα τεχνικά αποθέματα κλάδου.
  • Η ανάκληση της άδειας οφείλεται σε μια σειρά παρατυπίες της εταιρίας στην όλη οικονομική και διαχειριστική λειτουργία της, οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πελατών της.

Ας σημειωθεί ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στην παραπάνω εταιρία με βάση τη νομοθεσία περί ασφαλιστικών εταιριών, γιατί λειτουργούσε υπό το καθεστώς αυτό και όφειλε να καλύπτει τις οικονομικές και διαχειριστικές της υποχρεώσεις ως τέτοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ