ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εξυγίανση" της ΕΤΒΑ με ρυθμίσεις χρεών σε ιδιώτες

Η διοίκηση της ΕΤΒΑ ανακοίνωσε χτες σχέδιο "εκσυγχρονισμού" και "εξυγίανσης" της Τράπεζας, με τη διαγραφή εκατοντάδων δισ. δραχμών απλήρωτων δανειών ιδιωτών από τα παλιά και νέα "τζάκια" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Σχέδιο για την απαλλαγή πρώην και νυν ιδιωτικών επιχειρήσεων, από τα χρέη ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών στην ΕΤΒΑ, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της διορισμένης απ' αυτήν διοίκησης, στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" της Τράπεζας. Αυτό προκύπτει απ' τα στοιχεία που γνωστοποίησε χτες η διοίκηση της ΕΤΒΑ σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα "εξυγίανσης" της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο συνολικό προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας καταγράφονται 677 δισεκατομμύρια δραχμές χρέη, που σωρεύτηκαν στην Τράπεζα από τα παλιά και νέα "τζάκια" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από αυτά, τα 320 δισ. δρχ. είναι άμεσα χρέη που προέρχονται απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενώ εμμέσως και το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων χρεών οφείλεται στους ιδιώτες, καθώς το δημόσιο, απαλλάσσοντάς τους απ' τις προβληματικές επιχειρήσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν, κληρονομούσε και τα συσσωρευμένα χρέη τους.

Το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΒΑ επιβαρύνεται επιπλέον και από χρέη ύψους 200 δισ. δρχ., τα οποία προέρχονται απ' τις 22 θυγατρικές της Τράπεζας. Απ' το σύνολο των 677 δισ. δρχ. τα 290 αναλογούν σε δάνεια των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία η διοίκηση της ΕΤΒΑ θεωρεί εξασφαλισμένες εισπράξεις, τα 60 δισ. δρχ. σε υγιή δάνεια, τα 100 δισ. δρχ. σε συμμετοχές και προκαταβολές της Τράπεζας και τα 240 δισ. δρχ. θα διαγραφούν και θα κληθούν να ξεχρεώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο ρύθμισης οφειλών που έχει καταρτίσει η διοίκηση της Τράπεζας, το οποίο ο διοικητής της ΕΤΒΑ Γ. Κασμάς χαρακτήρισε "ελαστικό και γενναιόδωρο" για τις επιχειρήσεις, η διοίκηση της ΕΤΒΑ στοχεύει να εισπράξει τα 120 δισ. δρχ., αφού τα 200 έχει αποφασιστεί ήδη να διαγραφούν. Ωστόσο, κύκλοι της Τράπεζας θεωρούν αισιόδοξη ακόμη και την είσπραξη των 80 δισ. δρχ. απ' τις συνολικές οφειλές των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το "γενναιόδωρο" σύστημα ρύθμισης οφειλών παρέχει τη δυνατότητα ολικής εξόφλησης των χρεών σε όσους πελάτες είχαν ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν τις 31/12/93, οι οποίες δεν καλύπτονται με εμπράγματες ασφάλειες και δεν προβλέπεται δυνατότητα εξυπηρέτησής τους. Το ποσό της εξόφλησης ανέρχεται στο 80% της εκτιμώμενης από τις υπηρεσίες της Τράπεζας εμπορικής αξίας. Στις παραπάνω επιχειρήσεις παρέχεται επίσης η εναλλακτική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με την καταβολή του 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής, η οποία θα είναι ίση με το ύψος της καλυπτόμενης οφειλής βάσει της εμπορικής αξίας, ενώ για το ακάλυπτο τμήμα της οφειλής θα αποφασίζεται η διαγραφή παγώματος σε διάστημα τριών ετών. Η πραγματική διαγραφή των χρεών δηλαδή θα ξεπεράσει τα 200 δισ. δρχ. Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη διοίκηση της Τράπεζας στα πλαίσια του σχεδίου εκσυγχρονισμού της ΕΤΒΑ που έχει προδιαγράψει ο νόμος 2359/95, ο οποίος αποτελεί βατήρα για την ιδιωτικοποίησή της, ο διοικητής Γ. Κασμάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απ' το σύνολο των 600 μονίμων υπαλλήλων της επιχείρησης 141 αποχώρησαν διά της εθελούσιας εξόδου, ενώ αναμένονται μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 100 μη μόνιμων υπαλλήλων. Επιπλέον υποβλήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος η προβλεπόμενη απ' το νόμο έκθεση για την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος εξυγίανσης. Επίσης η τράπεζα παρέλαβε και έχει αρχίσει ήδη να διαθέτει στο επενδυτικό κοινό το πρώτο τμήμα των ομολόγων που χορηγούνται απ' το ελληνικό δημόσιο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο σε μια 5ετία προβλέπεται να φτάσει τα 492 δισ. δρχ. Απ' τα ονομαστικής αξίας ομόλογα 152 δισ. δρχ. που εκδόθηκαν έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής συνολικά σε επενδυτές και τράπεζες ομόλογα 67 δισ. δρχ.

Οπως τόνισε ο διοικητής Γ. Κασμάς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης της Τράπεζας θεωρούνται τόσο η διατήρηση κλίματος ομαλότητας στις αγορές χρήματος και συναλλάγματος, όσο και η μη επιβάρυνση της ΕΤΒΑ με χρηματοδοτήσεις ή συμμετοχές που δεν είναι της επιλογής της (π. χ. ναυπηγεία, ΕΛΒΑ, ΑΕΒΑΛ κλπ.).

Χ. Λ.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ο αφελληνισμός ανησυχεί τους εργαζόμενους

Τις σοβαρές τους ανησυχίες για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον τομέα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά και προτάσεις προς την κυβέρνηση για ουσιαστική παρέμβασή της ώστε να μην περάσει ο έλεγχος της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας στα χέρια των ισχυρών ευρωπαϊκών καρτέλ τσιμέντου, μεταφέρουν με υπόμνημά τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Εργασίας καθώς και στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο υπόμνημα, οι εξελίξεις γύρω απ' το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τους 3.000 εργαζόμενους στον όμιλο, καθώς η τυχόν μετοχοποίηση των χρεών της ΑΓΕΤ το 1996, σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρία. Ανησυχία δημιουργεί επίσης στους εργαζόμενους η προοπτική μείωσης της συμμετοχής της ΕΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΕΤ, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την πώληση και των υπολοίπων μετοχών που κατέχει η τράπεζα και δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στο ζήτημα αυτό. Αντίθετα καλούν την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στην πώληση στους Ιταλούς των μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η ΕΤΕ, καθώς επίσης και να παρέμβει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε με νεότερη απόφασή της να ισχυροποιήσει το σκεπτικό με το οποίο ενέκρινε τη μετοχοποίηση του 1986.

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

Συνάντηση με θέμα τα δημόσια ελλείμματα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,καθώς και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου.Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αφορμή της συγκεκριμένης συνάντησης αποτελεί η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την άνοδο που παρουσίασαν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, καθώς στην τελευταία έκδοση οι ετήσιες αποδόσεις των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων αυξήθηκαν από 13,9% σε 14,2%. Αβεβαιότητες επίσης υπάρχουν και για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς οι πρόσφατες ανατιμήσεις που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και από ορισμένους δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα επιδράσουν αυξητικά στον τιμάριθμο. Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι πολιτικές, αλλά και οικονομικές αβεβαιότητες που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυξάνονται οι "νεόπτωχοι"

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τσέπες των καταναλωτών η στροφή των καταναλωτικών προτιμήσεων σε νέα προϊόντα την τελευταία 20ετία, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΓΟΚΕ). Στις μετρήσεις της ΓΟΚΕ διαπιστώνεται - έπειτα από σχετική έρευνα - ότι ο αυξανόμενος ρόλος "νέων" κατηγοριών δαπανών στη "μετατηλεοπτική" Ελλάδα, όπως είναι η ιδιωτική παιδεία, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και η "συμβολοποίηση" προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τόπος και ποιότητα κατοικίας - αυτοκίνητα - σκάφη - ένδυση και υπόδηση, φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά του.

Η ΓΟΚΕ κάνει, επίσης, την επισήμανση πως τα τελευταία χρόνια η γκρίνια των καταναλωτών για την ακρίβεια δεν έδειχνε να επηρεάζει την καταναλωτική τους συμπεριφορά, η οποία και παρουσίαζε ανοδική τάση, ποιοτικά και ποσοτικά. Το τελευταίο, όμως, 12μηνο, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομοσπονδίας, αρχίζει και γίνεται φανερή η αδυναμία συνέχισης του ίδιου τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα είτε την όλο και μεγαλύτερη προσφυγή σε σύγχρονες μορφές δανεισμού (πιστωτικές κάρτες, δόσεις, δάνεια κλπ.), είτε με τη μείωση των δαπανών ποσοτικά και ποιοτικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ερευνα Στεγαστικής Συμπεριφοράς που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), με εξεταζόμενο διάστημα την περίοδο 1980 - 1995 σε δείγμα 4.000 περίπου οικογενειών που κατοικούσαν στο Δήμο Αθηναίων το 1980. Από αυτές τις οικογένειες, σήμερα οι 3.000 (ποσοστό 75%) κατοικούν πλέον σε άλλο δήμο, με εντυπωσιακή προτίμηση στα βόρεια προάστια και γενικότερα σε περιοχές με υψηλότερο κόστος αγοράς ή ενοικίασης κατοικίας, με δυσμενείς συνέπειες στα εισοδήματά τους, καθώς συνεκτιμάται η γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ