ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθεροποιημένη η υγεία του πρωθυπουργού

Σταθεροποιημένη εμφανίζεται η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν. Η αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα. Προχτές ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε παρακέντηση, με την οποία αφαιρέθηκαν 1.500 κυβικά εκατοστά πλευριτικού υγρού. Η παρακέντηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, επρόκειτο να επαναληφθεί και χτες. Συνεχίζεται εξάλλου και η φυσιοθεραπεία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων συνεχίζει να βρίσκεται η επιστολή των θεραπόντων γιατρών του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της ΝΔ, στην οποία καταγράφεται η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να αποφαίνεται για τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του.

Στο μεταξύ, όπως έγινε προχτές το βράδυ γνωστό, η σύζυγος του πρωθυπουργού Δήμητρα Λιάνη πάσχει από ηπατίτιδα Β. Οι γιατροί συζητούσαν χτες το ενδεχόμενο να μεταφερθεί από το "Ωνάσειο" σε άλλο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ν' ανακληθεί η απόφαση

Την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Βοσνία καταδικάζει ο συνδυασμός του ΕΚΘ Εργατική Ενότητα (ΕΣΑΚ) και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως με την απόφαση αυτή εμπλέκει άμεσα και ανοιχτά τη χώρα μας στη γιουγκοσλαβική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή.

Παράλληλα, η Εργατική Ενότητα επισημαίνει το διπρόσωπο χαρακτήρα των θέσεων των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΕΚΘ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", που ενώ μιλούν για ειρηνευτική αποστολή, στηρίζουν και συναινούν με μια απόφαση πρόσδεσης και υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ενισχύουν τη ΝΑΤΟική κατοχή της Βοσνίας.

Η Εργατική Ενότητα καλεί τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν σε κάθε φιλειρηνική πρωτοβουλία, όπως αυτές της ΕΔΥΕΘ, με στόχο την ανάκληση της απόφασης που πήρε η κυβέρνηση για αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία.

Στον Κ. Στεφανόπουλο εναποθέτει τις ελπίδες του ο Μ. Εβερτ

ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ναυτεργάτες δεν είναι μισθοφόροι

Οι ναυτεργάτες δεν είναι μισθοφόροι, δηλώνει η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ και καλεί τους εργάτες της θάλασσας, τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, το φιλειρηνικό κίνημα, να απαιτήσουν να μην ενταχθεί στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να μη δεχτεί διαταγές κανένα εμπορικό πλοίο. Στη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή τη μίσθωση του επιβατικού πλοίου ΦΑΙΔΡΑ από το υπουργείο Αμυνας για μεταφορά μισθοφόρων στη Γιουγκοσλαβία, τονίζεται χαρακτηριστικά: "Να μην επιτρέψουμε με τον αγώνα μας, από εργαζόμενους στην εμπορική ναυτιλία, να μετατρέψουν τους ναυτεργάτες σε πεζοναύτες, μισθοφόρους των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η ναύλωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας του πλοίου ΦΑΙΔΡΑ των Μινωικών γραμμών, μας εμπλέκει ακόμη περισσότερο στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, δολοφόνησαν χιλιάδες αμάχους, κατέστρεψαν την παραγωγική βάση και τώρα τοποθετούν στρατιωτικές δυνάμεις για να αστυνομεύσουν τη χώρα και να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και ευρύτερα".

Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από τα σωματεία Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και θερμαστολαδάδων (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) που καταγγέλλουν ότι "με την ένταξη στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, του πλοίου ΦΑΙΔΡΑ, οι Ελληνες ναυτεργάτες μετατρέπονται σε τμήμα του μισθοφορικού στρατού. Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, να αντιδράσουν και να βάλουν φρένο στα τυχοδιωκτικά σχέδια της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ