ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ολο και πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Τουρκία, καθώς απομακρύνεται η προοπτική σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης. Οι προσπάθειες για επίτευξη σχηματισμού κυβέρνησης επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση μιας συμμαχίας "εθνικής ενότητας", στην οποία θα συμμετάσχει και ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτης του Ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας.

Αλλά ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δηλώνει ότι μια τέτοια προοπτική "δεν είναι ρεαλιστική". Παράλληλα, είναι γνωστή η άποψη της υπηρεσιακής πρωθυπουργού και αρχηγού του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, να μη συμμαχήσει με τους ισλαμιστές. Αντίθετα, ο Μεσούτ Γιλμάζ δεν αποκλείει ως τώρα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Ετσεβίτ δηλώνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνηθίσει σε συμμαχίες και συνασπισμούς και σε κυβερνήσεις μειοψηφίας. Και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, είπε ότι αν δεν ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και δεν προσαρμοστούν οι εκλογικές περιφέρειες στα νέα δεδομένα, η εκλογική διαδικασία δε θα αλλάξει τίποτα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν το κατά πόσον η τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της, θα μπορούσε να αντέξει νέες εκλογές. Και ακόμη, οι πολιτικοί αρχηγοί της Τουρκίας στην πλειοψηφία τους δε δείχνουν να επιθυμούν νέες εκλογές, αφού:

- Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο Ερμπακάν να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτές, κάτι που θα επιτείνει την... αμηχανία των αντιπάλων του,- Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που μπορεί να περιμένει κανείς στο πολιτικό σκηνικό. Εκτός, ίσως, από την είσοδο στη Βουλή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Αλπαρσλάν Τουρκές, που στις τελευταίες εκλογές κινήθηκε στο όριο του απαιτούμενου ποσοστού (πάνω από 10%) για να μπει στην εθνοσυνέλευση.

Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η μόνη που ίσως θα είχε να αποκομίσει κάποιο όφελος από τις νέες εκλογές είναι η Τανσού Τσιλέρ, η οποία προσβλέπει σε συνεργασία με τον Τουρκές. Αν μπει ο Τουρκές στη Βουλή. Και αν η Τσιλέρ έχει το ίδιο ποσοστό.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών. Μένει να μάθουμε ποιο σενάριο από όσα έχουν εμφανιστεί θα γίνει πραγματικότητα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ξαφνική παραίτηση Μουραγιάμα

ΤΟΚΙΟ.-

Παραιτήθηκε, χτες, από τη θέση του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τομιίτσι Μουραγιάμα. Παρά την απρόοπτη αυτή εξέλιξη, όμως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα δε θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εξαντλήσει τη θητεία του στην ηγεσία της χώρας, που λήγει τον Απρίλιο.

Απροετοίμαστους βρήκε τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και τους ίδιους τους συνεργάτες του, η απόφαση του Τομιίτσι Μουραγιάμα να εγκαταλείψει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις προθέσεις του σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο ίδιος.

Οι δημοσιογραφικές αυτές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, λίγο αργότερα, από τον Μασαγιάσι Τακεμούρα, υπουργό Οικονομικών και ηγέτη του κόμματος Σακιγκάκε, ενός από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο Τακεμούρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες τόσο της ιαπωνικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης, υπογράμμισε ότι η παραίτηση Μουραγιάμα δε συνεπάγεται απαραίτητα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και διαβεβαίωσε ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρήσει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τακεμούρα, αλλά και του Κοϊτσι Κάτο, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού δε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ο Κάτο δε δίστασε να δηλώσει ότι τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει, επειγόντως, να καταλήξουν σε μια θεμελιώδη και στοιχειώδη πολιτική συμφωνία, να συμφωνήσουν δηλαδή ως προς την ενότητα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Μουραγιάμα απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ανακοίνωσε, όμως, ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο μεταξύ, ως επικρατέστερος διάδοχος του Ιάπωνα πρωθυπουργού εμφανίζεται ο νυν υπουργός Εμπορίου, Ριουτάρο Χασιμότο, ο οποίος ηγείται και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΠΑ
Αδιέξοδο και διαφωνίες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παραμένει το αδιέξοδο στις συνομιλίες των Ρεπουμπλικάνων και της Προεδρίας όσον αφορά την κατάρτιση του αμερικανικού προϋπολογισμού. Διαφωνίες, όμως, άρχισαν να ανακύπτουν και μέσα στους κόλπους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση των μελών της ρεπουμπλικανικής πτέρυγας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρόταση της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον Νιουτ Γκίνγκριτς, για προσωρινή και περιορισμένη υποχώρηση, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και η αναγκαστική αργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνάντησε τις σημαντικές αντιρρήσεις πολλών βουλευτών και τελικά η συζήτηση παρατάθηκε για μερικές ακόμα ημέρες.

Η πρόταση της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας, που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, απαρτίζεται από δύο σκέλη, τα οποία εξασφαλίζουν την προσωρινή και περιορισμένη επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάρτιση ενός προσωρινού οικονομικού νομοσχεδίου μέχρι την 15η Μαρτίου, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των, περίπου, 480.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και, τουλάχιστον, τρεις εβδομάδες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα υπάρξει μια μίνιμουμ χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το τρέχον οικονομικό έτος. Σύμφωνα, πάντα, με την πρόταση αυτή δεν πρόκειται να εκταμιευτεί κανένα κονδύλι για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των δημοσίων υπηρεσιών.

Οι προτάσεις της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων βουλευτών σε μια πρώτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ. Παρ' όλα αυτά, επρόκειτο να επανατεθούν σε ψηφοφορία, χθες το βράδυ, με την ελπίδα ότι θα έχει καμφθεί η αδιαλλαξία των βουλευτών, ώστε να καταστεί δυνατή η άρση του οικονομικού αδιεξόδου και της κοινωνικής κρίσης που έχει προκληθεί.

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Και άλλη αντικομμουνιστική μετονομασία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οπως είναι γνωστό, στο Καζαχστάν βρίσκεται το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ - η πύλη από την οποία η ανθρωπότητα για πρώτη φορά στην ιστορία πάτησε στο Διάστημα. Το κοσμοδρόμιο έχει κατασκευαστεί στην έρημη καζάχικη στέπα. Δεν είναι απλώς ένα τεχνικό σύμπλεγμα, είναι ένα μεγαλειώδες επίτευγμα του σοσιαλισμού, που ανέβασε τη Σοβιετική Ενωση, το κράτος των εργατών και αγροτών, στα διαστημικά ύψη. Εντελώς συμβολικά, η πόλη δίπλα στο κοσμοδρόμιο, στην οποία ζουν και εργάζονται αυτοί που εξυπηρετούν το κοσμοδρόμιο, ονομάστηκε "Λένινσκ", προς τιμή του μεγάλου ηγέτη - ιδρυτή της Σοβιετικής Ενωσης. Η πόλη Λένινσκ δοκίμασε εξ ολοκλήρου τις συνέπειες της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Το κοσμοδρόμιο πέρασε στην επικράτεια του Καζαχστάν (το οποίο δεν έχει δικά του διαστημικά προγράμματα), οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, βρέθηκαν στο "εξωτερικό". Μετά η Ρωσία και το Καζαχστάν υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού χρησιμοποίηση του κοσμοδρομίου. Υπογράφηκε και συμφωνία, με την οποία καθοριζόταν η τύχη της πόλης, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πολίτες της Ρωσίας. Και, να, όπως έγραψε η εφημερίδα "Πράβντα" στις 4 Γενάρη, ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (πρώην ανώτατος παράγοντας του ΚΚΣΕ), στις παραμονές του Νέου Ετους, εξέδωσε ειδικό διάταγμα με το οποίο μετονόμασε το Λένινσκ σε Μπαϊκονούρ. Η εφημερίδα δεν αναφέρει αν συμφωνήθηκε με τη Μόσχα η μετονομασία του Λένινσκ. Από το χάρτη, όμως, της Ρωσίας, μετά τον Αύγουστο του 1991, το κύμα της αντικομμουνιστικής υστερίας του γιελτσινικού καθεστώτος εξαφάνισε πολλές ονομασίες τοποθεσιών που αντανακλούσαν το σοβιετικό παρελθόν. Τώρα, αυτό το κύμα έπληξε και το Καζαχστάν.

Παραίτηση βουλευτή

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ, που τιμήθηκε, για ευνόητους λόγους, με την ταινία του "Ψεύτης ήλιος" το 1995 με το Βραβείο Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, με επιστολή του στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη βουλευτική έδρα που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία. Ο Μιχάλκοφ, που ήταν ένας από τους πολυδιαφημισμένους υποψήφιους του συνασπισμού "Σπίτι μας - η Ρωσία" του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τόνισε ότι θα αφιερώσει τις δυνάμεις του στον καλλιτεχνικό χώρο και στο γύρισμα νέων ταινιών.

ΜΕΞΙΚΟ
Συνδιάσκεψη των Ζαπατίστας για τους αυτόχθονες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Συνδιάσκεψη για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών του Μεξικού πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην πόλη Σαν Κριστομπάλ ντε Λας Κάσας με πρωτοβουλία του κινήματος των εξεγερμένων Μεξικανών χωρικών Ζαπατίστας.

Τηνεναρκτήρια τελετή της συνδιάσκεψης παρακολούθησαν 20 ηγετικά στελέχη των Ζαπατίστας, φορώντας τις παραδοσιακές στολές των Ινδιάνων Μάγιας και έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ο ηγέτης των ανταρτών, γνωστός με το όνομα υποδιοικητής Μάρκος, απηύθυνε γραπτό μήνυμα στους περίπου 300 αντιπροσώπους των αυτόχθονων κατοίκων του Μεξικού, καλώντας τους να δώσουν όλοι μαζί "ένα μάθημα σε όσους προσφέρουν ως μέλλον το θάνατο και την ταπείνωση".

Στόχος της συνδιάσκεψης είναι η κωδικοποίηση των προτάσεων εκατομμυρίων αυτόχθονων κατοίκων του Μεξικού για την προώθηση νομικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Οι Ζαπατίστας θα θέσουν τις προτάσεις αυτές στο τραπέζι των νέων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της μεξικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και στο Κογκρέσο της χώρας, που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 10 του μήνα.

O υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επιθεωρεί τη γέφυρα, που αποτελεί το κύριο σημείο περάσματος των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βοσνία

Παραίτηση Κόζιρεφ

Την παραίτησή του υπέβαλε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Κόζιρεφ. Η παραίτηση του Ρώσου υπουργού, που υποβλήθηκε γραπτώς, έγινε αποδεκτή από τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της ρωσικής Προεδρίας. Ο Αντρέι Κόζιρεφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της ρωσικής διπλωματίας από το 1990, παραιτήθηκε από τη θέση του αυτή, επιλέγοντας τα βουλευτικά καθήκοντα, που απέκτησε μετά την εκλογή του στη Δούμα με τις εκλογές της 17ης Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ