ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Χαράτσια, δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις

Με δάνεια, ιδιωτικοποίηση και χαράτσια στους δημότες προσπάθησε στη διάρκεια του 1995 να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της πόλης η δημοτική αρχή της Αθήνας. Λειτουργώντας αντιλαϊκά και φορομπηχτικά, κατά τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας της, φόρτωσε με αυξημένους φόρους τους Αθηναίους, δε διεκδίκησε από την κεντρική εξουσία κεφάλαια που δικαιούται και απέδειξε ότι πρόθεσή της είναι να εξοντώσει τους ασθενέστερους.

Η παράταξη της πλειοψηφίας έδειξε το 1995 "αξιοθαύμαστη" συνέπεια σε ό,τι αφορά την άσκηση φορομπηχτικών και αντιλαϊκών τακτικών. Κατ' αρχήν αποφάσισε υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη που βαρύνουν τους δημότες, για το 1996. Συγκεκριμένα, προχώρησε στις ακόλουθες αυξήσεις δημοτικών τελών: 100% στο τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης, 15% στο τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων καταστημάτων, 10% στο τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων μικροπωλητών και περιπτέρων, 15% στο τέλος κατάληψης χώρου στη δημοτική αγορά Κυψέλης, 19,8% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και 20% στο φόρο επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Ολες αυτές οι αυξήσεις, σαφέστατα, είναι πολύ υψηλότερες του αναμενόμενου, για το νέο έτος πληθωρισμού, που για το 1996 υπολογίζεται από την κυβέρνηση στο 5%.

Παράλληλα, ο δήμαρχος αποφάσισε να επιβάλει και πρόστιμα καθαριότητας στους δημότες που ρυπαίνουν, πρόστιμα που ξεκινούν από τις 5.000 και φτάνουν τα 5.000.000, ενώ υπάρχει και η προοπτική τετραπλασιασμού τους. Εφαρμόζοντας μάλιστα σκληρά αυτήν την πολιτική επιβολής προστίμων, ο δήμος από τις 23 Οκτώβρη μέχρι τις 16 Δεκέμβρη διαπίστωσε 122 παραβάσεις του περιβόητου Κανονισμού Καθαριότητας και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 14.470.000 δρχ. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, "τιμώρησε" με 118.606 δρχ. την κάθε παράβαση.

Εφαρμόζοντας την ίδια λογική, αυτή των προστίμων, ο δήμος επιδόθηκε σε άγριο κυνήγι και των μικροπωλητών. Αποδεικνύοντας τις "κοινωνικές ευαισθησίες" του, προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 300.000 σε όσους ασκούν παράνομα υπαίθριο εμπόριο στο ιστορικό, εμπορικό κέντρο και 100.000 σε όσους το ασκούν παράνομα στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου. Η διαφορά στα δύο πρόστιμα αντικατοπτρίζει το "ενδιαφέρον" του δημάρχου για να "προστατέψει" τις πολυεθνικές που έχουν εισβάλλει στο εμπορικό τρίγωνο και να αφήσει ανοιχτό το πεδίο, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους. Να σημειωθεί ότι πέρα από τα πρόστιμα η δημοτική αρχή δε μερίμνησε προκειμένου να βρεθεί χώρος για να στεγαστούν οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές και να αποφύγουν τον αφανισμό.

Εξάλλου η δημοτική αρχή στράφηκε με εκπληκτική συνέπεια και στη "λύση" του δανεισμού, προκειμένου να καλύψει τα οικονομικά κενά του δήμου. Το 1995 δανείστηκε συνολικά 5,3 δισ. δρχ. Το τελευταίο δάνειο μάλιστα, ύψους 2 δισ., ήταν για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, όπως οι μισθοδοσίες των εργαζομένων. Ακόμα η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία σύναψης δανείου "για την εκτέλεση έργων και την προμήθεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού". Με το επικείμενο δάνειο ο δανεισμός του δήμου θα ξεπεράσει τα 30 δισ. Το ποσό αυτό, όπως έχει αναφερθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεπερνά όλα τα δάνεια που σύναψε ο δήμος την τελευταία 30ετία.

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, η δημοτική αρχή άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων που έχει ο δήμος. Τον τελευταίο μήνα του 1995 παρέδωσε σε ιδιώτη την ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η ιδιωτική εταιρία θα εγκαταστήσει τη σχετική υποδομή, θα εισπράττει τα τέλη και θα αποδίδει ένα ποσοστό από τα κέρδη στο δήμο.

Σχετικά, τέλος, με την περιβόητη "προίκα" της Αθήνας, ο δήμαρχος δεν έχει διεκδικήσει ουσιαστικά τα 40 δισ. που είχε υποσχεθεί, πριν τις δημοτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός. Το μόνο που έχει κάνει, πέρα από μια επαφή που είχε μαζί του, ήταν να του στείλει έγγραφο, με το οποίο ζήτησε 20 δισ. για τη διετία 1995-1996.

Ασκοπες και αλόγιστες δαπάνες

Ασκοπες δαπάνες, έργα εντυπωσιασμού των πολιτών, που δεν αγγίζουν όμως την ουσία των καθημερινών προβλημάτων τους, σπατάλες εκατοντάδων εκατομμυρίων, δυσανάλογες με το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων. Σημεία αναφοράς του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η σημερινή δημοτική αρχή. Μια αρχή που αναγκάζεται να δανείζεται δισεκατομμύρια, για να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια παλαιοτέρων δανείων και για να κάνει αναπτυξιακό έργο και παρ' όλα αυτά ξοδεύει αλόγιστα για δεξιώσεις, φωταγωγήσεις και σημαιοστολισμούς.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της δημοτικής αρχής, αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει, είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου για το 1995, που ψήφισε τον Οκτώβριο. Αναμόρφωση με πρόβλεψη για υπέρμετρη αύξηση δαπανών για δεξιώσεις και δημόσιες σχέσεις. Ειδικότερα: Τα "έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας" από 15 εκατομ. δραχμές αυξήθηκαν σε 50 εκατομ. Τα "έξοδα κίνησης δημάρχου και συνεργατών" από 14 εκατομ. σε 39. Οι "λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων" από 8 εκατομ. σε 12,5. Τα "έξοδα συνεδρίων, δεξιώσεων και άλλων εκδηλώσεων" από 30 εκατομ. σε 56. Τα "έξοδα κίνησης δημάρχου και αντιδημάρχων" από 13 εκατομ. σε 31. Οι "διαφημίσεις - ανακοινώσεις" από 72 εκατομ. σε 92.

Εξάλλου, η δημοτική αρχή στην προσπάθειά της να εντυπωσιάσει και να θαμπώσει τους Αθηναίους αποφάσισε να φωταγωγήσει την Αθήνα ενόψει της εορταστικής περιόδου, κάνοντας σπατάλες υπερβολικές και παράλογες, αν αναλογιστεί κανείς το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος. Ετσι αποφάσισε να ξοδέψει 68 εκατομ. για τις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου και άλλα 56 εκατομ. για να προμηθευτεί γιρλάντες. Η συνολική δαπάνη δηλαδή έφτασε τα 124 εκατομ., ενώ όπως έχει αναφερθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το 1994 για τους ίδιους σκοπούς δε δαπανήθηκαν περισσότερα από 14 εκατομ.

Αλλο ενδεικτικό στοιχείο της ευκολίας με την οποία η παράταξη της πλειοψηφίας σκορπά χρήματα για ενέργειες εντυπωσιακές, αλλά ανούσιες και άσχετες με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, ήταν και η αγορά 1.000 σημαιών για το σημαιοστολισμό της Αθήνας την 28η Οκτωβρίου. Μια αγορά που στοίχισε στο δήμο 8 εκατομ., δηλαδή 8 χιλ. η σημαία. Για την ίδια επέτειο αγόρασε 500 θυρεούς, αξίας 16 χιλ. ο ένας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο ΔΣ τη δαπάνη 6 εκατομ. για την κατασκευή μικρών σημάτων, χρυσών και μπρούτζινων, που θα έχουν οι δημοτικοί και οι διαμερισματικοί σύμβουλοι αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των συμβούλων ανέρχεται σε 147, προκύπτει ότι η αξία του κάθε σήματος υπολογίστηκε από τη δημοτική αρχή στο υψηλότατο ποσό των 41 χιλ. περίπου. Ευτυχώς, η εισήγηση αυτή τελικά αποσύρθηκε.

"Βηρυτοποίηση" της Αθήνας

Στη "βηρυτοποίηση" του κέντρου της Αθήνας και τη μετατροπή του σε ένα χώρο αποκλειστικά για επιχειρηματίες, τραπεζίτες και μεγαλοεισοδηματίες αποσκοπεί η δημοτική πολιτική που προωθεί ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος. Την ίδια ώρα δεν παρέχει καμία στήριξη στα λαϊκά στρώματα και τους αγώνες τους για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει μάλιστα "συνεργάτες" και τις παρατάξεις του Θ. Πάγκαλου και της Μ. Δαμανάκη.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο "Ρ" ο Στέλιος Λάμπρου,μέλος της γραμματείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Μιλώντας για τον πρώτο χρόνο δημαρχίας του Δ. Αβραμόπουλου και τη στάση των άλλων δυνάμεων, τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση που εξέφραζε η παράταξη προεκλογικά. Δηλαδή, ότι όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί έχουν την ίδια πολιτική. Μία πολιτική ουσιαστικής συναίνεσης, όπως είπε, στην πολιτική που εφαρμόζει ο δήμαρχος, "ο οποίος ακολούθησε το δρόμο της υποταγής στην κυβερνητική τακτική και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Αναφερόμενος γενικότερα, σημείωσε πως στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο η πολιτική αυτή του μπλοκ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτικής Ανοιης και "ΣΥΝ" εκφράζεται ολοκληρωμένα στις αποφάσεις και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, της οποίας πρόεδρος είναι ο Δ. Αβραμόπουλος.

Απαντώντας στην ερώτηση, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης πολιτικής, ο Στ. Λάμπρου ανέφερε κατ' αρχήν τις ιδιωτικοποιήσεις δραστηριοτήτων του δήμου και το επακόλουθο κόστος, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, στα δικαιώματα των εργαζομένων του δήμου, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλλουν οι δημότες.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Αθήνα μετατρέπεται, κατά το μοντέλο της Βηρυτού, σε μία πόλη για στέγαση τραπεζών και επιχειρήσεων και τη διασκέδαση των ισχυρότερων οικονομικά στρωμάτων και των τουριστών. Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι αναπλάσεις περιοχών, που γίνονται ή σχεδιάζονται, αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Αντίθετα, επισήμανε, δε λαμβάνεται καμία μέριμνα για τα φτωχά στρώματα και δεν παρέχεται καμία στήριξη από τη δημοτική αρχή στους λαϊκούς αγώνες που αφορούν στην ανεργία, την παιδεία, την υγεία και τα γενικότερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Επεισοδιακή σύλληψη διαρρήκτη

Επεισοδιακή καταδίωξη Ρουμάνων διαρρηκτών έγινε χτες τα ξημερώματα στα Πατήσια. Κατά τη διάρκειά της αστυνομικός τραυμάτισε με το όπλο του τον ένα από τους δυο διαρρήκτες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πλήρωμα περιπολικού της Αμεσης Δράσης καταδίωξε κλεμμένο ΙΧ στο οποίο επέβαιναν οι δυο κακοποιοί. Προηγουμένως είχαν διαρρήξει κατάστημα ψιλικών στην οδό Βουτυρά 73, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κι ένα φούρνο στην οδό Κήπων 6. Ο Μάριο Γκιοσκ επιτέθηκε κατά των αστυνομικών με σπασμένο μπουκάλι. Τότε ένας από αυτούς τον πυροβόλησε και η σφαίρα τον τραυμάτισε στο εξωτερικό μέρος του αριστερού μηρού. Ο Γκιοσκ μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό", όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, ενώ ο συνεργάτης του κατόρθωσε να ξεφύγει.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ
Επικίνδυνος "δαίμων"

Ο "δαίμων του τυπογραφείου" χτύπησε για τα καλά σε χτεσινό δημοσίευμα του "Ρ" για το σκάνδαλο κακοδιαχείρησης των αποθεματικών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από τον πρώην πρόεδρό του Α. Χανακούλα.Στο σχετικό ρεπορτάζ παρουσιάζαμε έγγραφο στο οποίο αναγράφεται η σωστή ημερομηνία, 25 Αυγούστου 1994,κατά την οποία εκδόθηκε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΟΕΚ για την υποχρέωση του οργανισμού να εφαρμόσει τον ν.2216/94 και να καταθέσει τα διαθέσιμα του ΟΕΚ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στον υπότιτλο όμως και στο κείμενο το 1994 εμφανίστηκε ως 1995. Επαναλαμβάνουμε ότι η ορθή ημερομηνία είναι 25 Αυγούστου 1994.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Από την Τρίτη ενημερωτικές συγκεντρώσεις

Από την ερχόμενη Τρίτη 9/1 ξεκινά ο κύκλος ενημέρωσης του κερατσινιώτικου λαού για τις εξελίξεις στο μείζον πρόβλημα του εργοστασίου από το δήμο, μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την Τρίτη, λοιπόν, στις 6.00 μ.μ. ο δήμος πραγματοποιεί συγκέντρωση των κατοίκων και των μαζικών φορέων της Αμφιάλης στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" (Εμ. Μπενάκη 70). Την Τετάρτη 10/1, την ίδια ώρα, οργανώνεται συγκέντρωση για τους κατοίκους της περιοχής Ευγένειας στο τοπικό Πολιτιστικό Κέντρο (Πλάτωνος και Βύρωνος) και την Πέμπτη 11/1 επίσης στις 6.00 μ.μ. ο κύκλος της ενημέρωσης κλείνει με συγκέντρωση των κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα, του Αγ. Γεωργίου και των Ταμπουρίων στο δημαρχείο του Κερατσινίου.

Η "θερμή" περίοδος των κινητοποιήσεων ξεκινά με κατάληψη του κόμβου του Σχιστού στις 16/1, τριήμερη κατάληψη της πύλης του εργοστασίου από τις 22/1 - 24/1 με παράλληλο κλείσιμο του δημαρχείου και των καταστημάτων την τελευταία μέρα της κατάληψης, ενώ στον αγώνα θα μπουν και οι μαθητές με αποχή από τα μαθήματά τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαλλάχτηκαν για τη χωματερή Ταγαράδων

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απαλλάχτηκαν μετά από τρία χρόνια 52 δήμαρχοι και κοινοτάρχες του Νομού Θεσσαλονίκης, από τη δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος τους το 1992, μετά από μήνυση τεσσάρων κοινοτήτων της περιοχής Ταγαράδων. Οι κοινότητες είχαν μηνύσει τότε τα 52 μέλη του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης για υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στην ομώνυμη χωματερή.

Το σκεπτικό της απαλλαγής στηρίχτηκε στην εκτίμηση δυο καθηγητών του ΑΠΘ πως η χωματερή δεν είναι κορεσμένη. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των Ταγαράδων αντιδρούν δυναμικά στη συνέχιση λειτουργίας της χωματερής και επανειλημμένα έχουν μπλοκάρει τους γύρω δρόμους, εμποδίζοντας τη διέλευση των απορριμματοφόρων.

Το απαλλακτικό βούλευμα αναμένεται να προκαλέσει σύντομα νέα έκρηξη των κατοίκων και να οξύνει την αντιπαράθεση με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, που μέχρι τώρα αδυνατεί να βρει νέο χώρο μετεγκατάστασης, καθώς καμιά κοινότητα του νομού δε δέχεται στα όριά της τη λειτουργία χωματερής.

"Μέχρι και σήμερα όλες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι δημοτικές διοικήσεις επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η χωματερή με όλες τις ενδείξεις έχει υπερπληρωθεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης των υπογείων υδάτων", τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Κίνησης" και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Γιαννούσης. "Η "Αγωνιστική Κίνηση" συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων και παλεύει να δοθεί μια δίκαιη και σωτήρια για το περιβάλλον λύση, που θα πληρεί όλους τους όρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων".

EYXAΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ

Ο συναγωνιστής ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ και η οικογένειά του ευχαριστούν θερμά όλους τους συναγωνιστές, συντρόφους, φίλους και γείτονες που τους συμπαραστάθηκαν στον πρόωρο και άδικο χαμό του πολυαγαπημένου τους παιδιού ΤΑΚΗ και προσφέρουν στη μνήμη του 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Τα γεγονότα στη Γαλλία. Οι αιτίες, οι επιπτώσεις και οι προεκτάσεις τους" διοργανώνει η "ΕΠΟΧΗ" την Τρίτη 9 - 1 - 96 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ